Stemmen vanuit het buitenland

Ook als je niet meer in Nederland woont, worden in Den Haag beslissingen voor je genomen. Denk aan de bezuinigingen op de ambassades, de Wereldomroep, wetgeving omtrent dubbele nationaliteit, maar ook zaken als AOW en pensioen! Redenen genoeg, dus, om je stem uit te brengen.

Zolang je Nederlander bent kun je je stem uitbrengen bij verkiezingen voor de Tweede Kamer en het Europese Parlement. Stemmen voor Provinciale Staten, gemeenteraad of waterschappen kan in de regel niet als je niet in Nederland woont.

Om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen moet je je registreren via de gemeente Den Haag. Vul het internetformulier in, print het uit en onderteken het. Stuur het met een bewijs van Nederlanderschap (kopie van je Nederlandse paspoort of identiteitskaart, of een bewijs van Nederlanderschap dat je bv. via de ambassade kunt opvragen) terug. Het ondertekende formulier en de kopie van je paspoort/ID inscannen en naar de gemeente Den Haag mailen kan ook: mailadres staat op het formulier.

Enkele weken voor de verkiezingen krijg je je stembiljet thuisgestuurd. Je kunt dus comfortabel vanuit de huiskamer stemmen. Denk eraan dat je stem met rood moet worden uitgebracht! Pen of potlood maakt niet uit, als het maar rood is. In andere kleuren is je stem ongeldig.

Je stembiljet stuur je terug naar Den Haag, of naar de ambassade in Bern. Afgeven op de ambassade mag ook. Denk eraan dat je voldoende frankeert: onvoldoende gefrankeerde enveloppen worden “ongeopend terzijde gelegd” – wat betekent dat je stem niet wordt meegeteld.

Al met al iets meer werk dan stemmen in Nederland – maar prima te doen. Maak dus gebruik van je stemrecht en registreer je als kiezer voor de verkiezingen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s