Het verhuizen

Het verhuizen zelf kent nog wat hobbels. Vooral omdat Zwitserland niet bij de EU hoort en je verhuisgoed dus door de douane moet. Tips:

 • Je kunt alles zelf doen, maar een goede verhuizer kan hier zorgen uit handen nemen door de hele afhandeling van de douanebureaucratie voor je te verzorgen. Vraag referenties bij de verhuizer, mijn verhuizer beweerde heel ervaren te zijn in dit soort dingen maar toen puntje bij paaltje kwam had hij zelfs het meest elementaire document vergeten.
 • Huisraad mag zonder meer worden ingevoerd als het een immigratie betreft.
 • De douane verlangt een inventarislijst. Meubilair kun je 1 voor 1 opsommen, zorg dat je de verhuisdozen hebt genummerd en met de globale inhoud en nummer op de inventarislijst zet.
 • Voor alcohol gelden normaal beperkingen, maar in het kader van een immigratie mag de huisvoorraad zonder invoerrechten mee.
 • In Zwitserland is het gebruikelijk dat keukenapparatuur (koelkast, kookplaat, eventueel oven en vaatwasser) en ander witgoed (wasmachine, eventueel ook droogtrommel) bij het huis horen en niet meeverhuizen. Je kunt dit soort apparatuur dus in Nederland achterlaten (verkopen via Marktplaats, of schenken aan een stichting of vereniging)
 • Een auto schijnt een verhaal apart te zijn. Ik heb er geen ervaring mee, maar mocht je je Nederlandse auto willen invoeren, zoek dan vantevoren goed uit hoe dat allemaal in zijn werk gaat.
 • Huisdieren. Je favoriete viervoeter kan in de regel mee, maar moet wel netjes zijn ingeënt tegen van alles en nog wat. Naar de dierenarts dus! Die kan je precies vertellen wat er nodig is, en wanneer je de nodige inentingen moet gaan halen. Er zijn meer inentingen nodig dan normaal in Nederland aan huisdieren wordt gegeven. Onze katten moesten bijvoorbeeld tegen hondsdolheid worden ingeënt. Zorg ervoor dat de inentingen in het paspoort van het dier worden vermeld, inclusief stempel (zijn ze bij de douane gek op), sticker van de entstof en handtekening van de dierenarts. Je kat of hond moet bovendien met een chip geregistreerd zijn. Zwitserland gebruikt hetzelfde systeem voor chippen als Nederland.
 • Indien en voorzover je zelf gaat verhuizen: houd rekening met de openingstijden van de Zwitserse douane. Zelfs de grote grensovergang aan de Autobahn in Basel is voor het invoeren van goederen in het weekend gesloten.
 • Je moet je afmelden bij de gemeente waar je in Nederland woonachtig was. Je hoeft geen bewijs van emigratie te laten zien, simpelweg naar het loket gaan en melden dat je voor onbepaalde tijd naar het buitenland gaat volstaat. De Nederlandse ambassade in Zwitserland houdt geen lijst van Nederlanders in Zwitserland bij. Je hoeft je dus niet bij de ambassade in Bern aan te melden. Het kan overigens wel: http://zwitserland.nlambassade.org/producten-en-diensten/consular-services/registreren-bij-verblijf-in-het-buitenland.
Advertenties

Doe mee met de conversatie

15 reacties

 1. Ik ga vanuit Zwitserland na 10 jaar weer naar huis Nederland, wij vervoeren zelf met een bus, wat moet ik doen bij de douane? kan dat vrij de grens over,graag zou ik hier snel bericht over ontvangen kan er niet achter komen. Met vriendelijke groet Annelies Lamers

  1. Hoi Annelies,
   De “andere kant op”, dus van Zwitserland naar Nederland, heb ik nooit zelf gedaan. Maar na wat rondzoeken kon ik in elk geval volgende informatie voor je vinden:
   – De Nederlandse belastingdienst geeft informatie op http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/internationaal_verhuizen_en_douane/u_verhuist_naar_nederland_vanuit_een_niet_eu_land/ik_verhuis_naar_nederland_en_wil_mijn_verhuisboedel_belastingvrij_in_nederland_invoeren
   – Ook umzug.ch geeft informatie over het verhuizen uit Zwitserland naar de EU: http://www.umzug.ch/ausreiseschweiz_de.cfm

   Over het algemeen lijkt het zo te zijn dat verhuisgoed zonder problemen de grens over mag, maar niet zonder dat je daar de nodige administratie aan wijdt. Ik lees zo even diagonaal door die documenten en zie bijvoorbeeld dat men kan verlangen dat je bewijst dat je een jaar of langer in Zwitserland gewoond hebt. Geen probleem *als* je op tijd weet welk document je daarvoor moet laten zien (op umzug.ch lees ik: huurcontract of “Meldeschein”, waarschijnlijk zoiets als een Wohnsitzbestätigung, te halen bij je gemeente waar je toch al heen moet omdat je je moet afmelden) zodat je die documenten niet per ongeluk in de achterste verhuisdoos onderin hebt zitten…

 2. Dag Twan,

  Dank voor de verhelderende informatie op je site. Eind januari 2014 verhuis ik naar Zwitersland. Ik heb echter een vraag over de aangifte van goederen bij de douane. Is het zo dat je verplicht langs een douanekantoor moet, of moet je een goederenlijst maken voor het geval dat je steekproefgewijs gecontroleerd wordt? Dit is mij nog niet helemaal duidelijk. Hopelijk kun je me meer informatie geven.

  Met vriendelijke groet,

  Korstiaan

  1. Voorzover ik weet moet je daadwerkelijk door de douane met je spullen. Je moet o.a. “formulier 18.44” ingevuld afgeven en dmv bv een arbeidscontract of huurcontract duidelijk kunnen maken dat je immigreert. Meer info op de site van de douane http://www.ezv.admin.ch, zoek op “Umzug” of “Übersiedlungsgut”.
   Let in elk geval op de openingstijden van de grensovergang! Zelfs de grote overgangen zijn in het weekend veelal gesloten.

 3. Ik verhuis met mijn spullen overdag naar Zwitserland en ga langs de douane. Mijn honden worden later gebracht (zaterdag nacht). Kunnen ze dan gewoon de grens over? Of kan dat alleen tijdens openingstijden? Heb ik een bewijs nodig voor bv de gemeente dat ze langs de douane geweest zijn?

  1. Officieel gaat dat niet: ook huisdieren moeten aangegeven worden en dat kan alleen tijdens de openingstijden van de douane. Ik wist het bij mijn verhuizing niet en ze hebben ons op zaterdag met twee katten doorgewuifd, maar dat dat jou ook gebeurt kan ik natuurlijk niet garanderen.
   De gemeente hier heeft nooit iets gevraagd over mijn katten. Vraag even bij jouw nieuwe gemeente of en wat ze van je honden willen zien.

 4. Hallo Twan,
  Leuk om je interessante blog te lezen. Ik heb er al veel van opgestoken.
  Volgend jaar zijn wij (mijn Zwitserse vrouw en ons zoontje) te emigreren naar Zwitserland. (Mijn vrouw woont nu een paar jaar in NL).
  Kun je je in CH inschrijven wanneer je ook nog in NL bent ingeschreven? Ik kan me zo voorstellen dat dat makkelijk is ivm het afwikkelen van de papier winkel in NL en ook mijn auto en motor wil ik uiteindelijk meenemen naar CH. Als ik mij uitschrijf in NL kan ik ook geen auto meer verzekeren (dus rijden) in NL. Je kunt een lange tijd met een NL kenteken rondrijden in CH maar dan moet de auto natuurlijk wel verzekerd zijn.
  Het inschrijven in CH is natuurlijk ook belangrijk voor als ik hier wil werken.
  Alvast bedankt!
  Gr. Johannes

  1. De Nederlandse wet verlangt dat je je binnen enkele dagen uitschrijft als je verwacht, het komende jaar langer dan 8 maanden buiten Nederland te verblijven. De controle daarop is natuurlijk lastig; Zwitserland verlangt bij de aanmelding geen uitschrijvingsbewijs uit Nederland. Maar het mag officieel dus niet en je kunt er last mee krijgen als het ontdekt wordt.
   Wat betreft je brandstofverbruikers: ik heb geen auto of motor, dus ik spreek niet uit ervaring. Maar van veel mensen hoor ik, dat auto’s hier goedkoper zijn dan in Nederland en dat bovendien het importeren een behoorlijke papierwinkel is. Het is dus zeer het overwegen waard om je voertuigen in Nederland te verkopen en met de opbrengst ervan nieuwe voertuigen in Zwitserland te kopen. Bovendien is dat veel handiger met het verzekeren: de meeste verzekeraars verzekeren geen voertuigen met een Nederlandse nummerplaat van een eigenaar die niet in Nederland woont.
   Als je in Zwitserland gaat werken of wonen *moet* je je hier inschrijven en je hier tegen ziektekosten verzekeren.

 5. Hi Twan, dankjewel voor je uitgebreide reactie! Een goede tip van je waardoor ik nu aan het kijken ben wat voor auto’s er voor welk budget te krijgen zijn in CH.

 6. Beste Twan,
  Ik hoop dat je me op weg kunt helpen. Ik heb eigen een vakantiehuis in Zwitserland en wil nu e.e.a. aan huisraad (nieuw en gebruikt) naar het huis in Zwitserland verhuizen. Hoe pak ik dat aan en moet ik bij de douane dan over alles weer (is het 8%?)BTW betalen?
  Ik kijk uit naar je reactie

   1. Dankjewel Twan! “Helaas” is het huis al een jaartje of 5 in bezit, weet je ook hoe het dan zit?

    1. Ik weet helaas niet meer dan op de website van de “Zoll” staat. Ik ga er maar van uit dat de clausule over het moment waarop je het vakantiehuis gekregen hebt, er niet zomaar staat. Zeker weten hoe het zit? Even contact opnemen met de douane, die weten er vast alles van. Op de site staan telefoonnummers en mailadressen.

 7. Heb een vraag moet je perse je verhuis spullen aangeven als je van Zwitserland naar Nederland gaat aangezien de grenzen open zijn en iedereen zonder controlle er doorheen gaat

  1. Dag Nathalie,
   Ja dat moet. Zwitserland is voor personenverkeer bij Schengen aangesloten en er is dus vrij verkeer van personen tussen Zwitserland en andere Schengen-staten. Maar dat geldt niet voor goederen. Die moet je aangeven. Zou je de goederen niet aangeven en word je kort na het passeren van de grens door de douane aangehouden, dan zou je daar problemen mee kunnen krijgen.
   Om de invoer van je verhuisspullen goed te laten lopen kun je het formulier 18.44 van de Zwitserse douane invullen. Je kunt het hier https://www.ezv.admin.ch/ezv/de/home/information-private/uebersiedlung–studium–feriendomizil–heirat-und-erbschaft/einfuhr-in-die-schweiz/umzug–uebersiedlungsgut-.html downloaden.
   Op die website vind je onderaan ook een “FAQ Umzugsgut” met heel veel vragen en antwoorden.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: