Werken

Net als in Nederland is de meest voorkomende manier om in je onderhoud te voorzien: werken voor de kost!

Werk zoeken en solliciteren
Werk zoeken gaat eigenlijk niet anders dan in Nederland. Je zoekt op internet, op jobportalen als www.jobs.ch of op sites van bedrijven die je al kent. Heb je een interessante vacature gevonden, of een bedrijf waar je een open sollicitate aan wilt richten, dan begint het opstellen van een Bewerbungsdossier. Dat is op sommige punten wat uitgebreider dan in Nederland:

 • Natuurlijk stel je een CV (Lebenslauf) op. Daar hoort hier in elk geval een pasfoto bij. Geen vakantiekiekje, maar een goede foto die er “professioneel” uitziet. Sommige Zwitsers gaan speciaal naar de fotograaf voor een Bewerbungsbild.
 • Ook de sollicitatiebrief (Bewerbungsschreiben) hoort er natuurlijk bij. Net als in Nederland is het doel van de brief: de ontvanger ervan overtuigen dat hij je voor een sollicitatiegesprek moet uitnodigen.
 • Zeker in het Duitstalige deel van Zwitserland komen er dan nog een paar dingen bij die we in Nederland niet kennen:
  • Kopieën van al je diploma’s en certificaten
  • Arbeitszeugnisse en referenties. Het Arbeitszeugnis is een brief van je huidige of voormalige werkgever met daarin een verslag van jouw taken en opdrachten bij die werkgever en de manier waarop je die hebt uitgevoerd. In Nederland kennen we dat niet of nauwelijks. Het is daarom extra belangrijk om te zorgen dat je referenties kunt opgeven die de beoogd werkgever kan bellen, schrijven of mailen om na te vragen of jij de geschikte persoon voor hun vacature bent.
 • Het geheel vat je in een nette map of ordner, de Bewerbungsmappe. Breng daar structuur in aan, omdat er nou eenmaal veel meer documenten in zitten dan in Nederland. Als je digitaal solliciteert, zorg er dan voor dat alle bestanden een duidelijke bestandsnaam hebben met daarin bijvoorbeeld ook je naam en eventueel het referentienummer van de vacature.
 • Omdat je over het algemeen niet in je moedertaal zult solliciteren: laat je sollicitatie op grammatica en spelling controleren.

Het sollicitatiegesprek is niet anders dan in Nederland en heeft dezelfde do’s en dont’s. Toch zijn er wat dingen anders:

 • In Nederland hebben werkgevers een ongeschreven sollicitatiecode. Zo is het not done om aan een vrouwelijke kandidaat te vragen of ze in verwachting is. Het is in Zwitserland net zo not done om die vraag te stellen, maar er is een veel minder duidelijke sollicitatiecode tussen de werkgevers en verbaas je dus niet als je een werkgever treft die het gewoon probeert.
 • In Nederland wordt in een eerste gesprek meestal niet over salaris gesproken. Dat is in Zwitserland anders. Reken er hier op, dat de beoogd werkgever al in het eerste gesprek zal vragen, hoeveel je denkt te gaan verdienen. Je kunt je hierop voorbereiden door bijvoorbeeld op www.lohnrechner.ch te kijken welk loon past bij jouw opleiding, ervaring, bedrijfstak en regio. Als je beoogd werkgever een Gesamtarbeitsvertrag (GAV, zeg maar: CAO) heeft, kun je die natuurlijk ook te pakken proberen te krijgen via internet of vakbond. Een CAO is hier echter minder gebruikelijk dan in Nederland.
 • Net als in Nederland: kom op tijd! Pünktlichkeit is een Zwitserse deugd en te laat komen is bij een sollicitatie een faux-pas. Treinen zijn in Zwitserland in de regel akelig stipt, kom dus alleen met het excuus “mijn trein was te laat” als-ie ook echt te laat was.
 • Dress code: ook in Zwitserland beter overdressed dan underdressed.

Arbeidscontract
Ook hier wordt een arbeidscontract in de regel schriftelijk overeengekomen. Er zijn wat verschillen met Nederland:

 • Proeftijd: die duurt hier maximaal 3 maanden. Wordt in het contract niets afgesproken, dan is de proeftijd 1 maand. Waar in Nederland tijdens de proeftijd het arbeidscontract onmiddelijk opgezegd kan worden door beide partijen, kan dat hier alleen met een opzegtermijn van een week.
 • Opzegtermijnen. Die zijn in het algemeen beduidend langer dan in Nederland. Wordt geen opzegtermijn in het contract overeengekomen, dan is er een wettelijk geregelde termijn van 1 maand (in het 1e dienstjaar), 2 maanden (in dienstjaren 2-9) of 3 maanden (in dienstjaar 10 of hoger). Meestal worden langere opzegtermijnen overeengekomen. De opzegtermijn is altijd wederzijds. Dus als jij als werknemer een opzegtermijn van 3 maanden hebt, heeft ook je werkgever een opzegtermijn van 3 maanden. Opzeggen kan alleen per einde van de maand. Als je op 15 januari opzegt en 3 maanden opzegtermijn hebt, kun je dus op zijn vroegst per 30 april opzeggen.

Arbeidstijd
Er wordt in Zwitserland in de regel langer gewerkt dan in Nederland. Een werkweek van 40-45 uur is gebruikelijk. Wettelijk heb je recht op ten minste 4 weken vakantie per jaar (werknemers tot 20 jaar hebben recht op ten minste 5 weken). Minstens twee weken moeten aaneengesloten opgenomen worden.

Ontslag
Je kunt in Zwitserland relatief makkelijk ontslagen worden. Met inachtname van de opzegtermijn hoeft de werkgever niet eens (spontaan) een reden te geven. Mocht je ontslagen worden en je je daartegen wilt weren, betekent dat dat je vrij snel actief moet worden. Je moet ten minste binnen de opzegtermijn een reden van ontslag aan je werkgever vragen. Niet alle redenen zijn toegelaten. Zo mag de werkgever niet discrimineren. Als de werkgever een niet-toegelaten reden, of een onjuiste reden opgeeft, kun je het ontslag aanvechten. Een rechter zal het ontslag meestal niet meer ongedaan kunnen maken, maar kan je wel een schadevergoeding toewijzen.

Bij ontslag (op eigen verzoek of door de werkgever) is het altijd van belang om om een Arbeitszeugnis te vragen. Dat heb je nodig bij volgende sollicitaties.

Advertenties

2 Reacties op “Werken

 1. Sipke

  Hallo Twan,
  Hoe zit het met uitzendbureau’s in Zwitserland? Kun je daar – net als in Nederland – ook zo binnenlopen of moet je daarvoor in Zwitserland eerst een afspraak maken?
  Heb je namen van een paar grote uitzendbureau’s in Zwitserland?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s