Nederlander in Zwitserland: so funktioniert’s.

In de zomer van 2009 ben ik van Nederland naar Zwitserland geëmigreerd. Een heel gedoe, dat soms ook met de nodige bureaucratische hobbels gepaard gaat. Voor alle mensen die vergelijkbare plannen hebben heb ik mijn ervaringen op een rijtje gezet.

Doe mee met de conversatie

71 reacties

 1. Dag Twan
  Aangezien ik eind dit jaar naar Zwitserland emigreer (mijn vriendin is Zwitserse), kwam ik na wat googlen op je Blog uit. Dank voor het delen van je ervaringen. Deels ben ik inmiddels zelf ervaringsdeskundige en deels zal ik je tips nog ter harte kunnen nemen. Zo waren we van plan samen een appartement in de woonplaats van mijn vriendin te kopen (in kanton Sankt Gallen). Dat schijnt alleen mogelijk als je daar duurzaam woont. Een beetje lastig voor mij. Wel kreeg ik het voor elkaar om een ‘provisorische Aufenthaltbewilligung’ te krijgen (met stempels en al), maar zelfs dat was niet genoeg voor het Grundbuchamt. Uit arren moede heeft mijn vriendin het appartement nu alleen gekocht….
  Afgezien van wat andere regels en bureaucratie, heb ik positieve ervaringen met Zwitsers.
  Groet, een mede Nederlander

  1. Dag Willy,

   Je ervaring klopt met die van mij: om een huis of flat te kopen moet je ten minste een “B-Bewilligung” kunnen tonen aan de notaris op het moment van de overdracht. Er zijn mogelijkheden om daar vrijstelling van te krijgen, maar die zijn heel beperkt en ook “onvoorspelbaar”, je bent mede afhankelijk van de goodwill van de plaatselijke ambtenaren.

   Heb je geen “B-Bewilligung” dan komt je koop meestal in de categorie “aankoop vakantiewoning” terecht. Daar gelden veel lastigere voorwaarden voor. Er mag bijvoorbeeld maar een beperkt aantal per kanton/gemeente per jaar worden verkocht en de overdrachtbelasting kan soms flink hoger zijn. Flauw, op het eerste gezicht, maar aan de andere kant ook begrijpelijk. Zwitserland is een geliefd vakantieland, en veel gemeentes zijn beducht voor een groot aantal vakantiewoningen met de bijbehorende leegstand buiten het seizoen, zoals je in Nederland in sommige Zeelandse gemeentes aantreft.

   Kijk even goed wat er gebeurt als jullie zouden willen gaan trouwen. De standaard huwelijksvoorwaarde is in Zwitserland de zogenaamde “Errungenschaftsbeteiligung”. Dat betekent dat alle zaken die de huwelijkspartners voor het huwelijk inbrengen, eigendom van de partner blijven en alleen de zaken die tijdens het huwelijk verdiend of verworven worden (erfenissen uitgezonderd) gezamenlijk eigendom van beide partners zijn. Aangezien het huis op naam van je vrouw staat, zou het “default” ook eigendom van je vrouw blijven tijdens het huwelijk, dus ook bij een onverhoopte scheiding! Beter nu goed regelen dan straks!

   Veel succes met je emigratie! Het is een hoop werk, maar het is de moeite uiteindelijk meer dan waard!

 2. Beste Twan,

  Sinds twee jaar heb ik een Zwitserse vriend in Basel. Na deze zomer ben ik als het goed is, klaar met mijn studie in Utrecht en wil ik graag in Basel gaan wonen. Het probleem echter is dat ik nergens een stage kan vinden. Ik heb al van alles geprobeerd, maar het schijnt zo lastig te zijn. Het ontmoedigt me helemaal om daar naar toe te gaan. Daarnaast wil ik natuurlijk super graag daar wonen maar wil ik aan de andere kant niet ‘niks’ te doen hebben.
  Kun jij me misschien helpen? Of kan ik met je in contact komen via de email?

  Ik hoor het graag,
  Met vriendelijke groet,
  Merel van Zelderen

  1. He Merel,

   Ik zit nu redelijk in dezelfde situatie. En ben erg benieuwd naar je ervaringen? Woon je nog steeds in Zwitserland? Kun je mij misschien vertellen hoe en wat? Ik zou graag per email met je in contact komen.

   Groeten,

   Leonie

 3. Beste Twan,
  Dank je voor je blog, ik kan alle informatie goed gebruiken.
  Mijn man begint op 1 februari met een nieuwe uitdaging in het ziekenhuis van Männedorf (Zürich). Zoals ik al heb begrepen niet het goedkoopste Kanton om te wonen. Voorlopig blijf ik in Nederland voor een jaar. Na een jaar evalueren we of hij wil blijven en of ik mijn baan in Nederland op zeg en of we ons huis gaan verkopen. Voordat ik mijn baan op zeg, wil ik kijken of er mogelijkheden zijn of ik iets met yoga kan doen of met voeding ( naast inkoopadviseur ben ik ook yogadocente en voedingsdeskundige) Het lijkt mij leuk om een b&b of pension te runnen. Heb jij misschien een idee waar en hoe ik mijn plannen het beste uit kan werken.
  Met vriendelijke groet,
  Renate Gijbels

  1. Beste Renate,
   Zürich als kanton is niet erg duur of goedkoop, maar Männedorf ligt aan de “Goudkust” van het Meer van Zürich. Het is een erg geliefde plaats om te wonen, onder andere vanwege het (toegegeven) prachtige uitzicht op meer en bergen, terwijl je de “grote stad” toch op een gemakkelijke afstand hebt. Voor dat uitzicht en die stad-op-afstand betaal je natuurlijk ook: hoge huren en hoge huizenprijzen.
   Ik ben niet de aangewezen expert om je te adviseren hoe je jouw talenten in Zwitserland het beste kunt inzetten. Voor het runnen van b&b of pension heb je hier natuurlijk een land dat veel mogelijkheden voor toeristen biedt – anderzijds voor veel toeristen door de gedevalueerde euro op dit moment ook erg duur is.

 4. Beste Twan,
  Ik lees op je site dat je ook in Zwitserland mag wonen als je kan aantonen dat je een gevulde bankrekening hebt, maar om hoe veel gaat het dan, dat kan ik nergens vinden?
  Verder ook niks over het beginnen van een B & B in zwitserland of dat kan?
  Hoe veel je dan moet hebben, aan kunnen tonen, om daar te mogen beginnen ?
  Ik hoor het graag,
  Mvg,
  Belinda

  1. Hoi Belinda, ik weet niet hoe hoog die bedragen zijn. Het beste informeer je bij de Zwitserse ambassade in Nederland, die kunnen je verder helpen of doorverwijzen.

 5. Beste Twan,
  Weet jij toevallig of in Zwitserland (St. Gallen) ook huurdersrecht wordt opgebouwd? Kun je een Zwitserse huurder na 25 jaar de huur opzeggen, of hangen daar net als in Nederland allerlei regels aan? Waar kun je dit soort zaken informeren, behalve dan bij een makelaar, is er misschien een website?
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Mvg,
  Klaas

 6. beste Twan,

  Ik lees dat de meerderheid tegen immigranten is, wat ik eigenlijk ook wel een beetje kan begrijpen. Hoe zit het voor ondernemers, stel je wilt een bedrijf starten in Swiss, ergens las ik dat je 250.000$ moet hebben. Moet je dat dan alleen laten zien of ook inleveren?

  Bedankt!

  Fabio Lorenz

  1. Dag Fabio,
   Ik ben zelf ook een immigrant in Zwitserland dus eerlijk gezegd vind ik het heel moeilijk te begrijpen dat zoveel mensen “tegen immigranten” en daarmee ook “tegen mij” zijn… Als je er mensen op aanspreekt, zeggen ze altijd: “ja, maar ik heb niks tegen jou hoor, maar tegen al die andere immigranten”. En waarschijnlijk krijgen heel veel immigranten dat te horen.
   Om op je vraag terug te komen: ik ben zelf geen ondernemer hier, dus ik heb geen praktijkervaring met je vraag. Van de 250.000-dollar-eis (of een vergelijkbare eis in Zwitserse Franken) heb ik nooit gehoord. Het beste informeer je bij de Zwitserse ambassade in je woonland, of op de website van het Eidg. Departement für auswärtige Angelegenheiten: http://www.eda.admin.ch/eda/de/home/serv/buch.html

 7. Getrouwd met een Zwitserse, maar nu in vechtscheiding. Kan ik toch eerder van mijn huwelijk af dan de genoemde termijn van 1 jaar apart wonen?

  1. Dag Ronald, een vechtscheiding is erg naar, ik wens je veel sterkte. Hoe het precies met de regels zit kan ik je helaas niet zeggen, daarvoor ga je beter naar een advocaat. Ik neem aan dat je naar Zwitsers recht getrouwd bent? Dat kan in dit geval nog wel eens belangrijk zijn.

 8. Hallo Twan,

  Ik ga binnenkort naar Zwitserland verhuizen naar mijn verloofde en kwam op internet deze site tegen. Ik heb wat persoonlijke vragen, zal je mij kunnen mailen.

  Alvast bedankt.

  Groetjes A.

 9. Hallo Twan, Ik heb een vriend in Frankrijk wonen, die geen visum heeft. Hoorde van iemand als ik naar Zwitserland verhuis en dat het voor mijn vriend gelijk voordeel heeft om daar een visum te krijgen aangezien ik onder EU burger valt, klopt het?

  Alvast bedankt voor uw reactie

  Groeten, Nathalie

  1. Hoi Nathalie, hoe het precies zit weet ik niet. Maar op https://www.ch.ch/de/familiennachzug-eu-efta/ valt wel een en ander te lezen. Als ik daar lees, valt me in elk geval voor jouw situatie het volgende op:
   – “vriend” is niet voldoende, er moet een huwelijk of een geregistreerd partnerschap zijn.
   – Je moet in Zwitserland een voldoende grote woning hebben (huren), wat “groot” is, wordt naar Zwitserse maatstaven gemeten
   – Je moet werk hebben, of op een andere manier kunnen aantonen dat je voldoende geld hebt om je vriend te onderhouden.
   Dus, ja het kan, maar het gaat niet vanzelf, je moet er behoorlijk wat dingen voor regelen.

 10. Hallo twan,

  Over 2 weken ga ik werken in Aarau in het Spital. Kwam na wat googlen op deze site. Alles is zo goed als rond maar nu heb ik een klein vraagje over het internet. In mijn kamer van het ziekenhuis heb ik wlan aan sluiting. Nu neem ik best veel dingen mee waar ik wifi voor nodig heb. Nu is mijn vraag werkt het internet net zoals in Nederland met een modem, dochter Enzo. Was namelijk van plan om een dochter mee te nemen (heb nog 1 van toen ik nog studeerde)

  Alvast bedankt
  Martin

 11. Hallo twan,
  Ik ben van plan naar zvicerland te gaan emigreren en met mijn Diploma Verzorgende IG te kunnen werken , waar kan ik mijn diploma laten legaliseren? Gr ,
  Ardijana

 12. Dag twan,

  In de zomer jongst leden heb ik een dame ontmoet in Zwitserland. Sinds november jongst leden een relatie.

  Nu hebben wij elkaar gelukkig al een flink aantal keer kunnen zien. Ik denk zo’n 4/5 maanden in totaal sinds we elkaar hebben ontmoet. Ik ben een aantal keer daar geweest en zei een aantal keren hier in Nederland.

  Ondanks de vele malen dat we elkaar zien is de afscheid en het missen in de tussenperiodes flink groot. Nu ben ik nog erg jong ( 23), maar verlang er zeer naar om naar haar te emigreren. Maar aangezien ik een bewegende jeugd heb gehad heb ik tot mijn spijt geen diplomas behaald.

  Nu ben ik wel begonnen met duits leren voor mezelf en in september start ik een cursus. Hoop als duits sprekende sneller een kans te hebben om een (simpel) baantje te vinden.

  Mocht dit alles toch problemen opleveren is mijn vraag na een lang verhaal: Hoe zit het als ik in de toekomst met haar zou gaan trouwen onder de Zwitserse wet ? Gelden er dan nog steeds dezelfde regels met oog op een verblijfsvergunning ?

  U mag hier antwoorden, maar prive op mijn email word ook zeer gewaardeerd.

  Alvast bedankt.

  Mvg,

  Jeffrey Oosting

  1. Dag Jeffrey,
   Voor een verblijfsvergunning geldt, dat je in je onderhoud moet kunnen voorzien. In een huwelijk geldt, dat de echtgenoten elkaar dienen te ondersteunen. Als je echtgenote jullie allebei kan onderhouden op haar inkomen, heb je volgens mij in principe recht op een verblijfsvergunning. Ben je niet getrouwd en heb jij geen of te weinig eigen inkomsten, dan moet je partner verklaren dat ze jou mede wil en kan onderhouden.

 13. Dag twan,

  Allereerst super bedankt voor je reactie.

  Weet u daarnaast ook wat bij mij dan de minimale bijv. spaarbedrag moet zijn en/of wat bij haar dan het minimale inkomen moet zijn ?

  En heeft u naast het leren van duits, zoeken van werk, genoeg inkomen hebben nog andere tips die de kans op een verblijfsvergunning bevorderen ?

  Mvg,

  Jeffrey Oosting

  1. De inkomenseisen kun je het beste bij de Zwitserse gemeente navragen. Hoofdregel is, dat je genoeg hebt om geen aanspraak op een uitkering te kunnen maken.
   Verdere eisen zijn er voor Nederlanders niet. Duits spreken hoeft niet, maar het is natuurlijk wel erg lastig als je ergens woont en de taal niet kent.

 14. Hoi Twan,

  Wederom bedankt voor je reactie !

  Ik denk dat ik met deze informatie al een stuk verder kom voor nu. U zult ongetwijfeld in de toekomst weer iets van mij horen.

  Mvg,

  Jeffrey Oosting

 15. Beste Twan,
  Mooie Blog en toegevoegd aan favorites. Ik ben zelf (4 April) naar Luzern verhuisd met B Bewiligung en idd je komt toch veel dingen tegen die anders zijn. Zo had ik gisteren een besprekening met mijn Zwitserse Pensioenbeheerder, die mij uitlegde dat Geregistreerd Partner in Zwitserland alleen kan gelden voor gelijkgeschlachten. Ik heb weliswaar geregistreerd partneschap in NL maar met mijn vriending (m/v dus). Ik zijn mening ben ik dus voor Zwitserland nog steed Ledig. Mijn mening was dat ik dan op zijn minst als “getrouwd” zou moeten worden aangemerkt. Maar ik kan hierover geen specieke info vinden hoe GP tussen m en v in Zwitserland erkend wordt. Weet jij hier toevallig iets vanaf? Mijn Partner en kinderen wonen (nog in Nederland)
  Gr. Rob

  1. Dag Rob, Zwitserland kent inderdaad geen geregistreerd partnerschap zoals Nederland dat kent. In Zwitserland bestaat voor paren van ongelijk geslacht het huwelijk, voor paren van gelijk geslacht het “partnerschap”. Een Nederlands geregistreerd partnerschap tussen man en vrouw wordt voor de Zwitserse wet niet erkend en dat heeft consequenties voor AHV, pensioen en belasting: jullie worden als twee alleenstaande personen beschouwd. Fiscaal kan dat voor- of nadelig zijn, voor AHV (de “AOW”) is het een voordeel (je krijgt allebei de AHV van een alleenstaande en dat is minder dan de AHV van een echtpaar) en voor het pensioen is het bij het overlijden van één van de partners een nadeel (geen weduwe- of weduwnaarpensioen voor de partner die achterblijft).
   Zie onder andere https://www.ch.ch/de/konkubinat/ en https://www.ch.ch/de/partnerschaft-eintragen-lassen/ en in verband met de kinderen ook: https://www.ch.ch/de/elterliche-sorge-nicht-verheiratet/ . Wat betreft dat laatste: laat beslist uitzoeken in hoeverre jullie Nederlandse geregistreerd partnerschap in Zwitserland als verklaring voor de gezamenlijke zorg voor de kinderen geldt.
   Als jullie in Zwitserland als gehuwden aangemerkt willen worden, zit er niets anders op dan daadwerkelijk te trouwen.

   1. Hi Twan,
    Ik was er nog niet aan toe gekomen om je te bedanken voor je nuttige reactie. Ik heb ook verder navraag gedaan. Voor de AHV kan het allemaal geregeld worden inclusief nabestaanden (die je mag aanwijzen). Maar voor belastingen werkt het niet en kom ik in ongunstiger tarief. Dus zijn we afgelopen maandag alsnog getrouwd.
    Groet,
    Rob

 16. Beste Twan,

  Ik ben van plan om in de toekomst of zelfs binnenkort naar Zwitserland te emigreren met mijn kind, maar ik vroeg me af voordat ik daadwerkelijk ga emigreren heb ik eerst aantal vragen: Moet ik zelf eerst de taat leren, mijn kind ook? Moet ik eerst een baan vinden, moet ik eerst een huurwoning vinden? In welke plaatsen of Kantons van Zwitserland zijn de huurwoning goedkoop? Waar kan ik de vacatures opzoeken? Kunnen wij ook gewoon met onze Nederlandse nationaliteit een verblijfsvergunning aanvragen voor bepaalde tijd of onbepaalde? Kunnen wij ook met onze Nederlandse nationaliteit ook Zwitsers worden ondanks dat ik alleenstaande moeder ben?Kunnen wij wel emigreren ondanks dat ik alleenstaande moeder ben, ondanks dat ik geen partner heb, ondanks dat ik niet getrouwd ben? Hoe ziet het met de inkomsten of uitkering als ik zelf dan nog geen baan heb gevonden en feit dat ik alleenstaand moeder ben krijg ik wel dan uitkering van de Zwitserse overheid of moet echt eerst een baan vinden en aantonen dat ik daadwerkelijk voor mezelf en voor me kind kan zorgen? Hoe ziet het dan met de kinderbijslag, hoe ziet dat met de kinderopvang, met voortgezet onderwijs moet ik zelf de onderwijs voor me kind betalen? Kan ik ook met mijn Nederlands WW uitkering in Zwitserland wonen of kan dat niet? Graag hoor ik het van u in een mail alvast bedankt voor de medewerking.
  Groet Nermana

 17. Hoi alle

  Ik woon sinds kort in zwitserland. Volgende maand start ik met de cursus om de taal te leren. Ik begin op het laagste niveau aangezien ik geen 1 woord zwitsers/ duits spreek.

  Ik heb in zwitserland nog niet echt ontmoetingsplekken voor Nederlanders gevonden en zou dit juist heel erg prettig vinden. Ik zou het prettig vinden om met Nederlandse mensen die in zwitserland wonen in contact te komen.

  Ik woon zelf in de omgeving bern. Ik ben 29 jaar. Mijn partner is nederlands maar is gevraagd om hier te komen werken.

  Groetjes margreet

  1. Dag Margreet,
   Er wonen om en nabij de 20.000 Nederlanders in Zwitserland. Een deel daarvan is te vinden via de Facebook-groep Nederlanders in Zwitserland, dat kan een manier zijn om hier Nederlanders te vinden.
   Zeker zo belangrijk is, dat je bezig bent de taal te leren en zo contact met de locals te krijgen. Zwitsers zijn echte verenigingsdieren, als je ze wilt leren kennen, kan dat heel goed via een sport-, hobby- of belangenvereniging.

 18. Beste twan

  Volgend de maand start mijn taal cursus, dus ik moet nog even wachten.
  ik heb me na je tip direct aangemeld op diverse Facebook pagina’s.
  Ik heb diverse redenen waarom het aansluiten bij een vereniging voor mij niet zal gaan helaas.
  ik hoopte op deze pagina in contact te kunnen komen met andere Nederlanders die in zwitserland wonen.

  1. Hoi Margreet, op mijn blog probeer ik veel informatie over het leven hier te geven, maar voor het ontmoeten van gelijkgestemden kun je beter op de diverse facebookgroepen kijken.

 19. Beste Twan,

  Allereerst wil ik je bedanken voor een zeer uitgebreid en informatief blog. Aankomende zomer vertrek ik ook naar Zwitserland. Mijn vraag is nu, hoe gaat het met mijn opgebouwde pensioen in Nederland? En bouw je pensioen op in Zwitserland?

  Dank en groet Attila

  1. Dag Attila,
   In grote lijnen gaat het zo: Je Nederlandse pensioen blijft in Nederland bij je Nederlandse pensioenfonds. Hetzelfde geldt voor de AOW. Als je met pensioen gaat/de AOW-leeftijd bereikt, krijg je uit Nederland pensioen/AOW uitbetaald, naar rato van wat je hebt opgebouwd.
   Pensioen meenemen kan in theorie soms wel, maar omdat je het belastingvrij hebt gespaard, komt dan meteen de belastingdienst om de hoek en heft een enorme belasting (tot 72%) op het pensioentegoed.
   In Zwitserland is er ook AOW (heet hier AHV of Säule 1) en pensioen via je werkgever (heet hier Säule 2). De verschillen met Nederland zijn niet zo heel groot. Omdat je in Zwitserland nog geen pensioen hebt opgebouwd, heb je de mogelijkheid om vrij makkelijk geld bij te storten in het pensioenfonds bij je werkgever. Als je dan hier de pensioen-/AHV-leeftijd bereikt, krijg je pensioen/AHV over het in Zwitserland opgebouwde deel, ook als je inmiddels in een ander land zou wonen.
   Zwitserland heeft ook een Säule 3: je kunt naast pensioen en AHV vrijwillig zelf jaarlijks maximaal ca. 6.500 franken belastingvrij sparen voor later. Daarvoor zijn er diverse mogelijkheden bij banken en verzekeringsmaatschappijen. De keuze is daarbij reuze, laat je goed informeren (ook over wat er gebeurt als je voor je pensioen weer naar een ander land zou gaan).

 20. Beste Twan,

  Bedankt voor je mooi blog. Het is zeer toegankelijk en uitgebreid. Ik heb veel informatie van uit kunnen halen.
  Van mijn werkgever heb ik optie gekregen om naar Basel te verhuizen en mijn werkzaamheden daar voort te zetten. Dit is voor mijn en mijn vrouw een mooie uitdaging maar tegelijk ook met veel onzekerheden.
  Ik zou graag met jou in contact willen komen om wat uitgebreide informatie te krijgen zodat wij een correct beslissing kunnen maken. Hoor graag of dat mogelijk is, bedankt!

 21. Hoi Twan,

  Mijn vrouw en ik zijn van plan om te gaan emigreren naar Zwitserland, dit ivm werk. Is het voor haar mogelijk om hier een studie op te pakken? Ik hoop dat jij mij hiermee verder kunt helpen.

  Met vriendelijke groet,

  Ruud

  1. Dag Ruud,
   Het fijne weet ik er niet van, maar ik kan me niet voorstellen, waarom je vrouw hier niet zou kunnen gaan studeren. Zolang jullie samen in jullie onderhoud kunnen voorzien (en aangezien jullie hier ivm werk komen zal dat geen punt zijn), krijgen jullie allebei een verblijfsvergunning en kan studeren geen punt zijn. Wat betreft studiespecifieke details (welke school/universiteit heeft welk aanbod, wat zijn de kosten, …) informeer je het beste bij de onderwijsinstellingen zelf.

 22. Hallo Twan,

  Via via kreeg ik jouw blog doorgemaild, omdat ik volgende week naar Zwitserland (Zurich) verhuis.
  Wat ik me afvroeg is hoe Nederlanders omgaan met hun verlies in AOW zodra ze in het buitenland (in mijn geval dus nu Zwitserland) gaan wonen? Dat is 2% per jaar en bijverzekeren is nutteloos in mijn geval.
  Neemt men dat in het algemeen voor lief of bestaat er een oplossing voor?

  Hartelijke groet,
  Agnetha

  1. Dat je AOW verliest klopt. Je gaat onder de AOW-wetten van Zwitserland vallen en bouwt AHV op (zo heet de AOW hier). Hoe dat precies gaat, weet ik niet. In elk geval betaal je als je werkt AHV-premie. Hoe het zit als je niet werkt weet ik niet maar op http://www.ch.ch kun je daar vast wat over vinden. Die site heeft heel veel info voor immigranten.

    1. Nog een andere tip. Je zult merken dat lonen en kosten van levensonderhoud hier veel hoger zijn en dat je hier dan ook per jaar meer pensioen opbouwt dan in Nederland. Afhankelijk van hoe lang je in Nederland hebt gewerkt, kan dat betekenen dat je totale pensioen/AOW/AHV voor Zwitserse begrippen laag uitvalt. Kan nuttig zijn om daar even aan te (laten) rekenen en evt. extra geld opzij te zetten.

     1. Beste Twan, Dank voor de tip. Dit is waarschijnlijk met name raadzaam als ik in Zwitserland met pensioen denk te gaan? Indien ik binnen laten we zeggen 10/ 20 jaar naar Nederland terug verhuis en in NL met pensioen ga (dat is overigens pas over 30 jaar) dan valt mijn pensioen in NL dus hoger uit en hoef ik geen extra geld op zij te zetten?
      Ik heb in NL al een behoorlijk pensioengat dus ik zal evt behoorlijk wat extra op zij moeten leggen ben ik bang, maar ik zal er sowieso eens naar laten kijken. Dank!

 23. Beste Twan, bedankt voor je leuke Blog heb daar al veel punten uitgehaald.
  Ik will gaan samenwonen met mijn vriendin die al in Zwitserland woont ikzelf woon nu nog in Oostenrijk en heb mijn bedrijf ook daar.Wil mijn bedrijf ook graag aanhouden in Oostenrijk.
  Vraag is met de inkomsten die ik uit mijn bedrijf genereer ook een verblijfsvergunning kan krijgen en voorzie je belasting technisch ook nog problemen ivm mijn inkomsten uit een ander land?
  Vriendelijke groet Daniel

  1. Als je last zien, dat je voldoende inkomsten hebt uit je bedrijf, zie ik geen probleem. Belastingtechnisch zul je moeten kijken hoe Zwitserland en Oostenrijk dat onder elkaar regelen. De Steuerämte kunnen je daar vast meer over vertellen.

 24. vraagje, ik wil voor 3 maanden als toerist gaan met mijn dochter die gaat dan naar een prive school omdat een locale school alleen kan als je ingeschreven staat maar nou is huren van een appartement erg lastig aangezien het meestal per jaar gaat of per week als toerist! Heb je hiervoor nog tips?
  Ik hoor het graag !
  Groeten
  Belinda des Tombe

  1. Waarom huur je niet iets voor een jaar, schrijf je je in zodat je kind naar de openbare school kan en zoek je werk? Als je voor je kind een priveschool kunt betalen heb je genoeg om in je onderhoud te voorzien zou ik zo zeggen.

 25. Hallo,
  Ik krijg sterk de indruk dat ik hier op het goede adres ben..
  Onlangs is mijn broer overleden op 55 jarige leeftijd.
  Ik probeer nu het pensioen te regelen voor zijn weduwe
  Hij was werkzaam op de scheepvaart bij een zwitsers bedrijf
  in de jaren 1980 tot 1991
  Mijn vraag is nu : waar moet ik zijn ?
  Alvast bedankt !
  Henk van Brussel

 26. Hallo Twan !
  In navolging aan het bovenstaande wil ik u nog vragen :
  Ik zelf ben ook werkzaam in de scheepvaart
  Tussen 1978 en 1988 ook bij diezelfde Zwitserse firma
  De laatste paar jaar dat ik daar werkzaam was heb ik pensioenpremie betaald, en mijn werkgever ook – heb ik begrepen. echter in 1988 overgegaan naar een Belgische werkgever.
  Het gedeelte dat ik zelf betaald heb, heb ik toen ontvangen.
  Wanneer ik met pensioen ga, heb ik dan nog recht op het – door mijn werkgever – betaalde pensioen ?
  Groet,
  Henk van Brussel.

  1. Ja, daar hebt u in principe recht op. Informatie via de werkgever, of zijn pensioenfonds. Normaalgesproken moet dat geld compleet uitgekeerd zijn cq op een freizügigkeitskonto staan.

 27. Beste Twan.
  Mijn vrouw en ik komen al ruim 40 jaar in ons geliefde Zwitserland.
  Nu willen we er graag een huis huren op permanente basis (Dauermiete).
  Onze bedoeling dit voor lange tijd te huren voor onze vakanties zo’n 6 a 7 weken per jaar, en er, als mijn vrouw niet meer hoeft te werken, permanent naar toe te verhuizen.
  We hebben nu een woning gevonden die aan al onze wensen voldoet echter is daar een Wohnsitznahme erforderlich. Of te wel 1 van ons moet zich inschrijven in de gemeente. Zou je ons kunnen vertellen of dat mogelijk is dat ik zowel in nederland als in zwitserland ingeschreven sta en hoe zit het dan met de lokale en kantonale belastingen. Ons volledig inkomen komt uit Nederland.
  We hopen op antwoord.
  Groetjes,
  Hillie en Hans Eindhoven.

  1. Op meerdere plaatsen tegelijkertijd je “Wohnsitz” hebben kan officieel in de meeste gevallen niet. Zwitserse wetgeving: Artikel 23 van het Zivilgesetzbuch (ZGB) en Artikel 20 van het Bundesgesetz über das Internationale Privatrecht (IPRG). Je Wohnsitz is daar, waar je “Lebensmittelpunkt” is. Voor vakanties van 6 of 7 weken per jaar wordt het erg lastig om dat hard te maken.
   Belastingen: zolang je geen inkomen hebt dat in Zwitserland belastbaar is, betaal je in je woongemeente alleen de “Kopfsteuer”, dat will zeggen de belasting die “per persoon” geheven wordt. Hoeveel dat is, hangt van de gemeente af. Inkomen uit Nederland is in de regel (maar belastingrecht is ingewikkeld!) in Nederland belastbaar. Het kan wel zijn, dat je in beide landen aangifte moet gaan doen.

   Bedenk ook: als je je in een Zwitserse gemeente inschrijft, ben je verplicht om je in Zwitserland tegen ziektekosten te verzekeren. Daar hangt een prijskaartje aan. Er is wel een regeling die dubbele verzekering Nederland/Zwitserland voorkomt, maar die is vooral opgesteld voor mensen die met pensioen zijn, daardoor uit Nederland AOW/pensioen ontvangen en daardoor in Nederland verplicht verzekerd worden. Of dat voor jullie situatie (dubbele inschrijving) opgaat is maar de vraag.
   Ook Nederland kan misschien lastig gaan doen als je op twee plaatsen ingeschreven bent. De Wet Basisregistratie Personen is hiervoor uitgangspunt.
   Dubbel inschrijven kan niet zomaar achterhaald worden, maar als het uitkomt kun je er last mee krijgen.

   1. Hallo Twan, bedankt voor je snelle antwoord. Ik ben inmiddels bijna 62 en krijg een invaliditeits pensioen. Volgens de verhuurder zou ik dan zowel in Zwitserland als Nederland ingeschreven blijven en belasting betalen over mijn wereldinkomen waar ik het meeste vandaan krijg. In dit geval Nederland. Nu krijg ik tegengestelde info, dus gaan we ons denk ik in Nederland ook laten adviseren om nare verrassingen te voorkomen. Heb jij in Nederland toevallig een goede adviseur in de aanbeveling op dit gebied en op het gebied van belastingen. ? Bij voorbaat dank.

     1. Toch bedankt Twan. Je reaktie heeft ons nog scherper gemaakt dan we al waren. (We gaan niet over 1 nacht ijs).
      Verhuurder wil graag verhuren natuurlijk, maar we willen geen onaangename verrassingen!

 28. Beste twan, ik vraag ik woon Nederland ik heb NL paspoort ik wil in Zwitserland wonen en werken ik wil inschrijven bij de gemeente maar ik heb geen adres en ik kan daar niemand ik wil graag formation en waar ik moet inschrijven

 29. Dag Twan,

  Goed verhaal!

  Voor werk verhuizen ik en mijn vriendin in Januari naar Zürich.
  Mijn vriendin heeft een prima gebit, en zal zich niet verzekeren voor dental care. Ik daarentegen heb een slecht gebit, maar krijg het idee dat ik mij niet makkelijk kan laten verzekeren.
  Weet jij hier iets meer van??

  Groet,

  Henk

  1. Tandheelkunde valt onder de aanvullende verzekering. De verzekeraars mogen voorwaarden stellen en zijn niet verplicht om je te accepteren. Je kunt altijd een offerte vragen, maar of een verzekeraar je tegen acceptabele premie en voorwaarden wil accepteren is de vraag. Tips:
   Ga voor je vertrek naar je Nederlandse tandarts. Laat hem doen wat nodig is. En vraag of het mogelijk is om patient te blijven bij hem. Is Nederland je te ver: veel mensen hier gaan naar Duitsland naar de tandarts.
   Nadeel van een tandarts op afstand: bij een spoedgeval moet je naar een tandarts in de buurt die jou gebit niet kent.

 30. Beste Twan, ik heb een goed werkaanbod in Zwitserland en heb een vriendin uit Indonesië (die ook in Indonesië woont en enkel de Indonesische Nationaliteit heeft). Kan zij bij mij in Zwitserland komen wonen als ik genoeg inkomen heb om in ons levensonderhoud te voorzien, en zoja wat is hierbij de inkomenseis? Of is het altijd verplicht om getrouwd te zijn? Met vriendelijke groet, Victor

  1. Je zult moeten verklaren dat jij opkomt voor het complete levensonderhoud van je vriendin. Dat gaat in elk kanton weer een beetje anders. Soms moet je gewoon iets ondertekenen, soms naar de notaris.
   Minimumeis is ook kantonaal verschillend. Meestal is de eis dat je geen aanspraak op sociale voorzieningen kunt maken.
   Het best vraag je de details na bij het Migrationsamt van het kanton waar je denkt te gaan wonen.

   1. Heel erg bedankt voor de reactie! Ik heb een aantal aanvullende vragen:
    – Voor hoe een lange periode beschrijf je in deze situatie voor haar verantwoordelijk te zijn? Is dit een bijvoorbeeld een jaar of aantal jaren?
    – Mag ze vervolgens vanuit deze situatie haar eigen werk en inkomsten opbouwen of blijf ik altijd aansprakelijk voor haar levensonderhoud?
    – Heb je een indicatie wat voor bedrag ik minimaal zal moeten aantonen?
    Het zal om de regio Zürich gaan.
    Nogmaals dank. Met vriendelijke groet, Victor

    1. Zolang jij de verantwoordelijkheid voor haar neemt, houdt ze recht op haar verblijfsvergunning. Ze zal alleen een verblijfs-, geen werkvergunning krijgen. Voor dat laatste zal ze werk moeten zoeken en zal de werkgever moeten kunnen aantonen dat hij geen Zwitser of EU-burger kan vinden voor het werk.
     Wat de inkomensgrenzen zijn weet ik niet, maar als je een “goed aanbod” hebt voor een 80-100% job zal dat geen probleem zijn.

 31. Beste schrijver,

  Wat een ontzettend handig artikel.
  Ik was gewoon benieuwd hoe sommige dingen gaan als je in Zwitserland wilt werken en of wonen.
  Dank.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: