Rijbewijs

Als je in Zwitserland bent gaan wonen, is je Nederlandse rijbewijs nog maar beperkt geldig. Op termijn zul je het voor een Zwitsers exemplaar moeten omwisselen. De procedure daarvoor is (zoals vrijwel alles in Zwitserland) door de kantons geregeld, en kan van kanton tot kanton wat afwijken. De regels zijn als volgt:

 • Met een geldig Nederlands rijbewijs mag je in Zwitserland tot maximaal 1 jaar na je immigratie rijden. Ook als je rijbewijs nog langer geldig zou zijn. Met een verlopen Nederlands rijbewijs mag je uiteraard niet rijden, ook niet in dat eerste jaar na je immigratie.
 • Na dat jaar zul je je Nederlandse rijbewijs voor een Zwitsers moeten inwisselen. Dat heeft nadelen (het kost geld en tijd) maar ook voordelen (Zwitserse rijbewijzen verlopen niet, je hoeft het Zwitserse rijbewijs dus nooit meer te verlengen).
 • Het omwisselen van je rijbewijs hoef je niet binnen een jaar te doen. Dat mag ook later. Je rijbewijs mag op de datum van omwisselen zelfs zijn verlopen – als het op de dag van immigratie (die staat op je verblijfsvergunning) maar geldig was. Als je je rijbewijs pas later omwisselt betekent dat natuurlijk wel dat je een tijd niet mag rijden.

Het omwisselen zelf wordt door de kantons geregeld. Je aanspreekpunt is het Strassenverkehrsamt. In kanton Solothurn, waar ik woon, gaat het als volgt. In de andere kantons zal de procedure op hoofdlijnen hetzelfde zijn, maar details kunnen afwijken.

 • Op de website van het Strassenverkehrsamt van je kanton download je een formulier voor omwisselen van rijbewijzen.
 • Je vult het formulier in
 • Met het ingevulde formulier ga je naar een opticien om een ogentest te doen. De opticien zal je daar ongeveer 10 franken voor vragen. Als de test succesvol is, vult de opticien het formulier verder in en zet een stempel.
 • Met het ingevulde formulier, je Nederlandse rijbewijs, een pasfoto en je verblijfsvergunning ga je naar het Strassenverkehrsamt in je gemeente, of naar de Einwohnerkontrolle van de gemeente, of naar het kantonale Strassenverkehrsamt.
 • Die neemt je aanvraag in ontvangst. Je Nederlandse rijbewijs krijg je niet terug, zelfs niet als je er om vraagt. Dat wordt teruggestuurd naar Nederland. De pasfoto is voor je nieuwe Zwitserse rijbewijs. De Einwohnerkontrolle rekende 10 franken leges voor het in behandeling nemen van de aanvraag. Officieel worden er strenge eisen aan de foto gesteld (paspoort-kwaliteit) maar in de praktijk nam men bij mij ook met minder genoegen.
 • Een paar weken later krijg je twee keer post: één keer een nieuw rijbewijs (creditcard formaat), en één keer een rekening voor je nieuwe rijbewijs en de hele doorlopen procedure. Schrik niet, die rekening is gepeperd (200 franken).
 • Op je nieuwe rijbewijs staat achterop het nummer van je oude Nederlandse rijbewijs met daarachter (NL) afgedrukt, het blijft dus altijd zichtbaar dat het hier gaat om een rijbewijs dat als vervanging van een Nederlands rijbewijs is afgegeven.

Doe mee met de conversatie

37 reacties

 1. Even een vraag. Ik woon ook sinds kort in Zwitserland, en ik vind uw website erg handig! Ook leuk om dezelfde ervaringen te lezen! Wel heb ik een beetje angst voor de oogtest! Wat houdt die test in? Doen ze oog voor oog of beiden ogen samen?
  Wat houdt die test in!?

  Groetjes Eva

  1. De test duurt maar 10 minuten ofzo. Ik kan me er niet veel meer van herinneren, men gebruikt er een speciaal apparaatje voor. Ik had het idee dat er ook gekeken werd of je bv. met beide ogen samen diepte kunt zien. Als je onzeker bent, zou ik zeggen: ga even zonder formulieren of legitimatie naar de opticien in je buurt en vraag wat ’t inhoudt en waar precies op wordt gelet.

 2. Hi Twan,
  Indien ik hier een lease-contract van 24 maanden wil afsluiten via mn nieuwe werkgever, gaat dit met een Nl-rijbewijs of wordt verwacht dat ik op dat moment al een zwitsers rijbewijs kan overleggen? Alvast bedankt 🙂

  1. Dag Rutger,
   Dat zou ik tijdig met de leasemaatschappij c.q. met je werkgever bespreken. Op zich mag je met je NL-rijbewijs het eerste jaar zonder probleem in een Zwitserse auto rijden. Maar na dat jaar niet meer en als de leasemaatschappij een pietjeprecies is (en we zijn in Zwitserland dus dat zou zomaar kunnen), willen ze daar zekerheid over hebben.

 3. Hi Twan, bedankt voor je reactie 🙂
  Leuk blog overigens! Na 3 jaar heen & weer gependeld te hebben tussen ned-swiss voor een nl werkgever, ben ik sinds 1.6.2012 hier permanent in ch en werk ik voor een zwitserse werkgever. Met enorm veel plezier woon ik in kanton Luzern (Ebikon). Ik zal nog uitsluitsel geven mbt het rijbewijs wanneer ik meer weet 🙂 Schönen Tag!

 4. Nuttige blog voor Nederlanders in Zwitserland! Over een paar dagen verhuis ik naar Lausanne. Kan ik daar ook de eerste aanvraag van een rijbewijs indienen, dus zonder dat ik eerder in NL een rijbewijs heb aangevraagd nadat ik (vanmiddag) mijn rijexamen heb gehaald? Of is het überhaupt handiger om het in juli bij terugkomst in mijn Nederlandse gemeente aan te vragen?

  1. Rick, gefeliciteerd met het halen van je rijexamen!
   Het zou me eerlijk gezegd verbazen als de Zwitserse autoriteiten op grond van een in Nederland afgelegd examen direct een Zwitsers rijbewijs afgeven. Ik vrees dat je gewoon in Nederland een Nederlands rijbewijs moet aanvragen, dat je dan bij gelegenheid in Zwitserland nog eens omwisselt voor een Zwitsers exemplaar. Maar het valt natuurlijk te proberen in Lausanne: nee heb je, ja kun je krijgen.

   1. Hartelijk dank, Twan! Voorlopig bevalt het mij toch prima om met het OV te reizen in Zwitserland. Naast de trein blijkt ook het metronetwerk in en om Lausanne verrassend goed voor zo’n kleine stad. Veel succes met jouw leuke blog. Tschüss!

 5. Hi Twan, goede site, ben al een tijdje bezig naar het zoeken naar antwoorden inzake mijn situatie. Tot nu toe zonder resultaat. Heb in 1983 mijn rijbewijs in Nederland behaald. In 1993 verhuist voor werk naar Bonaire, Ned.Antillen waar ik mijn Nederlandse rijbewijs moest inwisselen omdat ik inwoner werd. In 2004 verhuist naar Aruba en moest daar mijn Bonairiaanse rijbewijs inwisselen, deze is geldig tot november 2014. Nu wil ik verhuizen naar Zwitserland, erkent Zwitserland dit rijbewijs? Kan het wel omwisselen in Nederland maar moet dan eerst ingezetene worden van Nederland en dat wil ik dus niet. Denk dat Zwitserland niet eens weet dat Aruba bij het Koninkrijk der Nederlanden hoort. Dank voor je reactie!!

  1. Hoi Ben,
   Ik weet niet of je ook op je Antilliaanse rijbewijs nog kunt zien dat het oorspronkelijk een Nederlands rijbewijs was. Op mijn Zwitserse rijbewijs is dat duidelijk aangegeven. Het geeft eigenlijk aan dat je je rijbewijs in Nederland hebt gehaald.
   Of en hoe “Zwitserland” reageert, weet ik niet, maar het valt altijd te proberen om dit uit te leggen en als ze het “snappen” dan accepteren ze zeker het Antilliaanse rijbewijs. Je neemt het beste contact op met het Strassenverkehrsamt van het kanton waar je komt te wonen. Daar moet je namelijk ook gaan omwisselen. Een lijst vind je op http://www.asa.ch/de/index.php

 6. Hi twan,
  ik heb zelf een vakantiewoning in kanton glarus en ben daar 7 tot 8 maanden per jaar ik zou zelf eigenlijk heel graag een switsers rijbewijs en een switserse auto gaan rijden.
  wat denk jij dat de mogelijkheden zijn?

  1. Dag Perry,
   Hoe dat precies allemaal zit weet ik – als autoloze – niet tot in Detail.
   Wat betreft de rijbewijzen: in de regel heb je een rijbewijs van het land waar je woont, d.w.z. waar je bij de gemeente bent aangemeld. Als je in Nederland bent aangemeld, is het waarschijnlijk niet zo makkelijk om een Zwitsers rijbewijs te krijgen. Hoe het met auto’s zit weet ik niet – maar ik zou zeggen: informeer eens bij het Strassenverkehrsamt in Glarus: http://www.gl.ch/xml_1/internet/de/application/d679/f727.cfm
   Die geven rijbewijzen en kentekenplaten uit, dus die zouden van de hoed en de rand moeten weten.

 7. Hoi hoi Twan,
  Wat een leuke en informatieve site heb je hier.
  Ik heb nog niet alles gelezen maar zal zeker vaker kijken hier.
  Ik had ook even een vraag.
  Ik had begrepen dat je na een jaar je Nederlandse rijbewijs moet omwisselen voor een Zwitsers rijbewijs.
  Maar mag je met een Zwitsers rijbewijs nog wel je Nederlandse auto rijden?
  Uiteraard heb je dan wel je vignet gehaald.
  Of moet het Nederlandse kenteken na een jaar vervangen worden door een Zwitsers kenteken? En mag je met een Zwitsers rijbewijs ook een Nederlandse auto rijden die niet op jou naam staat, maar bijvoorbeeld op de naam van je vriend of vriendin?
  Het zit namelijk zo, mijn vriendin woont en werkt in Zwitserland.
  En in April 2015 zou ze er een jaar zijn.
  Dan moet zij haar rijbewijs vervangen voor een Zwitsers rijbewijs.
  Zij rijd daar nu nog een Nederlandse auto.
  Nu wil ik in februari ook die kant op, eerst voor 3 maanden.
  Dan willen wij de auto op mijn naam zetten zodat ik daar in ieder geval een jaar kan rijden.
  Zou mijn vriendin dan met haar Zwitserse rijbewijs nog wel in de auto mogen rijden?

  Alvast bedankt voor je tijd.

  Mvg.

  Max

 8. Bedankt voor alle info! Klopt het werkelijk dat je na 1 jaar in CH te hebben gewoond nog steeds je rijbewijs kan omruilen zonder problemen? Kan dit niet op de officiële websites terugvinden.

  Alvast bedankt!
  Groetjes Manya

  1. Ja. Regels:
   – je rijbewijs moet op de immigratiedatum geldig zijn. Op het moment van omwisselen mag het verlopen zijn!
   – je mag met het nl bewijs, zolang het geldig is, in ch rijden, maar niet langer dan 1 jaar na immigratie.
   – je kunt je rijbewijs voor een ch omwisselen, binnen dat jaar, maar ook na dat jaar nog.

    1. Mijn eigen ervaring bij het omwisselen in 2010. Het Strassenverkehrsamt in je kanton kan je meer details geven. Daar moet je ook heen voor het omwisselen.

     1. Hallo,

      Ik woon sinds enkele maanden in Fribourg. Mijn Nederlandse rijbewijs is zojuist verlopen (maar was bij aankomst in Zwitserland begin dit jaar nog geldig), en in tegenstelling tot uw ervaring in 2010 was het voor mij gisteren niet mogelijk om mijn (nu verlopen) Nederlandse rijbewijs om te wisselen. Mij werd verteld dat ik hiervoor eerst een verklaring uit Nederland nodig heb. Ik vond vervolgens deze website waar je een echtheidsverklaring kunt aanvragen vanuit NL (lijkt een eenvoudig proces):

      https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Echtheidsverklaring-.aspx?path=Portal/Particulier/Het%20rijbewijs/Uw%20gegevens%20in%20ons%20register

      en meer informatie hier:

      https://www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken/rijbewijs-verlengen-in-het-buitenland/zwitserland

      Groeten,
      Trudy

      1. Dank voor de aanvulling! Het kan zijn dat de regels sinds 2010 veranderd zijn – of dat de kantons Solothurn en Fribourg verschillende regels hanteren.

