Coronacratie

Zwitserland is neutraal. Maar virussen trekken zich daar weinig van aan. En met Italië net om de hoek wekt het dan ook geen verbazing dat het Coronavirus de Zwitserse neutraliteit schaamteloos geschonden heeft. Maakt u zich geen zorgen, we leven allemaal nog en in de familie Laan hebben we meer zorgen over onze kleine Quinten die met een doodgewone griep recordwaardes op de thermometer brengt.

In de rest van het land slaan de regelneven echter genadeloos toe. En zoals u dat van Zwitserland verwacht: de maatregelen om het Coronavirus in te dammen zijn van kanton tot kanton verschillend.

Sinds een paar dagen geldt er een samenscholingsverbod voor groepen van meer dan 1000 personen. Dat betekent bijvoorbeeld dat sportwedstrijden zonder publiek gespeeld moeten worden en ook het grote carnaval van Basel moest vanwege het verbod worden afgezegd. Het lijkt een schoolvoorbeeld van de Zwitserse compromisbereidheid dat een dergelijk verbod op landelijk niveau kon worden afgekondigd. Maar de regering heeft het waarschijnlijk vooral gedaan omdat dit een maatregel is waar de politiek niet “tegen” kan zijn en omdat er op deze manier radikalere kamikazemaatregelen kunnen worden voorkomen. Onze radicaalrechtse SVP gebruikt het virus namelijk om bikkelharde propaganda te voeren tegen het vrije personenverkeer met de EU – iets waar we in mei een referendum over hebben. Ongefundeerde kreten als “we hebben 70.000 grensarbeiders tussen Italië en Zwitserland – nu zie je wat er van komt”. In het parlement verscheen SVP-exponente Martulo-Blocher (inderdaad de dochter-van) met mondkapje. Ze werd ogenblikkelijk door de voorzitster gesommeerd het kapje af te nemen of de zaal te verlaten – ze koos voor het laatste. Merkwaardig, aangezien juist de SVP een fervent voorstander van het verhullingsverbod is. Maar blijkbaar moet dat verbod alleen voor niet-SVP’ers gelden.

Maar niet alleen op nationaal niveau houdt het virus onze gemoederen bezig. Ook op kantonaal niveau wordt men nu actief. Gezondheidszorg is namelijk iets kantonaals en elk kanton beschikt over kantonsartsen die met wisselende geestdrift staan te trappelen om verdergaande maatregelen aan te kondigen. Het samenscholingsverbod mag kantonaal namelijk aangescherpt worden. En dat gebeurt dan ook en wel op zijn Zwitsers. Een klein overzicht:

 • Zürich. Geen verdere beperkingen
 • Bern. Evenementen met minder dan 1000 deelnemers kunnen plaatsvinden indien geen van de deelnemers de laatste 14 dagen in een van de risicogebieden is geweest en er een lijst van aanwezigen wordt opgesteld.
 • Luzern. Evenementen moeten vantevoren via een speciaal formulier gemeld worden.
 • Uri. Evenementen zonder deelnemerlijst moeten vantevoren via een speciaal formulier gemeld worden.
 • Schwyz. Evenementen met 150 tot 999 deelnemers worden alleen toegelaten als er een formulier wordt ingevuld en er een aantal nadere criteria wordt vervuld (hygiënemaatregelen, zieke personen en mensen die tot voor 14 dagen in een risicogebied waren mogen niet deelnemen, …)
 • Nidwalden: Evenementen met meer dan 200 deelnemers zijn niet toegestaan.
 • Obwalden: Organisatoren moeten vantevoren samen met het kanton een risicobeoordeling maken.
 • Basel-Stad: Voor evenementen met 200 deelnemers of meer is vantevoren toestemming nodig.
 • Basel-Landschaft: geen aanvullende beperkingen
 • Solothurn: Van het laten doorgaan van evenementen met 150 tot 999 deelnemers wordt afgeraden. Vantevoren is een risicobeoordeling met het kanton verplicht.
 • Graubünden: van het doorvoeren van evenementen met meer dan 50 deelnemers wordt dringend afgeraden.

Wel, zo kan ik nog wel even doorgaan. Als u weet hoe grillig de kantonsgrenzen in Zwitserland lopen, dat er nog altijd vrij personenverkeer tussen de kantons mogelijk is (jawel!) en dat virussen geen flauw benul van kantonsgrenzen hebben, kunt u zich voorstellen hoe vreselijk belangrijk deze verschillende kantonale maatregelen zijn…

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: