Verzoeken om een vereenvoudigde inburgering

Een verzoek om vereenvoudigde inburgering richt je aan het Bundesamt für Migration (BfM). Dat doe je met behulp van een formulier, dat je via een mailtje aan einbuergerung@bfm.admin.ch aanvraagt. Het formulier heb je na ongeveer een week in de bus. Omdat er meerdere redenen zijn waarm je voor de vereenvoudigde inburgering in aanmerking komt, zijn er ook verschillende formulieren. Vermeld in je mailtje dus op grond van welke reden je je vereenvoudigd wilt laten inburgeren, dan krijg je het juiste formulier toegestuurd.

De meest voorkomende reden is: vijf jaar in Zwitserland wonen en drie jaar met een Zwitserse getrouwd zijn. Ik ga hieronder in op het formulier voor die reden.

Het formulier bestaat uit vier bladzijden met vragen die relatief simpel te beantwoorden zijn. Het formulier moet

  • helemaal ingevuld worden
  • ondertekend worden door jezelf en je echtgeno(o)te

Daarnaast moet je een aantal documenten opsturen:

  • Een Familienausweis of Familienschein (geen Eheschein, geen Ausweis über den registrierten Familienstand en geen Familienbüchlein). Geen kopie; het document mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
  • Wohnsitzzeugnisse van de gemeentes waar je de laatste vijf jaren in Zwitserland gewoond hebt. Geen kopieën maar originele documenten.
  • Een kopie van je verblijfsvergunning
  • Indien je minderjarige kinderen mee laat inburgeren moeten hun geboorteoorkondes en Wohnsitzzeugnisse ook meegestuurd worden. De geboorteoorkonde moet in een van de landstalen zijn opgesteld of van een officiële vertaling zijn voorzien.

Je moet tenslotte ook nog drie verklaringen invullen en ondertekenen:

  • Een machtiging aan de bond om de benodige informatie op te vragen, bijvoorbeeld bij het Schweizerischen Zentralstrafregister maar ook bij andere afdelingen van justitie, politie, bij de Zwitserse variant van het BKR, bij de belastingdienst, enzovoort.
  • Een verklaring dat er geen strafzaken tegen je lopen, dat je de laatste 10 jaar geen strafbare handelingen verricht hebt, dat je je belastingen netjes betaald hebt, enzovoort
  • Een verklaring dat je huwelijk geen schijnhuwelijk is. Die verklaring moet door jezelf en je echtgeno(o)te ondertekend worden.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s