   1. Hallo!
    Geldt deze regel in heel Zwitserland? Mijn rijbewijs verloopt op 3 april ’18, en ik wacht nog op mijn verblijfsvergunning, aangevraagd voor vanaf 1 april ’18… Als mijn vergunning te laat klaar is heb ik een probleem denk ik?
    Groetjes

   2. Goedemorgen Twan,

    Ik ben jullie op jullie website terecht gekomen, bedankt voor alle nuttige informatie :).
    Ik heb een vraag zit namelijk in de volgende situatie:
    Mijn theorie examen heb ik gehaald en nu mag ik binnenkort gaan afrijden. Nu lees ik bovenstaande ‘ je rijbewijs moet op de immigratiedatum geldig zijn’.
    Ik wil/moet mij inschrijven/emigreren in Switzerland in +/- maand juli. Dit om een zorgverzekering te kunnen afsluiten. Dit is noodzakelijk i.v.m. mijn zwangerschap.

    Situatie schets:
    – Ik haal d.d. 20 juli in NL mijn rijbewijs.d.d. 21 juli schrijf ik mij in (emigreren in CH) en sluit ik een zorgverzekering af.
    Bovenstaande is alles in orde? en kan ik 1 jaar lang in CH rijden en daarna inruilen voor een CH rijbewijs.

    – Ik haal mijn rijbewijs niet voor of in de maand juli.. ik ben genoodzaakt om mij in te schrijven in CH.. Datum bijvoorbeeld 21 juli. en 2 maanden daarna haal ik alsnog mijn rijbewijs in NL.
    Is bovenstaande mogelijk?

    Alvast bedankt!!

    Met vriendelijke groet,

    Michelle Korver

    1. Dag Michelle,
     Ik begrijp je situatie, maar weet niet hoe de regels in die situatie precies zijn. Ik raad je volgende dingen aan:
     – Check in Nederland, bv. bij je rijschool of bij het CBR, of je in Nederland ingeschreven moet staan op het moment dat je een Nederlands rijbewijs aanvraagt. Ik sluit niet uit, dat dat het geval is. Je rijbewijs moet je immers op het gemeentehuis aanvragen. Op de website van het CBR lees ik op diverse plekken, dat de gegevens op je legitimatiebewijs overeen moeten stemmen met die in de BRP. Als je niet meer in Nederland ingeschreven staat omdat je geëmigreerd bent, zou dat voor problemen kunnen zorgen.
     – Check in Zwitserland, bij het Strassenverkehrsamt van het kanton waar je gaat wonen, hoe het zit met het omzetten van een Nederlands rijbewijs dat je gehaald hebt op het moment dat je al in Zwitserland ingeschreven bent.
     – Bedenk, dat “dubbel” ingeschreven staan (tegelijkertijd zowel in Nederland als in Zwitserland) in jouw situatie misschien een handige oplossig zou zijn, maar dat dat in de meeste gevallen niet mag en onverwachte vervelende (juridische, fiscale, financiële) consequenties kan hebben.

     1. Hallo Twan,

      Bedankt voor je uitgebreide antwoord ;).
      Ik had geen berichtje gekregen dat je had gereageerd, vandaar mijn late reactie.
      Wellicht hebben andere mensen nog iets aan de informatie die ik heb gevonden:

      – BIj het aanvragen van het praktijkexamen auto, het examen zelf en de tijd tot dat je het rijbewijs officieel in je handen hebt moet je ingeschreven staan in NL. Indien je je praktijkexamen hebt gehaald, vraag je je rijbewijs bij je eigen gemeente aan. Dit duurd 5 dagen ( hier moet je dus nog steeds ingeschreven staan in NL, anders wordt je rijbewijs ongeldig verklaard!! pas hier aub mee op!! dit zou anders heel erg zonde zijn…).
      Oplossing spoedaanvraag rijbewijs bij je gemeente: `Wanneer het rijbewijs voor 14.00 uur wordt aangevraagd, is het in principe de volgende dag klaar.`
      Er zijn hier wel extra kosten aan verbonden: aanvraag rijbewijs 39,40 en voor een spoedaanvraag komt hier € 34,10 bovenop.
      – Indien je in CH ingeschreven staat kan je geen examen meer afleggen in NL.
      – @ Twan In mijn situatie is het dubbel ingeschreven staan inderdaad een handige oplossing! Ik ben alleen een beetje bang voor de consequenties ook al zijn die voor mij nog niet helemaal helder. Ik zou dubbel moeten betalen zoals bv. ziektekostenverzekering maar dat is voor mij geen probleem.

      Met vriendelijke groet,

      Michelle

      1. Het ten onrechte (bijvoorbeeld dubbel) ingeschreven staan, kan allerlei gevolgen hebben. Zo bouw je AOW op zo lang je in Nederland staat ingeschreven. Bij een onterechte inschrijving bouw je dus AOW op terwijl je daar geen recht op hebt. Zo zijn er waarschijnlijk nog wel meer punten.

 9. Super Twan, deze blogpost heeft me goed op weg geholpen. Gisteren de rekening gekregen van Kanton Zurich. Voor 105 Franken de hele procedure doorlopen (35 rijbewijs, 50 omwisselen, 20 identiteitscontrole). Scheelt dus behoorlijk met de 200 CHF die je aangeeft voor Solothurn.

 10. Dank je wel Twan voor deze praktische blog. Mijn vrouw en ik wonen sinds 9 maanden in Davos en ik werk als opticien-optometrist in Bad Ragaz en in Vaduz (Liechtenstein) vandaar dat ik op deze oude post reageer. De test stelt niet zo veel voor. We kijken naar de visus (gezichtsscherpte) per oog, of men stereo ziet, heel globaal naar het gezichtsveld, de motiliteit van de ogen en de pupilreactie. Een test duurt ongeveer 4 minuten en kost hier Fr 20.-

  Met een vriendelijke groet,

  Jeroen

 11. klopt het dat als je je Nederlandse rijbewijs nog geen 5 jaar hebt, je Zwitserse rijbewijs wel een einddatum heeft?

 12. Hoi,
  Heb je toevallig ook een website waar ik een formulier kan downloaden voor omwisselen rijbewijs voor het Franstalige gedeelte in Valais? Of werkt dit dan ook via de site die je hierboven aangaf?
  Thanks!

  1. Het formulier is van kanton tot kanton verschillend… je kijkt dus het beste op de site van het Strassenverkehrsamt van je kanton…

 13. Dag Twan,
  Goede website!
  Een vraag, ik heb op mijn rijbewijs B category, maar ook AM (scooter). Die krijg je in NL standaard, hoewel ik ook mijn scootercertificaat 15 jaar geleden heb gehaald. AM bestaat niet in Zwitserland. Wat ga ik krijgen? A1? Want ik ben wel van plan om een scooter te kopen en A1 is 125cc.

  Thanks.

  1. Nikola, dat weet ik niet. Je vraagt het het beste bij het Strassenverkehrsamt in je (toekomstige) woonkanton, die moeten je dat precies kunnen vertellen.

 14. Hoihoi,
  Beroepschauffeur vraag:
  Ook ik heb een vraag, ik ben Touringcarchauffeur en heb een aanbod in Leuk district Valais.
  Nu zit het met rijbewijzen voor grote voertuigen zo dat er in Nederland en de rest een code 95 van toepassing is. Het is een Europees verplichte 5 jaarlijkse beproeving van de beroepschauffeur van vakbekwaamheid. Zwitserland doet hieraan mee en doet dit middels een aparte kaart.
  http://verkehrszulassung.ch/chauffeure/ Fähigkeitsausweis und die Pflicht zur regelmässigen Weiterbildung in einem
  Chauffeurzulassungsverordnung CZV-Kurs.
  De vraag is krijg je deze kaart bij omruiling van je rijbewijs automatisch erbij voor alle categorieën of moet je deze zelf aanvragen en zo ja wordt dan de oude geldigheid meegenomen of moet er opnieuw een cursus van 5×7 uur gedaan worden?

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: