Elektriciteit

Zwitserse stopcontacten leveren net als in Nederland 240 volt. Je kunt je Nederlandse apparaten dus gewoon in Zwitserland blijven gebruiken. Maar de stopcontacten en stekkers zijn anders dan in Nederland en dat betekent dat niet al je Nederlandse stekkers in een Zwitsers stopcontact passen, en dat ook niet alle Zwitserse stekkers in een Nederlands stopcontact passen.

Zwitserse stekker en stopcontact

Zwitserse stekkers hebben twee of drie betrekkelijk dunne pinnen. Stopcontacten zijn smal en hebben drie vrij kleine gaatjes. De middelste pin, indien aanwezig, is de “aarde” en zorgt er meteen voor dat de stekker niet in een Nederlands stopcontact past. Is er geen “aarde” aan de stekker, dan past deze zonder problemen in een Nederlands stopcontact.

Nederlandse platte stekker

De Nederlandse smalle, platte stekkers hebben relatief dunne pinnen en passen probleemloos in de Zwitserse stopcontacten. Dat geldt echter niet voor de Nederlandse ronde, geaarde stekkers.

Nederlandse geaarde, ronde stekker en stopcontact

Niet alleen is de stekker zelf te groot, ook zijn de pinnen te dik voor de gaten van een Zwitsers stopcontact. Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen.

Helvetiseren van de Nederlandse stekkers
Je haalt de Nederlandse stekker van het snoer af en monteert er een Zwitserse aan. Heb je veel stekkers bij elkaar, bijvoorbeeld bij een computer, dan kun je natuurlijk ook de stekker van een Nederlandse stekkerbak helvetiseren. Dat scheelt werk en ook stekkers.

Hollandiseren van de Zwitserse stopcontacten
Je kunt natuurlijk ook de stopcontacten vervangen. Dat is meestal veel meer werk, je verhuurder zal het niet op prijs stellen, Nederlandse stopcontacten zijn in Zwitserland niet te koop en bovendien zul je merken dat je naarmate je langer in Zwitserland woont ook steeds meer apparatuur met Zwitserse stekkers krijgt die dan weer niet in je prachtige laaglandstopcontacten passen. Over het algemeen is dit dus een minder goed idee.

Adaptors
Geen zin om te schroeven? Er zijn ook adaptors te koop. Zowel hollandisatoren (om met een Nederlandse stekker stroom uit een Zwitsers stopcontact te kunnen halen) als helvetisatoren (om met een Zwitserse stekker stroom uit een Nederlands stopcontact te krijgen). Tip: je gaat als Nederlander in Zwitserland ongetwijfeld veel logees uit Nederland krijgen. Je Nederlandse gasten zullen een hollandisator in de logeerkamer zeker op prijs stellen.

Dubbel onhandig
De vorige eigenaar van ons huis heeft in de kelder deels europese stopcontacten aangebracht. Dat bleek extreem onhandig bij het grasmaaien met behulp van de in het huis aanwezige grasmaaiattributen: een kelderstopcontact (Europees), een haspel (Zwitsers) en een grasmaaier (Europees). Dat betekende eerst een helvetisator in het stopcontact, dan de haspel erin, en die met een hollandisator aansluiten op de grasmaaier. In zo’n geval is een Nederlandse (of Duitse) haspel de aangewezen oplossing.

Doe mee met de conversatie

5 reacties

  1. Even hierop reageren. Ik vermoed dat de Europese stopkontakten niet goedgekeurd zijn door de Zwitserse keuringsinstante. Europese stopkontakten in een Zwitsers huis is dus in principe verboden. Wist je trouwens dat de nu Zwitserse standaard in vroeger tijden kandidaat was om Europese standaard te worden? Uiteindelijk heeft Europa daarvan afgezien , vemoedelijk omdat de Franse, Duitse, Belgische, Nederlandse stopkontakten met 1 “universele” stekker konden bediend worden.

  2. Je hoeft niet naar Zwitserland te verhuizen om gedoe met stekkers te hebben. Ik heb een tijd in Brussel gewoond en maakte daar kennis met de naar buiten stekende randaarde-pen, die mij een gelijksoortig probleem opleverde, omdat Nederlandse stekkers daar toen nog geen gat voor hadden. Inmiddels verkoopt de Gamma in Nederland wel stekkers met een gat, wat de Nederlanders in Nederland niet opvalt en bij gebruik in Nederland niet in de weg zit, maar in België (en Frankrijk?) echt nodig is.

    Mijn oplossing was simpel, maar goedkoop en doeltreffend: Ik kocht bij de Bricomarché Belgische stekkers, met randaardepengat,, ik sloopte een stukje drie-aderige kabel van een defecte koelkast die op straat op de grofvuilinzameling stond te wachten en ik kocht tijdens mijn volgende weekeinde in Nederland bij de Gamma Nederlandse contrastekkers, zonder randaardepen. Met een striptang, het foldertje van de Gamma (Geelgroen is randaarde!!!), ongeveer 15 cm kabel per adaptor (daarvan blijft na strippen zo’n 8 à 10 cm over) en een kleine platte schroevendraaier knutselde ik vervolgens op maandagavond 3 adaptoren in elkaar en daarmee was mijn probleem opgelost.

    Ik raad een striptang aan, omdat je met een zakmes of aardappelschilmes het koperdraad in je kabel kunt beschadigen, als je te ver doorsnijdt. Let op dat je 3 aders van elk 1,5 mm koper gebruikt, want te dun draad wordt te heet als je veel stroom gebruikt. Mijn adaptoren uit 1999 zijn hier in Nederland nog steeds in gebruik: de bredere stekker van mijn printertrafo en de schakelklok dekten de naburige stopcontacten in de stekkerverdeeldoos af en maakten ze onbruikbaar, totdat ik mijn Brusselse adaptorstekkers ertussen zette.

  3. Het Zwitserse systeem is gewoon beter. De stekker kan er maar op een manier in. Alle wandcontactdozen (dat is de vakterm voor “stopcontacten”) zijn op dezelfde wijze bedraad, en het ligt dus vast welke van de twee draden van een apparaat “spanning” krijgt en welke “neutraal”. Dat geldt ook voor de diverse engelse 3-pins systemen, dat in de VS (breed en smal, of 3-pins), de Belgische, en vele andere. De fabriek zet de eenpolige schakelaar in de “spanning” draad, en als het apparaat “uit” staat is het hele toestel intern spanningsvrij. In het Nederlands/duitse systeem kan je de contactstop (= “stekker”) omdraaien, en werkt dit niet.

    Het NL/D systeem heeft een nog ernstiger fout. Je kunt een “randaarde” contactstop (=stekker) in een niet-randaarde (wand)contactdoos zetten. Dan heb je geen aarde, en dat kan levensgevaarlijk zijn. Omgekeerd, een niet-platte tweedraads contactstop past vaak niet in een randaarde contactdoos, en je kunt dus geen 2-draads apparaat aansluiten op een 3-draads leiding. Maar dat is nu juist geheel ongevaarlijk.

    Derde fout: platte pinnen geven beter contact dan ronde pinnen.

    Ik beschouw het NL/D systeem als ondeugdelijk, en meen dat het moet worden vervangen. Gelukgewenst met je CH systeem.

    Eric Ferguson

Plaats een reactie