De Nederlandse bureaucratie

Je zult merken dat je na een emigratie niet zomaar van Nederland verlost bent. Je kunt op verschillende manieren te maken krijgen met Nederland:

 • De belastingdienst.
  • Over het jaar waarin je emigreerde moet je een speciaal belastingformulier invullen, het zogenaamde M-biljet. Dat bestaat alleen op papier, aangifte per computer gaat niet. Je hebt over dat jaar in veel gevallen de keuze om nog het hele jaar in Nederland belast te worden, of enkel en alleen tot de datum van emigratie. De belastingtarieven in Zwitserland zijn lager dan in Nederland, dus vaak is het gunstiger de Nederlandse aanslag tot het moment van emigratie te laten lopen. Maar dat is geen wet van Meden en Perzen, goed uitzoeken dus.
  • Heb je in Nederland pensioen opgebouwd, dan komt er nog een vervelend staartje, de zogenaamde conserverende aanslag. Nederland wil voorkomen dat je je belastingvrij gespaarde pensioen (levensloop, lijfrente, …) in een ander land, met veel lagere belastingen, laat uitbetalen. Je krijgt daarom een conserverende aanslag over je complete pensioenaanspraken aan je broek. Als je gedurende 10 jaar geen “verboden handelingen” uitvreet met je pensioen (bijvoorbeeld: uit laten betalen terwijl je nog niet de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt), wordt de aanslag kwijtgescholden. De aanslag is echter een “latente schuld” en kan soms lastig zijn als je een lening of hypotheek wilt krijgen. De conserverende aanslag is zwaar omstreden en er lopen momenteel procedures tot bij de Hoge Raad om het ding af te schaffen, maar tot nu toe is het nog niet zo ver.
  • De belastingdienst neemt de tijd om je aanslag te berekenen. Mijn aanslag over 2009 ontving ik pas eind 2011, al had ik alle formulieren netjes en volledig ingevuld, en op tijd geretourneerd.
 • De ambassade.
  • Bijvoorbeeld omdat je je paspoort moet verlengen. Je moet hiervoor persoonlijk naar de ambassade in Bern, en dat kan alleen tijdens werktijden. Woon je ver van Bern, dan kost je dat dus een vrije dag. Je moet vantevoren een afspraak maken. Dat kan via internet. Wacht niet tot het laatste moment, vaak zijn de agenda’s op korte termijn volgeboekt. Kijk ook goed welke documenten je allemaal (in origineel en in kopie) mee moet nemen, en of die documenten nog geldig zijn. Veel documenten, zoals huwelijksaktes, zijn maar tot een half jaar na afgifte geldig.
   Officieel moet je je paspoort enkele weken later ook weer persoonlijk op komen halen, maar in de praktijk stuurt de ambassade het nieuwe paspoort naar het woonadres dat je opgeeft. Let op: dat werkt alleen als je bij de aanvraag van het nieuwe paspoort het oude paspoort op de ambassade achterlaat. Je zit dan dus een paar weken zonder paspoort en kunt dan ook niet internationaal reizen!
 • Over documenten gesproken…
  • van veel aktes (geboorte, huwelijk, uittreksel basisadministratie, …)  bestaat een normale en een “internationale” versie. De internationale versie kost niets extra, maar je moet er wel om vragen. Voordeel van de internationale versie is, dat Nederlandse internationale aktes in Zwitserland worden erkend zonder dat je een vertaling of een “apostille” moet maken, en omgekeerd.
  • Buitenlandse documenten, zoals een Zwitserse trouw- of geboorteakte, kun je kostenloos in Nederland laten registreren. Dat gebeurt door de gemeente Den Haag. De website van die gemeente legt uit hoe het in zijn werk gaat. Het betekent niet automatisch een erkenning van de akte door Nederland (maar dat is bij de meeste Zwitserse aktes geen probleem mits in internationaal formaat), maar het maakt het wel mogelijk om een uittreksel van de akte in Nederland (bij de gemeente Den Haag) op te vragen. Zoals gezegd: kostenloos – de gemeente Den Haag brengt alleen kosten voor porto (aangetekend verzenden) in rekening.
 • Nederlandse banken
  • Het is best handig om een Nederlandse bankrekening aan te houden. Zolang je internetbankiert en geen papieren afschriften van de bank verlangt, vindt je Nederlandse bank het meestal niet erg om de rekening aan te houden, ook al woon je voortaan in het buitenland.
  • Waar de banken wel moeilijk over doen: het openen van een bankrekening als je geen sofi-/Burgerservicenummer hebt. Daar kun je mee te maken krijgen als je hier in Zwitserland met een Zwitser(se) trouwt en ook de Nederlandse bankrekening op beider naam wilt zetten, of als je een bankrekening in Nederland wilt openen op naam van een in het buitenland geboren kind. Veel banken denken namelijk dat het verplicht is om een sofi-/Burgerservicenummer op te geven bij het openen van de rekening. Op zich hebben ze daar gelijk in, maar… dat is alleen verplicht als je zo’n nummer hebt. Als je niet in Nederland woont en niets met de Nederlandse belastingdienst of uitkeringsinstanties te maken hebt, heb je niet zo’n nummer en kun je het ook niet krijgen. Je hoeft het dan ook niet op te geven. De praktijk wijst uit dat het erg lastig is om een bankmedewerker daarvan te overtuigen. Er bestaat echter een duidelijke brief van het Ministerie van Financiën aan de Nederlandse Vereniging van Banken waarin het allemaal staat uitgelegd. Downloaden en meenemen als je de rekening gaat openen!
Advertenties

11 Reacties op “De Nederlandse bureaucratie

 1. Frank

  Een goed stuk tekst. Ik zou graag meer willen over dat pensioen deel. Al een paar jaar probeer ik een waarde overdracht te doen, maar Aegon en Delta Lloyd weten niet goed hoe dat gaat en ook de belastingdienst stuurt mij van het kastje de Alpen in.
  Wellicht dat je mij op weg kan helpen.

 2. Henrik

  Hallo Twan, erg bedankt voor het plaatsen van de “bank brief” van het ministerie van financiën! Wij konden inderdaad geen bank overtuigen om een rekening te openen.

 3. Henrik

  Hi Twan, moeten we nog kijken. We hebben nu in ieder geval iets waarmee ze ons niet zomaar kunnen “afwimpelen” 🙂
  Bedankt nogmaals, Henrik

 4. Willy van der Rijt

  Hoi Twan, m.b.t. pensioen – de conserverende aanslag (ik heb inmiddels de mijne ook in huis) is een beetje vreemd, zeker in het licht van het verdrag tussen NL en CH om dubbele belastingen te voorkomen. Artikel 18 van dat verdrag geeft aan dat het NL pensioen en AOW in CH wordt belast….

  • Er is wel meer vreemd aan de conserverende aanslag. Bijvoorbeeld dat ik er nooit een gehad heb. Het betreft overigens een aanslag die je krijgt op grond van je emigratiejaar in Nederland, feitelijk op het moment dat je Nederland verlaat en nog voordat je überhaupt in Zwitserland bent aangekomen.

 5. Moniek

  Hallo Twan,

  Al een paar weken ben ik tussendoor je erg handige, leuke en informatieve site aan het doorspitten. Echter er zijn toch nog wat vragen betreft mijn verhuizing naar Zwitserland waar ik niet aan uit kom. Zou ik deze misschien persoonlijk (e-mail?) aan je mogen stellen?
  Sowieso al bedankt voor de gegeven info!

 6. Erik

  Goeden dag heer Laan,
  Een vraag: Ik ben in 2014 geëmigreerd naar Zwitserland, heb de Nederlandse nationaliteit, een Nederlandse bankrekening maar wil nog een tweede Nederlandse bankrekening openen. Bij de banken die ik gecontacteerd heb, o.a. ASN Bank ( waar ik wel een spaarrekening heb lopen die ik kan aanhouden ) wordt gezegd dat het niet mogelijk is. Heeft dit met mijn identificatie te maken? Nu ben ik persoonlijk in september in Nederland. Kan ik de bankrekening persoonlijk bij deze of een andere bank afsluiten of zijn er andere wettelijke mogelijkheden?
  Bij voorbaat dank voor Uw reactie.
  Vriendelijke groeten,
  Erik Suiker

  • Normaalgesproken zijn er hier twee zaken die spelen.
   1 je legitimatie. Maar omdat je al een rekening in NL hebt kan dat het punt niet zijn.
   2 je sofi-/bsn-nummer. Maar dat heb je waarschijnlijk een.

   Het kan ook zijn dat de bank er simpelweg geen zin in heeft. Sinds de fiscale jacht op zwartspaarders zijn buitenlandse klanten voor een bank vaak lastig/duur/ingewikkeld. Ook als ze te goeder trouw zijn. Ik zou zeggen: vraag ze eens waarom ze geen rekening willen openen. Ik heb ook een spaarrekening bij ASN, is nooit een probleem geweest.

   • Erik

    Een rekening met een buitenlands adres wil ASN niet openen uit veiligheidsoverwegingen. Ze geven aan dat het risico van zoekraken van betaalpassen etc. bij verzending naar een buitenlands adres groter is. Maar de bankrekening kan ik toch nog afsluiten omdat ik een Nederlands correspondentieadres mag opgeven, het verzenden naar Zwitserland is dan voor eigen risico, maar met aangetekend verzenden zie ik geen probleem.
    Een andere ( Duitse ) bank doet het overigens onbureaucratisch, nl. de DKB bank met DKB Cash: betaalrekening en Visa creditcard is totaal gratis. Alleen een identificatie door een Zwitserse bank laten ondertekenen en te samen met een kopie ID-kaart en een bewijs van inkomsten insturen, dat is alles. Geen wisselkoersverlies en geen kosten bij opname in Zwitserland. Alleen helaas is de wisselkoers welke Visa op het ogenblik gebruikt lager als die van Mastercard, maar dat is waarschijnlijk van tijdelijke aard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s