Passieve vertalingen

Nederlands en Duits zijn talen die erg op elkaar lijken. Maar schijn bedriegt. Er zijn heel veel kleine verschillen waar zowel mens als machine het niet altijd even makkelijk mee hebben. Mocht u meer willen weten over de valkuilen tussen Duits en Nederlands waar ik als mens ingekukeld ben, dan moet u eens een borrel komen drinken. Vandaag kwam ik een leuke valkuil tegen waar Google met blote voeten was ingetrapt. Ik las een Google-recensie van een instelling die in het Duits was geschreven. De recensent was erg tevreden en meldde “Sehr nette Leute. Man wird freundlich bedient.” Google stond er – zulks aanvankelijk tegen mijn wil – op om dit voor mij te vertalen. Toen was het alsnog leuk dat Google aan het werk ging. Het resultaat van deze arbeid: “Zeer aardige mensen. Je wordt vriendelijk geserveerd.”

Eet u smakelijk.

Doe mee met de conversatie

5 reacties

 1. Ik heb een vraagje,heeft u een lijstje van arbeidsbureauā€™s en instellingen waar ik langs moet voor ik ga emigreren? Ik fa 16 februari naar Engadin om vast te oriĆ«nteren dus vandaar de vraag. Ik ben al eerder geĆ«migreerd (belgie)maar deze keer wil ik graag beter voorbereid gaan en zou graag willen dat het dit maal beter verloopt allemaal.
  Vriendelijke groeten en alvast bedankt
  Daniella

  1. Dag Daniella,
   Ik ga er van uit dat je een EU-paspoort hebt. Dan is het krijgen van een verblijfsvergunning niet al te lastig. Van belang is dat je in je onderhoud kunt voorzien (bijvoorbeeld door werk, pensioen, ā€¦ van jezelf of je partner) en dat je een woning hebt. Met bewijs van die twee meld je je bij de gemeente aan.
   Specifieke suggesties om werk te vinden (arbeidsbureau enzovoort) heb ik niet voor je. Het arbeidsbureau heet in het Duitstalige landsdeel meestal RAV.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: