Kortzichtige minister: Donner wil dubbele nationaliteiten verder inperken.

Onderteken de petitie! Al 6.047 11.975 17.775handtekeningen (stand 31 oktober 8 25 november 2011)!

Je moet een minister van Binnenlandse Zaken natuurlijk niet vragen om internationale zaken te regelen. Schoenmaker, blijf bij je leest. Helaas, de Nederlandse regering heeft minister Donner van Binnenlandse Zaken gevraagd om de wetgeving omtrent de Nederlandse nationaliteit aan te passen. En daarbij blijkt dat de goede man niet in staat is om over de landsgrenzen te denken.

Nederland heeft een slechte reputatie als het gaat om openheid en tolerantie ten opzichte van mensen met meerdere nationaliteiten. Al sinds mensenheugenis proberen met name de confessionele partijen (SGP, CDA, etc.), maar ook de VVD en de PVV, het zo onmogelijk mogelijk te maken om er twee paspoorten op na te houden. De argumenten daarvoor zijn lang niet altijd sterk. Zo zou er een probleem zijn met de dienstplicht, en wordt er vaak over het “Nederlander-gevoel” gepraat, dat niet te combineren zou zijn met het “buitenlander-gevoel”. Daarnaast is het duidelijk dat de PVV buitenlanders zo veel mogelijk dwars wil zitten, en het dus ook voor hen zo lastig mogelijk wil maken om Nederlander te worden.

De huidige Nederlandse wetgeving heeft maar een klein aantal uitzonderingen op de regel dat je naast de Nederlandse nationaliteit geen andere mag hebben. Die uitzonderingen probeert minister Donner met een wetsvoorstel zo veel mogelijk te schrappen.

Het is Donner en zijn gedoogpartner PVV natuurlijk vooral te doen om buitenlanders die de Nederlandse nationaliteit willen krijgen. Zij moeten de buitenlandse nationaliteit daarbij normaalgesproken opgeven. De twee belangrijkste uitzonderingen:

 • Als je met een Nederlander getrouwd bent, mag je je buitenlandse pas houden
 • Als je je buitenlandse pas niet kunt opgeven, of slechts onder voorwaarden die niet in redelijkheid van je verlangd kunnen worden, hoeft het niet. Dit geldt bijvoorbeeld voor burgers van landen als Marokko en Argentinië. Die landen verbieden het opgeven van hun nationaliteit. Zelfs als je je Argentijnse paspoort door de papierversnipperaar haalt, blijf je Argentijn. (Ik ben overigens benieuwd hoe ze dat bij prinses Máxima gedaan hebben?) Ook voor sommige Turken is het heel lastig de Turkse pas op te geven. Mannen moeten daarbij in de regel voor vele duizenden euro’s hun Turkse dienstplicht afkopen.

De eerste uitzondering wil minister Donner schrappen. Het liefst zou hij ook de tweede uitzondering schrappen, maar dat kan waarschijnlijk niet vanwege volkenrechtelijke regels en afspraken (een Argentijn kan het ook niet helpen dat hij Argentijn is en zijn nationaliteit niet kwijt kan raken – als je hem enkel op dat punt de Nederlandse nationaliteit weigert, discrimineer je ten opzichte van andere nationaliteiten).

Omgekeerd: als je als Nederlander vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt, verlies je automatisch de Nederlandse. De uitzondering daarop: als je de nationaliteit van land X wilt aannemen en je getrouwd bent met iemand met nationaliteit X, mag je je Nederlandse pas behouden. En minister Donner wil ook die omgekeerde uitzondering schrappen.

Juridisch en wetstechnisch is het begrijpelijk dat beide uitzonderingen alleen samen geschrapt kunnen worden. Anders ontstaat er een maas in de wet. Stel dat alleen de eerste uitzondering wordt geschrapt. Een Zwitser is met een Nederlandse getrouwd en wil Nederlander worden, maar tegelijk zijn Zwitserse pas houden. Wel, zijn vrouw vraagt eerst een Zwitserse pas aan. Omdat de “omgekeerde uitzondering” niet is geschrapt, mag ze haar Nederlandse pas houden. Vervolgens vraagt de man een Nederlandse pas aan en geeft netjes zijn Zwitserse pas af. Daarna vraagt de man zijn Zwitserse pas opnieuw aan (Zwitserland heeft net als de meeste andere landen regelingen waarbij dat relatief makkelijk kan). En omdat zijn vrouw (ook) Zwitserse is, hoeft hij de Nederlandse pas niet af te geven. Op die manier heeft hij, net als zijn vrouw, toch twee paspoorten.

Gevolg: doordat de huidige regering en haar gedoogpartner vindt, dat een buitenlander zijn pas moet afgeven als hij Nederlander wil worden, zelfs als hij al met een Nederlander getrouwd is, moeten Nederlanders die met een buitenlander getrouwd zijn en de nationaliteit van de echtgeno(o)t(e) willen aannemen, ook hun Nederlandse pas maar afgeven. Het is duidelijk dat dit een groot nadeel is voor veel Nederlanders die in het buitenland wonen. Iets waar minister Donner zich tot nu toe niet bepaald druk om lijkt te maken – hij is dan ook geen minister van buitenlandse, maar van binnenlandse zaken.

Nederlanders in het buitenland zijn inmiddels in actie gekomen tegen de plannen van de Nederlandse regering en haar rechtsextremistische gedoogpartner. Er worden Nederlandse politici benaderd, en er gaat in januari 2012 een petitie aangeboden worden. Die petitie kan ook digitaal ondertekend worden: dat kan via deze website.

Doe mee met de conversatie

11 reacties

 1. Dat terwijl de mogelijkheid van een meervoudige nationaliteit juist is ingevoerd onder CDA-bewind (in 1992, tijdens het kabinet-Lubbers III), mede dankzij toenmalig minister Hirsch Ballin van Justitie. Onder het kabinet-Kok I (1997) verviel de mogelijkheid weer, en had het CDA zich klaarblijkelijk bedacht. Hirsch Ballin heeft zich pas in zijn oratie als hoogleraar aan de UvA nog tegen de inperking van de dubbele nationaliteit en tegen de samenwerking van CDA en PVV gekeerd.

  Ik zie het probleem met meervoudige nationaliteiten niet zo. Er zijn nu eenmaal veel mensen die met twee landen een binding hebben die sterk genoeg is om een staatsburgerschap van beide landen redelijk te laten zijn. De eis om afstand te doen van een deel van je achtergrond om Nederlander te worden lijkt me in veel gevallen absurd en een obstakel voor integratie. Veel andere landen doen er niet zo moeilijk over als wij.

 2. We staan inmiddels op 8.000 ondertekeningen voor de petitie op nederlandersoverzee.petities.nl.
  Vergeet niet uw ondertekening bevestigen via de link in uw email. Anders telt uw stem niet mee!

 3. Hoi,
  Heeft iemand een idee wat dit voorstel voor mijn geval kan inhouden:
  Mijn man in Nederland geboren als Amerikaan…….zijn amerikaanse vader was gestationeerd op een amerikaanse militaire basis in Nederland en hij verkreeg hierdoor zijn US passport. Echter doordat zijn moeder nederlandse is verkreeg hij tegelijkertijd zijn nederlanderschap en had 2 paspoorten. Momenteel wonen wij in de US en onze kinderen zijn hier geboren en we hebben het eerste jaar na de geboorte ook voor hen een nederlands paspoort aangevraagd. Gaat als dit voorstel een wet wordt de regering van onze minderjarige kinderen verwachten een keuze te maken???? Of moeten de ouders die keuze gaan maken? Ik ben hun nederlandse moeder zonder amerikaans paspoort.
  Ben benieuwd hoe het voor mijn man wordt als hij die 2 paspoorten bij geboorte heeft verkregen door een amerikaanse vader gestationeerd in Nederland en hij zelf niet heeft gekozen. Maar goed ik zal de petitie tekenen en hopen op een goede afloop. groetjes, lonneke

  1. Hoi Lonneke,
   Ik ben geen jurist – maar op grond van wat ik in het wetsvoorstel lees, zou het volgens mij als volgt moeten gaan.
   Het wetsvoorstel regelt alleen iets over het verliezen van een nationaliteit op het moment dat je een andere nationaliteit aanneemt. Als je eenmaal twee nationaliteiten hebt, behoud je die ook onder de nieuwe wet. Dat geldt voor je man en voor je kinderen.

   Mocht jijzelf ooit Amerikaanse willen worden, dan raad ik je aan dat zo snel mogelijk te doen, voordat een eventuele wetswijziging in Nederland van kracht zou kunnen worden. Je mag op grond van de huidige Nederlandse wetgeving je Nederlandse pas houden (omdat je met een Amerikaan getrouwd bent), maar je zou onder de nieuwe wet je Nederlandse pas moeten inleveren. Je minderjarige kinderen hebben onder de nieuwe wet geluk dat ook je man Nederlander is – anders zouden zij “delen in het verlies” van jouw Nederlanderschap.

 4. Beste Twan,
  Bedankt voor je snelle reactie! Je uitleg is erg duidelijk en ik heb hierdoor nog meer bevestiging gekregen om het proces snel op te starten voor het aanvragen van mijn Amerikaanse paspoort. Het is om praktische redenen belangrijk om dezelfde nationaliteit te hebben van je kinderen in het land waarin je woont. Heb je enig idee inzake de tijdsduur voordat een wetsvoorstel in gang wordt gezet? maanden..jaar/jaren? Ik zal jullie website blijven volgen als niet “nl/zwitserse” :-).
  Vanuit California alvast veel succes met jullie website en alle ontwikkelingen gewenst, groetjes Lonneke

 5. Nederlanders zijn van ouds her wereld reizigers en handelaars, dit heeft Nederland groot gemaakt. Zelf ben ik geboren en getogen in Holland, en sinds jaren woonachtig in Canada, werkend voor een fabriek uit Nederland, (en dus ook ten bate van de Nederlande maatschappij ), een Canadees paspoort vergemakkelijkt handel en wandel op het Noord Amerikaanse continent.
  Gaat de Nederlandse regering mij nu straffen door mij mijn rechten op een Nederlands staatsburgerschap te ontnemen???
  Is de economische malaise niet iets beters om je druk over te maken?

 6. ik ben in nederland geboren, en momenteel woonachtig in honduras.
  Mijn vrouw is hondurees, maar doordat wij 8 jaar in nederland hebben gewoond, en zij is ingeburgerd heeft zij al jaren een nederlands paspoort.
  Mijn dochter is in honduras geboren, heeft op school gezeten en spreekt vloeiend nederlands, hetzelfde voor mijn zoon, alleen is hij in nederland geboren.
  Ik heb recent de nederlandse paspoorten van mijn kinderen vernieuwd in costa rica.
  Moet ik mij zorgen maken dat ik geen verlenging van de nederlandse paspoorten van mijn vrouw en kinderen meer kan aanvragen, daar zij of door geboorte in honduras of dooradat (in het geval van mijn zoon) zijn moeder hondurees is omdat zij automatisch ook de hondurese nationaliteit hebben. Natuurlijk wil ik voor hen geen hondurees paspoort of nationaliteit omdat dat in de wereld waardeloos is.
  Hoop dat iemand mij dat duidelijk kan maken

  1. Vantevoren een disclaimer: Ik ken het onderwerp weliswaar vrij goed, maar ik ben geen jurist met professionele kennis over dit onderwerp. Bovendien wordt dubbele-nationaliteitswetgeving altijd beïnvloed door de wetten van beide landen. De wetgeving van Honduras ken ik niet.
   Het wetsvoorstel van de ministers Donner en Spies heeft alleen betrekking op nieuwe situaties bij het verkrijgen van een tweede nationaliteit. Bestaande situaties blijven in de regel onveranderd. Anders gezegd: iemand die nu een dubbele nationaliteit bezit (of nog verwerft voordat het onzalige voorstel Donner-Spies wordt ingevoerd), raakt die niet kwijt vanwege het nieuwe wetsvoorstel.

 7. Beste Twan,

  Het is mij geheel duidelijk, bedankt. De Hondurese wetgeving staat het hebben van 2 nationaliteiten gelukkig toe, in dat opzicht kan nederland nog veel leren van een 3de wereld land.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: