Onderwijs

Het onderwijs in Zwitserland zit wat anders in elkaar dan in Nederland.

 • Natuurlijk is het onderwijssysteem van kanton tot kanton verschillend. Weliswaar zijn de laatste jaren behoorlijk wat harmoniseringen doorgevoerd, maar elk kanton heeft nog steeds zijn eigen onderwijssysteem. Zo heeft Aargau een 5-klassige basisschool, terwijl Solothurn een 6-klassige heeft. Natuurlijk is de middelbare school in Aargau dan weer een jaar langer dan in Solothurn. Ook de leerplannen verschillen. Soms om begrijpelijke gronden. Het onderwijs in vreemde talen is afhankelijk van de ligging van het kanton. Zo zul je in de kantons die aan het Franstalige landsdeel grenzen al gauw Frans op het leerplan aantreffen, terwijl de kantons in het noordoosten meer aandacht aan Engels als vreemde taal zullen besteden.
 • Het onderwijs is in principe staatsonderwijs. Het wordt gefinancierd door de gemeente. Anders dan in Nederland heb je geen vrije schoolkeuze: je kinderen gaan naar school in de wijk waar ze wonen. Wil je dat niet, dan zul je je kinderen op een privéschool moeten doen. Dat mag, en de mogelijkheden daarvoor zijn in Zwitserland schier onbeperkt, maar er hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan: reken op ten minste 25.000 Franken per kind per schooljaar.
 • Het Nederlandse systeem met katholieke, openbare, protestantse, islamitische, jenaplan- of Montessorischolen bestaat hier dus niet – afgezien van de privéscholen dan. Er is wel godsdienstonderwijs, maar dat wordt alleen gevolgd door de leerlingen die bij de betreffende religie horen. Welke godsdienst(en) aangeboden worden, hangt af van de religie(s) van de plaats waar je woont. Vaak is er de keuze tussen protestants en katholiek godsdienstonderwijs. Meestal is het aan het begin of aan het einde van de dag: kinderen die geen godsdienstonderwijs volgen, of van een andere godsdienst, komen later op school of gaan eerder naar huis.
 • Veel Nederlanders vinden schoolkeuze iets heel belangrijks en voelen zich door het Zwitserse systeem in hun keuze beperkt. Er zit eigenlijk maar één ding op: houd bij de keuze van je woonplaats en -wijk rekening met de scholen – met andere woorden: ga wonen in een wijk waar je een goede school voor je kinderen vindt.
Advertenties

2 Reacties op “Onderwijs

 1. Belinda des Tombe

  Ik zou graag willen weten of ik mijn kind eigenlijk wel voor 3 maanden naar een privé school mag laten gaan? Heb nml v d Nederlandse leerplichtambtenaar een inschrijving nodig ! Ik ben dan verder nml toerist ! Dus beetje raar realiseerde ik me in het maken v dit plan:)
  Weet u dat?
  Ik hoor het graag!
  Mvg
  Belinda des Tombe

  • Begrijp ik goed dat je 3 maanden als toerist naar Zwitserland komt en je kind meeneemt? Het zal van de leerplichtambtenaar, de school en het kind afhangen of dat lukt… Alternatief: uitschrijven uit Nederland, inschrijven in je verblijfgemeente in Zwitserland. Dan valt het kind onder de Zwitserse leerplichtwet en is “buiten bereik” van de Nederlandse leerplicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s