Mijn stembus is een brievenbus

En weg is mijn stem, op weg naar Nederland.

U mag, als inwoner van Nederland, pas op 23 mei naar de stembus. Maar wij als Nederlanders buiten Nederland gaan al eerder. Dat moet ook, want de klassieke posterijen op onze planeet maken niet allemaal even veel tempo. Woon je in een land met prutpost, dan heb je gewoon pech want de tijd tussen het bekendworden van kandidatenlijsten en 23 mei is dan vaak te kort. Als u ooit een vakantiekaartje uit Italië, Griekenland of een echt verre bestemming naar Nederland stuurde, weet u waarover ik spreek.

Nederlanders in Italië, Griekenland en andere EU-landen mogen overigens ook in hun woonland aan de verkiezing deelnemen en stemmen dan op de kandidaten uit dat land. Zo kunnen de slakkenposterijen in elk geval bij EU-verkiezingen omzeild worden. Dubbel stemmen mag natuurlijk niet en omdat de EU-landen hun kiesregisters naast elkaar leggen wordt daar ook op gecontroleerd.

Voordat we de uitslagen van de EU-verkiezingen te zien krijgen, komen hier in Zwitserland eerst nog wat referenda voorbij. Die overigens ook met de EU te maken hebben: het aanpassen van het wapenrecht en het belastingrecht aan de EU-normen.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: