Wonen

Denk bij het zoeken naar woonruimte aan de volgende zaken

 • Huur of koop? Zwitsers houden niet van onzekerheid, en veel  Zwitsers huren dan ook. Huren is in vergelijking met Nederland duur. Er is nauwelijks of geen sociale woningbouw en ook huursubsidie is onbekend. Een huis kopen is daarentegen relatief goedkoop, omdat de hypotheekrente een stuk lager is dan in Nederland. Bedenk wel dat Zwitserse banken in de regel maximaal 80% van het huis financieren. De overige 20% van de koopsom zul je zelf moeten opbrengen!
 • Stad of land? De prijsverschillen zijn veel groter dan in Nederland. Met name in Zürich en Genève betaal je je blauw. Komt “centrum” dan ook nog op je wensenlijstje voor, dan kun je helemaal de portemonnaie trekken. Verbaas je niet dat je voor een doodnormaal klein flatje in Zürich meer dan 2.000 franken huur betaalt, en waarschijnlijk nog veel meer. Lees ook mijn blog over huurprijzen.
 • Waar zoeken? Natuurlijk op internet. www.immoscout.ch
 • Huren is duurder dan in Nederland, maar er is ook meer “inclusief”. De verhuurder zorgt voor een woning met vloerbedekking (meestal laminaat of parket) en ook de muren en  het plafond horen netjes in de verf te zitten. De keukenapparatuur (koelkast, kookplaat, eventueel vaatwasser en oven) is “inclusief” en dat geldt ook voor wasmachine en eventueel droogtrommel. Gaat er iets kapot aan die zaken, dan zijn de kosten voor reparatie of vervanging voor rekening van de verhuurder.
 • Het is heel normaal dat een verhuurder twee of drie maanden huur als borg vraagt. De borg stort je samen op een speciale bankrekening (een zgn. Sperrkonto) waar alleen de verhuurder en jij samen aan kunnen komen. Aan het eind van de huurperiode zeg je samen de rekening op en krijg je de borg mét rente terug – aangenomen dat de woning weer in keurige staat wordt opgeleverd natuurlijk.
 • Het opzeggen van een huurcontract is lastiger dan in Nederland. Het moet meestal 3 maanden vantevoren, en het kan maar twee of drie keer per jaar (meestal 1 april, 1 oktober en eventueel ook 1 juli).
 • Afspraak is afspraak. De verhuurder zal je strikt aan je contract houden. Staat er in het contract dat je toestemming moet hebben voor huisdieren, muziekinstrumenten of een schotelantenne op het balkon, vraag die dan ook (schriftelijk) en denk niet “dat loopt wel los”. Aan de andere kant mag je de verhuurder ook zonder meer stipt aan het huurcontract houden.
 • Als je de huur opzegt, dien je de woning in brandschone staat op te leveren. Er zijn horrorverhalen bekend van verhuurders die vanwege een spijkergaatje in de muur (vergeten dicht te smeren) meteen met honderden of zelfs duizenden franken reparatiekosten op de proppen komen. Gelukkig zijn die verhalen wel erg overtrokken – maar Zwitsers zijn schoner en preciezer dan Nederlanders.
 • Nog iets bijzonders over wasmachines. Het is in oudere Zwitserse flats en Mehrfamilienwohnungen niet ongebruikelijk dat je met alle bewoners één of meer wasmachines en eventueel ook droogtrommels deelt. Ze staan traditioneel in de kelder opgesteld. Vaak is er een rooster opgesteld, wie wanneer de Waschküche mag gebruiken. Hecht je wat meer aan de Nederlandse flexibiliteit, kun je natuurlijk een eigen wasmachine op je flat nemen. Zoek dan wel goed uit hoe het zit met aansluiting, en kijk na of je toestemming nodig hebt van je verhuurder.
Advertenties

15 Reacties op “Wonen

 1. Kelly

  Wat een ontzettend fijne website is dit. Al veel aan gehad! Bedankt.
  Maar, ik ben nu bezig met het invullen van een formulier om in aanmerking te komen om een appartement te huren.Ik weet niet precies wat ik bij sommige vragen moet invullen. Zou je mij hierbij kunnen helpen? Het gaat om de volgende onderwerpen:
  – Kann ein Depot geleistet werden?
  – Bezugstermin:
  – en is het normaal dat ze naar je loon vragen?

  Alle tips (als ze nog niet op de website staan) zijn zeer welkom.

  Groetjes,
  Kelly

  • Dag Kelly,
   Fijn dat je mijn ervaringen kunt gebruiken! Wat betreft je vragen:
   – Depot: of je in staat bent een borg te betalen. Die bedraagt meestal 1-3 maanden huur en krijg je na afloop in principe weer terug.
   – Bezugstermin: wanneer zou je willen intrekken?
   – loon: de verhuurder wil enige zekerheid hebben, dat je de huur kunt betalen.
   Je kunt de vraag over Depot met “nee” beantwoorden, en die over “loon” helemaal niet, maar daarmee wordt de kans dat je het appartement daadwerkelijk kunt gaan huren natuurlijk niet groter.

 2. kelly

  Hallo Twan,
  Was ik alweer met ’n nieuwe vraag 🙂
  Kan je ons informeren over bij welke providers we het beste internet (+TV?) kunnen krijgen. Of juist waar beter niet ..
  Groetjes Kelly

 3. Hoi Kelly,
  Wij halen TV via de schotel “rechtstreeks” uit de lucht en hebben dus geen ervaring met providers. Qua telecom: Swisscom is de KPN van Zwitserland, de “oude monopolist” dus. De telecom-concurrenten Sunrise en Orange bieden ook internet en TV aan, daarnaast is Cablecom (zusje van UPC in Nederland) een grote televisie-aanbieder.
  Tip: kijk op een paar websites van consumentenorganisaties. Comparis heeft op http://www.comparis.ch een vergelijking van internet-/TV-aanbieders en ook K-tipp heeft op dit gebied vaak goede informatie op http://www.ktipp.ch.

 4. Hanaae

  hoi hoi!

  Ik heb een vraagje, is het makkelijk om een werk te vinden als directiesecretaresse? en zo ja verdien je daar goed? 🙂 Ik wil later emigreren naar Zwitserland.

  Groetjes, Hanae.

  • Dag Hanae,
   Het is in het algemeen makkelijker in Zwitserland werk te vinden dan in Nederland. Voor directiesecretaresse is het natuurlijk wel van belang dat je de taal uitstekend spreekt: afhankelijk van het deel van Zwitserland waar je terechtkomt is dat Frans, Duits of Italiaans. Als je de taal niet goed beheerst, ben je duidelijk in het nadeel ten opzichte van medesollicitanten.
   De lonen in Zwitserland zijn hoger dan die in Nederland – daar staat tegenover dat de kosten van levensonderhoud hier ook veel hoger zijn. Kijk maar eens op internet wat het hier kost om een flatje te huren en hoe hoog de ziektekostenverzekering-premie hier is. Of, als je hier bent, loop eens door een supermarkt en vergelijk de prijzen. Dan begrijp je ook dat de lonen hier hoger zijn 🙂

   • Hanae

    Ik ben momenteel bezig met het leren duits. Is het echt zo dat je al die 3 talen moet kennen of is 1 taal bijvoorbeeld duits al genoeg. Ik kan een klein beetje Italiaans maar niet vloeiend. En weet je toevallig of ook met die werk in lugano kunt vinden? Sorry voor het te veel vragen 🙂
    groetjes, Hanae

 5. Jeroen

  Na drie “mehrfamilienhäuser” hebben we het helemaal gehad met de ook inwonende verhuurders. We werden vanwege alle regels in zo’n keurslijf gedrukt dat we besloten hebben om vrijstaand te gaan zoeken. Gelukkig hebben we een mooi Einfamilienhaus gevonden, wat een rust geeft dat. Ik probeer te ontdekken hoe het mogelijk is dat Zwitsers het in een mehrfamilienhaus kunnen uithouden maar wij als ouder rustig levend echtpaar uit Holland het niet konden verdragen.

 6. Aimée

  Beste Twan, Wat een mooie website. Handig! Ik weet niet of je nog actief bent, maar bij deze toch een vraag. Per 1 mei 2017 verhuizen we naar Zwitserland vanwege de baan van mijn vriend. We zijn nu bezig met het zoeken van een woning in Zurich. In mijn hoofd is dat stap 1. We hebben al veel contact en de eerste bezichtigingen staan gepland. Nu stuiten we wel op een aantal dingen zoals Betreibungsregisterauszug, die je pas kan aanvragen als je er al woont. Weet jij hoe dat zit? Het lijkt erop dat je eerst daar tijdelijk in hotel moet wonen, om alle papieren rond te krijgen om een appartement te kunnen huren.

  • Dag Aimée,
   Op papier lijkt het er inderdaad op dat je pas ergens kunt gaan wonen als je er al woont. In de praktijk valt het mee. De verhuurder wil vooral bewijzen zien, dat je een bonafide huurder bent die netjes op tijd de huur betaalt. Aangezien je nog niet in Zwitserland woont, is een Betreibungsregisterauszug, al zou je ‘m al kunnen krijgen, natuurlijk zinloos. Je kunt eventueel bij het Nederlandse BKR een uittreksel aanvragen.
   Bedenk: bij het verhuren wordt er veelal niet gewerkt met wachtlijsten en voorrangsregelingen zoals in Nederland. De verhuurder verhuurt de woning simpelweg aan diegene, die hij het liefst erin heeft. Het is dus wel belangrijk, om een goed “sollicitatiedossier” in te leveren en zeker even uit te leggen waarom die Betreibungsregisterauszug er niet bij zit.
   Hetzelfde geldt voor de legitimatiebewijzen. Waarschijnlijk kun je nog geen kopie van een verblijfsvergunning laten zien, omdat je die nu eenmaal pas kunt aanvragen als je ergens woont. Ook daar: even een korte opmerking plaatsen, dat je die om logische redenen nu nog niet kunt leveren (maar natuurlijk wel levert zodra je het document hebt) en dus voorlopig even een paskopie stuurt.

   Wij verhuren sinds enige tijd ons oude huis. Toen we een advertentie hadden geplaatst kregen we (voor, tijdens of na de bezichtiging) zeer uitvoerige dossiers van de geïnteresseerden. We waren er zelf een beetje verbaasd over. Bevestiging van de werkgever. Aanbevelingsbrieven van eerdere verhuurders. Kopieën van legitimatiebewijzen. En omdat we “privé”-verhuurders zijn (geen bank of pensioenfonds of andere institutionele verhuurder) zelfs “sollicitatiebrieven” met een kaartje erbij. We vielen van onze stoel van verbazing – dit is blijkbaar gebruikelijk? In elk geval: zorg dat je een goede indruk maakt. Dat proberen je “concurrenten” op de woningmarkt namelijk ook.

   Succes met de zoektocht, in Zürich is dat niet makkelijk!

 7. Denise

  Hallo,
  Super handige website met fijne tips. Binnenkort wil ik gaan kijken voor een woning in Zwitserland alleen vraag ik me af wat voor kosten komen er bij een woning allemaal kijken? Dus welke belastingen moet ik betalen? En wat kost het ongeveer aan energie, water enz. Want ze vragen wel dure nebenkosten maar er staat nergens bij wat hier nou precies binnen valt. Ik weet dat ik overal wel voor een parkeerplaats extra moet betalen.
  Alvast bedankt!
  Groetjes, Denise

  • Bij een huurwoning komt geen belasting. Inclusief, dus voor rekening van huisbaas, zijn vloerbedekking, schilderwerk binnen en buiten, wasmachine en droogtrommel (als die laatste er is), keuken, keukenapparatuur incl. koelkast en (als die er is) vaatwasser. In de nebenkosten horen verwarming, water, elektriciteit, onderhoud van verwarming (zoals schoorsteenveger, servicecontracten). Vraag aan de verhuurder of vorige huurder de laatste afrekening van nebenkosten, dan weet je ongeveer wat je kunt verwachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s