De belastingen en de wapens

Terwijl mijn Nederlandse stem voor het Europese Parlement op weg is naar Den Haag, is er in Zwitserland ook nog huiswerk te doen. Dit kwartaal is het een bescheiden hoeveelheid: twee referenda op landelijk niveau en ééntje op kantonaal niveau. Maar het zijn wel stevige jongens, die de gemoederen behoorlijk in beweging houden.

Het eerste referendum op landelijk niveau gaat over schieten. Dat doen ze graag in Zwitserland – het verhaal van Wilhelm Tell mag bekend worden verondersteld; terzijde zij gemeld dat ik op het moment dat ik dit schrijf een stuk appelvlaai consumeer. Er zijn erg veel schutters en schutterijverenigingen met soms lange tradities. En natuurlijk is er in Zwitserland ook nog een lange dienstplicht. Dienstplichtigen bewaren hun Sturmgewehr gewoon thuis en het is wel even wennen om op het perron omgeven te zijn door een horde militairen die zijn wapentuig meesleept. En elke zoveel tijd moeten dienstplichtigen laten zien dat ze nog in staat zijn hun wapen te hanteren. Deze schietoefeningen heten in de volksmond äs Obligatorisch – het is zo vanzelfsprekend dat hierbij geschoten wordt dat er niet eens een verwijzing naar “schieten” in die term zit.

Het moge duidelijk zijn dat er bij schietgrage Zwitsers emoties en onderbuikgevoelens boven komen als je zegt dat een ongeluk in een klein hoekje zit en je met zo’n Sturmgewehr en ander militair speelgoed toch wel goed moet oppassen. “Men neemt ons het recht op wapens af”. Tja. Ik vind het niet zo’n gek idee, dat er even gekeken wordt voordat je iemand een wapen geeft.

Het andere onderwerp roept ook veel onderbuikgevoelens op: belastingen. Men beweert dat je in Zwitserland niet over geld praat (“je hebt het gewoon”). Nou, echt wel. En we ontkomen er ook niet aan: de Zwitserse belastingregels moeten worden herzien. Net als in Nederland hanteren veel Zwitserse kantons veel lagere belastingtarieven voor bedrijven die hier alleen hun brievenbus hebben. Zwitserland (en Nederland) staan daarom op een grijze/zwarte lijst van belastingparadijzen en de druk om van die lijst af te komen wordt steeds groter.
Op zich een goed plan dus om de belastingtarieven aan te passen en die toch al enorme winsten genererende internationale clubs eens normaal belasting te laten betalen net als iedereen. Het plan van de regeringen is echter anders: men wil de belasting voor alle juridische personen flink verlagen. Hoe dat dan moet met teruglopende belastinginkomsten wordt er niet bij verteld. Al eens eerder heeft het volk een dergelijke Unternehmenssteuerreform afgewezen. Nu is er wat nieuws bij bedacht: de staat zal als compensatie voor het volk twee miljard frank per jaar in de AHV-pot (zeg maar de AOW) storten. Kleiner gedrukt wordt vermeld, dat we daarvan we 1,2 miljard frank zelf betalen door een BTW-verhoging.

Dat is wel een rare gang van zaken. De voorstanders van deze package deal vinden het goed dat zo twee problemen met één referendum worden “opgelost”, maar het is toch op zijn minst vreemd, dat twee nauwelijks verwante onderwerpen nu in één referendum terechtkomen waarin je dus maar één keer ja of nee kunt zeggen. De enige overeenkomst tussen beide dossiers is dat het “hoofdpijndossiers” van de Minister van Financiën zijn. Maar er zijn voldoende farmaceutische bedrijven in en om Basel die de minister graag een hoofdpijnpoedertje verkopen.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. Die appelvlaaivlek zit op je scherm. WordPress heeft kennelijk geen ondersteuning om deze vlek bij de lezer te krijgen. (Wat de lezer eigenlijk wil is niet de vlek maar de vlaai … Dat wordt ftp://lidl.gottsunda.uppsala.se/vlaai ftp= food transfer protocol.)

    Wat het voorstel over wapens precies behelst komt niet zo uit de verf. “It’s complicated”, neem ik aan.

    In Zweden heeft men toch meer het idee dat de staat van het volk is. Daarom zijn hoge belastingen redelijk geaccepteerd (je betaalt aan jezelf om er samen iets nuttigs mee te doen). Maar in Zweden zien ze dus ook in dat het volk voor de volle 2 miljard frank plus de belastingverlaging voor bedrijven gaat opdraaien. 1.2 miljard via de BTW-verhoging, en de rest via besparingen (of andere lastenverhogingen).

    1. Wat betreft de wapens: inderdaad, daar ben ik niet op de inhoud ingegaan. Op zich blijft wapenbezit toegestaan, er worden enkel hogere eisen gesteld aan registraties van de wapens en er moet voor halfautomatische wapens voortaan een vergunning aangevraagd worden. Leden van schutterijen krijgen die vergunning normaalgesproken zonder problemen. Tenslotte zal er in het kader van Schengen meer informatie over wapens uitgewisseld worden met de andere aangesloten landen. Wat ik ook niet in detail beschreven heb, is het feit, dat Zwitserland deze Schengenrichtlijnen over wapens in principe moet overnemen in de landelijke wetgeving. Doet Zwitserland dat niet, dan moeten de resterende Schengenlanden beslissen of de Schengenaccoorden met Zwitserland blijven bestaan. Daarvoor is het unanieme accoord van alle Schengenlanden nodig. Het is dus volstrekt onzeker of Zwitserland ermee weg kan komen om deze wapenrichtlijn niet over te nemen. Dit soort akkefietjes zijn voor mij de reden bij uitstek geweest om de Zwitserse nationaliteit aan te nemen. Als Zwitserland uit Schengen gezet wordt hebben we feitelijk een Chexit – dat is net zo serieus als een Brexit.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: