Nederlanders buiten Nederland

We zijn met een miljoen. Ongeveer, want niemand weet eigenlijk precies, hoeveel Nederlanders er buiten Nederland zijn. Nederland heeft immers geen sluitende ledenadministratie. Aan elke lijst met Nederlanders die de Nederlandse administraties leveren kunnen, kan ik gegarandeerd één Nederlander toevoegen die er niet op staat.

Maar hoe dan ook: we zijn met een heleboel. En vrijwel allemaal hebben we regelmatig met Nederland te maken. En lopen daarbij tegen problemen aan. Als trouwe lezer van deze blog weet u precies wat voor problemen dat zijn: als je niet meer in Nederland woont, wordt het ineens veel lastiger om je paspoort te vernieuwen, om mee te doen aan de verkiezingen voor Tweede Kamer en Europees Parlement, om een Nederlandse bankrekening aan te houden of te openen, om te kunnen communiceren met Nederlandse instanties zoals de belastingdienst, de sociale verzekeringsbank, je pensioenfonds, enzovoort. En denk je je voorbeeldig te gedragen als buitenlander in je woonland, door te integreren de nationaliteit van dat land aan te vragen, dan is in veel gevallen je Nederlandse paspoort ineens niet meer geldig en ben je geschrapt van die (niet bestaande en ook niet volledige) ledenlijst van Nederland.

Omdat die problemen vaak gelden voor alle Nederlanders buiten Nederland (NBN’ers), heb ik samen met een aantal andere NBN’ers een stichting opgericht die die problemen te lijf wil gaan: de Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN).

En natuurlijk liepen we daarbij meteen tegen een paar van die bekende NBN-problemen aan. Van onze lange lijst met Nederlandse banken zijn er maar twee of drie die überhaupt een rekening voor ons willen openen. Want alle bestuursleden wonen buiten Nederland. Een aantal zelfs in landen waarbij het de Nederlandse banken al gauw dun door de broek loopt. Zwitserland, Verenigde Staten, alle alarmbellen gingen rinkelen. Een gesprek bij één van de banken die in aanmerking kwamen, zou volgens de bank zelf een minuut of twintig gaan duren. Al gauw bleek dat het hele IT-systeem niet ingesteld was op stichtingen met buitenlandse bestuurders. De helpdesk moest eraan te pas komen en pas na meer dan een uur verlieten wij het pand – in de overtuiging, een rekening te hebben geopend. De check op het hoofdkantoor zou, zo was ons verzekerd, een formaliteit zijn. Drie dagen later was er inderdaad mail van de bank. Niet met ons rekeningnummer, maar met een ellenlange vragenlijst. Precies. Dat dus.

Als je zoiets aan een Nederlands politicus vertelt, staat hij of zij je vaak met open mond aan te staren. Echt waar? Zo lastig? Dat zou toch niet mogen!

Welaan, daarom presenteerde de SNBN zich vorige week donderdag, 18 april, op een persconferentie direct naast het hoofdkantoor van de Nederlandse politiek. En vijf Tweedekamerleden stonden ineens gebroederlijk en gezusterlijk voor een banner met ons splinternieuwe logo erop. Ze waren het verbazend eens: NBN’ers zijn ambassadeurs voor Nederland en zouden beter geholpen moeten worden als zij hun band met Nederland willen onderhouden. Natuurlijk gaan we de dames en heren kamerleden aan hun mooie beloftes houden.

De eerste testcase komt eraan. Eergisteren kreeg ik mijn stembiljet voor de verkiezingen voor het Europees Parlement (ja, u in Nederland moet daar nog een week of vier op wachten, dat weet ik). Deze keer gaan de verkiezingen nog vrij moeizaam voor veel NBN’ers: een vrij dikke envelop moet vanuit de buitenste buitenlanden binnen vier weken op tijd in Nederland aankomen. Hebt u ooit vakantiekaartjes uit Italië of Griekenland naar uw vrienden en bekenden in Nederland gestuurd? Dan begrijpt u dat het helemaal niet vanzelfsprekend is, dat de stemmen van Nederlanders in Italië of Griekenland op tijd aan gaan komen.

Maar hopelijk gaat het de laatste keer op die manier. Er is een nieuwe kieswet in aantocht. In het concept van die wet staat, dat wij NBN’ers onze stemmen voortaan naar elk Nederlands consulaat en elke Nederlandse ambassade mogen sturen. Dat is een hele verbetering, want dat betekent dat je stembiljet vaak met binnenlandse post mag en dat gaat sneller dan internationale post. Toch zijn er in dat concept-wetsvoorstel nog heel wat puntjes die op diverse i’s gezet moeten worden. Daar gaan we als SNBN de komende tijd werk van maken. En natuurlijk is te hopen dat de kamerleden die tot nu zo welwillend knikten op onze persconferentie, woord gaan houden en onze verherbeterde voorstellen voor de Kieswet door de politiek heen loodsen.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

 1. Hoi Twan,

  Allereerst: fijn dat dit blog bestaat. Ik heb het blog de afgelopen twee jaar vaak mogen raadplegen. Ik ben een Nederlander die sinds anderhalf jaar in Bern woont. Nu verhuizen wij over 3 weken naar een andere locatie binnen Bern. Nu wil ik weten bij welke en bij hoeveel instanties (Belastingdienst, gemeente, SVB etc.) ik dit moet doorgeven in Nederland. Ik heb al met de Nederlandse ambassade desk hier over gebeld, maar die konden mij geen duidelijk antwoord geven.

  Met vriendelijke groet,

  Maurits

  1. Beste Maurits,
   Als je in Bern woont, moet je je adreswijziging doorgeven aan die Nederlandse instanties, waar je nog mee te maken hebt of gaat hebben. Daar kan de belastingdienst bij zijn (als je nog belastingplichtig bent bv. vanwege een eigen huis in Nederland, of als je nog een definitieve aanslag van eerdere belastingverklaringen verwacht, of als je een conserverende aanslag opgelegd hebt gekregen). Je oude woongemeente hoef je niets te melden. Je mag (moet niet) een melding doen bij de “Registratie Niet-Ingezetenen”, met googelen vind je snel genoeg uit waar en hoe dat gaat.
   Wat je in elk geval niet moet vergeten: je oude pensioenfonds(en) uit Nederland, die zullen je jaarlijks met een pensioenoverzicht verblijden en het is handig als die weten waar je woont.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: