Over arbeid gesproken (3)

Ik schreef u al een jaar of zeven geleden over het fenomeen Zwitserse feestdagen. Naar goed Zwitsers gebruik zijn die immers van kanton tot kanton verschillend. Ik heb u toen een handig tabelletje gegeven zodat u bij een bezoek aan Zwitserland nooit voor verrassingen komt te staan. Of u moet op Tweede Pinksterdag in Appenzell Ausserrhoden boodschappen willen doen. Het zetduiveltje heeft verhinderd dat mijn tabelletje dit als een feestdag heeft aangemerkt. Gelukkig heb ik in de laatste 8 jaren geen klachten gehad over of van mensen die op 2e Pinksterdag speciaal naar Appenzell Ausserrhoden reden en voor de gesloten deuren van de lokale Migros in tranen – danwel woede – uitgebarsten zijn.

Op dit soort punten lijkt Zwitserland wel op een EU in het klein. Want ook in de EU verschilt het aantal feestdagen van land tot land. Als u de link opent, begrijpt u inmiddels waarom Zwitserland niet in dat rijtje staat. De journalist van nu.nl staat natuurlijk nog in Appenzell Ausserrhoden de openingstijden van de Migros te bestuderen – logisch nietwaar?

Toch een paar tips. Houdt u van feest en vrije dagen? Waarom zou u dan naar Finland verhuizen? Kom gezellig in Ticino wonen. U heeft er net zo veel feestdagen als in Finland en het is er minder fris. In de bergen zijn er toch voldoende gelegenheden voor wintersport. Er zijn ook minder muggen dan in Finland – maar toegegeven: er is ook geen midzomernachtzon.

Bent u een noeste werker, wilt u eens wat anders dan Nederland en houdt u er niet van om links te rijden? Kom naar Appenzell Ausserrhoden. De Migros is er op Tweede Pinksterdag dicht – en op niet meer dan zeven andere feestdagen in het jaar. En als u de Brexit zou missen (alles is mogelijk), weet dan dat in Zwitserland bij vrijwel elk referendum weer de vraag opduikt, dat de EU wellicht alle verdragen met Zwitserland opzegt als u “nee” (of “ja”) stemt. Afgezien van het feit dat u waarschijnlijk helemaal geen stemrecht in Zwitserland hebt en al helemaal niet in Appenzell Ausserrhoden.

Maar ook voor de tussenmaten heeft Zwitserland van alles in de aanbieding. Heeft u graag 9 feestdagen per jaar? Kan. Kom naar Bern, Basel of Waadt. Liever 10? In Zürich en Thurgau wordt u op uw wenken bediend. Carnavalesks? Graag 11 feestdagen? Kom naar Glarus. Er zijn weliswaar maar 10 officiële feestdagen, maar de Berchtoldsdag (2 januari) wordt ook als een feestdag behandeld. Appenzell Innerrhoden en Luzern hebben 13 feestdagen per jaar, Aargau, Uri en Schwyz hebben er 14 en zoals gezegd, Ticino heeft er 15. Alleen als u graag 12 feestdagen per jaar heeft, moet ik u teleurstellen. Dan zult u echt naar Griekenland moeten.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: