Nood breekt wet?

Nu de Brexitdatum van 29 maart steeds dichterbij komt en de kansen op een goed geregeld vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU steeds kleiner lijken te worden, krijgen Nederlanders in Groot-Brittannië, maar ook Britten in Nederland, het heet onder de voeten. Tot nu toe gaf het vrij verkeer van personen en goederen in de EU hen vrij veel zekerheid over hun leven aan de andere kant van de Noordzee. Wonen, werken, studeren in een ander EU-land is relatief makkelijk mogelijk. Maar als je land ineens de EU verlaat, zijn ook die zekerheden ineens niet meer zo zeker.

De allermakkelijkste oplossing om die zekerheid alsnog te krijgen is: de nationaliteit van je woonland aannemen. Veel Britten in Nederland en veel Nederlanders in Groot-Brittannië komen daarvoor in aanmerking, maar Nederland verlangt daarbij in veel gevallen, dat ze van hun bestaande nationaliteit afstand doen. Dat is dan weer een heel grote stap, die veel mensen -begrijpelijk- niet of slechts schoorvoetend willen zetten. Immers, de weg terug naar je moederland wordt dan ineens heel lastig. Natuurlijk kun je als Britse toerist prima Nederland bezoeken. Maar als je langer of zelfs definitief terug wilt naar Nederland, ben je als Brit straks een immigrant uit een niet-EU-land en moet je door de complete mallemolen van de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Je bent immers geen Nederlander meer en dat je ooit Nederlander geweest bent, interesseert de IND bitter weinig. U bent een vreemd’ling zeker, die verdwaald is zeker, ‘k zal eens even vragen naar uw naam, paspoort, kleur ogen en nog véél meer voordat u verder op de Nederlandse deur mag kloppen.

Daarom heeft D66 een voorstel voor een noodwet ingediend, die het bij een Brexit mogelijk maakt om voor de betroffenen een dubbele, Brits-Nederlandse, nationaliteit aan te houden. En nu verwacht u van mij hieronder waarschijnlijk een pleidooi voor die noodwet. Want u kent mij als een fervent voorstander van dubbele nationaliteiten.

Maar nee, ik ben eigenlijk faliekant tegen die noodwet.

Natuurlijk zou het voor de betroffene Britten en Nederlanders mogelijk moeten zijn om een dubbele nationaliteit te hebben. Maar via een noodwet? “Een unieke situatie die om unieke maatregelen vraagt”, beargumenteert D66 de wet. Maar is het dan werkelijk een unieke situatie? Kom nou. Over de hele wereld wonen Nederlanders in landen, waar het politieke klimaat en de relatie met de EU en Nederland telkens weer verandert. Landen die vaak veel moeizamere verhoudingen met Nederland hebben dan een Groot-Brittannië na een Brexit. Dat brengt voor veel van die Nederlanders fundamentele onzekerheden over wonen, werken, studeren. Je verblijfsvergunning in Kakofonistan, Achteraffistan of Afgelegerije moeten verlengen en dan maar weer hopen dat er niet ineens een andere politieke wind waait waardoor je ineens je biezen zou moeten pakken – het liefst leef je zonder een dergelijke onzekerheid. En de makkelijkste oplossing is vaak een kakofonische pas, het achteraffistaanse inburgeringsexamen afleggen of de nationaliteit van Afgelegerije aannemen. Maar ja, die ellendige Rijkswet op het Nederlanderschap vol negentiende-eeuwse zwaargereformeerde spruitjeslucht…

Nee, Brexit is géén unieke situatie. Brexit speelt zich alleen heel dicht bij Nederland af en staat daarom vol in de Nederlandse schijnwerpers. Als de nieuwe dictator van Kakofonistan alle banden met Nederland verbreekt omdat hij toevallig niet van oranje houdt, heeft dat voor de Nederlanders aldaar precies dezelfde gevolgen als Brexit voor de Nederlanders aan de overkant van de Noordzee. Maar een Achteraffexit valt niet zo op dus sluimert de Nederlandse politiek rustig verder.

Nee, er zou dus géén noodwet moeten komen. Brexit zou de ogen van – met name de confessionele en de rechtse – Nederlandse politiek moeten openen. Wat nu voor de Nederlanders in Groot-Brittannië bittere werkelijkheid dreigt te worden, willen veel Nederlanders over de hele planeet graag voorkomen door een dubbele nationaliteit. Er is geen “unieke situatie”. Er moet een algemene wetswijziging komen die de zekerheden van Nederlanders in het buitenland beter regelt door het toestaan van een dubbele nationaliteit.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: