Paspoort verlengen

Ook al heb je een verblijfsvergunning, je blijft ook een paspoort nodig hebben. Bijvoorbeeld om de verblijfsvergunning te verlengen, maar ook om naar een ander buitenland of naar Nederland te kunnen reizen. Het verlengen van je paspoort kan op verschillende manieren:

  • Hier in Zwitserland: je moet voor het verlengen van je paspoort naar de Nederlandse ambassade in Bern (Seftigenstrasse 7, bij de Eigerplatz). Op de website van de ambassade vind je alle benodigde informatie. Denk in elk geval aan de volgende dingen:
    • Voor de aanvraag moet je persoonlijk naar de ambassade. Je moet daarvoor een afspraak maken, dat gaat via de website. Wacht niet tot het laatste moment met het maken van de afspraak, het is goed mogelijk dat alle afspraakmomenten op korte termijn volgeboekt zijn. Per document een afspraak, dus als je als gezin met twee kinderen allemaal een paspoort en een identiteitskaart wilt aanvragen heb je acht afspraken nodig – en alle gezinsleden moeten op de ambassade persoonlijk verschijnen.
    • Vanaf het moment van de afspraak duurt het circa vier weken voordat je een nieuw paspoort hebt. Wacht dus niet tot het laatste moment met het verlengen. Er is een spoedprocedure, maar die kost extra geld en ook dan duurt het een week voordat je je paspoort hebt. Sinds 1 oktober 2012 is het niet meer mogelijk om nog op de dag zelf een noodpaspoort te krijgen. Ligt niet aan de ambassade, maar aan “Den Haag”, dat bedacht heeft dat alle paspoortaanvragen voortaan in een RSO (Regional Support Office, in slecht Nederlands) afgehandeld moeten worden.
    • Je hebt een heel lijstje documenten nodig. In elk geval je oude paspoort (tenzij het een eerste aanvraag betreft natuurlijk) en een pasfoto die aan heel strikte eisen moet voldoen. Daarnaast vraagt de ambassade in de regel ook om je verblijfsvergunning (of om je Zwitserse paspoort, als je twee nationaliteiten hebt) en/of een Wohnsitzbescheinigung van de gemeente waar je woonachtig bent. Kijk goed op de website van de ambassade wat je in jouw geval eventueel nog meer nodig hebt! Als er iets ontbreekt, kan het zijn dat je onverrichterzake naar huis moet en een nieuwe afspraak moet maken.
    • Van alle documenten moet je origineel laten zien en een kopie afgeven.
    • Daarnaast heb je een aanvraagformulier nodig. Dat kun je downloaden op de site van de ambassade. Vantevoren invullen, de wachtenden na u zijn u dankbaar!
    • De pasfoto. Daaraan worden dezelfde kafkaïaanse eisen gesteld als in Nederland. Als je geen risico wilt lopen dat je aanvraag vanwege een “verkeerde foto” wordt afgewezen, dan ga naar de fotograaf om de hoek van de ambassade. Hij kent de Nederlandse regels (afwijkend en veel strenger dan voor alle andere landen…) en geeft niet-goed-geld-terug-garantie als de beambten aan de Seftigenstrasse 7 je foto onverhoopt niet mooi genoeg vinden.
    • De ambassade vraagt meestal om je oude paspoort achter te laten. Op die manier kunnen ze je het nieuwe paspoort zonder verdere handelingen via de post toesturen, dat is het makkelijkst. Maar als je je oude paspoort nog nodig hebt, mag je het natuurlijk gewoon weer meenemen. Als het nieuwe paspoort klaar is, kun je het op de ambassade ophalen en het oude paspoort tegelijk inleveren, of je stuurt dan het oude paspoort op en krijgt per kerende post het nieuwe toegestuurd. Allemaal naar keuze.
    • Als je je oude paspoort wilt houden, bijvoorbeeld omdat er nog een geldig visum in zit, of gewoon als souvenir, dan kan dat, maar moet je dat duidelijk aangeven. Je krijgt het dan met een aantal grote gaten erdoor (let op dat ze de gaten niet door nog geldige visa maken!) retour.
    • Betalen: bij de paspoortaanvraag moet je leges betalen. Dat kan alleen in CHF en alleen contant of met EC-kaart. De kosten hangen af van de wisselkoers frank-euro en van het type paspoort. Een gewoon paspoort kostte op 23 januari 2015 133 franken, de wisselkoers frank-euro was toen ongeveer 1 : 1.
  • Als je niet in Nederland in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) staat ingeschreven, kun je toch je paspoort of identiteitskaart in Nederland aanvragen. Dat kan bij de gemeentes Den Haag, Echt-Susteren, Maastricht, Oldambt, Bergen op Zoom,  Montferland, Bergeijk en Enschede. Kijk op de websites van die gemeentes over het hoe en wat, de aanvraag kan anders in zijn werk gaan dan bij de ambassade in Bern.

Doe mee met de conversatie

9 reacties

  1. Bij welke website moet ik de afsprak maken om mijn passport in Bern te verniewen ?

  2. Tip, als het mogelijk is laat je paspoort in Nederland verlengen, het is ongecompliseert vriendelijk en duurt drie Werkdagen. Kosten Euro 80.00
    Het einige wat je nodig hebt zijn je oude Paspoort, een Foto en een Bewijs dat je in het buitenland woont.
    Op de Ambasade in Bern is het verschrikkelijk onvriendelijk.

  3. Ik word binnenkort vader..!! 😇
    Zelf heb ik een nederlands paspoort en een B-bewilligung sinds januari.2015, alleen myn vrouw (met wie ik gehuwd ben sinds juni.2016) heeft alleen een B bewilligung voor 5jaar. Hoe kunnen straks mijn kind en mijn vrouw ook voor een nederlandse paspoort in aanmerking komen???

    1. Dag Ben, gefeliciteerd alvast met je aanstaande vaderschap!
      Je kind heeft, omdat het een Nederlandse vader heeft, automatisch ook de Nederlandse nationaliteit. Een paspoort vraag je aan bij de ambassade in Bern, bij de marechaussee op Schiphol of in een aantal Nederlandse gemeentes dicht bij de grens. Je moet daarvoor vantevoren een afspraak maken. Let op, zowel kind als beide ouders moeten aanwezig zijn bij de aanvraag van het paspoort; eventueel kan één van de ouders de andere ouder een volmacht geven.
      Op de website van de Nederlandse overheid voor Nederlanders buiten Nederland https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/zwitserland/wonen-en-werken/paspoort-of-id-kaart-aanvragen-als-u-in-het-buitenland-woont staat precies hoe de aanvraag in zijn werk gaat en welke documenten je ervoor nodig hebt.

      Als je vrouw Nederlandse is, kan ook zij op deze manier een Nederlands paspoort aanvragen of vernieuwen. Als ze geen Nederlandse is, zal ze eerst de Nederlandse nationaliteit moeten verwerven. “Gehuwd zijn met een Nederlander” is daarvoor niet genoeg.

      1. Wat betreft de baby helemaal duidelijk toppie! 👍🏻
        M.b.t mijn vrouw, snap ik even niet hoe ze nederlandse paspoort kan verkrijgen.
        Momenteel heeft ze een zwitsers B- verblijf voor 5jaar, in kombinatie met een niet europees paspoort. Wij zijn inmiddels komende zomer 3jr gehuwd.
        En wat zou er gebeuren als ik naar nederland verhuis met kind en vrouw. (Omdat ik voor mijn werk misschien weer terug moet volgende jaar).
        Alvast hartstikke bedankt voor de info,
        Gr. Ben

        1. Voor jou en je kind is het vooral een administratieve aangelegengeid. Jullie zijn al Nederlander. Je vrouw is geen Nederlandse en zal eerst moeten naturaliseren/inburgeren. Dat is lastiger. Het heeft weinig met Zwitserland te maken dus ga ik je hier een dezer dagen een mail over sturen.

  4. Wij wonen vlak over de Zwitserse grens in Duitsland en wilden een nieuwe paspoort en id kaart in Bern aanvragen. Paspoort gaat maar ID niet! Verklaring van Ambassade personeel : U moet een grens passeren en dat gaat dan niet…vanwege chip en BSN. Kan iemand mij uitleggen waarom dit zo is?

Plaats een reactie