Zwitserlaan

Nadat ik in januari 2009 een relatie met een Zwitserse had gekregen, en de Zwitserse spoorwegen <+> eind maart 2009 een vacature hadden die me op het lijf geschreven was, ging het snel: op 27 augustus 2009 kreeg ik mijn Aufenthaltsbewilligung B/EFTA en mocht ik me officieel inwoner van Zwitserland noemen. Twan Laan werd Zwitserlaan.

Op deze pagina’s vind je een bloemlezing over mijn wel en wee in Zwitserland, en de migratieperikelen die eraan voorafgingen. Lees ze!

Twan Laan.

Zwitserlaan? Ben ik de enige Laan in Zwitserland dan? Nee, als je in het Zwitserse telefoonboek kijkt, zie je dat er meer Lanen zijn. Mijn vrouw Annina bijvoorbeeld 🙂 Maar ook een familie Laan uit Wil, een mevrouw Laan in Meilen, meneren Laan in Lenzerheide en Aeschi-bei-Spiez, mevrouw Laan-Stoller in Wilderswil, en een familie Guenther-Laan in La Neuveville. Ook Twannen zijn er volgens het telefoonboek meer dan één. Natuurlijk het dorpje Twann (met twee n’en) aan de Bielersee. Daarnaast nog een Twan Boonstoppel in Lanzenhäusern – die al beslag heeft weten te leggen op www.twan.ch.

Advertenties

Doe mee met de conversatie

38 reacties

  1. Ha Marcel,
   Ik had het stukje ook gelezen (samengevat: een groep “secondo’s”, buitenlanders van ouders die naar Zwitserland zijn geëmigreerd dus, stelt voor om vanwege het hoge multiculturele gehalte van Zwitserland de Zwitserse vlag – uitermate christelijk – te vervangen door de vlag die Zwitserland ten tijde van de Franse bezetting had. Zonder kruis, iets met rood-geel-groen ofzo).
   Tja, wat moet je daarmee. Eerlijk gezegd heb ik niet zo’n probleem met de huidige vlag. Die verwijst oorspronkelijk wel naar een christelijk symbool, maar is ondertussen een symbool op zichzelf geworden en alleen de bünzli associëren de vlag nog sterk met het christendom. Het witte kruis op een rode achtergrond is een ijzersterk merk in de zwitserlandpromotie, en wordt door iedereen op de wereld direct geassocieerd met kwaliteit en degelijkheid. Ik zou het symbool van het rode kruis ook niet meteen door iets anders veranderen als er 20% of meer buitenlandse rodekruismedewerkers zijn.

 1. Hallo Twan,

  Ik werk nu sinds april in Zwitserland, Basel. Ik heb in de voorbereidingen om te emigreren veel gehad aan de informatie op de pagina. Mochten er Nederlanders naar Basel komen en vragen hebben kunnen ze altijd bij mij terecht.

  1. Dag Jasper,
   Fijn dat de pagina je verder heeft kunnen helpen. Ik hoop dat het je bevalt in Zwitserland! Heb je eventueel nog aanvullingen of correcties voor de pagina?

 2. Hallo Twan,

  Ik ben even geschokt door het resultaat van de laatste verkiezingen in Zwitserland, ik dacht alleen noch “laatste kans op het roode boekje…?”.
  Ik ben in Winterthur geboren en woon daar nog steeds, maar ik ben wel vaker in Nederland om familie te bezoeken. Ik voel me dus toch wel echt nederlands, en wil dat wel verder zijn. Heeft ook wel ermee te maken, dat ik op 30. April jarig ben. (Ik dacht vroeger het feest was voor mij… )
  Op zoek in het internet, of ik dan mn nederlandse pas zou verliezen, als ik Zwitser zou willen worden ben ik op deze blog terecht gekomen. Ik vind het heel erg leuk, al die berichtjes door te lezen 🙂
  Ik ben nu een beetje bang, dat ik het in toekomst als niet-zwitser nog moeilijker zal hebben als nu, maar waarschijnlijk maak ik me te veel zorgen… Wat denk jij hiervan? Loont het zich, om nu Zwitser te worden?

  Liebi Grüess vo Winti
  Dario

  1. Dario, het valt niet uit te sluiten dat het straks minder makkelijk is om werk te vinden, bv vanwege de quota. Hoe het er allemaal precies uit gaat zien kan niemand vooraf voorspellen.
   Een inburgering biedt misschien meer zekerheid. Kijk goed of je je Nederlanderschap daarbij niet verliest en wees je bewust dat een inburgering lang kan duren en aardig wat geld kost.

 3. Hallo Twan, ik ga bij mijn vriendin in Zwitserland wonen en ben met mijn verblijfsvergunning bezig, is het nu wel of niet nodig om een bewijs van goed gedrag aan te leveren? Het is mijn niet helemaal duidelijk en de gemeente van mijn huidige woonplaats weet ook niet precies hoe dat zit..

  Mvg Roy

  1. Dag Roy, ik heb zo’n bewijs nooit hoeven af te geven. Dus nodig is het niet. Als ze enorm lastig doen, meld je je voor een tijdje in een gemeente of kanton aan dat geen eigen extra regeltjes heeft bedacht (trek bij een kennis in of meld je pro forma bij een hotel of jeugdherberg aan). De verblijfsvergunning geldt namelijk voor heel Zwitserland.

 4. Dank je wel voor je reactie. me nieuwe werkgever had al gezegd dat als het moet ik zo ingeschreven sta, maar dan bij hem in het canton luzern. Natuurlijk ga ik het eerst proberen in me eigen canton ticino. Ik wil zo snel mogelijk in aanmerking komen voor een langdurige vergunning.
  Bedankt voor de info

  Mvg Roy stam

 5. HalloTwan

  Heb een vraag hoop dat u die kunt beantwoorden. Wij denken eraan om te emigreren naar Zwitserland. Wij hebben een dochter die in juni haar die diploma mavo hoopt te halen.Wat is dan de beste school voor haar in en rond Zurich.Mijn man kan daar werken dus dat is geen probleem.

  Groeten Andreja

  1. Hoi Andreja,

   Wij gaan ons per 1 augustus in Zurich vestigen en hebben dezelfde vraag voor onze zoon die examen VMBO-t gaat doen. Waar hebben jullie je informatie/school gevonden en hoe is het je dochter bevallen in Zwitserland?
   Groetjes, Jolanda

 6. Nou als ik dat hier goed begrijp zou ik 3 maanden in zwitserland mogen werken zonder verblijfsvergunning? en hoelang zou ik dan moeten wachten voor dat ik weer kan gaan

  1. Dag Tobias,
   Nee, werken mag niet zonder vergunning! Solliciteren wel.
   Hoe lang je “weg” moet om weer een nieuwe periode te laten starten weet ik niet, maar een ambassade kan je dat zeker vertellen.

 7. Hoi Twan,

  Ik vertrek 1 november naar Zürich. Ga wonen in Wädenswil en werken in Klinik im Park, Zürich.
  Wat ik graag wil weten is hoe het zit met de kindertoelage bij studerende kinderen, zij studeren in Nederland maar omdat ik ingeschreven sta in de gemeente Wädenswil (per 1 november) hoorde ik dat ik hier recht op zou kunnen hebben. Weet jij hier meer van? Welke spullen heeft de gemeente van de kinderen nodig, inschrijfbewijs van de universiteit?

  groetjes
  Hanneke van Brakel

 8. Dag Twan,

  Wat een leuke en goede blog! Gefeliciteerd met je naturalisatie. Ik wil graag in Zwitserland gaan wonen, maar denk daar niet zo snel als interim manager aan de slag te komen. Weet jij welke criteria gelden ten aanzien van de ‘goed gevulde spaarrekening’ op basis waarvan je kan aantonen dat je in je eigen onedrhoud kan voorzien, waar je in je blog over spreekt?

  Groeten,

  Huub

  1. Dag Huub,
   Over het algemeen wordt als criterium gehanteerd: je moet voldoende inkomen hebben om geen aanspraak op sociale zekerheid te kunnen/moeten maken. De precieze bedragen ken ik niet, maar op het gemeentehuis van de door jou beoogde woongemeente kunnen ze je dat beslist vertellen.

 9. Hallo Twan,

  Wat sympathiek dat je je wetenswaardigheden in der Schweiz zo belangeloos deelt. Andere zeiden het ook al, je blog leest lekker weg.

  Mijn vraag is of je iemand weet die mijn aanvraag voor een permis B er doorheen kan krijgen. In Sion begrijpen ze niet dat mijn kantoor in de cloud is en ik vanuit mijn chalet doorwerk. Zittingswerk besteed ik zonodig uit. Ook in Zwitserland kennen ze de fiscaliteit zzp. De aanvraag heb ik zelf ingediend omdat een fiscaal bureau er chf 5000,- voor vroeg. Het lijkt of extra moet betalen om de verblijfsvergunning te verkrijgen.

  Hartelijke groet,

  Patricia

  1. Hallo Patricia,
   Helaas, ik kan je hier niet verder mee helpen. Ik heb geen ervaringen met verblijfsvergunningen voor zzp’ers… desondanks: veel succes!

 10. Beste Twan,

  ik heb een interessante baan aangeboden gekregen in NL en ga misschien na 22 jaar weer terug. Ik heb fiscaal advies nodig om eventuele valkuilen te voorkomen (eigen woning CH-Vaud), ken jij iemand die mij daarbij zou kunnen helpen?
  Bij voorbaat dank.
  Met vriendelijke groet,
  Inge

 11. Beste Twan,

  Zou je me kunnen helpen bij de volgende kwestie? Ik zou graag binnenkort na mijn pensionering een huis huren in Zwitserland voor een paar jaar om daar zelf een maand of vier-zes per jaar te kunnen verblijven. Ondertussen blijf ik officieel domicilie kiezen in Nederland waar ik een huis heb en mijn pensioen ontvang. Ik krijg de indruk dat dat buitengewoon moeilijk is. De beschikbaarheid van huizen is niet het probleem ook de huurbedragen niet maar de vergunningen. Kun je helpen of verwijzen.

  Hartelijk dank,

  Willem

  1. Wat voor vergunning heb je nodig? Als je maar 4-6 maanden per jaar verblijft en in NL ingeschreven blijft is een verblijfsvergunning voor CH inderdaad lastig. In hoeverre je een huis kunt huren zonder verblijfsvergunning zal van de gemeente afhangen. Ze zijn er misschien niet overal blij mee dat een woonhuis leeg staat. Vakantiehuis kopen/huren wellicht?

 12. Beste Twan, Allereerst wat een geweldig initiatief deze page! Ik heb een aantal vragen omtrent werken en wonen in Zwitserland en kan de info niet helemaal vinden op internet:( Is het mogelijk om via de mail wat te communiceren hier over? Hoor graag van je!

  vriendelijke groet

 13. Hi, are you Twan Laan who took a part in the Prague/Nijmegen exchange trip in 1990? This is Jiri. We are in the Netherlands for holidays now and I am recalling the 1990 (and later) experience every day. I could not find an other way to contact you so I react here …

 14. Heey Twan,

  Wat een fijne blog om te lezen!
  Na 3 jaar touren met Cirque Starlight door Zwitserland heb ik daar mijn vriendin leren kennen. Ze is woonachtig in de omgeving van Zurich (Dubendorf). Uiteindelijk bekeken hoe en wat we gaan doen. Zo heb ik ook wat onderzoek gedaan of er in mijn vakgebied (licht en geluidstechnicus/project manager etc.) goed werk te vinden is. Dat lijkt allemaal goed. Dus zou ik maar al te graag willen emigreren naar Zwitserland en bij mijn vriendin willen wonen. Inmiddels heb ik een succesvol sollicitatie gesprek gehad bij een Zwitsers event bedrijf. Waar ik nu begonnen ben met freelancen.. Dus dan rij ik “even” heen en weer voor wat projecten. Ze willen mij daar zeker wel een vast contract aan bieden, maar zijn niet zeker van per wanneer dat kan zijn (februari, maart, april 2018 of misschien wel… je snapt em).
  Ik zou eigenlijk februari al bij mijn vriendin willen intrekken. Dus de overweging is er om tijdelijk (hangt er vanaf hoe dat loopt) of permanent te gaan freelancen. Uiteraard dan ook voor andere bedrijven daar, zoals ik dat nu ook in Nederland vollop doe.

  Weet jij hoe het werkt om als freelancer te emigreren naar Zwitserland?
  Word dat erg ingewikkeld daar een verblijfsvergunning en een werk-permit (B) te krijgen? Of is eigenlijk een vast contract de enige optie? Of weet je waar ik dat het beste kan navragen/bellen?

  Alvast super bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Jasper

  1. Dag Jasper,
   Criterium voor een werk- en verblijfsvergunning is, dat je in je onderhoud kunt voorzien. Dat zul je aannemelijk moeten maken, of je nu een vast contract hebt of freelancet. Eventueel kun je kijken of je vriendin borg voor je kan staan – ze moet dan bij de aanmelding verklaren dat ze in jouw onderhoud voorziet en dat dus geen uitkering nodig hebt. Vraag het na bij de gemeente waar je je gaat aanmelden, de precieze voorschriften kunnen van gemeente tot gemeente anders zijn: soms is een handtekening van je vriendin voldoende, soms vraagt men een offici!ele verklaring bij een notaris.

 15. Hi Twan, ik weet niet of je mijn vorige bericht gekregen hebt. Ik zoek advise van nederlanders die hun nationaliteit hebben opgegeven om Zwitser te worden, om advies te krijgen over voor- en nadelen zijn. Kan dat via jouw website?

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: