Verblijfsvergunning

Laatste aktualisering: 8 januari 2019

Zwitserland is geen lid van de EU, maar heeft met de EU wel een verdrag over vrij personenverkeer. Zwitserland is dus een “Schengenland” voor personenverkeer. Niet voor goederen! Wat hieronder staat, geldt voor mensen die de Nederlandse nationaliteit bezitten, of de nationaliteit van een van de 25 “oude” EU-landen of EFTA-landen. Voor mensen met de nationaliteit van Bulgarije of Roemenië geldt de regeling in principe ook, maar er is een maximum aan het aantal verblijfsvergunningen dat per jaar voor deze nationaliteiten wordt uitgegeven. Voor andere landen gelden (veel) strengere voorwaarden (en een extreemrechtse politieke partij in Zwitserland zou graag willen dat die regels ook weer voor alle EU-burgers gaan gelden).

 • Met een gewoon paspoort mag je maximaal drie maanden in Zwitserland blijven. Je mag vakantie vieren (aan te raden), en je mag ook solliciteren. Werken mag niet!
 • Wil je langer in Zwitserland blijven (wonen), dan is de belangrijkste voorwaarde dat je in je onderhoud kunt voorzien. Criterium: je moet over zoveel middelen beschikken dat je geen aanspraak op Ergänzungsleistungen hebt. Bijvoorbeeld door:
  • Te werken voor de kost. Je moet dan een Zwitsers arbeidscontract kunnen tonen.
  • je bent getrouwd met iemand die in Zwitserland woont of gaat wonen en in jouw onderhoud kan voorzien.
  • je wilt gaan samenwonen met iemand die in Zwitserland woont of gaat wonen en in jouw onderhoud kan en wil voorzien. Van dat “willen” heb je een officieel document nodig, dus je zult naar de notaris moeten of anderszins een officiële verklaring regelen. Trouwen kan eenvoudiger en goedkoper zijn.
  • een ander bewijs. Bijvoorbeeld pensioeninkomsten, of een goed gevulde bankrekening.
 • Is het levensonderhoud geregeld, kun je naar woonruimte gaan zoeken. Je krijgt dan te maken met de belangrijkste vicieuze cirkel in de Zwitserse bureaucratie. Een verhuurder zal je namelijk naar je verblijfsvergunning vragen. Die krijg je echter pas als je kunt aantonen dat je in Zwitserland woont. Met een huurcontract bijvoorbeeld. Ook bij het kopen van een huis moet je in de regel een verblijfsvergunning tonen bij de overdracht – anders kom je onder de (lastigere en duurdere) voorwaarden van bijvoorbeeld vakantiewoningen terecht. Oplossingen:
  • Tijdelijk onderdak zoeken bij vrienden of bekenden.
  • Veel duurder: tijdelijk je onderdak zoeken in jeugdherberg of hotel.
  • Een verhuurder kun je de zaak proberen uit te leggen. Een goede verhuurder kent dit probleem en neemt er genoegen mee dat je de kopie van de verblijfsvergunning naderhand opstuurt.
 • Is ook de woonruimte geregeld, dan ga je met je paspoort en de bewijsstukken van inkomen en woonruimte naar de gemeente waar je die woonruimte hebt geregeld. De gemeente zal je inschrijven. Voor het inschrijven ben je leges verschuldigd (zo’n 10 Franken per persoon).
  Afhankelijk van de gemeente zal deze je een bewijs van inschrijving geven waarmee je zelf bij het Migrationsamt je verblijfsvergunning (officieel: Aufenthaltsbewilligung, vaak wordt ook de term Ausländerausweis gebruikt) kunt regelen, of zal de gemeente de verblijfsvergunning voor je aanvragen. De verblijfsvergunning is meestal na 4 tot 8 weken gereed. Voor het afhalen van de vergunning heb je een pasfoto nodig en je moet weer leges betalen (ongeveer 65 Franken per vergunning).
  De gemeente zal van je verlangen dat je je binnen 3 maanden bij een Zwitserse ziektekostenverzekeraar aanmeldt voor ten minste de basisverzekering, en een kopie van het verzekeringsbewijs aan de gemeente stuurt.
 • Je verblijfsvergunning kan voor kortere of langere tijd zijn. Bij een tijdelijk arbeidscontract zal de vergunning ook maar voor korte tijd zijn. Je kunt ‘m verlengen als je kunt laten zien dat je vanaf het moment van verlengen nog steeds aan de voorwaarden (zie boven) voldoet. Bij een arbeidscontract voor onbepaalde tijd krijg je meestal een “B-vergunning”. Die is 5 jaar geldig en kan ook telkens weer voor 5 jaar worden verlengd zolang je aan de voorwaarden voldoet. Na 5 jaar in Zwitserland gewoond te hebben kom je meestal in aanmerking voor een permanente verblijfsvergunning, de zogenaamde Niederlassungsbewilligung.
 • Je verblijfsvergunning is je legitimatiebewijs voor vrijwel alles in Zwitserland. Je paspoort heb je vooral nodig als je de grens over wilt, maar ook als je je verblijfsvergunning wilt verlengen.
 • Je werkgever is verplicht om een kopie van je verblijfsvergunning in zijn administratie te hebben.

Doe mee met de conversatie

239 reacties

 1. Hallo,

  Kan het ook zijn dat ze me negeren voor verblijfsvergunning?
  Ik heb gewoon en NL paspoort.Ik kan geen duits, wel engels en Nederlands, zal het probleem veroorzaken?
  Ik ben verloofd met een meid in zwitserland, het zal nog jaar of 2 duren om te trouwen. En ik wil heel graag in zwitserland wonen en werken zo’n jaartje.
  Oja ik kan niet bij haar wonen ik wil een jaartje gewoon zelfstandig werken en wonen. Misschien is het wel handig om te schrijven, ik wil dan in bazel wonen en werken.

  U zal mij heel erg blij maken als u mijn vragen beantwoord,
  Met vriendelijke groeten,
  Bilal Basoglu

  1. Als je wilt werken in Zwitserland moet je een verblijfsvergunning hebben. Zonder zijn jij en je werkgever strafbaar. Met een NL paspoort is het ook geen probleem om die vergunning te krijgen. Gewoon naar de gemeente waar je gaat wonen gaan met Nederlands paspoort en arbeids- en huurcontract en het komt voor elkaar. De vergunning kan je niet geweigerd worden, je hebt er gewoon recht op.

   1. Ik dank u zeer.
    Om eerlijk te zijn ik had niet zo snel antwoord verwacht van u 🙂
    Hartelijk bedankt..

   2. Beste twan,

    Ik heb een persoonlijke vraag over de wet en regelgeving in zwitserland, kan ik deze aan u stellen? Graag in een mail?

    M.v.g. nelle

  1. Misschien kun je toch wat vinden zonder Duits. Basel is behoorlijk internationaal, wie weet vind je iets bij een multinational of een ander bedrijf waar de voertaal Engels is.

 2. Beste Twan, ten eerste complimenten voor dit leuke en nuttige blog. Ik vind je schrijfstijl erg prettig (humorvol en kort/bondig). Graag zou ik je een vraag willen voorleggen, maar zou dit liever in een rechtstreeks e-mailbericht willen doen ipv openbaar op een blog. Is dit iets wat tot de mogelijkheden behoord? Met vriendelijke groet Louise

   1. Beste Twan, ik zou ook graag een vraag aan jou willen stellen via een persoonlijke email. Ik hoor graag van je!

 3. Dag Twan,
  Super fijn je blog! Mijn vriend woont in Basel en nu ben ik naar de mogelijkheden aan het kijken om daar een tijdje te wonen/werken. Omdat ik zelfstandige ben in NL, reis ik veel op en neer.
  Kan ik ook bij de ambassade in Den Haag mijn verblijfsvergunning aanvragen? En is het verplicht om daar een zorgverzekering af te sluiten of kan ik een tijdelijk verblijfsvergunning krijgen én ingeschreven blijven staan in NL?
  Groetjes, Chantal

  1. Dag Chantal,
   Wat bedoel je met “een tijdje” wonen/werken? Het “Personenfreizügigkeitsabkommen” tussen Zwitserland en de EU houdt in dat:
   – je hier met je EU-paspoort zonder verdere formaliteit gedurende 3 maanden mag blijven en ook mag werken. Voor het werken bestaat slechts een meldplicht. Je hoeft je niet bij een Zwitserse gemeente in te schrijven en kunt dus ook zonder problemen in Nederland ingeschreven blijven. Als zelfstandige geldt dat je gedurende een jaar 90 dagen in Zwitserland mag werken – zonder formaliteit, ook daar geldt slechts een meldplicht.
   – wil je langer dan drie maanden blijven, dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen, je aanmelden in je Zwitserse woongemeente, en daarbij ook een bewijs dat je in die gemeente woont (huurcontract bijvoorbeeld) en je verplicht tegen ziektekosten verzekeren. Pas na die aanmelding bij de Zwitserse woongemeente gaat de aanvraag van de verblijfsvergunning van start. Dit proces heb ik zelf in 2009 doorlopen en mijn blog gaat dan ook daarover.
   Het zou me verbazen als je eventjes via de ambassade een verblijfsvergunning kon aanvragen.

   Meer informatie vind je o.a. op de site van het Bundesamt für Migration, http://www.bfm.admin.ch

   1. Hoi Twan,
    Inmiddels het één en ander uitgezocht, bij de KvK geweest, etc. Omdat ik een VOF heb ( en dus vennoot ben) kan ik me makkelijk uitschrijven in NL, gaan wonen in Zwitserland en mijn bedrijf aanhouden. Daarnaast dus nog wel af en toe werken in NL voor mijn bedrijf.
    Ik ben nog wel benieuwd of je dus met een verblijfsvergunning van 12 maanden gewoon kan werken in Zwitserland; daarmee bedoel ik; als ik bij een organisatie in Zwitserland ga werken, moet ik dan nog apart ‘toestemming’ vragen aan de gemeente/regering? Of is een verblijfsvergunning voldoende? En hoef ik geen diploma’s e.d. te legaliseren of als bewijsstuk te overhandigen, voordat ik een arbeidscontract mag ondertekenen?

    Wederom bedankt voor het meedenken,

    Groetjes, Chantal

    1. Hoi Chantal,
     Ik heb nog nooit een diploma laten legaliseren en toch doodgewoon een arbeidscontract ondertekend. Als werkgever en werknemer het eens zijn, is dat voldoende. Het kan zijn dat de werkgever bepaalde diploma-eisen stelt en dat kan dan weer betekenen dat je diploma’s moet laten zien en eventueel laten vertalen/legaliseren.
     Als je kunt laten zien dat je in je eigen onderhoud kunt voorzien (bv. door dat arbeidscontract) en in Zwitserland woont (huur- of koopcontract) kun je je zonder meer laten inschrijven bij de gemeente. Afhankelijk van je arbeidscontract zal dan gekeken worden wat voor verblijfsvergunning je krijgt. In principe 1 jaar voor een tijdelijk contract van 1 jaar of minder, en anders 5 jaar. Een aparte werkvergunning heb je niet nodig, op je verblijfsvergunning komt al “Berechtigt zur Erwerbstätigkeit” te staan. Wat je wel even moet doen: je werkgever een kopie van je verblijfsvergunning geven. Da’s verplicht. Maar ook niet meer dan een formaliteit.

   2. Hallo Twan,
    Fijn dat er een blog is waarin jij je persoonlijke ervaringen deelt. Ik heb een vraag naar aanleiding van het inleidende verhaal en naar aanleiding van dit voorgaande fragment:
    In de inleiding zeg je dat je niet mag werken gedurende de 3 maanden van een (vakantie)verblijf. In het voorgaande fragment lijk je dat tegen te spreken… (misschien interpreteer ik iets verkeerd).
    Kun je al in Zwitserland werken als de verblijfsvergunning er nog niet is? Of moet je daar eerst 4 tot 8 weken op wachten, alvorens je aan de slag kan?
    Met andere woorden: Kun je al beginnen met werken (‘zonder verdere formaliteit’) en gedurende die periode alsnog de ‘verlenging’ van je verblijf zeker stellen door een verblijfsvergunning aan te vragen?

    1. Hallo Sipke,
     De drie maanden zijn de periode dat je zonder verblijfsvergunning in Zwitserland mag zijn.
     Als je dan al een verblijfsvergunning hebt, mag je uiteraard ook al werken in die periode.
     Heel formeel mag je zonder verblijfsvergunning niet werken. Punt. Maar als de aanvraag al loopt maar de vergunning nog niet in je brievenbus zit, kom je uiteraard in een grijs gebied. Formeel mag het niet, maar het is altijd maar de vraag of de soep zo heet gegeten wordt.

     1. Bedankt voor je uitleg, Twan…
      Ik ga proberen een oplossing te vinden om toch gedurende de ‘wachtperiode’ een inkomen te verkrijgen. Als ik geluk heb, hoef ik maar 4 weken te overbruggen, als ik pech heb moet ik 8 weken wachten. Gezien de kosten van het levensonderhoud moet er wel iets binnenkomen…. Ik neem aan dat ik niet in Nederland kan wachten op de verblijfsvergunning?

      1. Dag Sipke,
       Bij het aanvragen van je vergunning moet je laten zien dat je in je onderhoud kunt voorzien. Als je in Zwitserland bij iemand intrekt, kan die persoon natuurlijk voor je borg/garant staan. Maar in vrijwel alle andere gevallen zul je al een arbeidscontract kunnen tonen bij de aanvraag van de vergunning. Er wordt dan waarschijnlijk niet heel moeilijk gedaan over beginnen met werken voordat de papieren fysiek bij jou in de bus zijn.
       Je hoeft zeker niet in Nederland op de vergunning te wachten.

 4. hallo

  ik heb een vermmdeling reis docemment heb ik visum nodig als ik op bezoek gaan naar famillie naar Zwitserland.

  en bedankt

 5. Beste Twan

  Ik heb een vraag die ik u graag wil stellen over de mail. Is dit mogelijk en zou u mij daar mee kunnen helpen

  Groet

  F

 6. ik heb sinds 2009 een b permis/vergunning van bureau de population te geneve eerste keer kreeg ik hem voor 1 jaar 2 keer voor 2 jaar en 3 keer voor 2 jaar ik woon voor onbepaalde tijd in geneve en heb buiten zwitserland mijn inkomsten zal dat het zijn dat ze de b vergunning niet voor 5 jaar te gelijk afgeven ook krijg ik vrijwijl elk jaar een brief van bureau de malade een soort instantie die waakt of je wel zorg verzekerd ben en er achteraan een brief met adressen van zwitsere zorg verzekeringen, ik ben gewoon verzekerd bij achmea en een bevestiging volstaat op ze engels van deze, ik reageer omdat ik constant zie dat de b vergunning voor 5jaar is graag u antwoord op deze, zou u mij ook via d e mail willen beantwoorden groetjes rinus

  1. In mijn situatie destijds was een vijfjarige B-Bewilligung de voor de hand liggende en ook enige mogelijkheid. Dat betekent niet dat er geen andere situaties denkbaar zijn – al is dit de eerste keer dat ik van een B-Bewilligung van minder dan 5 jaar hoor.
   Hetzelfde geldt voor ziektekostenverzekering. In mijn situatie moet ik een Zwitserse verzekering hebben. Er zijn echter ook andere situaties, bv. bij ontvangen van AOW uit Nederland, waarbij een Nederlandse ziektekostenverzekering in orde is.

 7. Hallo Twan

  Ik wil binnen niet al te lange tijd bij mijn vriendin in Zwitserland gaan wonen maar ik zit nog met een vraag.
  Kan ik voor een Nederlands bedrijf blijven werken en mijn eigen evengoed inschrijven op het adres van mijn vriendin?
  Doordat ik op de vrachtwagen zit heb ik de mogelijkheid om dat zo te doen, en een baan in Zwitserland vinden is erg lastig op dit moment!

  Mvg Roy

  1. Roy, de hoofdregel is, dat je in je onderhoud kunt voorzien. Waar het geld vandaan komt (Zwitserse of Nederlandse werkgever) lijkt minder belangrijk. Bedenk wel dat een Nederlands salaris niet in alle gevallen genoeg is om hier van te kunnen bestaan, omdat levensonderhoud hier veel duurder is! Het beste vraag je het gewoon bij de gemeente waar je je in wilt laten schrijven.

 8. Dank je wel voor je snelle reactie,

  Ik weet dat het Nederlandse loon naar Zwitserse begrippen laag is maar door mijn werk als vrachtwagen chauffeur heb ik de mogelijkheid om me in Zwitserland te vestigen en dan kan ik van daaruit kijken wat ik in de toekomst eventueel wil en kan.
  Het is lastig om op dit moment werk te vinden als buitenlander in de omgeving van Lugano en daarbij heb ik het Italiaans nog niet onder de knie dus daar kan ik dan aan werken.

  Mvg Roy

  1. Als het NL loon onvoldoende is, kun je nog proberen of je vriendin garant voor je kan staan. Dat betekent voor jou wel het risico, dat als de relatie onverhoopt geen succes blijkt, de kans ook toeneemt dat je terug naar NL moet c.q. geen aanspraak op sociale zekerheid in Zwitserland hebt.

 9. Hoy Twan, goede en duidelijke uiteenzettingen, ik mis alleen de fiscale aspecten kun je hier iets meer over vertellen?

  Ik ga werken voor een Zwitsere onderneming met verstiging over de gehele wereld. Deze werkzaamheden vinden plaats op een consultant basis, en dus niet in dienstverband. De onderneming zal zorgdragen voor een verblijfsvergunning, werkvergunning en huisvesting.

  Maar hoe zit het met het eventueel afdragen van landelijke inkomsten en loonbelastingen, die ik nu betaal in Nederland? Kan ik in Zwitserland een auto invoeren, en mag ik dan hiermee ook overal rijden, dus ook in Nederland, dit is bedrijfsmatig van toepassing.

  Alvast bedankt voor je reacties.

  Met vriendelijke groet,

  Cees

  1. Dag Cees,
   Globaal gezegd ben je belastingplichtig daar waar je je inkomen verdient. Als je in Zwitserland gaat wonen en voor een Zwitserse firma werkt, zul je in Zwitserland belastingplichtig zijn. Je verdient je inkomen immers in Zwitserland en hebt als levensmiddelpunt Zwitserland.
   Met de Nederlandse fiscus heb je dan alleen nog wat te maken als je in Nederland (andere) inkomsten of vermogen (eigen huis) hebt.
   Auto invoeren: ja dat schijnt te kunnen, maar is een verhaal apart. Als je in Zwitserland woont zul je een Zwitsers kenteken krijgen. Als inwoner van Zwitserland mag je met een auto met Zwitsers kenteken natuurlijk ook buiten Zwitserland rijden. Dat mag als inwoner van Nederland met een auto met Nederlands kenteken toch immers ook?

   Import auto: daar heb ik geen praktijkervaring mee – ik heb nog nooit een auto bezeten. Ik herinner me dat op het Zwitserlandforum http://www.zwitserlandforum.nl daar wel een en ander over geschreven staat. Bereid je in elk geval op een papierwinkel voor, het schijnt niet echt eenvoudig of voordehandliggend te zijn en ik heb ook al gehoord dat het soms gewoon handiger kan zijn je Nederlandse auto in Nederland te verkopen en hier een nieuwe heilige koe te kopen.

   1. Hoy Twan,

    Zeer bedankt voor je informatie. Ik begrijp nu ook dat Zwitserland een 3-tal fiscale levels heeft, zeg maar 1 gemeentelijk, 1 Kanton gerelateerde en 1 federale. Ik ga er wel vanuit dat ik niet 2 x belasing moet gaan betalen, dus en in Zwitserland, en in Nederland! Kun jij mij ook aangeven, dat als ik in Zwitserland ga werken, dat ik als EXPAT omschreven kan worden? Dit heeft te maken met een bepaald aantal fiscale voordelen. Ik zal de aangegeven site raadplegen omtrent de auto.

    Nogmaals zeer bedankt, Keep you posted, om het maar anders te vertalen.

    Mvg

    Cees

    1. Er is een verdrag tussen NL en CH dat voorkomt (in de meeste gevallen) dat je dubbel belasting betaalt. Wat betreft het aanmerken als “Expat”: geen idee hoe dat zit…

 10. Dag Twaan
  Je bent hellemaal goed geintegreerd in het Zwitserse maatschappij 🙂
  Ik zou je ook iets willen vragen.

  Ik ben verloofd met een meisje dat in Konstanz woont het liegt juist over de grens in het noord oosten van kanton Turgau . Ik will deze zomer met haar samen gaan wonnen en daar werken maar de vraag is : Kan ik eventueel als “grens overganger” “Grenzübergänger” in Zwitserland ook werken ? bijvoorbeeld als vertegewoordiger voor een Belgisch bedrijf in zwitserland klanten zoeken en in Duistalnd woonen is het niet fiscaal en financieel beter ?

  Ik heb heel veel familie in de omgeving woonen ( In Duistland en ook in Zwitserland ) en die garanteren mij werk en ook een woon ruimte maar ik zou liever met mijn vriendin in Duitsland blijven woonen Konstanz is mooi en het eten, woonen , en ziekteverzekeringen zijn goedkoper

  Is het mogelijk zo een statuut te hebben ofzou ik best mij in Zwitserland bevestigen ?
  Ik heb gehoord dat het veel strenger is geworden voor EU burgers een verblijfstitel te krijgen, daarom wil ik in Duistalnd woonen en in Zwitserland af en toe klanten gaan zoeken zo blijf ik mijn commisies van uit België te krijgen.

  Met vriendelijke groeten

  Amet Ademi

  1. Amet,
   Er zijn zeker ook werkvergunningen voor zogenaamde “Grenzgänger” die in een grensland (bv. Duitsland) wonen en in Zwitserland werken. De details ken ik niet, daarvoor kun je bv. kijken op de site van het Bundesamt für Migration http://www.bfm.admin.ch
   Wat betreft kosten: de kosten voor levensonderhoud zijn in Duitsland beduidend lager dan in Zwitserland. Voor de belastingen geldt dat echter (meestal) niet. Daarnaast heeft wonen in land X en werken in land Y altijd een risico met wisselkoersen. Dat was bijvoorbeeld te merken toen de euro ineens veel minder waard werd ten opzichte van de frank. Mensen die in Zwitserland leefden maar hun inkomen in euro hadden, bijvoorbeeld omdat ze in Duitsland werken of pensioen uit Nederland ontvangen, kwamen toen soms in grote financiële problemen.

 11. Hoi Twan,

  Ook ik heb een vraagje.. Mijn vriend moet van september tm februari stagelopen in Basel en ik wil graag van oktober tm januari (dus 4 maanden) met hem mee. Ik neem aan dat alles voor hem gewoon via school verloopt. Maar hoe zit dat voor mij? Kan ik gewoon bij hem gaan wonen en kan ik eventueel een bijbaantje daar zoeken? Heb ik een visum nodig of is een Nederlands paspoort voldoende?

  En heb je eventuele tips voor een gemeubileerde kamer?

  Ik hoor het graag,

  Groetjes
  Rianne

  1. Hoi Rianne,
   Met een Nederlands paspoort kun je zonder problemen maximaal drie maanden achter elkaar in Zwitserland blijven. Het is waarschijnlijk erg lastig om te controleren dat je vier maanden in plaats van drie maanden blijft.
   Werken: je mag als EU-burger maximaal drie maanden werken zonder dat je een verblijfsvergunning hoeft aan te vragen. Je bent wel verplicht om te melden dat je werkt. Dat gaat over het zogenaamde “Meldeverfahren”. Wil je langer dan drie maanden werken of wonen in Zwitserland, dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen. In jouw geval een “L”-Bewilligung voor maximaal 1 jaar.
   Voor het Meldeverfahren: zie http://www.bfm.admin.ch/content/bfm/de/home/themen/fza_schweiz-eu-efta/meldeverfahren.html
   Voor de L-Bewilligung: zie http://www.bfm.admin.ch/content/bfm/de/home/themen/aufenthalt/eu_efta/ausweis_l_eu_efta.html
   Ik kan je helaas niet aan tips voor een kamer helpen…

   1. Bedankt voor de snelle reactie. Oke maar langer dan drie maanden werken hoeft niet. Als ik daar vier maanden zit (misschien zelfs iets korter) dan vind ik drie maanden werken wel goed.

    Bedankt voor de informatie. Heb je wellicht nog wel tips om een tijdelijk bijbaantje te vinden?

    Groetjees

 12. Beste Twan,

  Ik heb een beetje een ingewikkelde situatie.
  Per 1 juli ga ik werken in Zwitserland(Stabio).

  Ik zal in Italië gaan wonen maar blijf het eerste jaar in Nederland ingeschreven. In Italië kan ik geen auto of scooter kopen omdat ik daar officieel niet ingeschreven zal staan.
  Nu vroeg ik mij af of ik wel een Zwitserse auto mag kopen en rijden, gezien het feit dat ik daar zal werken en ook inkomstenbelasting en premies ed zal betalen.

  Op het internet kan ik helaas niets terug vinden.
  Ik hoop dat je een antwoord voor mij hebt.

  Groet,
  Pim

  1. Dag Pim,
   Da’s een goeie vraag, daar heb ik ook niet zomaar antwoord op.
   Sowieso ingewikkeld: ingeschreven in NL, wonen in Italië en werken in CH. Weet je zeker dat dat goed gaat met inkomstenbelasting in CH betalen? De Nederlandse fiscus zal zijn stinkende best gaan doen om je (want ingeschreven in Nederland) in Nederland inkomstenbelasting te laten betalen en in de regel ben je dan een stuk slechter af dan wanneer je in Zwitserland inkomstenbelasting “mag” betalen.

 13. Beste Twan,
  mijn vriend werkt sinds 2 maanden in Zwitserland. Ik begreep dat je na vijf jaar wonen en werken daar een vaste verblijfsvergunning kan krijgen. Mijn vraag is nu welke eisen hiervoor gelden binnen deze vijf jaar? Hoe veel moet hij daar de komende vijf jaar minimaal blijven werken en wonen om voor deze vaste verblijfsvergunning in aanmerking te komen? Zijn er nog andere eisen?

  Alvast hartelijk dank.

  groet,

  nettie

  1. Belangrijkste regel voor een Niederlassungsbewilligung (C-Bewilligung) is voor EU-/EFTA-burgers een ononderbroken en “ordentliches” verblijf in Zwitserland. Ononderbroken betekent dat je je in die vijf jaar steeds ingeschreven hebt gestaan in een Zwitserse gemeente. Je kunt dus best naar het buitenland voor een vakantie, maar als je bv. tussendoor voor 8 maanden terug naar Nederland gaat, en je je dus in CH bij de gemeente moet afmelden en je in NL in de GBA moet inschrijven, begint de periode van 5 jaar weer bij “af”.
   Meer details bij het Bundesamt für Migration, http://www.bfm.admin.ch

 14. Beste Twan

  Ik ben pas verloofd met een meisje in Zwitserland. ze zet op de universiteit van Genève. Ik heb nog geen werk en nog geen huurhuis daar. is het zo dat ik als Nederlander daar een huurhuis kan krijgen plus iets als AOW voor tijdelijk totdat ik aan een baan kom. ik spreek de talen ook nog niet. wat is uw advies voor mij. wat kan/moet ik in dit geval doen.

  1. Dag Harikar,
   Advies:
   – als je langer dan drie maanden in Zwitserland wilt blijven, heb je een verblijfsvergunning nodig. Daarvoor moet je onder andere kunnen aantonen dat je in je eigen onderhoud kunt voorzien. Bijvoorbeeld door een arbeidscontract te tonen. Of omdat je verloofde verklaart dat ze voor je borg kan en wil staan (maar ik begrijp dat ze studente is, dus waarschijnlijk heeft ze te weinig inkomen om borg voor jou te kunnen staan).
   – ga dus zo snel mogelijk werk zoeken in de regio waar je wilt gaan wonen. Genève is vrij internationaal, dus je hebt kans om ook met Engels werk te vinden – maar als je Frans spreekt maakt dat het werk vinden stukken makkelijker. Snel Frans gaan leren dus.
   – Als je nog nooit in een land gewoond hebt, er de nationaliteit niet van hebt, er nog nooit gewerkt hebt, er nog geen cent belasting of sociale premies betaald hebt… denk je dat je er dan een uitkering krijgt? Nee dus… je zult zelf moeten zorgen dat je in je onderhoud kunt gaan voorzien, en dat moet je ook op eigen kosten doen.
   – Huis huren: zorg eerst dat je werk of een andere bron van inkomsten hebt. Veel verhuurders zullen op een of andere manier van je willen weten, of je de huur kunt betalen. Bovendien is het gebruikelijk om twee of drie maanden huur als borg te vragen – dat loopt behoorlijk op. En de verhuurder zal veelal ook naar je verblijfsvergunning vragen.

 15. John
  Beste Twan ook ik wil in Zwitserland gaan wonen, omdat ik hier mijn vriendin heb gevonden. Omdat dit al een paar maanden goed gaat en al het een en ander heb uit gedokterd, wil ik alleen weten of ze je hier automatisch uitschrijven als ik me hier in Zwitserland doe inschrijven.
  groetjes john

  1. Dag John,
   Nederland schrijft je niet automatisch uit als je je in Zwitserland aanmeldt. Je moet je bij de Nederlandse gemeente waar je staat ingeschreven, afmelden. Je gemeente kan je zeggen hoe dat moet en wat voor documenten je eventueel moet tonen: meestal vind je dat wel op de website van de gemeente.
   Uitschrijven is verplicht volgens de Nederlandse wet als je permanent in het buitenland gaat wonen.

 16. Hallo,

  ik heb een vraagje ik heb een vriend in zwitersland wonen en die woont al 2jaar en heeft nog geen verblijfsvergunning en ik woon in nl heb mijn nederlandse passport ik wil dus naar zwitserland gaan en met hem daar trouwen ik wil graag weten hoe mijn situatie eruit gaan zien en wat ik het beste kan doen

  gr sara

  1. Hallo Sara,
   Jij kunt, als je in Zwitserland werk vindt, met een NL pas zonder problemen naar Zwitserland emigreren. Hoe het precies zit met de situatie rond je vriend en trouwen, weet ik niet. Daar zul je ergens anders informatie voor moeten halen. Eerste bron lijkt me het Bundesamt für Migration, http://www.bfm.admin.ch

 17. Hallo,
  ik heb geen Nederlandse nationaliteit maar een verblijfsdocument voor 5 jaar,, kan iemand mij vertellen of ik met een verblijfsdocument van 5 jaar in Zwitserland mag gaan werken en wonen???

  Gr Gani

 18. Ik ben een echtscheiden surinaamse vrouw en zou graag in zwitserland willen wonen en werken. Op welke manier mag ik dan daar komen?

  1. Beste Andrysja,
   Allereerst: ik ben geen expert voor migratievragen. Ik heb hierboven enkel mijn ervaringen bij mijn eigen emigratie beschreven. Ook ben ik geen jurist die alle wetsartikelen die hierover gaan precies kent!
   Dat gezegd hebbende, ik weet het volgende:
   Om een verblijfsvergunning voor Zwitserland te kunnen krijgen, zul je moeten aantonen dat je over voldoende middelen beschikt om in je onderhoud te voorzien.
   Dat kan bijvoorbeeld een pensioen zijn, of (voor de happy few onder ons) een goedgevulde bankrekening. Houd er bij dat pensioen dan wel rekening mee, dat de kosten van levensonderhoud in Zwitserland beduidend hoger zijn dan in de meeste andere landen, en dat een pensioen waar je in je woonland prima van kunt leven nog niet altijd genoeg is om in Zwitserland de eindjes van aan elkaar te knopen.
   Een tweede mogelijkheid is uiteraard: werken voor de kost. Als je de Nederlandse nationaliteit hebt (of die van een ander EU-land) kun je meestal zonder al te veel toestanden werk zoeken. Als je niet de nationaliteit van een EU-land hebt, is het beduidend moeilijker: een werkgever mag je pas in dienst nemen als hij aannemelijk kan maken dat hij geen Zwitser en geen EU-burger voor de baan kan vinden, en er kunnen “quota” gelden (maximum aantal mensen dat per jaar toegelaten wordt).
   De derde mogelijkheid: bij iemand intrekken die in Zwitserland woont en voor de kosten van jouw levensonderhoud kan en wil opdraaien. Bijvoorbeeld door met een Zwitser te trouwen.

   Dit hierboven is zo ongeveer wat ik er van weet – zonder garantie dat dat allemaal precies klopt en actueel is!
   Voor meer details en actuelere informatie neem je het beste contact op met de Zwitserse ambassade in je woonland of direct met het Bundesamt für Migration in Bern http://www.bfm.admin.ch/

   Groet,
   Twan.

 19. Beste Twan,

  Gisteren heb ik dan eindelijk, drie maanden na Anmeldung bij de
  Gemeinde Bern, mijn Aufenthaltsbewilligung B ontvangen met een geldigheidsduur van 5 jaar.
  Tot mijn schrik zie ik nu echter het volgende vermeld staan op de bewilligung:

  Aufenthaltszweck
  Nicht berechtet zur Erwerbstätigung in der Schweiz.

  Op de achterkant staat echter: Für den Stellen- und Berufswechsel wird keine Bewilligung benötigt.

  Der Arbeitgeber ist verpflichtet, die Anstellung der Inhaberin oder des Inhabers dieses Ausweises innerhalb von 8 Tagen der zuständigen Steuerbehörde zu melden.

  Wat houdt dit nu in? Mag ik wel of niet op zoek gaan naar een baan in Zwitserland? Dit is namelijk wel mijn bedoeling. Op dit moment werk ik vanuit huis voor een Nederlands bedrijf, maar het doel is om hier in Zwitserland een baan te vinden. Ik was van mening dat je met een B-bewilligung altijd recht had op werk in Zwitserland.

  1. Beste Teska,
   Het is inderdaad een beetje raar, die tekst op jouw B-Ausweis.
   Maar als Nederlandse hoef je je geen zorgen te maken:
   – je mag zonder meer in Zwitserland naar werk zoeken en solliciteren
   – een Zwitserse werkgever dient jouw sollicitatie en sollicitaties van Zwitsers gelijk te behandelen
   – als je werk gevonden hebt, ga je met je bestaande B-Ausweis en je arbeidscontract naar de gemeente. De gemeente zal (via het Migrationsamt van het kanton) een nieuw B-Ausweis afgeven met daarop de tekst dat je (wel) mag werken.
   – een kopie van dat nieuwe B-Ausweis moet je aan je nieuwe Zwitserse werkgever geven.
   Het is wat krom, maar een werkvergunning (d.w.z. de tekst op je B-Ausweis dat je mag werken) krijg je blijkbaar pas nadat je in Zwitserland werk gevonden hebt…

   Trouwens, ze hebben er in Bern wel erg lang over gedaan… 3 maanden voor een B-Ausweis… dat moet in vier weken kunnen. Maar ja, in Bern gaat alles altijd langzamer.

   1. Wow, bedankt voor dit snelle antwoord!
    Hier in Bern hadden ze moeite met mijn arbeidssituatie: wonen in Bern, werken voor een Nederlands bedrijf en dus volledig in de Nederlandse belasting-, zorg- en uitkeringsstelsels vallen.

    Het klinkt allemaal een beetje omslachtig inderdaad en als je de Ausweis zo leest, lijkt het er verdacht veel op dat je gewoonweg niet mag werken hier. Maar je krijgt dus kennelijk je werkvergunning pas, nadat je de baan binnen hebt.

    Dank je voor deze heldere uitleg!

 20. Hello,
  Ik heb een vraag, we willen naar Zwitserland gaan wonen en werken, ik heb zus die daar bijna 15 haar woont en we zijn Nederlnders. Wij willen graag even weten als wij naar Zwitserland gaan wonen en werken, zijn wij dan gewoon nog Nederlanders? want wij willen namelijk daar belijven woneen en niet meer terug komen naar Nederland. Moeten wij dan onze pasport bij de gemeente huis hier in Nederland of bij de Zwitserse gementhuis inleveren om de Zwitserse pasport te krijgen? en hoe zit het als we een keer door andere omstandigheden ziek of geen werk hebben? komen we nog in aanmerken voor een uitkering? en moeten wij nog zorgverzekering hebben vanuit Nederland of in Zwitserland?

  U zal ons heel erg blij maken als u onze vragen beantwoord,
  Met vriendelijke groeten,
  Shoja

  1. Beste Shoja,
   Je stelt drie vragen: over nationaliteit, over werk en uitkeringen, en over zorgverzekering. Achtereenvolgens:
   1. Als je naar Zwitserland verhuist, houd je je bestaande nationaliteit. Je blijft Nederlander en je krijgt zeker niet zomaar een Zwitsers paspoort.
   2. Als je in Zwitserland gaat werken (voor een Zwitserse werkgever) val je onder de Zwitserse sociale zekerheid voor bijvoorbeeld ziekte en werkloosheid. Bedenk dat je niet “zomaar” in Zwitserland kunt komen wonen. Om een verblijfsvergunning te krijgen, moet je kunnen aantonen dat je over voldoende inkomen beschikt (bijvoorbeeld uit werk, uit pensioen, of uit werk/pensioen van je partner). Kun je dat niet, dan krijg je ook geen verblijfsvergunning.
   3. Iedereen die in Zwitserland woont, moet zich verplicht tegen ziektekosten verzekeren. Dat moet (in vrijwel alle gevallen) bij een Zwitserse zorgverzekeraar.

 21. Geachte de heer Twan,
  Alleerst bedankt van u reactie op mijn vraag, we zijn u zee dankbar voor u tijd en moeite.
  Ik snap deze vraag niet helemaal ik zou het heel fijne vinden als u mij deze vraag nogmaals uitlegt Dank u!

  1.Onder de Zwitserse sociale zekerheid, ziekte en werkloosheid bedoelt u dat mens dan wel in aanmerken komt voor uitkering?

  1. Als je nog nooit in Zwitserland hebt gewerkt, krijg je ook geen uitkering in Zwitserland. Heb je eenmaal werk in Zwitserland en word je vervolgens ziek of (buiten je eigen schuld) werkloos, dan kun je wel in aanmerking komen voor een uitkering. Details en precieze voorwaarden ken ik niet. Als je het precies wilt weten, neem dan eens contact op met de Zwitserse ambassade in Den Haag, die kennen de details vast wel.

 22. Beste Twan,
  Met interesse heb ik je stukken gelezen en ben al wat wijze geworden. Ik heb een NL paspoort, mijn echtgenote een Duist paspoort en onze kinderen hebben beide paspoorten. Wij zouden ons graag vestigen in een van de Duitstalige kantons en denken aan Appenzell en Sankt Gallen. Als ik je goed begrijp os het van belang voor een verblijfsvergunning, dat je in je levensonderhoud kunt voorzien. Dat kan bijvoorbeeld door inkomen uit vermogen of uit werk. Of dat werk in NL of Zwiterserland is maakt niet uit. Welke vermogenseis stellen zij, daar waar jij het hebt over een ‘schandalig gevulde’ bankrekening?

  1. Beste Sammy,
   Welke inkomenseisen precies gesteld kunnen worden weet ik ook niet. Daarover kan de Zwitserse ambassade je misschien meer vertellen, of anders de kantons of gemeentes waar je je zou willen vestigen.
   Als globaal criterium kun je waarschijnlijk wel het volgende aanhouden. Men wil er zeker van zijn dat je in je eigen onderhoud kunt voorzien en niet afhankelijk bent, en hoogstwaarschijnlijk ook niet gaat worden, van een Zwitserse uitkering. Met een arbeidscontract bij een Zwitserse werkgever is dat over het algemeen wel in orde. Hoe het precies zit met een arbeidscontract in het buitenland, weet ik niet, met name omdat de kosten van levensonderhoud èn de lonen in Zwitserland beduidend hoger liggen dan in de omliggende landen. Navragen bij de autoriteiten dus, het liefst voordat je daadwerkelijk emigreert!
   Met de “schandalig goed gevulde bankrekening” heb ik het vooral over de “happy few”. Die zijn over het algemeen ook zonder arbeidscontract van harte welkom om in Zwitserland te gaan wonen, hun geld hier uit te geven en hier belasting te betalen over hun vermogen. Dan wordt er bij de immigratie meestal minder moeilijk gedaan…

 23. Hallo,

  Fijn zoveel nuttige informatie te vinden op deze blog! Ik zit nog wel met een vraag over het inschrijven in de woongemeente. Ik heb namelijk een baan in Zürich als PhD student, en ik heb ook woonruimte op het oog. Maar de persoon waarvan ik de kamer in het appartement zou huren is zelf in onderhuur, dus kan geen officieel contract geven. Wel kunnen we onderling een contract afsluiten. Is dit voldoende om me in te schrijven bij de woongemeente?

  Als een van de oplossingen voor het doorbreken van de vicieuze cirkel geef je aan dat je tijdelijk onderdak bij vrienden kan zoeken. Hoe kun je je dan inschrijven in de gemeente? Wat is hier voor nodig?

  Alvast bedankt!
  Groetjes, Reini

  1. Bij vrienden met een eigen huis volstaat een verklaring van hen dat je bij hen woont. Vrienden die huren moeten ook een toestemming hebben van de verhuurder. Duurdere alternatieven zijn hotel of jeugdherberg.

   1. Beste Twan,

    Een vriendin woont met man en 2 kinderen in Zwitserland. Ze gaan scheiden en hij raakt zijn baan kwijt. Werkte voor een zwitsers bedrijf. Hij is engels en zij nederlandse. De kinderen zitten op een zwitserse school. Nu zij gaan scheiden rn hij geen baan meer heeft, kan zij dan een uitkering aanvragen? Mag zij blijven, of moeten mensen zonder baan (en die geen zwitsers paspoort hebben) het land weer uit?

    Bedankt alvast voor je reactie.

    1. Beste Anna, ik weet niet precies hoe dit in elkaar steekt. Er spelen diverse dingen. De soort verblijfsvergunning, de regeling rond alimentatie, misschien ook de reden van werkloosheid, en waarschijnlijk nog meer.
     Dat hij voor een Zwitsers bedrijf werkt(e) doet waarschijnlijk niet ter zake. Tip: ze moet zich z.s.m. deskundig laten informeren hierover. Danwel bij de autoriteiten, danwel via bv. de advocaat die de scheiding mede regelt.

 24. 2e woning in Zermatt.
  Deze zijn voor Zwitsers makkelijk te kopen, echter voor niet Zwitsers niet. Hoe kan er wel aanspraak worden gedaan op een koopwoning.
  Is er een snelle manier of slimme omweg?

 25. beste Twan,
  ik werkte voor mijn baas in zwitserland.hij heeft daar een zwitsers bedrijf en beweert dat ik voor dat zwitserse bedrijf werkte,zonder dat daar een door mij getekend contract is opgemaakt.hij zegt dat dat niet hoeft in zwitserland.lijkt mij niet juist…er hoort toch altijd een contract getekend te worden door alle partijen?hoe zit dat?heb ik niet illegaal voor hem gewerkt?ik woon in nederland en kreeg mijn salaris ook gewoon gestort op mijn nederlandse bankrekening!
  mijn baas heeft ook een bedrijf in nederland waar ik altijd voor heb gewerkt.
  beetje ingewikkeld misschien maar kan jij mij hierover informeren?

  1. Beste Babet,
   Ik ben geen jurist, dus kan je geen “juridisch” uitsluitsel geven.
   Het Zwitserse arbeidsrecht wordt in eerste instantie door het “Obligationenrecht” geregeld. Dat vind je op Internet: http://www.admin.ch/opc/de/classified-compilation/19110009/201401010000/220.pdf
   Het arbeidscontract wordt vanaf artikel 319 besproken. Wat citaten (zonder hier volledig te willen zijn!):

   Artikel 320
   §1 Wird es vom Gesetz nicht anders bestimmt, so bedarf der Einzelarbeitsvertrag zu seiner Gültigkeit keiner besonderen Form.
   §2 Er gilt auch dann als abgeschlossen, wenn der Arbeitgeber Arbeit in seinem Dienst auf Zeit entgegennimmt, deren Leistung nach den Umständen nur gegen Lohn zu erwarten ist.

   Dus op zich heeft je baas gelijk: er is niet in alle gevallen een schriftelijk arbeidscontract nodig. Maar als je verder leest, vind je ook:

   Artikel 330b
   §1 Wurde das Arbeitsverhältnis auf unbestimmte Zeit oder für mehr als einen Monat eingegangen, so muss der Arbeitgeber spätestens einen Monat nach Beginn des Arbeitsverhältnisses den Arbeitnehmer schriftlich informieren über
   a.die Namen der Vertragsparteien;
   b.das Datum des Beginns des Arbeitsverhältnisses;
   c.die Funktion des Arbeitnehmers;
   d.den Lohn und allfällige Lohnzuschläge;
   e.die wöchentliche Arbeitszeit.

   Dat is een plicht van de werkgever – wat overigens niet betekent, dat er geen sprake is van een contract als de werkgever deze plicht niet na zou komen.
   En verder: het is ook hier in Zwitserland gebruikelijk (maar zoals gezegd, niet verplicht), dat arbeidscontracten schriftelijk worden vastgelegd.

   Hoe dan ook: als je het gevoel hebt dat je door je baas benadeeld bent door deze “constructie” adviseer ik je beslist juridische ondersteuning te zoeken via een vakbond, een rechtsbijstandsverzekering en/of een advocaat. Ik kan je die ondersteuning niet bieden.

 26. Ik ben van plan binnekort in zwitserland te gaan wonen, ben nu druk bezig de duitse taal te leren en goed onder de knie te krijgen. Ik heb vrienden in zurich waar ik terecht kan tot ik werk en een arbeidscontract heb ontvangen. Mijn vraag is nu, wat heb ik precies kwa documenten nodig ( uit nederland? ) om zo’n arbeidscontract in zwitserland te krijgen? ik ben namelijk al uitgeschreven uit de GBA in nederland en woon daar op het moment ook niet, ben wel in het bezit van een NL Paspoort. Graag hoor ik van je

  1. Bedoel je een werkvergunning of een arbeidscontract? Voor dat laatste moet je solliciteren… Daarvoor heb je niets anders nodig dan in Nederland. Afhankelijk van het werk dat je wilt, kan het nodig zijn dat je diploma’s laat vertalen. Details of ervaringen daarmee ken ik echter niet.
   Heb je werk en dus een arbeidscontract, dan meld je je met dat contract, je paspoort en een verklaring van je vrienden dat je bij hen woont, bij de gemeente. Die schrijven je in en dan wordt ook je verblijfsvergunning gemaakt voor je.

 27. Dus aan een arbeidscontract, een geldig nederlands paspoort en een verklaring of huurcontract heb je genoeg om een verblijfsvergunning te krijgen in CH? verder niets uit nederland nodig? ( bewijs van uitschrijving uit de gemeente of zoiets ) Ik ben me ervan bewust dat ik moet soliciteren en ga dat binnekort ook doen zodra ik de duitse taal goed beheers, Bedankt voor je tijd iniedergeval

 28. Beste Twan Laan, ik heb een vraag. Ik ga binnenkort naar mijn vriendin in zwitserland voor 2 weken. Maar kan ik gewoon mijn elektrische gitaar en versterker plus pc zo meenemen? Groeten Simon

 29. Dag Simon, op de website van de Zwitserse douane kun je meer informatie vinden: http://www.ezv.admin.ch/zollinfo_privat/04342/04343/04753/index.html?lang=de
  Ze hebben het daar over “draagbare muziekinstrumenten”. Als je niet zeker weet hoe “draagbaar” je elektrische gitaar met toebehoren is, kun je het beste direct met de Zwitserse douane contact opnemen. Via de website hierboven kun je ze een berichtje sturen.

  Meenemen is één, gebruiken is iets anders. Zwitserse stekkers en stopcontacten zijn anders dan de Nederlandse en het kan zijn dat de Nederlandse stekkers van gitaar, versterker en/of computer niet zomaar in een Zwitsers stopcontact passen. Hier
  https://zwitserlaan.wordpress.com/als-nederlander-in-zwitserland-hoe-werkt-dat/elektriciteit/
  vind je wat informatie en tips.

 30. Beste Twan,

  Per 3 november ga ik wonen in Italie (naar alle waarschijnlijkheid Como of Varese en werken in Zwitserland (Stabio). Ik was benieuwd of jij nog tips hebt met betrekking tot deze stap, bijvoorbeeld het openen van een bankrekening, belastingen, wel of niet uitschrijven in NL en andere tips of ervaringen.

  Alvast bedankt!

  Groet,

  Maarten

  1. Dag Maarten,
   Wat betreft de “grensoverschrijdende” aspecten Zwitserland-Italië kan ik je niet helpen, ik heb er geen ervaring mee. Je kunt eens in het Zwitserlandforum http://www.zwitserlandforum.nl rondvragen of daar mensen zijn die ervaringen met je kunnen delen.
   Uitschrijven in Nederland: als je (vermoedelijk) langer dan 8 maanden uit Nederland wegblijft, ben je verplicht om je uit te schrijven bij de gemeente. Als je (vermoedelijk) binnen 8 maanden weer terugkeert, hoeft het niet (maar mag het wel).
   Belasting: als je voor een buitenlandse werkgever gaat werken en in het buitenland woont, ben je daarover geen belasting in Nederland verschuldigd. Je kunt in Nederland nog belastingplichtig blijven als je andere inkomsten of vermogen hebt (bijvoorbeeld omdat je een huis in Nederland hebt). Over het jaar waarin je emigreert moet je voor de Nederlandse belastingdienst een speciaal belastingformulier invullen (M-Biljet). Dat krijg je toegestuurd voorzover de belastingdienst weet waar je woont (en omdat over je inkomsten in de regel al loonheffing is ingehouden alsof je het hele jaar in Nederland hebt gewerkt, krijg je in veel gevallen geld terug, dus kan het nuttig zijn om de belastingdienst een verhuiskaartje te sturen).

 31. Beste Twan,

  Even een vraagje, ik ga vanaf 24 November bij mijn vriendin wonen in Zurich. Ik heb onlangs werk gevonden en ik ga daar 5 Januari beginnen. Mijn arbeidscontact in Nederland loopt door tot 31 December van dit jaar maar ik maak gebruik van mijn snipperdagen om al 24 November in zurich te gaan wonen en intensief na een duitse school te gaan. Nu heeft mijn nieuwe werkgever in zwiterserland aangegeven dat ze mijn verblijfsvergunning nodig hebben i.v.m. quellensteuer.
  Nu heeft mijn vriendin na de immigratie dienst gebeld en die geven aan dat je pas een verblijfvergunning kunt aanvragen als je zwitersland woont. Dit zal formeel pas zijn vanaf 1 Januari omdat ik tot 31 Decmeber in dienst blijf voor een nederlandse werkgever.
  Weet jij of dit problemen geeft met werken in Zwiterland vanaf Januari? klopt het wat ze zeggen of is het toch mogelijk om eerder een verblijfsvergunning aan te vragen?

  Alvast bedankt…

  1. Beste Werner,
   Ja, dat is lastig met die verblijfsvergunning. Als je het helemaal volgens de regels doet, moet je die vergunning ongeveer al hebben vóórdat je hem überhaupt aan kunt vragen. Dat is niet mogelijk en dat weet men in het algemeen ook wel.
   Je werkgever is inderdaad verplicht om o.a. voor de Quellensteuer een kopie van je verblijfsvergunning te hebben. Natuurlijk vindt je werkgever het fijn als hij die vergunning al drie maanden vantevoren heeft, dan kan hij alles op zijn dooie gemak regelen en hoeft het niet allemaal op het laatste moment. Want Zwitsers plannen graag lang vooruit. 🙂 Maar: je werkgever heeft die vergunning pas nodig als je daadwerkelijk met werken begint. Immers: pas dan hoeft hij Quellensteuer voor je af te dragen.
   Wat je het beste kunt doen:
   – Meld je zo snel mogelijk bij de gemeente om je in te schrijven. Je hebt nodig: paspoort, arbeidscontract van je nieuwe werkgever en een huurcontract (*)
   – De gemeente regelt de bestelling van je verblijfsvergunning, of je kunt met het bewijs van aanmelding van de gemeente zelf je verblijfsvergunning aanvragen
   – Het kan even duren voordat de verblijfsvergunning daadwerkelijk gereed is.
   – Het is misschien een idee om je toch al per 24 november in Nederland uit te schrijven en je in Zürich alvast “per 1 januari” aan te melden. Je mag zonder problemen anderhalve maand in Zwitserland blijven op je Nederlandse pas of ID (je mag immers vakantie houden in Zwitserland!), en door de aanmelding al op 24 november te doen, is je verblijfsvergunning waarschijnlijk eerder klaar dan wanneer je je pas (na) 1 januari aanmeldt.
   – Het is echt geen ramp als je de eerste week nog geen verblijfsvergunning hebt kunnen overleggen aan je werkgever. Vraag de gemeente bij je aanmelding om een bewijs van de aanmelding en meld je werkgever, dat het Migrationsamt ermee bezig is.

   (*) Kijk even of je vriendin haar huurcontract moet aanpassen als jij bij haar in komt wonen. Meestal moet het huurcontract omgezet worden op jullie beider naam. Heeft je vriendin een koopwoning, dan volstaat een bevestiging van haar dat jij bij haar inwoont.

 32. Hallo Twan, wij willen verhuizen / emigreren naar saas fee.
  Nu heb ik via de site van Comparis.ch alle verzekeringen berekend en ben daarbij gewoon van het duurste uitgegaan (kan het nooit tegenvallen).
  Nu hoorde ik dat je ook “loonbelasting” moet betalen, maar ik zou daar gaan werken als seizoensarbeider ivm de sluiting van het dorp in de tussenperiodes….nu heb ik begrepen en via comparis berekend dat ik dan geen loonbelasting zou moeten betalen maar alleen maar cantonale belasting…klopt dat?
  Nu zou ik daar gaan werken en mijn vrouw voorlopig niet.
  We hebben ook nog 2 kinderen van 1 en 3…hoe gaat dat met de ziektekostenverzekering en weet jij of astma medicijnen vergoed worden?
  Heb je verder nog tips of dingetjes waar ik aan moet denken?
  Hoor graag van je

  1. Dag Coenenfreakpascal76,
   Zwitsers en mensen met een permanente verblijfsvergunning betalen hun belastingen aan het einde van het jaar, ze worden niet van het loon ingehouden. Er zijn rijksbelastingen, kantonale belastingen en gemeentebelastingen.
   Mensen zonder permanente verblijfsvergunning betalen een zogenaamde Quellensteuer. De hoogte daarvan hangt af van het kanton waar je woont. De Quellensteuer wordt door je werkgever van je loon ingehouden en vervangt de drie bovengenoemde belastingen. Op http://www.comparis.ch kun je inderdaad lezen hoe hoog de Quellensteuer is.

   Ziektekostenverzekering: Alle mensen die in Zwitserland wonen zijn verplicht zich tegen ziektekosten te verzekeren via de zogenaamde Grundversicherung (Basisverzekering). Kinderen betalen lage premies, maar zijn niet gratis meeverzekerd.
   Of astmamedicijnen vergoed worden weet ik niet – dat vraag je het beste direct bij een verzekeraar of bij een arts. De basisverzekering heeft een “acceptatieplicht”, dat wil zeggen dat elke verzekeraar je moet accepteren en je de wettelijk vastgelegde dekking moet geven.
   Inzover kosten niet door de basisverzekering worden gedekt, is het mogelijk je aanvullend te verzekeren. Dat is vrijwillig. Maar: bij aanvullende verzekeringen bestaat geen acceptatieplicht en je moet in de regel een anamneselijst invullen. Grote kans dat ze je voor de aanvullende verzekering niet willen accepteren als je astma hebt – of in elk geval alle dekking die met “astma” verband houdt, uitgesloten wordt van de aanvullende verzekering.

 33. hallo twan,

  ik heb mijn turkse paspoort moeten inleveren voor visum om naar england te gaan en het duurt 4 weken terug te krijgen. ik heb wel een onbepaalde verblijfsdocument. mijn vraag is kan ik alleen met verblijfsdocument reizen naar zwitserland?

 34. Hoi Twan,

  Nog dank voor je eerdere reactie voor wat betreft de ziektekostenverzekering. Nu een volgende vraag: ik zal mij – daar ben ik inmiddels achter – na mijn aankomst in Zürich binnen 8 dagen dienen te melden bij de gemeente Zürich en mij daar officieel moeten inschrijven.

  Daarbij wordt er ook gevraagd om ‘documentation of family status’. Weet jij wat daar onder verstaan wordt? In Nederland woon in op basis van een notarieel verleden samenlevingscontract samen met mijn vriendin, die overigens half november naar Zwitserland zal komen. Wij zijn verder niet getrouwd of hebben geen kinderen. Welke documenten zou ik dan moeten overleggen voor wat betreft de ‘documentation of the family status’? Kan het ook bijvoorbeeld gaan over een geboorteakte, die ik uit Nederland zal moeten meenemen?

  Ik hoor graag van je, alvast bedankt,

  Groet Pascal Martens

  1. Hoi Pascal,
   Het gaat hier om je “Zivilstandspapiere”. Trouwakte, geboortebewijzen van de kinderen (of trouwboekje), echtscheidingsakte. Aangezien je niet gehuwd bent en geen kinderen hebt, is dat allemaal niet van toepassing.
   Een geboorteakte van jezelf hoef je voorzover ik weet niet te tonen, een bewijs dat je ongehuwd bent evenmin.
   Je zou het voor de zekerheid kunnen navragen bij de gemeente Zürich. Contactgegevens vind je op de site van hun “Personenmeldeamt”: https://www.stadt-zuerich.ch/prd/de/index/bevoelkerungsamt/personenmeldeamt/Kontakte_und_Oeffnungszeiten.html

 35. Hello Twan,

  My boyfriend just got a job in Geneva, at the WIPO (UN). We are two Dutch people, planning on moving to Switzerland together for 1 or 2 years. We both would like to officially register as Swiss citizens (complete with paying taxes and a work permit). He will arrive in Switzerland within 2 weeks. I will arrive in january. We are not married or registered as partners in Holland. We will live together in Geneva in the same house. I will continue to do my work in Holland (as a KLM flight attendant) and also would like to work in Geneva (as a yoga teacher). I need to be fully registered as a Swiss citizen because of the opportunity to get a free seat on board of KLM’s flights to Amsterdam. Therefor i’m not interested in temporarily permits. What do we/I need to do?

  Can I get an official registration myself, without the work/contract of my boyfriend?
  Or do we need to marry? Or do we (only) need to register as partners?

  What are the steps to take?

  Thanks for your time. Kind regards,

  Paulien ten Brinke

  P.s. Twan, we spreken dus Nederlands, maar ik heb net dit verhaal in het engels getypt voor het OCP, vandaar dat ik mijn vragen even in het engels stel.

  1. Hallo Paulien,
   Dan dus een antwoord in het Nederlands.
   – Zolang je in je eigen onderhoud kunt voorzien, krijg je als Nederlandse in Zwitserland een verblijfsvergunning (als je werk hebt bij een Zwitserse werkgever, of je anderszins kunt laten zien dat je daadwerkelijk werk in Zwitserland hebt, is dat ook een werkvergunning).
   Je moet daarvoor bewijsstukken overleggen. Bijvoorbeeld een arbeidscontract. (Of – voorzover je niet zelf, maar je vriend in jouw onderhoud voorziet – een bewijs dat je vriend dat daadwerkelijk doet. Als je trouwt is het heel makkelijk, als je niet trouwen wilt of kunt, moet er iets van een officiële verklaring zijn. De gemeente Genève kan je vertellen aan wat voor eisen zo’n ding moet voldoen.)
   – Er zijn – aangenomen dat je inderdaad langer dan een jaar gaat blijven – twee soorten verblijfsvergunningen: “B” en “C”. De “B” is 5 jaar geldig. Voor EU-burgers wordt-ie na 5 jaar zonder al te veel problemen automatisch in een C omgezet. Je moet bij de KLM navragen, of een “B” voldoende is, want ik denk niet dat het makkelijk is om meteen al een “C” te krijgen. Misschien dat er voor UN-medewerkers en hun partners bijzondere regels gelden, maar misschien ook niet. Dat kun je dan weer navragen bij de nieuwe baas van je vriend!
   – Belastingtechnisch: ik weet niet hoe het precies zit met werken bij een Nederlandse werkgever en wonen in Zwitserland. Je kunt niet zomaar vrij bepalen of je in Zwitserland of in Nederland belasting mag betalen, dat is geregeld in Zwitserse en Nederlandse wetten en bovendien in een belastingverdrag tussen Zwitserland en Nederland. Navragen bij de belastingdienst!
   – “Swiss citizen”: als je daarmee “Zwitsers staatsburger” inclusief een Zwitserse nationaliteit bedoelt, dan is het antwoord simpel. Je kunt de Zwitserse nationaliteit niet zomaar krijgen. In de meeste gevallen kan dat pas als je 12 jaar in Zwitserland hebt gewoond, in sommige gevallen kan het na 5 jaar. Sneller kan het voorzover ik weet niet.

 36. Dag Twan,

  Ik ben van de reactie hierboven. Mijn vriend is inmiddels in Genève aan
  het werk en zijn HR afdeling heeft ons aangeraden toch te registreren als partners, omdat dan het aanvragen vd verblijfsvergunning veel sneller gaat. De HR van het Wipo gaat de aanvraag dan voor mij doen. Denk jij ook dat dit veel sneller gaat? Sneller dan een aanvraag een huurcontractmijn werkcontract bij KLM?
  Nog een vraag: ik kom pas per 1 januari naar Genève, en dan zal ik me ook in Amsterdam uitschrijven. Maar is het mogelijk om me in december, als we inmiddels geregistreerd zijn als partners, vast in te schrijven in Genève tijdens een kort bezoek? Dan kan de aanvraag voor mij ook alvast ingediend worden. Om het proces te versnellen.
  Nog een laatste vraag. Ik mag van KLM niet met een contract in het buitenland werken. Ik mag wel als zzp er werken. Hoe werkt dit in Zwitserland? Schrijf ik mij in bij de kamer van koophandel? Is dit gebruikelijk daar, net als in NL?

  Met vriendelijke groet,

  Paulien ten Brinke

  1. Hoi Pauline,
   Als je niet getrouwd of als partners geregistreerd bent, moet je vriend officieel verklaren dat hij in jouw onderhoud zal voorzien. Dat is al met al minstens zo ingewikkeld als je als partners laten registreren (of, voor de bureaucratie nog eenvoudiger: te trouwen). Ik denk dus dat de HR-afdeling gelijk heeft: het gaat allemaal sneller als je een geregistreerd partnerschap hebt. Idealiter sluit je dat in Zwitserland, dan krijg je ook geen vragen over mogelijke verschillen tussen het Nederlandse en het Zwitserse partnerschap.
   Het helpt overigens niet als het gaat om het soort verblijfsvergunning dat je krijgt: hoogstwaarschijnlijk zul je een B-vergunning krijgen (5 jaar geldig). Een C-vergunning (permanente verblijfsvergunning) krijg je pas na die vijf jaar en ik ken daar eigenlijk geen uitzonderingen op.
   Waarschijnlijk is het wel mogelijk om je al in december aan te melden (“per 1 januari”) en zo het proces voor de verblijfsvergunning te versnellen. Het is ook een kwestie van hoe gemeente en kanton daarin meewerken of niet. Ruim vantevoren informeren, beleefd verzoeken, dat soort dingen, helpt.

   Ik weet helaas nauwelijks iets over “zzp’en” in Zwitserland. Steek je licht even op in het zwitserlandforum (www.zwitserlandforum.nl) of op een van de facebook-groepen van en voor Nederlanders in Zwitserland, daar zitten waarschijnlijk wel mensen die je verder kunnen helpen.

   Trouwens, wat een ingewikkelde club, die KLM? Je zou zeggen dat die toch gewend moet zijn aan mensen die over de hele wereld wonen en werken? Ik wil niet stoken tussen blauw en oranje, maar Easyjet vliegt spotgoedkoop en regelmatig tussen Genève en Schiphol…

   1. Tja, een ingewikkelde en vooral hele grote club, die KLM. Met duizenden werknemers over heel de wereld is het voor hen onmogelijk rekening te houden met al die belastingstelsels. Dank voor de reactie weer en ik zal eens navragen op de fora.

 37. Hallo Twan, in het verleden heb ik al in CH gewoond en gewerkt. Is me altijd uitstekend bevallen. Door omstandigheden ben ik een half jaar geleden terug naar NL gegaan. Nu ga ik binnenkort toch weer voor drie maanden wonen en werken in CH. Ben bekend met de 90 dagen werkmogelijkheid zonder gemeentelijke inschrijving, maar wel met vermelding bij Amt für Arbeit. Maar kun jij me misschien zeggen hoeveel tijd er tussen het eind van die 90 dagen en een evt. nieuwe werkfase in moet zitten? Mocht ik na die drie maanden gevraagd worden langer te blijven (bijvoorbeeld een maand), moet ik dan alsnog een werkvergunning aanvragen?
  Dank je voor je reactie und uf wiederluegä!

 38. Dag Twan,

  De aanvraag van de Hr afdeling van het Wipo kan toch niet doorgaan, aangezien mijn vriend een G vergunning heeft, komt hij niet in aanmerking voor familie hereniging. Een flinke domper. Nu is het nog de vraag of mijn inkomen van KLM genoeg is om een verblijfsvergunning voor te krijgen (we hebben al een huurcontract). Hier hopen we op. Jij weet niet waar die inkomensgrens ongeveer ligt toch?

  We zijn momenteel ‘slechts’ geregistreerd als partners. Dit lijkt echter niet te gelden in Zwitserrland. Als je getrouwd bent met iemand die in Zwitserland woont en in jouw onderhoud kan voorzien, is dan enkel een arbeidscontract of loonstrook voldoende om dit aan te tonen? Of is dan de officiële verklaring van kunnen en willen nodig? Oftewel, is het verstandig om ons geregistreerde partnerschap om te zetten in huwelijk om die lastige aanvraag vh officiële document via een notaris te omzeilen? Dit alles uiteraard als mijn KLM salaris niet toereikend blijkt te zijn.

  Groet Paulien

  1. Hoi Pauline, ik heb geen idee van de inkomensgrens. Gezien de afspraken met de EU mag die niet al te gek hoog liggen – maar anderzijds moet je er in Zwitserland wel minimaal van kunnen leven. Informeer bij de gemeente waar je gaat wonen, die weten het precies.
   Een arbeidscontract/loonstrook is wel een bewijs dat je vriend geld verdient, maar niet dat hij ook bereid is om jou te onderhouden. Er moet iets van een verklaring komen. Ook hier: informeer bij de gemeente welke eisen ze stellen, of er een notarisdocument moet komen of dat een verklaring bij de gemeente volstaat. De makkelijkste weg is nog altijd: trouwen. Maar dat moeten jullie willen, daar bemoei ik mij uiteraard niet mee.

 39. Bedoel je dat met trouwen mijn vriend alleen zijn contract hoeft te laten zien, zonder de officiële verklaring?

 40. Hoi twan

  vraagje , ik heb zo’n kleine 110.000 euro op mijn rekening staan kan ik in Ch gelijk mijn B verblijfsvergunning aanvragen voor 5 jaar en krijgen denk je.
  alvast bedankt mvg Arslan.

  1. Dag Arslan, ik heb eerlijk gezegd geen idee wat de precieze grenzen zijn om op grond van vermogen een verblijfsvergunning te krijgen. Maar: het is nog geen 2’000 euro per maand, als je het over die 5 jaar verdeelt. Dat is hier geen vetpot, integendeel. Dus mijn eerste inschatting zou zijn: nee. Maar zoals gezegd, zeker weten doe ik het niet.

 41. Beste Twan,

  Ik wil samen met mijn gezien verhuizen naar Zwitserland. Ik wil daar werken bij een werkgever. Kan ik nog steeds makkelijk een verblijfsvergunning krijgen? Onderdak is geen probleem.

  Vriendelijke groet,
  Karasu

  1. Hallo Karasu,
   Aangenomen dat je een Nederlands paspoort (of een EU-paspoort) hebt: ja, dat zou nog steeds mogelijk moeten zijn. Basisvoorwaarde is, dat jullie in jullie eigen levensonderhoud kunnen voorzien. In de praktijk betekent dat, dat je eerst werk moet zoeken en vinden in Zwitserland voordat je een verblijfsvergunning kunt gaan aanvragen. Je mag op je EU-paspoort 3 maanden lang zonder verblijfsvergunning in Zwitserland verblijven en je mag in die periode ook solliciteren.

 42. Beste Twan

  Ik ben sinds 25.9.14 Woonachtig en werkzaam in Zürich, In het bezit van een NL pass en B Ausweis ( 5 jaar geldig ) Nu ben ik van plan om met mijn Kroatische vriendin te trouwen, hoe werkt dat hier in CH en wat hebben wij beide kwa documenten nodig? Alvast bedankt

  1. Hallo Jos,
   Gefeliciteerd met je voorgenomen huwelijk!
   Hoe het precies in zijn werk gaat, hangt ook af van de gemeente waar je trouwt.
   Over het algemeen gaat het als volgt in zijn werk: je dient een verzoek om te trouwen in (veelal een vrij uitgebreid formulier, vergezeld van een aantal documenten die je moet meeleveren). De gemeente beoordeelt het verzoek en zal dan toestemming geven om binnen een vastgestelde periode te trouwen. Veelal heb je dan al een gesprek op het gemeentehuis gehad om de precieze trouwdatum vast te stellen.
   Documenten die je normaalgesproken als “buitenlander” nodig hebt:
   – Wohnsitzbescheinigung of een vergelijkbaar buitenlands document voorzover je in het buitenland woont. Niet nodig voorzover je woont in de gemeente waar je trouwt.
   – Geboorteoorkonde waarop o.a. ook de gegevens van de ouders zijn vermeld. Op te vragen in je geboorteplaats.
   – Een bewijs dat je niet getrouwd bent (ongehuwd, gescheiden, weduwe/weduwnaar). In de regel op te vragen bij de burgerlijke stand van je woonplaats.
   – Voorzover er sprake is van vroegere huwelijken: bewijsstukken, dat die huwelijken niet meer bestaan (bv. overlijdensakte, scheidingsakte)
   – Geldige verblijfsvergunning
   – Geldig paspoort of geldige identiteitskaart.
   Alle documenten moeten
   – origineel
   – in de regel maximaal 6 maanden oud
   – in één van de landstalen
   zijn. Documenten die je in Nederland laat opvragen, laat je het best naar “internationaal model” opmaken, dan is er in elk geval ook Duits bij, het is meestal niet duurder dan hetzelfde document in het Nederlands en je hoeft het dan niet te laten vertalen. Documenten die niet in één van de landstalen zijn opgesteld, moeten van een officiële vertaling voorzien zijn.
   Van pas/identiteitskaart en verblijfsvergunning moet je een kopie inleveren, het origineel moet je wel tonen.
   Kijk ook even naar de volgende zaken:
   – Jullie achternamen na het huwelijk
   – De juridische haken en ogen. Dat wat in Nederland de “gemeenschap van goederen” danwel de “huwelijkse voorwaarden” zijn.
   Details kun je navragen bij het Zivilstandamt in de plaats waar je wilt gaan trouwen. Vaak hebben die een website met informatie, en anders hebben ze in elk geval een brochure met informatie.

 43. Beste Twan,
  Heb al veel geleerd van je website, dank daarvoor! Ik lees dat het eenvoudiger en goedkoper kan zijn om te trouwen dan dat je moet aantonen dat je je vriendin kan onderhouden als je in Zwitserland wilt gaan wonen. Trouwen zou voor ons een optie kunnen zijn, maar wat ik me nog afvraag: zijn er ook gevolgen op belastinggebied? Betaal je in Zwitserland meer of juist minder belasting wanneer je getrouwd bent? En zijn er nog andere (financiële) verschillen tussen getrouwde stellen en ongetrouwd samenwonende stellen? Alvast bedankt!

  1. Dag Marc,
   Dat is een goede vraag. En het antwoord is: ja, er zijn verschillen. Waar in Nederland “ongehuwd samenwonen” in heel veel gevallen gelijkgesteld wordt aan “getrouwd zijn”, is dat in Zwitserland lang niet overal het geval.
   Belangrijk: als getrouwd echtpaar moet je een gezamenlijke belastingverklaring invullen. En over het algemeen ben je daarbij slechter af dan als samenwonend stel. Hoe dat precies voor jou/jullie uitpakt, kan ik niet inschatten. Je kunt eens kijken of je met een belastingrekener op internet (bv. bij http://www.comparis.ch) wijzer wordt over het verschil in jullie geval. Het buzzword hierbij is “Heiratsstrafe”. Momenteel loopt er een uitgebreide discussie, inclusief volksinitiatief van de CVP (min of meer vergelijkbaar met het Nederlandse CDA) om de belastingnadelen voor gehuwden te verbieden c.q. af te schaffen. Maar het is nog onduidelijk of, hoe en wanneer er veranderingen zullen komen.

   Voordelen zijn er ook. Zo is het eenvoudiger om Zwitser te worden als je met een Zwitserse getrouwd bent dan wanneer je een geregistreerd partnerschap aangaat.

   Er zijn ook verschillen wat betreft achternamen (van jullie en van jullie kinderen) en voogdijrecht (bij een huwelijk heeft de vader automatisch het mede-voogdijrecht, bij samenwonen heeft in principe alleen de moeder het voogdijrecht en moet je een en ander in gang zetten om als vader ook voogd te mogen zijn) en erfrecht.

   Een compleet overzicht van voor- en nadelen heb ik niet voor je, maar op een site als http://www.heiraten.ch is ook een hoofdstukje “Rechtliches” dat zich met deze thema’s bezighoudt.

 44. Beste Twan,

  Ik ben in het bezit van een vakantiewoning in Zwitserland. Mag ik deze woning ook permanent verhuren aan een Zwitser ? Gezien de huidige koers lijkt mij dat behoorlijk gunstig op dit moment.

  Groet, Steven

 45. Hallo Twan,

  Wat een leuke informatieve site heb je. Ondanks alle informatie zit ik nog steeds met een vraag betreffende een verblijfsvergunning.

  Mijn vriend (Nederlander, net als ik) is in januari naar kanton Bern verhuisd. Hij heeft een contract voor onbepaalde tijd en krijgt naar verwachting een B-vergunning.

  We willen gaan samenwonen (ik ben gisteren aangekomen) en ik ben vorige week aangenomen voor een partime baan van 10 uur per week, per mid-april.

  Mijn vriend en ik zijn niet getrouwd en hebben geen geen samenlevingscontract.

  Mijn vraag: kan ik met dit bijbaantje een verblijfsvergunning krijgen of is het verstandig om een samenlevingscontract te tekenen waarin mijn vriend aangeeft dat hij financieel verantwoordelijk voor mij is?

  Het is de bedoeling dat ik in korte tijd nog een andere baan erbij vind, maar ik wil me toch zo snel mogelijk en zo correct mogelijk aanmelden bij de gemeente.

  Ik hoop dat je me een tip kan geven, bedankt.
  Gr Marit

  WordPress.com / Gravatar.com verificatiegegevens kunnen worden gebruikt.

  1. Dag Marit, gefeliciteerd in elk geval met je parttime baan – hopelijk vind je snel iets erbij!
   Waarschijnlijk (maar ik ken noch je loon, noch de precieze randvoorwaarden die gemeente en kanton stellen) is 10 uur in de week te weinig voor het criterium “in je eigen inkomen kunnen voorzien”. Het beste loop je gewoon even bij de Einwohnerkontrolle van je gemeente binnen en vraag je hoe het precies zit. Neem je arbeidscontract of in elk geval info over je loon mee. De gemeente kan je vertellen of je parttimebaan voldoende is, of dat je vriend moet verklaren dat hij je financieel ondersteunt. De gemeente kan ook vertellen welke eisen zij stellen aan zo’n verklaring (dat schijnt van kanton tot kanton nogal te verschillen, ik heb er zelf geen ervaring mee).

   1. Bedankt voor de snelle reactie Twan! De gemeente heeft ons inderdaad een formulier meegegeven waarmee mijn vriend kan verklaren dat hij mij financieel ondersteunt. Een vrij eenvoudig formulier trouwens. Hopelijk is dat samen met mijn contract genoeg.

 46. Beste Twan,

  Wij zijn een gezin met de intentie om naar Zwitserland te gaan of dit voor lange tijd zal zijn weten wij nog niet maar in ieder geval een jaar!

  Ik heb hier een eigen bouwbedrijfje als ZZPer, nu hebben wij zitten kijken of het mogelijk is of ik dat ook daar kan opstarten dit in verband met verblijfsvergunningen en het huren van woonruimte hiervoor is naar onze mening een arbeidscontract en verblijfsvergunning voor nodig maar hier kunnen wij geen duidelijkheid in vinden!

  Mocht deze mogelijk wel bestaan, wat zijn dan de stappen die wij het beste kunnen ondernemen om dat te bewerkstelligen!

  Hopende dat jij misschien wat duidelijkheid kunt creëren voor ons.

  M vr gr,
  Pieter

 47. Beste Twan, mijn moeder heeft een appartement in Zwitzerland en zij ontvangt een pensioen in Nederland. Kortom is financieel onafhankelijk en heeft een aantoonbaar woonverblijf in Zwitserland. Zij woont circa 6 maanden per jaar in NL en 6 maanden in Zwitserland. Zou het financieel aantrekkelijker zijn voor haar als zij officieel in Zwitserland geregistreerd staat of beter om in NL te houden? Alvast zeer veel dank voor je feedback.
  Met vriendelijke groet, Jan van Twuijver

  1. Beste Jan, ik kan je daar geen antwoord op geven. Dit is gespecialiseerde kost die je het best met een belastingdeskundige bespreekt die wat van internationaal belastingrecht Zwitserland/Nederland afweet.

 48. Dank voor je reactie. Ik zal het opnemen met een internationale accountants firm. Mvg Jan

 49. Beste Twan,
  Complimenten voor deze handige site! Is het wellicht mogelijk je een mail te sturen?
  Met vriendelijke groet,
  Kate

 50. Beste Twan,

  Kunt u mij informeren wat er allemaal nodig is om personeel voor een aantal weken in Zwitserland te laten werken(kas/schuur bouwen). En wat moeten we regelen voor ZZP-ers die met ons mee gaan?
  Kan hier zeer weinig over vinden op internet en hopelijk kunt u mij verder helpen. Mvg Gerda

 51. Beste Twan,

  Korte vraag:
  Mijn zoon(Nederlander) werkt een kleine 20 jaar in Bern, is getrouwd met een Zwitserse, heeft 2 kinderen van 5 en 7 jaar. Huwelijk is gebrouilleerd.
  Waar moet bij een (eventuele) scheiding allemaal aan gedacht worden?
  Kunt u me info verschaffen?
  Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

  Vriendelijke groeten,
  Henk

 52. Beste Twan,
  Ik woon en werk inmiddels een paar maandjes in het mooie Zwitserland. Mijn vriendin woont nog in Nederland en komt over enige tijd ook in Zwitserland wonen. Tot het zo ver is, komt ze gelukkig vaak op bezoek. Daarover vraag ik me het volgende af. Ik lees op veel plekken dat zij zonder Aufenthaltsbewilligung maximaal 3 maanden in Zwitserland zou mogen verblijven. Maar geldt dat als bijvoorbeeld 3 maanden per jaar of beginnen de 3 maanden opnieuw te tellen als je bijvoorbeeld tussendoor een week naar Nederland gaat? Daar kan ik het antwoord niet op vinden, weet jij misschien hoe dat werkt? Mijn vriendin is Nederlandse, staat in Nederland ingeschreven bij de gemeente en heeft ook een Nederlandse zorgverzekering. Ze zou dan nog niet gaan werken in Zwitserland.
  Alvast bedankt! Vriendelijke groeten, Marc

 53. Beste Twan,
  Goed om te lezen dat jij je ervaringen met anderen deelt zodat deze meer te weten komen voordat ze een beslissing nemen.
  Ik zelf heb de mogelijkheid om in Zwitserland een beroepsopleiding te gaan volgen en aansluitend bij dat bedrijf gaan werken. Afgelopen week zijn mijn vrouw en ik daar geweest om het een en ander te bespreken. Daar werd ook de mogelijkheid gegeven om in de grensregio (Frankrijk/Duitsland) te gaan wonen, mocht ik de opleiding halen. Hebben in dat geval alsnog een werkvergunning nodig?

 54. Mijn vriend werkt al 2 jaar in Zwitserland, nu wil ik graag bij hem gaan wonen maar moet ik mij inschrijven in de gemeente. Nu heb ik papieren gekregen en willen ze een overzicht van mijn financiële situatie. Maar zolang ik geen werk heb, heb ik dus ook geen vast inkomen. Moet ik dan de financiële gegevens van mijn vriend ook aanleveren?

  Ze vragen ook om een bewijs van ziektekostenverzekering, moet ik dit dan mijn Nederlandse ziektekostenverzekering overhandigen of al een Zwitserse aanvragen?

  Heeft iemand verder ervaring met dit proces?

  1. Joelle, als je zelf niet werkt moet je vriend verklaren dat hij voor jullie samen kan en wil zorgen. En ze willen een Zwitserse verzekering zien. Die moet je binnen drie maanden aanvragen en aan de gemeente laten zien.

 55. hallo
  Twan Laan
  maag ik leven een werken in zwitserland met belgische identitestkaart F+ kaart (Duurzame verblijfkaart vaan een familielid van een burger van de Unie) ??? mvg

  1. Dag “fisnik”,
   De hoofdregel om in Zwitserland te mogen leven is, dat je in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. In de meeste gevallen betekent dat, dat je werk moet hebben (of bijvoorbeeld een pensioen dat voldoende groot is om in Zwitserland van te kunnen leven).
   De regels over werken in Zwitserland hangen van je nationaliteit af.
   – Als je EU-burger bent, mag je in de meeste gevallen zondermeer solliciteren en werk aanvaarden in Zwitserland. Met je werkcontract kun je woonruimte zoeken, met werkcontract, huurcontract en paspoort kun je je in je Zwitserse woongemeente aanmelden en wordt je werk- en verblijfsvergunning in orde gemaakt. Deze regels gelden in elk geval voor de “oude” EU-landen. Voor de nieuwere EU-landen gelden overgangsregelingen. Details vind je op http://www.ch.ch.
   -Ben je geen EU-burger, dan mag je alleen werk aanvaarden in Zwitserland als je werkgever voldoende aannemelijk kan maken dat hij geen Zwitser of EU-burger voor dezelfde baan kan krijgen. Bovendien is er een quotum (een maximaal aantal) voor het aantal mensen dat van buiten de EU een werk- en verblijfsvergunning kan krijgen.
   Een andere weg zou kunnen zijn om je familielid eerst naar Zwitserland te laten komen (als hij/zij wel EU-burger is en jij niet, kan dat makkelijker zijn). Onder bepaalde voorwaarden (o.a. dat hij/zij voldoende verdient om jullie allebei te onderhouden, maar er zijn nog meer voorwaarden) kan je familielid jou over laten komen. Hoe dat precies in zijn werk gaat en wat de voorwaarden zijn kun je via http://www.ch.ch vast wel achterhalen.

 56. Hallo,

  moet je daarvoor perse een paspoort hebben of is een normale ID kaart ook geldig ?

  In december ga ik een maand naar mijn vriendin toe, wat zijn mijn opties als ik daar mogelijk werk vind en van onderdak voorzien kan worden ?

  Mvg,

  Jeffrey

  1. Hallo Jeffrey,
   Je moet een reisdocument hebben dat geldig is om Zwitserland binnen te mogen komen. Een paspoort is altijd goed, hoe het zit met identiteitskaarten kan van land tot land verschillend zijn en check je het beste op de website van de Zwitserse ambassade van het land waar je identiteitskaart vandaan komt. Kom je er met de website niet uit, dan kun je de ambassade natuurlijk even bellen.
   Bedenk dat de “duurzame verblijfskaart van een familielid van een burger van de Unie” die hierboven genoemd werd weliswaar een “identiteitsbewijs” of “identiteitskaart” binnen België kan zijn, maar je misschien niet automatisch dezelfde rechten geeft voor wonen en werken in Zwitserland die voor een EU-burger gelden.

 57. Hoi, ik heb ook een vraag:
  Ik werk nu 1.5 jaar in CH en heb sinds kort een vaste baan (open contract). Ik zal dan waarschijnlijk een voor 5jaar een aufenthaltsbewilligung krijgen.
  Ook ben ik sinds ik in CH ben sociaal verzekerd.
  Mijn vraag is, ben ik verplicht in NL een ziekenfonds verzekering af te sluiten?
  bvd
  Jonathan

  1. Dag Jonathan,
   Hoezo een verzekering in Nederland? Een van de meest gebruikelijke voorwaarden voor de B-Bewilligung (5 jaar) is een Zwitserse ziektekostenverzekering. Waarom zou je dan nog een Nederlandse verzekering nodig hebben? De Zwitserse is duur genoeg…

 58. Hallo,

  Ik had een vraag,
  Ik werk de komende 2 maanden in Zwitserland (Saas-fee) als skileraar. Kan ik ook online een werk verblijfsvergunning aanvragen of hoe moet ik dat doen?

  Bedankt,

  Floris.

 59. Hoi Twan,
  Wij ( 2 Nederlanders die gewoon in NL wonen en werken) willen graag in Zwitserland trouwen. Van de ambassade word ik niet veel wijzer en van de gemeente in NL ook niet. Weet jij misschien wat mogelijk is?

  1. Hoi Mona,
   Allereerst gefeliciteerd met je voorgenomen huwelijk!
   Er zijn in dit geval twee overheden die hier wat van vinden. Wat de Zwitserse overheid eist, kun je lezen op https://www.bj.admin.ch/bj/de/home/gesellschaft/zivilstand/faq/ehe.html
   Daarnaast heeft Nederland nog voorschriften met betrekking tot erkenning en registratie van het huwelijk, zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap/vraag-en-antwoord/trouwen-of-geregistreerd-partnerschap-sluiten-in-het-buitenland
   En nog een laatste tip: zoek goed uit naar welk recht je kunt of wilt trouwen. Op een aantal punten is Zwitsers recht net even anders dan Nederlands recht. Onder andere zijn er verschillen in geval een van de echtgenoten een erfenis krijgt. Details ken ik helaas niet. Maar: Beter nu (laten) uitzoeken dan straks vaststellen dat je onder voorwaarden bent getrouwd die anders zijn dan je had gewild.

 60. Wauw wat een hoop reactie’s! Goed verhaal van je emigratie naar Zwitserland, ik ben mij al een aantal uren aan het inlezen voor mijn emigratie… Mijn partner krijgt een contract als post doc wetenschapper in Lausanne (september 2016). Nu zijn wij niet getrouwd maar willen natuurlijk wel samen zijn. Ik lees iets over een verklaring bij een notaris, mijn vraag gaat daarover, moet dat een verklaring zijn van een notaris in Zwitserland of Nederland? Hoe duur is duur? trouwen zien we echt nog niet zitten zeker niet om deze reden. Ik wil werken, maar niet in onzekerheid zitten over mijn verblijf. Met die notaris verklaring dat mijn partner “voor mij zorgt” heb ik naast mijn eventuele werkvergunning in ieder geval de zekerheid dat ik met hem daar mag blijven voor langere termijn? Heb je een link (internet) waar ik dit kan teruglezen? Alvast vriendelijk bedankt

  1. Dag Natasja,
   De precieze eisen schijnen van kanton tot kanton te verschillen (welkom in Zwitserland). Ik heb al verschillende verhalen gehoord. Soms is een handtekening op de gemeente in je nieuwe woonplaats genoeg. Tip: informeer bij je aanstaande woongemeente wat zij verlangen.

   1. Bedankt Twan, Ik ga het ervaren, en het gaat ons lukken. Ik heb inderdaad ook gelezen dat er verschillende regels gelden in de verschillende kantons. Ik heb zelf nog geen werk of arbeidscontract, mijn partner krijgt deze wel. De verwachting is dat we samen best een eind komen met zijn salaris. Wij gaan ons verder verdiepen in onze nieuwe woonplaats, en waarschijnlijk kan de HR van mijn partner ook goed helpen in onze situatie. We hebben er zin in, bedankt voor je verhaal. En het gaat mij vast ook lukken om een baan te vinden uiteindelijk. groetjes Natasja

 61. Hallo,

  Ik heb een vraag, ik wil graag gaan wonen in Zurich maar heb een werkcontract met een bedrijf in Lugano.
  Is het mogelijk om dan toch je werk en verblijfsvergunning te krijgen in Zurich of moet mijn werkcontract ook in zurich zelf zijn ?

 62. Hallo Twan
  graag zou ik een paar vragen stellen via email. Is dit mogelijk?
  Groetjes Evelien

 63. Beste Twan,

  Ik ben een student in de luchtvaaart en wil mijn stage in Zwitserland (Geneve). Wat moet ik eerst doen. Ik heb een paar bedrijven gecontacteerd maar het is moeilijk om in je eentje iets te kunnen regelen.
  Heeft u misschien een paar types voor mij?

  1. Beste Emmanuel, ik kan je niet helpen bij het vinden van een concrete stageplaats. Je zult zelf (of eventueel via je onderwijsinstelling) aan contacten moeten komen.

 64. Bedankt twan
  Maar Zwitserland is een van mijn droomlanden en zou graag na mijn studie daar blijven wonen. Maar als ik het goed bergijp, moet je eerst een verblijverguning hebben om aan een baan te komen?

   1. Hallo Twan,

    Is het misschien mogelijk om een paar vragen te stellen via email?

    Zou het zeer op prijs stellen.

    MVG

 65. Beste Twan,

  ik ben momenteel in Zwitserland en wil hier mijn eigen kerk en commune gaan stichten. Hoe werkt dat dan? Want het is geen regulier werk, en dan werk ik in principe voor mijzelf, of de Katholieke kerk moet me nog gaan steunen, maar daar reken ik voor het gemak maar niet op. Zou het wel een stuk gemakkelijker maken als ze dat wel deden. Om wat tijd te overbruggen kan ik e.v.t ook een regulier baantje nemen, maar dan heb ik weer geen adres. Kan ik ook een postadres gebruiken?

  Al vast vriendelijk bedankt voor je antwoord.

  gr. andere Toine

  1. Dag Toine,
   Een verblijfsvergunning is een verblijfsvergunning: je krijgt ‘m als je kunt laten zien, dat je in je onderhoud kunt voorzien. Of je dat via een kerk, een commune, werk bij een werkgever, een eigen bedrijf of een goedgevulde bankrekening doet, doet niet ter zake. In het bijzonder zul je aannemelijk moeten maken dat je geen aanspraak hoeft te maken op een uitkering in Zwitserland.
   Voor het adres moet je een daadwerkelijk verblijfadres geven – het adres waarop je bij de gemeente staat ingeschreven en ook daadwerkelijk als hoofdverblijf gebruikt. Een postadres of een postbus kan dus niet, eventueel kan wel een tijdelijk adres zoals een jeugdherberg of hotel.

 66. Beste Twan,

  Weet U of je als (toekomstig) immigrant aanspraak kan maken op zwitserse kinderbijslag, kinderopvang toeslag ed.? We zitten te overwegen om met ons complete gezin te verhuizen naar Zwitserland (voor werk).
  Alvast dank voor uw reactie

  1. Beste Bas,
   Er is in Zwitserland ook kinderbijslag. De hoogte ervan varieert van kanton tot kanton. Zie mijn post https://zwitserlaan.wordpress.com/2013/03/01/de-kinderbijslag/
   Daar kan in principe iedereen die in Zwitserland woont, aanspraak op maken.
   Of en hoeveel toeslag er voor kinderopvang is, hangt erg af van de gemeente waar je woont. Sommige werkgevers geven ook bijdragen. Bedenk dat kinderopvang hier relatief duur is en dat er ook behoorlijk wachtlijsten zijn om een plaats in een kinderdagverblijf te krijgen. Wij hebben ons ingeschreven toen mijn vrouw drie maanden in verwachting was – onze dochter kon pas een plaats krijgen toen ze vijftien maanden oud was…

 67. Beste Twan, vraagje betreffende de nieuwe aangenomen regelgeving voor verblijfsvergunningen voor buitenlanders. Voor de mensen die nu al in Zwitserland wonen en nog geen C permit hebben, betekent het dat ze ook pas na 10 jaar een C permit krijgen? Ondanks dat je er al drie jaar woont? Of komt er een overgangsregeling?

  1. Beste Judith, dat is een goede vraag waar ik ook geen eensluidend antwoord op weet. Ik heb gekeken op http://www.aufenthaltsbewilligung-arbeitsbewilligung.ch/eu-efta-staatsangehoerige/regelungen-des-aufenthalts/niederlassungsbewilligung-egefta
   Daar staat, dat de C-Bewilligung in principe pas na 10 jaar verblijf wordt gegeven, ook aan EU-burgers. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor “goed geïntegreerde” personen (in het bijzonder kennis van een van de landstalen): dan kan de C-Bewilligung al na 5 jaar gegeven worden.
   Regelingen rondom nationaliteit en verblijfsvergunningen hebben meestal geen overgangsregelingen. De drie jaar die je nu in Zwitserland woont tellen mee bij de tien jaar, maar waarschijnlijk kun je niet over twee jaar een C aanvragen met als argument dat op het moment van immigratie de regel was dat je na 5 jaar een “C” krijgt.
   Overigens: ook in de oude regeling bestond er geen recht op een “C” na 5 jaar. Veelal kregen EU-burgers er na 5 jaar vrijwel automatisch een, maar ik ken ook situaties waarin mensen na 5 jaar “B” wederom een “B” kregen.
   Het beste vraag je e.e.a. na bij het Migrationsamt in het kanton waar je woont, die moeten je de informatie kunnen geven.

   1. Veel dank Twan voor je heldere uitleg. Ik lees altijd met veel plezier je blog. Het wordt door veel mensen altijd gewaardeerd. Ik spreek vloeiend Frans en Duits, dus dat zal het probleem niet zijn. We hebben op het werk iemand die contact heeft met de overheid ivm werkvergunningen. Ik zal je op de hoogte houden wat het wordt, een B of C permit. Maar ik zal ook eens navragen wat de inburgeringseisen zijn en hoe dit concreet wordt bepaald.

 68. Hallo Twan,
  Het is een wat specifieke vraag, ik zag dat je van veel markten thuis bent dus ik dacht ik probeer t gewoon.
  We gaan met onze drie kinderen emigreren naar Zwitserland. Nu weten we dat we voor de verblijfsvergunning voor ons en voor de kinderen we ons in Zwitserland bij de gemeente waar we gaan wonen ons moeten melden. Onze kinderen zullen vervolgens naar een Zwitserse school gaan.
  Weet je hoe dit dan gaat? We hoorde dat de kinderen dan 10 dagen moesten wachten voordat ze naar school mogen gaan in de betreffende gemeente. Weet jij misschien of dit klopt en hoe dit dan gaat?

  1. Dag Mies,
   Hoe het precies zit met die tien dagen, weet ik niet. Het zou zomaar kunnen, dat dat van gemeente tot gemeente verschilt. In elk geval zal de gemeente bepalen op welke school je kinderen ingedeeld worden en of ze extra hulp nodig hebben met de taal (en hoeveel). De precieze details vraag je het beste bij de gemeente of bij de school waar je kinderen op worden ingedeeld.

 69. Hallo Twan,

  Ik zit er aan te denken om misschien naar Zwitserland te emigreren.
  Is het mogelijk dat je rechtstreeks een e-mailbericht stuurt naar mij ipv dat je via de blog reageert?

  Groeten,
  Leon

 70. hussin.
  Hallo Twan.
  Ik ben al een paar manden opzoek naar iemand die kan mij informeren over werken en wonen en regels in Zwitserland.ik zie dat u heel druk bent met zo veel mensen.zo ik weet niet als het nog moegelijk om u email nog te kunnen vragen?graag kunt mij laten weten?alvast bedankt
  HU

 71. Hallo Twan,
  Ik zou graag naar Genève verhuizen. Ik woon namelijk in Noord Italie maar heb de Belgische nationaliteit. Sinds januari 2017 ben ik aan het proberen om een werk te vinden in Genève via job websites maar bij elke web registratie is er de vraag of ik een geldige vergunning bezit. En elke keer antwoord ik nee. Is het zo dat men eerst verhuizen moet om een job te vinden in Zwitserland? Ik ben reeds enige tijd op zoek naar een lijst van Belgische of Nederlandse bedrijven? Weet jij misschien hoe aan deze info geraken kan? Dank bij voorbaat. PP

  1. Dag Peggy,
   Het is in kanton Genève niet makkelijk om aan werk te komen als je niet in Zwitserland woont. Het kanton Genève eist namelijk, dat mensen die al in het kanton wonen, voorrang moeten krijgen bij een vacature. Zie bijvoorbeeld dit artikel http://www.tagesanzeiger.ch/schweiz/standard/genf-zieht-erste-bilanz-zu-seinem-inlaendervorrang/story/16374365 uit de Tagesanzeiger.
   Het maakt dan ook niet uit bij welk bedrijf je solliciteert, ze zullen dit allemaal (verplicht) vragen en kunnen je sollicitatie pas in behandeling nemen als ze niemand hebben gevonden die ter plekke woont. Dit is (althans voorlopig) specifiek voor kanton Genève, niet voor de andere kantons.
   Groet, Twan.

 72. Goedemiddag,
  Vraag, mijn collega vertrekt voor 2 dagen naar Zwitserland om daar iets te repareren bij een klant van ons. Wij zijn een bedrijf in NL en de klant woont in Zwitserland. Voor deze 2 dagen hoeven we toch geen werkvergunning aan te vragen of wel?
  Ik hoor graag.
  Groet,
  Dineke

  1. Dag Dineke,
   Ik ga ervanuit dat dat niet hoeft, inderdaad. Als je op zeker wilt gaan, vraag je het het beste even bij de Zwitserse ambassade in Den Haag, die zouden zulke dingen moeten weten.

 73. Hallo Twan,
  Wat een fijne blog en al je tips en adviezen zijn heel duidelijk.
  Ik probeer achter informatie te komen voor iemand die vanuit Zwitserland naar Nederland wil komen. Eerst voor 3 maanden, maar mogelijk voor langer.
  Kun je hier ook iets over zeggen?
  Alvast bedankt
  Groet,
  Marrit

  1. Hallo Marrit, met de omgekeerde weg heb ik geen ervaring. Wat belangrijk is: welke nationaliteit heeft die persoon, en: kan hij/zij in zijn/haar onderhoud voorzien.

   1. Dank je wel voor je reactie Twan.
    Het betreft een Zwitserse (vriendin van onze zoon en zwanger) die, in eerste instantie voor een periode naar Nederland zou willen komen.
    Wij hebben de Nederlandse nationaliteit en zouden in haar onderhoud voorzien. Zelf heeft ze nu geen inkomen maar wel een klein beetje vermogen.
    Kun je ook iets zeggen hoe dat werkt met de zorg verzekering. Kan zij (niet spoedeisende) zorgkosten declareren bij haar Zwitserse zorgverzekering zonder dit zelf eerst voor te schieten?
    Ze zoekt zelf ook het e.e.a uit, maar om verrassingen te voorkomen ben ik ook op zoek naar informatie. Vanwege de taal (ik spreek geen Frans/Duits) is het lastig om op Zwitserse sites te zoeken.
    Dank en groet, Marrit.

    1. Ik weet er helaas weinig van. Zorgverzekeringen zijn al in Zwitserland erg verschillend als het om voorschieten/declareren gaat. Dat vraagt ze het best zelf bij haar verzekeraar na.

 74. Hoe zit het als je werk hebt in Zwitserland, maar nog in Nederland ingeschreven bent. Maken ze daar in Zwitserland een probleem van? Dit is omdat ik mijn woning voorlopig nog wil aanhouden, eerst maar eens kijken of het bevalt.
  En is dan mijn Nederlandse zorgverzekering voldoende? Twee dezelfde verzekeringen lijkt mij ook niet erg handig en dat is dan weer de voorwaarde als je in Nederland ingeschreven staat…
  En kan je mij een tip geven over waar ik alle informatie kan terug vinden met betrekking op studies/visa/beurzen? Ik had begrepen dat hier een website voor bestond en ik denk erover na een paar vakken op de universiteit te gaan volgen(misschien volledige studie).

  1. Hoeft geen probleem te zijn. Kan zijn dat je huisbaas een verblijfsvergunning wil zien en dan moet je je (ook) in CH inschrijven.
   Nederland: volgens de wet ben je verplicht om je uit te schrijven als je voornemens bent langer dan 8 maanden (ofzo) weg te blijven. Dat is niet altijd te controleren maar als het “uitkomt” kun je flink in de problemen komen.
   Als je in Zwitserland staat ingeschreven *moet* je een Zwitserse zorgverzekering hebben. Ontduiken lukt niet, er wordt strikt gecontroleerd. Als je je niet in CH inschrijft: Check goed of je Nederlandse zorgverzekering in Zwitserland alles dekt. Zorg is hier *veel* duurder dan in NL.
   Ik heb geen info over studeren.

 75. Beste Twan,

  Met veel plezier lees ik je blog! Je leuke schrijfstijl maakt het doorspitten van alle informatie rondom verhuizen naar Zwitserland een stuk luchtiger.
  Ik heb voor het voorjaar 2018 een baan aangeboden gekregen in een Zwitsers ziekenhuis voor 1 jaar, en zou hier heel graag op in willen gaan. Ik heb begrepen dat een arbeidscontract mijn ticket is naar een verblijfsvergunning en de mogelijkheid om een woning te kunnen huren. De uitdaging ligt in het verblijf van mijn vriend. Hij is zelfstandig ondernemer in Nederland (zit niet vast aan een locatie) en wil graag voor een jaar mee.
  Hoe zou hij het beste aan een verblijfsvergunning voor een jaar kunnen komen in CH?
  Is het verplicht dat wij een samenlevingscontract/geregistreerd partnerschap aangaan (in NL of CH) om te bewijzen dat ik hem van zijn levensonderhoud kan voorzien?
  Is het verplicht dat hij zijn bedrijf over laat schrijven naar Zwitserland in verband met het afdragen van belasting naar CH ipv naar NL wanneer hij daar woont?
  Dit zijn een aantal vragen waar ik op dit moment tegen aan loop. Zou jij mijn vragen kunnen beantwoorden, of is het verstandig om contact op te nemen met het Zwitserse consulaat in NL?
  Alvast bedankt voor je tijd, en keep up the good work!
  Groeten, Suzanne

  1. Hoi Suzanne,
   Aangenomen dat je vriend Nederlander is of in elk geval een EU-paspoort heeft, moet het te doen zijn om hem voor een jaartje mee te laten komen.
   De algemene eis voor de verblijfsvergunning is, dat hij in zijn onderhoud kan voorzien en in het bijzonder geen uitkering hoeft aan te vragen. Als jij degene bent die daarvoor garant staat, is een officiële verklaring voldoende. Het beste neem je daarvoor contact op met je toekomstige Zwitserse woongemeente. Soms is het gewoon voldoende dat je een formuliertje van de woongemeente met een dergelijke verklaring invult en ondertekent, andere gemeentes verlangen een officiëler document. Een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap kan helpen, zolang daarin geregeld is dat de partners beloven elkaar financieel te ondersteunen (zoals dat feitelijk bij de huwelijksbelofte ook zo is). Het handigst is dan natuurlijk een Zwitsers contract, dan loop jeniet tegen problemen van “erkenning” en “vertaling” aan.
   Hoe het precies zit met zijn bedrijfsactiviteiten kan ik je niet vertellen. Waarschijnlijk vraag je dat het beste bij het Zwitserse consulaat en/of bij de Nederlandse belastingdienst – hoewel het bij die laatste op het moment een behoorlijke puinhoop schijnt te zijn vanwege de grote “reorganisatie” die daar heeft plaatsgevonden.

   Succes!
   Twan.

 76. Je hebt gewoon recht op een vergunning als een nl paspoort hebt en in je onderhoud kunt voorzien. Zorg dat je alle documenten die nodig zijn, bij je hebt bij de aanmelding bij de gemeente. Zwitsers zijn regeltrouw, als je volgens de regels recht hebt op de vergunning, krijg je die ook. Maar ze zijn ook precies, zorg dus dat je alle spulletjes hebt.

  1. Hallo Twan,
   De ontwikkelingen rondom mijn verhuizing gaan goed. Ik heb alles geregeld voor mijn nieuwe baan en start op 2 januari met mijn eerste werkdag in het ziekenhuis. Inmiddels heb ik een huis gehuurd en hier ook het contract van ondertekend. Toch heb ik nog een vraag.
   Mijn vriend blijft wegens zijn werk heen en weer pendelen van CH naar NL. En is nooit langer dan 6 weken in CH en dan 2 weken in NL. Ook blijft zijn bedrijf Nederlands. Het huurcontract staat alleen op mijn naam, de huisbaas weet wel dat wij er met z’n tweeën wonen en dat mijn vriend deels in NL blijft wonen.
   Even voor mijn gemoedsrust; wanneer hij eens in de 6 weken de grens over steekt hoeft hij geen verblijfsvergunning te hebben en zich ook niet in de gemeente in te schrijven toch?
   Weet niet of het problemen geeft om je bijv in te schrijven bij een sportclub of vereniging wanneer je niet in de gemeente staat ingeschreven?

   1. Dat is een ingewikkelde vraag en er zitten allerlei consequenties aan, ook fiscaal. Ik ken de precieze regels niet maar kan me voorstellen dat de Zwitserse gemeente vragen gaat stellen als ze er lucht van krijgen. 75% van de tijd in Zwitserland, dan zou het kunnen dat de gemeente een inschrijving gaat verlangen. Net zo kan Nederland een uitschrijving verlangen als je zo’n groot deel van het jaar buiten Nederland woont. Ik kan je geen uitsluitsel geven, daar ken ik de regels onvoldoende voor.

    1. Dank voor je snelle reactie. Ik vind het ook ingewikkeld en hoor van de Zwitsers zelf dat het geen probleem moet zijn wanneer hij binnen 3 maanden 1x de grens over steekt. Op internet kan ik er weinig over vinden. Waar zou ik dit na kunnen vragen? Het Zwitserse Consulaat in Nederland?

     1. De nuance zit tussen de “officiële regels” en dat, “waar geen haan naar kraait”. Als je in totaal 9 maanden in CH bent en maar 3 in NL dan zal elke ambtenaar een uitschrijving uit NL en een inschrijving in CH verlangen. Maar controleerbaar is het allemaal nauwelijks. Het consulaat zal vast zeggen dat je je in CH moet inschrijven en in NL moet afmelden.

 77. hallo beste twan. ik wil u als eerst bedanken voor uw bericht op dit forum. mijn naam is jeremy en ik woon in NL ik werk in NL. ik wil graag in zurich wonen. mijn vraag is waar moet ik beginnen. hoe krijg ik een bank rekening, hoe krijg ik een verblijfs vergunning, en hoe krijg ik een woning, aangezien ik gehuurd wil zitten heb ik daar voor nodig, verblijfsvergunning en inkomen, maar hoe kan ik dat allemaal doen als ik geen verblijfsvergunning heb. moet ik eerst soliciteren? en dan na de gemeente . of wat moet ik doen kan u me een volgorde sturen/ bijv: eerst een bankrekening dan een baan dan verblijfsvergunning dan huren dan bankrekening? of wat is de juiste volgorde ik weet namelijk geen raad waar ik moet beginnen maar ik wil graag in zurich wonen. hopelijk kan u me misschien verder helpen ik ben 20 jaar oud.. mvg en fijne feestdagen !

  1. Als eerste: zorg dat je in Zürich in je onderhoud kunt voorzien. Werk zoeken, betekent dat meestal. Je mag zonder verblijfsvergunning solliciteren.
   Daarna: woonruimte zoeken. Je verhuurder zal snappen, dat je nog geen verblijfsvergunning hebt, maar je EU-pas en je arbeidscontract geven hem de zekerheid dat je die vergunning gaat krijgen.
   Dan: inschrijven bij de gemeente. Daarmee wordt ook de aanvraag voor de verblijfsvergunning gestart. Die komt na een week of drie. Met de inschrijving kun je waarschijnlijk al een bankrekening openen. Kopie verblijfsvergunning aan je werkgever en aan je huisbaas sturen en een ziektekostenverzekering regelen. Kopie van de polis moet binnen 3 maanden na inschrijving bij de gemeente zijn ingeleverd.
   Succes!

   1. bedank voor de snelle reactie. maar hoe zit het dan met werken daarr. als ik geen verblijfsvergunning ( nog niet heb ) hoe wil ik dan een arbeids contract krijgen voor uberhaupt in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning. soliciteren kan maar hoe krijg ik dan een contract waar mee ik alles kan regelen ( van t werk ) terwijl ik niet mag werken en geen contract kan krijgen misschien wel omdat ik geen verblijfsvergunning heb…. mvg

      1. Graag gedaan. Nu: solliciteren! Tip: natuurlijk mag je zeggen dat je graag naar Zürich wilt komen. Bedenk dat een werkgever daar minder in geïnteresseerd is. Die wil weten waarom je voor hém komt werken. Succes!

 78. Dag Twan,
  Zou graag een persoonlijke mail naar je sturen.
  Vind deze website erg verhelderend, maar zit met een specifieke situatie waar ik snel duidelijkheid voor nodig heb. Mogelijk weet jij de juiste tip ed.
  Vriendelijke groet,
  Caroline Oudakker

 79. Hallo, ik hen een vraag. Wij zijn een koppel met één kind van 3 jaar en half. Wij wonen in België , en wij hebben alle drie Belgische nationaliteit. Mijn man wont al hier 18 jaar en ik 8 jaar. Ik ben verkoopster en mijn man is een chauffeur met rebewijs C hij werkt in een voeding centraal. De broer van mijn man woont in Zwitserland, en wij zou heel graag naar daar gaan verder leven en werken. Maar mijn vragg is : wat moeten wij doen voor immigreren? Wij weten niet hoe en waar beginnen? Als kan ons helpen daarover
  Alvast bedankt
  Sonya

  1. De eerste stap: werk zoeken. De broer van je man kan je daar vast bij helpen. Je mag in Zwitserland zonder werk- of verblijfsvergunning solliciteren.
   Als je werk gevonden hebt: een woning zoeken. Daarna met je arbeidscontract en je huurcontract naar je nieuwe woongemeente om je aan te melden. Belgische pas of identiteitskaart meenemen!
   Je krijgt dan binnen een paar weken de officiële verblijfs- en werkvergunning.

    1. Dat zal het erg lastig maken om werk te vinden. En vraag jezelf heel goed af of je werkelijk wilt wonen in een land waar je de taal niet van spreekt. Dus: errst Duits gaan leren. Of Frans of Italiaans, als je in de delen van het land wilt gaan wonen waar die talen worden gesproken.

 80. Best,

  Bedankt voor alle informatie. Ik zou graag vanuit Nederland willen solliciteren en daar komen werken. Dit zou toch geen probleem zijn? Ik heb gewoon Nederlandse passpoort.
  Als ik niet in drukke steden wilt werken maar wel in rustige steden maakt het uit qua kansen en mogelijkheden.

 81. Hallo Twan, Ik werk al sinds een week in zwitserland een heb op dezelfde dag dat ik mijn werk begonnen ben ingeschreven en mijn verblijfsvergunning aangevragd. Is dat nu tegen de wet omdat ik werk zonder een verblijfsvergunning?

  1. Heel officieel wel. Maar de soep zal wel niet zo heet gegeten worden als ze wordt opgediend. Ik neem aan dat je een Nederlands of een ander EU-paspoort hebt. En dan is de verblijfsvergunning – als je eenmaal werk hebt – een formaliteit. En het duurt nu eenmaal even voordat de ambtelijke molens zo’n verblijfsvergunning gemalen hebben.

   1. badankt voor je snele reactie. Ik heb een nederlandse paspoort ik was al bang dat het niet mag. Mijn bedrijf is op de hoogte dat ik het aangevraagd heb. weet je toevallig hoe lang het ongeveer duurt tot ik die verblijfvergunnig heb?ik woon en werk in Basel

 82. hallo
  kan je ook je uitkering meenemen en dan werk zoeken, want je kan niet in een keer werk vinden, en hoe zit het met als je getrouwd bent met iemand die een f kaart heeft van belgie, en die daar wel werk kan krijgen, hoe word daar naar gekeken?

  1. Ik neem niet aan dat Zwitserland je een uitkering geeft als je er komt. En het leven is hier duur, van een niet-zwitserse uitkering kun je hier met geen mogelijkheid leven.
   Je moet in je onderhoud kunnen voorzien. Als je man werkt en jullie beiden kan onderhouden is er waarschijnlijk geen probleem.

 83. Geachte
  Na vele vakanties in Graubünden heb ik besloten dat ik er wil wonen en werken.
  Op het moment ben ik bezig met een omscholing vanuit de security tot massagetherapeute,momenteel ben woonachtig in Belgie maar beschik over de Nederlandse nationaliteit. Ik denk dat er als massagetherapeut zowel als werknemer als zelfstandige genoeg werk moet zijn. Mijn dochter is 19 en met haar laatste jaar middelbaar bezig en kan daarna sportmensen aan kinderen geven,heeft haar EHBO en is redder in een zwembad,zou ook zij daar werk kunnen vinden of zijn er opleidingen in het Engels daar want haar Duits is niet perfect. Zou zij in de kinderanimatie terecht kunnen qua werk? Of weet u branches waar het eenvoudig in is?

  1. Beste Daniella, denk bij de omscholing tot massagetherapeute dat veel diploma’s in de medische en verzorgende sector eerst officieel erkend moeten worden voor ze in Zwitserland geldig zijn.
   Werk in Graubünden: daar ben ik niet erg bekend mee. De ervaring leert dat het altijd erg helpt als je de taal spreekt. De dochter moet dus – leuk of niet – haar Duits beslist gaan bijspijkeren. Succes!

   1. Nederlandse diploma’s zijn in Zwitserland niet zomaar geldig, zeker niet in de medische wereld. Ik ben er zelf niet werkzaam dus ken de details niet, maar je moet zeker laten nagaan wat je met je Nederlandse diploma’s wel en niet mag doen in Zwitserland.

 84. Dag Twan, ondanks je goede en informatieve blog heb ik nog een paar vragen vanwege mijn situatie. Zou ik je via mail mijn vragen mogen voorleggen. Hopelijk kunt u mij helpen.
  Mvg
  Zafer

 85. Goedemiddag allemaal .
  Ik heb gelezen deze blok en vraag ik me Af of deze regels zijn ook voor 2019 ?Omdat deze statie kom van 2012-2013 ?

 86. Beste twan ik had ook een vraagje stel ik wil vlak bij como gaan wonen italie maar wel werken net over de grens in Zwitserland hoe steekt dat dan helemaal in elkaar?

  Groetjes nicky

 87. Beste Twan, allereerst wat een enorm nuttig blog. Enorm helder. Toch een kleine vraag. Je gaf aan dat je als ondernemer als je korter dan 90 maanden werkt alleen een meldplicht hebt, waar zou ik mij dan moeten melden ?

 88. Dag Twan,

  Fijn om via jouw website en dit forum een plek te vinden waar eenduidige informatie over wonen etc. in Zwitserland is te vinden. Ik heb een specifieke vraag over wonen in Zwitserland èn Nederland en wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Van NL-ambassade in Bern naar Zwitserse ambassade in Den Haag en weer terug. Maar geen antwoord. Kan ik je mijn vraag in een e-mail voorleggen?

  Hartelijke groet,

  Arjan

 89. Dag Twan,
  Dank voor de nuttige info op je blog. Ik heb twee persoonlijke vragen m.b.t. wonen en werken. Hoe kan ik je per e-mail bereiken?
  Met vriendelijke groet,
  Caroline

  1. Dank je wel Twan,
   Mijn feedback is wat aan de late kant, maar alsnog dank voor je nuttige reactie!
   Caroline

 90. Bedankt voor de bruikbare informatie!
  Mijn vriendin en ik gaan binnenkort werken i. Zwitserland. Ik heb zelf al een contract en een woning in hochdorf. Zij zoekt nog werk als basisschool juf, horeca, au pair, snowboardlerares (ze gaat daar voor een opleiding volgen. Wij schrijven ons in zodra we er wonen. De vraag die ik heb, kunnen wij wel ons adres in nederland aanhouden?

  1. Als je bedoelt dat je bij de gemeente in Nederland ingeschreven blijft in de basisregistratie: wettelijk gezien moet je je afmelden als je voor langere tijd (uit mijn hoofd: 8 maanden of meer) uit Nederland weggaat. Als je dat niet doet, kunnen er allerlei rare dingen gebeuren (je bouwt bv. ten onrechte AOW op en dat kan als fraude worden gezien).

 91. Dag Twan,
  Bedankt voor deze duidelijke blog. Ik heb ook nog een vraag en ik vraag me af of u misschien het antwoord weet, het is namelijk een vrij specifieke situatie.
  Ik ga in Konstanz studeren en zou graag in Zürich wonen. Ik heb al een kamer en huurcontract (onderhuur) maar moet de verblijfsvergunning nog aanvragen (zou eigenlijk in Zürich studeren). Heeft u enig idee of het met een Nederlands paspoort toegestaan is in Zwitserland te wonen, maar in Duitsland te studeren?
  Hartelijk dank!

  1. Helaas, daar ken ik zo gauw het antwoord niet op.
   Het beste informeer je direct bij de Einwohnerkontrolle van de stad Zürich of bij het Migrationsamt van het Kanton Zürich.
   Bedenk wel, dat de kosten van levensonderhoud in Zürich extreem veel hoger zijn dan in Duitsland…

 92. Dag Twan,
  Per toeval kwam ik op jouw site terecht omdat ik een beetje aan het surfen ben voor de spreekbeurt van mijn zoon, over Zwitserland. Ik ben zelf Zwitserse en 12 jaar geleden naar Nederland geëmigreerd. Ik heb dus precies het tegenovergestelde van jou gedaan. Ik hoop dat Zwitserland jou bevalt! Ik hoop zelf ook dat wij met ons gezin de stap ooit nog nemen om (voor mij terug) naar Zwitserland te gaan, wat met twee jonge kinderen toch weer een beetje moeilijker wordt, maar wie weet.
  Groetjes,
  Katja

 93. Halo,mijn vraag is,ik wil in Zwitserland gaan werken,ik heb drie kindrenderen die hebben Nederlandsche paspoort ik ook,alleen mijn vrouw heeft nog steedse geen paspoort,is het mogelijk verhuisen?

 94. Beste Twan,

  Dank je wel voor je uitgebreide informatie! Toch zou ik je per mail nog wat vragen willen stellen is dit mogelijk?
  Alvast bedankt.

  Hartelijke groet,
  Marieken

 95. Beste Twan,
  Reuze bedankt voor alle info over verblijven in Zwitserland en wat daar allemaal voor komt kijken. Had ik geen idee van. Wist wel dat het lastig zou zijn maar niet zooo lastig.
  Weet je ook wat het betekent als je een Chinese vrouw meeneemt waarmee ik getrouwd ben, maar die de Chinese nationaliteit heeft? Ik ben zelf Nederlander. En als ik kom dan zal ik over zeer ruime financiën beschikken. Weet niet of dat handig is,als argument. Ik hoor graag van je als je iets weet. Groet Don

  1. Beste Don,
   Jij kunt als EU-burger komen als je in je onderhoud kunt voorzien. Je kunt een echtgenote als “Familienzuzug” laten komen ook als zij geen EU-burger is. Hoe dat precies loopt, weet ik niet, dat kan het Migrationsamt in je woonkanton vertellen. Kernpunt zal ook hier zijn, dat zij in haar onderhoud kan voorzien: danwel zelfstandig, danwel via het huwelijk met jou (zorgplicht tussen de echtgenoten)

   1. Hartelijk dank Twan. Je bent echt een licht in de schemering. Dit scheelt heel veel tijd om dit ter plekke uit te vinden. Nog een vraag: ik spreek vloeiend Duits en Engels en minder goed Frans, dat ik wel weer kan ophalen, maar de officiële kanalen aldaar, spreken die behalve Frans ook Engels of Duits vanwege het internationale karakter van Genève? En de niet officiële kanalen zoals winkels, taxi’s en hotels kun je daar ook met Engels en Duits terecht tot ik mijn Frans weer op de rails heb? Groet Don

    1. In theorie leert iedereen op school een tweede landstaal. In het Franstalig deel van het land leert iedereen op school Duits. En ook Engels. De praktijk is in het Franstalige deel van onze planeet vaak weerbarstiger. De overheden (gemeente, kanton) communiceren vrijwel alleen in het Frans.

 96. Beste Twan,

  Wij hebben Nederlandse Consultants die wel eens een aantal weken voor een klant in Zwitserland werkzaamheden verrichten. Mij is nog steeds niet geheel duidelijk of dit de eerste drie maanden kan zonder vergunningen? Het zijn vaak projecten van 6-8 weken waarnaar de Consultants weer terug naar Nederland gaan.
  Ik hoop dat je mij verder kunt helpen.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: