Sneeuw

De afgelopen dagen kreeg ik van diverse familieleden de vraag, of alles wel goed met ons is en of we geen last van de sneeuw hebben. Het lijkt erop dat de Nederlandse nieuwskanalen verkondigen, dat heel Zwitserland ingesneeuwd is.

Heel Zwitserland? Nee…
Veel meer dan alleen een klein dorpje heeft weinig last van de weersomstandigheden. Daar waar de meeste Zwitsers wonen, in het Mittelland, ligt op dit moment nauwelijks of geen sneeuw. Het is er zogezegd net zulk rotweer als in Nederland.
Sneeuw ligt er wel in de bergen. Rond Kerst en Oud en Nieuw konden we heerlijk skiën op ons vertrouwde vakantieadres in Wallis. Ook daar hadden we dus geen last, maar juist plezier van de sneeuw. Er lag dan ook maar een centimeter of vijftig.

In het oosten van het land en in Oostenrijk en Beieren is de situatie anders. Daar is de afgelopen weken werkelijk heel veel sneeuw gevallen en de gevolgen daarvan heeft u in de nieuwsberichten kunnen zien.

Sinds gisterenavond vallen er overal in de bergen grote hoeveelheden sneeuw en sinds gisterenavond zorgt dat ook voor grotere problemen. Zo meldt de Rhätische Bahn, de spoorwegmaatschappij van het kanton Graubünden, dat het treinverkeer tussen Davos en Filisur, aan de noordkant van de Albulapas, richting Oberalppas, tussen Sagliains en Pontresina en tussen Chur en Arosa onderbroken is vanwege grote hoeveelheden sneeuw en/of lawinegevaar. Het anders zo mondaine St. Moritz is op dit moment vanuit Zwitserland niet per trein te bereiken. Normaalgesproken weet de Rhätische Bahn wel raad met sneeuw, dus er is daar écht wat aan de hand.

Ook op veel andere plekken is het weg- en/of treinverkeer vanwege sneeuw en/of lawinegevaar onderbroken. Ons wintersportvakantiedorpje is op dit moment van de buitenwereld afgesloten.

Overigens is dat nu ook weer niet zo heel ongebruikelijk. In de tien jaar dat we er nu komen ben ik zeker drie keer een paar dagen “ingesneeuwd” geweest. Dat klinkt dramatisch, maar is het niet. De dorpssupermarkt heeft een extra grote voorraadruimte voor dit soort situaties. Het is door de vele sneeuw en door het ontbreken van autoverkeer heel stil in het dorp. En de sneeuw is een prachtig fotomotief. Je mag alleen het dorp niet uit. En ook skiën kun je maar beter even uitstellen. Dat duurt meestal een paar dagen. In die dagen kijken de lawinedeskundigen naar de gevaarlijke punten en laten de sneeuw daar met gecontroleerde explosies naar beneden komen. Daarna gaan wegen en spoorlijnen veelal weer open.

De dorpen zelf zijn safe. Ze zijn vaak al oeroud en gebouwd op de plekken die zelden of nooit door lawines bedreigd worden. En in de moderne tijd zijn er diverse installaties gebouwd die de kans op een lawine in het dorp tot vrijwel nul terugbrengen. Het grootste risico is de elektriciteit. Als die uitvalt – bijvoorbeeld doordat een hoogspanningsmast het loodje legt – wordt het al gauw koud en ongemakkelijk.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Dan moet je die natuurlijk wel eentje hebben. In veel vakantiewoningen zul je er vergeefs naar zoeken.
   Wat vooral lastig wordt: de diepvries, vooral bij de vaste bewonders van de dorpen. Je zou zeggen: je zet de inhoud gewoon lekker buiten in de sneeuw. Maar je diepvries koelt vaak tot -18 of -21 en zo koud is het buiten meestal lang niet. Vaak is het overdag zelfs boven nul.

 1. Het verschil tussen Jouw land en heel veel staten van de USA komt dan naar voren. Wanneer je eeuwenlang te maken hebt met hevige sneeuwval is het veel minder een probleem maar onderdeel van het leven. Wanneer er maar heel en af en toe een sneeuwbuitje valt ben je er niet op voor bereidt en loopt alles in het honderd.

  Nieuwskanalen vertekenen dit natuurlijk graag.

  Toch heb ik het idee dat er in Zwitserland steeds minder sneeuw valt. Hoewel ik zelf geen wintersporter ben overheersen bij mij de berichten dat er geen of te weinig sneeuw ligt voor wintersport.

  Ook staat mij bij dat er sneeuwmachines gebruikt worden om skipistes te maken.

  Maar misschien vergis ik mij? Jij hebt daar een veel beter beeld van.

  In Nederland vind ik het nu vooral een lange grauwe herfst. Winters weer heb ik nog niet meegemaakt dit jaar.

  Maar goed om te lezen dat het jullie goed af gaat.

  Vriendelijke groet,

  1. De belangrijkste indicator daarvoor is volgens mij vooral het steeds korter worden van de gletschers.
   Ik ben erg voorzichtig om op grond van de sneeuwval van de laatste tien jaar (zo lang komen we in ons wintersportoordje) algemene uitspraken te doen. Het is namelijk van jaar tot jaar verschillend. Vorig jaar lagen er meters sneeuw en dit jaar ziet het er naar uit dat er ook weer veel gaat vallen. Maar twee jaar geleden stond ik op 2e kerstdag zonder speciale uitrusting op 2300 meter hoogte, 800 meter boven de plek waar normaal onze skipistes liggen maar nu een bruin-groen grasland te zien was.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: