De Krankenkasse

Net als in Nederland ben je als inwoner van Zwitserland verplicht een basisverzekering voor ziektekosten af te sluiten. Je hebt de keus uit ontelbare maatschappijen met zeer uiteenlopende premies – maar de voorwaarden voor de basisverzekering zijn overal gelijk. Bovenop de basisverzekering kun je een aanvullende verzekering afsluiten, maar dat is niet verplicht. Tot zover de overeenkomsten met Nederland.

 • Natuurlijk verschillen de premies niet alleen van maatschappij tot maatschappij maar ook van kanton tot kanton.
 • Elk najaar moeten de maatschappijen de premies voor volgend jaar bekend maken. Er ontstaat dan een enorm circus van mensen die van maatschappij wisselen. Het opzeggen moet weliswaar per aangetekende brief, maar de portokosten kunnen opwegen tegen de soms grote besparingen die je met “wisselen” kunt bereiken.
 • De verzekering is duur. Voor de basisverzekering moet je minimaal op zo’n 150 euro per persoon per maand rekenen. Kinderen moet je apart verzekeren.
 • De verzekering betaalt lang niet alles. Om te beginnen is er een eigen risico van minimaal 300 franken per persoon per jaar. Met een hoger eigen risico is de premie natuurlijk lager. Maar met dat eigen risico ben je er nog niet: als je eenmaal over het eigen risico heen bent (en bij 300 franken per jaar ben je dat al heel snel, want niet alleen de verzekeringen zijn duur, de dames en heren doktoren weten ook hoe ze gepeperde rekeningen moeten sturen) betaalt de verzekering nog altijd niet meer dan 90%, die overblijvende 10% zijn voor je eigen rekening – met een maximum van 700 franken per jaar.
 • Een aanvullende verzekering is niet verplicht maar wel de moeite waard. De basisverzekering dekt namelijk alleen ziektekosten op het prijsniveau van je eigen kanton. Laat je je in een ander kanton behandelen en rekent dat kanton hogere tarieven, dan moet je het verschil bijbetalen. Uitzonderingen: noodgevallen en situaties waarin de verzekeraar vantevoren toestemming geeft voor bijvoorbeeld een behandeling die in het eigen kanton niet wordt aangeboden.
 • De gezondheidszorg is duur, maar (voorzover we tot nu toe hebben kunnen vaststellen) wel uitstekend geregeld.
 • De tandarts is een verhaal apart. Een verzekering heb je eigenlijk alleen voor de kinderen tot en met 21 jaar, boven die leeftijd is een verzekering voor tandartskosten zo mogelijk nog duurder dan de tandarts zelf.
 • De premies van de verschillende verzekeraars lopen sterk uiteen, maar de dekking is voor de basisverzekering hetzelfde. Premies vergelijken doe je op www.comparis.ch.
 • Hier vind je meer details.

Doe mee met de conversatie

20 reacties

 1. Hallo Twan,

  Ik stuurde je eerder al een kort berichtje, omdat ik vanaf 1 november a.s. in Zürich werkzaam zal zijn en daar ook zal gaan wonen. Ik ben mij inmiddels wat aan het verdiepen in de ziektekostenverzekering in Zwitserland, en lees op jouw site dat de basisverzekering minimaal 150 euro kost.

  Via sites als comparis.ch kom ik echter voor het jaar 2015 op bedragen van rond de 300 euro per persoon per maand. Dat is uiteraard nogal een verschil met de 150 euro die ik op jouw site lees. Zie ik iets over het hoofd? Of is het onderscheid misschien gelegen in de basisverzekering t.o.v. een aanvullende verzekering?

  Bedankt alvast voor je reactie,

  Met vriendelijke groet,

  Pascal Martens

 2. Dag Pascal,
  Om te beginnen: de ziektekostenpremies verschillen natuurlijk van kanton tot kanton, zoals alles in Zwitserland. Daarnaast zijn er nog de volgende andere parameters die tot aanzienlijke verschillen kunnen leiden:
  – Leeftijd
  – Keuze franchise (hoogte van je eigen risico)
  – Met of zonder ongevallenverzekering (als je werkt ben je vaak al via je werkgever tegen ongevallen verzekerd)
  – Keuze voor een alternatief model met lagere premies (Huisarts, HMO, Telmed).

  Ik betaal op dit moment (tarieven 2014) ongeveer 162 CHF per maand. Maar ik heb dan ook een hoog eigen risico (en een spaarpotje voor het geval ik eens ernstig ziek word en het hele eigen risico moet betalen), geen ongevallenverzekering (want die loopt via mijn werkgever) en een alternatief model gekozen.

  Als ik voor het laagst mogelijke eigen risico kies, stijgt mijn premie meteen al naar 268 CHF, kies ik dan nog voor een standaardmodel, wordt het 316 CHF, verhuis ik vervolgens ook nog naar de stad Zürich, dan wordt het 402 CHF. Alles bij dezelfde verzekeringsmaatschappij…
  Kiest een inwoner van Zürich een hoog eigen risico en een alternatief verzekeringsmodel, dan kan hij (als hij net zo oud is als ik) vanaf 181 CHF per maand terecht (tarieven 2014, tarief 2015 van deze verzekeraar is nog niet bekend).
  Alle genoemde prijzen gelden voor de basisverzekering.

 3. Hallo Twan,

  In januari verhuis ik naar Lausanne. Nu zijn er verschillende emigratieverzekeringen, zoals bijvoorbeeld OOM Verzekeringen, die een wereldwijde dekking hebben. Nu vertelde mij laatst iemand dat als je in Zwitserland gaat wonen, persé een Zwitserse verzekering moet nemen en je geen internationale rekening kan nemen. Weet jij of dat klopt?

  Dankjewel en groet,

  Pauline

  1. Dag Pauline, zoiets zou zo’n club als OOM moeten weten, zou ik zeggen. Er zijn wel meer uitzonderingen op de regel dat je een Zwitserse verzekering moet hebben.

 4. Ik will graag reageren op de reactie van Pauline. Sinds 27 November ben ik inwoner van Luzern, ik ben met mijn vriend het hele gebeuren doorgeweest (en heb heel veel informatie op dit forum opgezocht, dankjewel Twan) en het is in principe in Zwitserland verplicht om binnen 3 maanden een Zwitserse ziektekostenverzekering af te sluiten als je hier woont en werkt. Op dit Moment zijn wij nog via OOM verzekerd, maar in januari moeten we toch echt op zoek naar een Zwitserse verzekering. De gemeente Luzern verplicht ons ook om een kopie van de polis op te sturen. Ook personeelszaken van het ziekenhuis waar ik werk heeft mij erop gewezen dat ik binnen drie maanden een Zwitserse ziektekostenverzekering afgesloten moet hebben. En ook zij willen een polisnummer etc etc.
  Ik denk als je eenmaal het hele rattaplan doorgaat in Lausanne dat je wel een aantal ambtenaren tegen zal komen die je erop wijzen dat je toch echt eentje moet gaan aflsuiten.
  Heel veel succes en plezier tijdens de verhuizing¦

 5. Heldere uitleg, vrienden van mij oriënteren zich op de stap naar Zwitserland en dit is zeker bruikbare informatie. Je verkijkt je er snel op hoe prijzig al die verzekeringen al worden.

 6. Hi Twan, ik emigreer binnenkort naar Zwitserland en heb wat vragen zou je mij willen contacten? Dank Gerard

 7. Hallo Twan,
  ik moet (helaas) binnenkort ook een ziektekostenverzekering in Zwitserland afsluiten. Kosten zijn ca. CHF 350 per maand. Ik begrijp dat als me iets in Zwitserland overkomt, ik dan daar gedekt ben voor ziektekosten.
  Wat echter als ik in Nederland naar een (huis)arts en/of het ziekenhuis ga of medicijnen daar haal? Betaalt de Zwitserse ziektekostenverzekering dat ook?
  Ik ga elk weekend naar huis en ga bij voorkeur (als dat te plannen valt tenminste) naar een arts in NL, desnoods op een “vrije” dag die ik dan op zou nemen om naar NL te gaan.
  Als alternatief kan ik eventueel gaan voor de allergoedkoopste verzekering in Zwitserland (waar ik alleen in noodgevallen gebruik van zou maken) en dan maar mijn NL verzekering (met mijn familie) houden?
  Dank,
  Nico

  1. Dag Nico,
   Ik vond op internet de volgende informatie over dekking in Nederland:
   Algemeen: https://www.ch.ch/de/krankenkasse-ausland/
   Op de website van een stichting van de gezamenlijke verzekeraars: https://www.kvg.org/de/aufenthalt-in-der-eu-efta-_content—1–1044.html
   Een merkblad van die stichting dat op Nederland toegespitst is: https://www.kvg.org/stream/de/download—0–0–0–125.pdf

   Behandelingen zijn in het algemeen alleen gedekt als het een noodgeval betreft, dus als je in Nederland ter plekke ziek wordt en behandeld moet worden. Andere behandelingen worden alleen vergoed als je dat vooraf met je verzekering bespreekt en er bestaat, voorzover ik weet, geen recht op vergoedingen. Anderzijds: veel medicijnen en behandelingen zijn in Nederland goedkoper dan in Zwitserland, als je het slim met je verzekeraar bespreekt zou die het kostenvoordeel moeten zien en dan zou er toch wat te regelen moeten zijn, zou ik denken.

   1. Hallo
    Ik wou graag doorgeven voor wie het niet weet aan het einde van het jaar krijg je geld terug van de verzekering hun rekenen uit hoeveel 1e jaar niet heb je geen recht op maar 2e jaar wel medicijnen krijg je vergoed van de verzekering in ieder geval ik wel

    Maar kan iemand me uitleggen waar ik verder recht op ik heb 2 kinderen en zelf kan ik op dit moment niet werken alleen me man maar ook een mega kleine loon?

 8. Hoi,
  Bedankt voor de ontzettend handige informatie! Vanaf 1 oktober start ik zelf met mijn baan in zwitserland. Echter kan ik er niet echt achter komen hoe het daar zit wat betreft wettelijke aansprakelijkheidsverzekering?

 9. Wij zijn verhuisd naar Zwitserland en hebben Zwitserse ziekte kosten verzekering gebaseerd op de Nederlandse basis verzekering ;deze verzekering is alleen in Zwitserland geldig … Heeft iemand ervaring met een verdere aanvullende verzekering ??

  1. Wat betreft de aanvullende verzekering:
   – De keuze is reuze. Er zijn enorm veel mogelijkheden en de voorwaarden (zoals maximaal te vergoeden bedrag, eigen risico, percentage van behandelingen dat vergoed wordt, enz. enz. enz.) is overal weer anders.
   – Bedenk: verzekeren moet je vooral tegen dingen die heel hoge kosten met zich meebrengen als ze je overkomen. Als je zelf een redelijke spaarpot hebt, is het weggegooid geld om je te verzekeren tegen iets dat je 1000 franken kost als het je overkomt: uiteindelijk betaal je meer premie. Bedenk: onder de streep zijn de aanvullende verzekeringen dat, waar de verzekeraars hun geld mee verdienen. Waartegen je je wilt verzekeren is dus ook heel persoonlijk.
   – De aanvullende verzekering biedt de mogelijkheid van collectieve kortingen via bijvoorbeeld vakbond, vereniging, enz. Dat heeft de basisverzekering niet.
   – Er zijn twee hoofdgroepen verzekeringsposten: aanvullende medische kosten die de basisverzekering niet dekt, en de verzekering voor een hogere klasse (halfprivé, prive) in een ziekenhuis. Bij die laatste wordt vaak gezegd, dat je met een aanvullende ziekenhuisverzekering ook sneller een “betere” arts (in elk geval eentje die hoger in de hospitale pikorde staat) of de chefarts aan je bed krijgt. Of dat werkelijk zo is weet ik niet.
   – De verzekeraars mogen je zonder opgaaf van reden weigeren voor de aanvullende verzekering. Dat betekent dat het naarmate je ouder wordt steeds lastiger wordt om een aanvullende verzekering af te sluiten of om van verzekeraar te wisselen. En als je al medische klachten hebt, is de kans groot, dat de verzekeraar die klachtencategorie uitsluit voor verdere verzekering.
   – Tot voor een paar jaar was het belangrijk om je te verzekeren tegen behandelingen die in een ander kanton dan je woonkanton werden verricht. Inmiddels is een belangrijk deel daarvan in de basisverzekering ingesloten. Alleen als een behandeling buiten je woonkanton meer kost dan in je woonkanton, kann het nuttig zijn om een aanvullende verzekering te hebben die het prijsverschil bijbetaalt.

   1. Heel veel dank voor uw snelle antwoord …

    Ben het helemaal met U eens, wat ik bedoelde is dat wij veel reizen en ook per jaar enige maanden in Nederland en Brazilië zijn. Derhalve zoek ik hiervoor een aanvullende verzekering, naast een reis verzekering. Zodat wij een medische dekking hebben in het buitenland mocht er zich iets voor doen …
    Heeft U hier ervaring mee ..??

    Vriendelijk dank
    Met vriendelijke groeten
    Ton

    1. De basisverzekering dekt ook in het buitenland, tot maximaal de kosten die een behandeling in Zwitserland zou kosten. Veel aanvullende verzekeringen (in elk geval de mijne) zorgt voor dekking van meerkosten in dat handjevol landen met nog duurdere medische voorzieningen dan Zwitserland.

 10. Hallo Twan,

  In Nederland is het gebruikelijk om een huisarts te hebben. Als je al weet dat je bij een specialist terecht komt is een zoektocht naar huisarts dan nog aan te raden. Of hangt dat van je soort verzekering af?

  2e vraag is, als je een specialistnaam hebt, hoe weet je dat je verzekering daarmee instemt. (nog geen verzekering geregeld).

  Petra

  1. Hoi Petra, je hoeft in Zwitserland geen huisarts te hebben. Maar het heeft wel voordelen: als je voor je verplichte ziektekostenverzekering een “huisarts”-model kiest, spaar je behoorlijk wat premie uit. En bovendien kann het handig zijn om een huisarts te hebben zodat je snel ergens voorbij kunt als er wat is – als je als patient bij een huisarts ingeschreven staat krijg je makkelijker snel een afspraak bij hem.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: