Dubbele nationaliteit, waarom eigenlijk?

Nederlander blijven! Onderteken de petitie – al 7.659 11.975 24.484 handtekeningen! (stand 1 8 november 2011 22 juni 2012)

Het verzet tegen de plannen van de Nederlandse minister van binnenlandse zaken Donner neemt georganiseerdere vormen aan. Inmiddels hebben de Amerikaans-Nederlandse initiatiefnemers een website uit de grond gestampt met informatie over de actie, maar ook met voorbeelden: waarom is die dubbele nationaliteit eigenlijk zo belangrijk voor Nederlanders in het buitenland? En de Nederlandse media worden langzaam ook wakker: de snode planner van Piet Hein (daar was toch een liedje over? Iets met een kleine naam en grote daden. Dat laatste heb ik bij de moderne hedendaagse Piet Hein nog niet gezien – maar wat niet is, kan komen) en de acties die daartegen in gang worden gezet zijn inmiddels besproken in De Pers, NRC, de Telegraaf en er worden artikelen in de Volkskrant en zelfs in de Staatscourant verwacht.

Maar toch nog effe, waarom willen Nederlanders in het buitenland nou graag die dubbele nationaliteit? Met name de conservatieve en confessionele partijen in Nederland snappen dat niet.

  • Het “Nederlander voelen” zou volgens die conservatieve krachten niet te combineren zijn met het “Zwitser voelen”. Het zou de betreffende politici sieren, als ze een paspoort of identiteitskaart zouden aanvragen, en de euvele moed nemen om de Nederlandse grens eens over te steken en een bezoekje te brengen aan een Nederlandse ambassade in het buitenland. Elke ambassadeur zal zeggen dat juist de Nederlanders in “hun” land zorgen voor de verbinding tussen dat land en Nederland. Of het nu gaat om cultuur, handel en economie of wetenschap. Juist de Nederlander in het buitenland weet als geen ander wat het is om Nederlander te zijn – omdat hij in zijn woonland de verschillen met die andere cultuur kan zien.
  • Diezelfde ambassadeurs zullen ook zeggen dat juist die Nederlanders in het buitenland veel bijdragen aan de exportmogelijkheden van de Nederlandse economie. Als je als Nederlands bedrijf in het buitenland wilt investeren, zul je dat buitenland eerst moeten leren kennen. En wie kan je daar beter bij helpen dan een Nederlander die daar woont? Donners paspoortafpakplan gaat logischerwijs tot minder Nederlanders in het buitenland leiden – schadelijk voor de Nederlandse export dus.
  • Donner durft het misschien niet hardop te zeggen – maar zo af en toe hoor je het wel uit zijn kringen: mensen met een dubbel paspoort zouden profiteurs zijn. Eten van twee walletjes! Hoe durven ze! Vooral die lui die naar zo’n belastingparadijs als Zwitserland vertrekken! Aanpakken die hap! Misschien dat Donner & co. ook even andersom moeten denken. De afgelopen twee jaar is de euro ongeveer 20%-25% minder waard geworden ten opzichte van de Zwitserse frank. Natuurlijk lijkt het daardoor, dat we hier in Zwitserland goed in de slappe was zitten. Maar juist bij de buitenlanders uit de eurozone bedriegt de schijn. Die hebben bijvoorbeeld bijna allemaal een deel van hun AOW en pensioen in euro’s opgebouwd. Dat is dus ook ineens 20%-25% minder waard geworden. Dat risico kun je nergens verzekeren, en bij emigratie je AOW of pensioen overzetten naar een pensioenfonds in Zwitserse Franken… mag niet van de Nederlandse belastingdienst! De afgelopen twee jaar zijn gepensioneerde inwoners van Zwitserland die een groot deel van hun oudedagvoorzieningen in de Eurozone hebben opgebouwd, in grote problemen gekomen omdat ze hun huur ineens niet meer konden betalen, of hun ziektekostenverzekering. Profiteurs? Dacht het niet dus. Was je zo “dom” geweest om de Zwitserse nationaliteit aan te nemen, dan ben je dank zij minister Donner je Nederlandse pas kwijt. En dat betekent, dat het ineens een heel gedoe wordt om terug naar Nederland te komen op het moment dat je Nederlandse pensioen te weinig meer waard is om in je andere woonland nog van te leven. Als het echt tegenzit moet je zelfs opnieuw een inburgeringscursus en een taaltest doen, en trouw aan de koningin zweren – alsof je die Nederlandse pas destijds bewust door de papierversnipperaar zou hebben gehaald.
  • Waarom blijven we dan niet gewoon (alleen) Nederlander? Waarom moeten die Nederlanders in het buitenland zo nodig de nationaliteit van hun woonland erbij krijgen? Wel, net als Nederland (met dezelfde conservatieve krachten die dubbele nationaliteiten willen inperken voorop!) vinden veel van die buitenlanden het erg belangrijk dat vreemdelingen in hun samenleving integreren. En integreren is geven en nemen. Enerzijds past je je zo goed mogelijk aan aan het buitenland waar je woont, anderzijds moet je dan, na een geslaagde aanpassing, ook de gelegenheid krijgen om er daadwerkelijk bij te mogen horen. En daar hoort dat buitenlandse paspoort onlosmakelijk bij.
  • En ja, het is zo vreselijk lastig, zo’n dubbel paspoort. Lastig met erfrecht, en zo worden er nog wat stoffige wetboeken aan de oren bijgesleept. Dus afschaffen maar, die dubbele nationaliteit. Tja, als je zo redeneert ken ik er nog wel een paar. Hypotheekaftrek? Lastig. Afschaffen maar. Minister Donner? Lastig, afschaffen maar.

Doe mee met de conversatie

15 reacties

  1. Vandaag een behoorlijk uitgebreid stuk in de Volkskrant. Met de opmerking dat Donner nog steeds geen reactie heeft gegeven op de “omgekeerde situatie” van Nederlandse Expats (zoals ze consequent in het stuk genoemd worden).

  2. Ik ben Nederlander & Canadees. Ik weet niet wat Donner’s redenen zijn om af te doen met dubbele nationaliteit. Maar ik weet wel hoeveel geld dubbele nationaliteit een overheid kan kosten. Toen er onrust was in Lebanon, eisten verschillende duizend Kanadese Lebanezen op dat de Kanadese overheid hun naar “huis” moest brengen. Na een paar weken was het weer rustig in Lebanon en al die “Kanadesen” eisten weer terug gebracht te worden. Dit koste de Kanadese overheid zo’n $60 millioen! Haast niemand van die “Nederlanders” betaalden belasting in Canada. Kanada heeft duizenden Chinese “Kanadesen” in Hong Kong. Die zijn gereed met het eerste signaal van de Chinese overheid te eisen naar de veiligheid van Canada te worden gevlogen. Dat zal heel wat meer gaan kosten dan $60 millioen!

    1. Dag Boerjanharm (kennen wij elkaar?),
      Natuurlijk kosten dit soort acties geld. Aan de andere kant: als ik in een “brandhaard” als Libanon zou wonen en Canada zou geen dubbele nationaliteiten accepteren, zou ik wel twee keer nadenken voor ik Libanees zou worden en gewoon Canadees blijven. De kosten voor Canada veranderen dan niet.
      Zelfs hier, in het zo veilige Zwitserland, ga ik mijn Nederlandse nationaliteit echt niet zo maar opgeven om even Zwitser te kunnen worden. Dus als hier een chocoladecrisis of een kaasoorlog uitbreekt, mag Nederland mij netjes komen “ophalen”, ongeacht het dubbelenationaliteitenbeleid van Donner.

  3. Hoi Twan,
    (Ja – ik lees je blog ook!)

    Al deze argumenten gaan ook op voor een ongetrouwde Nederlander in het buitenland. Waarom getrouwde Nederlanders bevoorrechten?

    Ik woon al 16 jaar ongetrouwd in Zweden. Nog steeds met een Nederlands paspoort. Hoewel er toch duidelijk “Europese Unie” op staat, en op een Zweeds paspoort staat “Europeiska Unionen” – dus eigenlijk zou het geen verschil mogen maken.

    1. Hee Roland,
      Leuk dat je meeleest! Ja, natuurlijk gelden deze argumenten ook voor ongehuwden. De wetgeving zou m.i. dan ook een andere richting in moeten gaan dan minister Donner wil: uitbreiding van de mogelijkheden voor dubbele nationaliteiten in plaats van inperking.
      Er zit een klein verschil tussen een Zweeds en een Nederlands paspoort. Niet zozeer de taal, daar heb je, als je niet zo goed Zweeds spreekt als jij, desnoods een tolk voor 🙂 Wel: het stemrecht. Ik neem ten minste aan dat jij niet voor Zweedse parlementen en gemeenteraden mag stemmen, en ook in Europees verband voor de Nederlandse delegatie van het Europees Parlement mag stemmen en niet voor de Zweedse.

      1. Hoe het in Zweden gaat weet ik niet, maar in Groot-Brittannie (dat ondanks verwoede pogingen van bepaalde lieden nog steeds EU-lid is) mag je zelf kiezen of je via Nederland of via het VK voor het Europees parlement stemt. Je moet wel een verklaring ondertekenen dat je afziet van je stemrecht in het andere land.

        In de praktijk stem ik dus Europees in Engeland, omdat het makkelijker is dan de rompslomp via de Nederlandse ambassade.

  4. Ik mag wel voor de gemeenteraad en de provincie stemmen, en ook in referenda, maar niet voor het Zweedse nationale parlement.
    Dat is logisch: ik kan niet voor in Nederlandse gemeente of provincie stemmen (welke dan?) maar wel voor de Nederlandse Tweede Kamer (de Eerste Kamer laten we maar even buiten beschouwing – die is in Zweden afgeschaft). Voor het Europees Parlement mag ik kiezen of ik in Nederland of in Zweden meestem. Ik beloof dan met mijn handtekening niet allebei te zullen doen – dat valt niet te kontroleren, maar ik houd me er wel aan.

  5. Dat keuze-recht van Roland en Joris voor de verkiezingen voor het Europees Parlement heb ik hier natuurlijk niet. Zwitserland is nou eenmaal geen lid van de EU.
    Het Zwitserse stemrecht is – hoe kan het ook anders – van kanton tot kanton verschillend. Voor de Nationalrat en de diverse landelijke soorten referenda is het landelijk geregeld: je mag alleen stemmen als je Zwitser bent. Voor de Ständerat (Eerste Kamer) wordt het per kanton geregeld. Als ik in kanton Neuchâtel zou wonen, zou ik als buitenlander voor de Ständerat mogen stemmen, in andere kantons mag het niet.
    Hoe het voor de kantonale en gemeentelijke verkiezingen geregeld is? Dat is van kanton tot kanton verschillend, wat had je anders verwacht? Het komt er op neer dat ik in Olten, kanton Solothurn, niet mag stemmen voor kantonale of gemeentelijke verkiezingen of referenda. In sommige Franstalige gemeentes en kantons zou ik dat wel mogen.
    Nog één Zwitsers trekje: de kerkelijke overheid. Leden van de door de kantonale overheid erkende kerken (welke kerken dat zijn, verschilt van kanton tot kanton) hebben stemrecht in die kerken. Nationaliteit doet dan niet ter zake. In de katholieke kerk betreft het natuurlijk stemrecht voor het “burger”-deel van de katholieke overheid. Het kerkelijke deel van de katholieke overheid wordt vanuit Rome gedicteerd. Desondanks heeft dat burgerdeel vrij veel invloed: het bepaalt bijvoorbeeld de kerkbelastingen en ook hoe die besteed worden. Je ziet hier dan ook dat de parochies relatief goed bij kas zitten, maar dat alle vanuit Rome gedicteerde autoriteiten zo arm als een kerkrat zijn.

  6. Ik heb het grootste deel van mijn leven buiten Nederland doorgebracht, zonder mijn nationaliteit te veranderen. Na mijn gevoel moet je keuzes maken en niet als een flipflop beide zaken willen. Je bent en man of je bent een vrouw, je kunt van geslacht wisselen, maar om nu van geslacht te willen veranderen zonder je oude geslacht op te geven, vind ik vergelijkbaar met het onderwerp van deze discussie. Invoeren dus, die wetswijziging.

    1. In een dergelijk geval zou ik zeggen: prima, maar wel gelijk oversteken. Dus: ik lever mijn Nederlandse pas in als ik Zwitser word, maar dan kan (en moet) ik ook werkelijk al mijn Nederlandse zaken omzetten naar Zwitserland. Mijn in Nederland opgebouwde AOW, mijn Nederlandse pensioenaanspraken… en natuurlijk is er van een conserverende belastingaanslag ook geen sprake meer. Tot nu toe is de Nederlandse belastingdienst niet bijster gecharmeerd van een dergelijk idee..

  7. Ik ken mensen die niet geboren zijn in Nederland en toch een Nederlands Paspoort hebben gekregen. Het is belachelijk dat een iemand geboren in Nederland, zijn nederlanderschap ontnomen wordt omdat hij vrijwillig een andere Nationaliteit heeft aangenomen, zodat hij/zij gemakkelijker kan integreren in het nieuwe land, bijvoorbeeld het gebruik kan maken van het kiesrecht in het betreffende land.
    M.a.w.: Als ik dus onvrijwillig die Nationaliteit heb aangenomen is de regel niet van toepassing. Hoe wordt “onvrijwillig” dan bepaalt? Want eigenlijk heb ik (on)vrijwillig de nieuwe nationaliteit moeten aannemen zodat ik kan stemmen en deelnemen in het democratisch proces.
    Het ontnemen van mijn Nederlanderschap is hetzelfde als het wegnemen van mijn recht om Nederlander te zijn. Fraai is dat.

  8. Waarom zou je de Zwitserse nationaliteit wiilen aannemen? Als je niet in NL woont, waarom zou je dan willen stemmen? Je woont er niet. Maak een keuze, zo moeilijk is dat niet. Je hebt toch ook maar 1 baan.. Waarom wil je graag kunnen stemmen waar je woont? Ik zie die noodzaak van een dubbele nationaliteit niet.

    1. Er zijn diverse redenen. Ik heb in beide landen pensioen en aow opgebouwd. In beide landen neemt de politiek daar nu grote beslissingen over. Ook mijn geld, dus wil ik over meebeslissen. Als ik straks met pensioen ga, betaal ik ook weer in beide landen belasting en zorgpremie. Redelijk dus dat ik dan ook in beide landen mag stemmen.
      De huidige wereld is niet erg buitenlandervriendelijk. Er bestaan plannen om Zwitsers voorrang te gevsn bij sollicitaties in Zwitserland. Als ik hier werkloos word, wil ik mijn gezin niet moeten dwingen om naar Nederland terug te gaan omdat ik hier bij sollicitaties geen kans meer heb. Net zo zijn er hier plannen om huiseigendom voor buitenlanders lastiger te maken.
      Omgekeerd, verlies ik mijn Nederlanderschap, kan ik niet voor lange tijd terug naar Nederland. Bijvoorbeeld als mijn ouders hulpbehoevend worden.
      Voor veel nationaliteiten is het nog lastiger. Er zijn voldoende schrijnende gevallen van ex-Nederlanders die hun Nederlandse pas af moesten geven omdat ze de nationaliteit van hun woonland moesten hebben voor hun werk en nu een visum nodig hadden voor de uitvaart van vader of moeder in Nederland. Dat is een race tegen de klok die niet altijd gewonnen wordt: voor de ambassade ben je gewoon een buitenlander en dat je ooit Nederlander was, doet er niet toe.
      En wat heeft Nederland er eigenlijk tegen dat ik naast Nederlander ook Zwitser ben? Niets. Er is geen oorlog tussen Nederland en Zwitserland ofzo. Ik help in mijn huidige werk bij uitwisseling van ervaringen tussen Nederland en Zwitserland. Nederland staat meermaals per jaar op de stoep of ik misschien kan helpen met…, contacten heb bij… of weet hoe de Zwitsers … aanpakken. Doe ik graag, want ik voel me ook met Nederland verbonden. Waarom zou Nederland me dan mijn pas willen afnemen omdat ik er ook hier bij wil horen?

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: