Nasi, bami of zwitser-rijst?

U leest de laatste tijd wat minder nieuwe berichtjes van mij. Dat komt niet alleen doordat ik inmiddels twee kinderen heb die mij vermaken. Want zo vreselijk veel gebeurt er in Zwitserland namelijk niet. Laat ik u deelgenoot maken van de belangrijkste berichten uit de ochtendkrant van vandaag.

De grootste kop op de voorpagina meldt, dat het onderzoekers gelukt is om rijst te laten groeien ten noorden van de Alpen. In het Mittelland oftewel ongeveer voor onze deur. Het klimaat zou hier inmiddels te vergelijken zijn met dat in de Po-delta van 20 jaar geleden. Uw afhaalchinees gaat binnenkort dus vragen, of u nasi, bami of zwitser-rijst bij uw babi pangang wilt. Het is maar dat u het weet.

Eén van de plekken waar voor Zwitserse begrippen wel veel gebeurt is het stadje Moutier. Dat ligt in kanton Bern maar een deel van de bevolking wil graag bij kanton Jura horen. Daarover is afgelopen zomer een referendum gehouden, waarin besloten werd, dat Moutier inderdaad naar Jura mag. Totdat vandaag bekend werd gemaakt, dat het resultaat van het referendum ongeldig wordt verklaard. Een aantal politici zou ontoelaatbare propaganda hebben gemaakt, zo heeft stadhouder Stéphanie Niederhauser bekendgemaakt. Bovendien zouden 19 inwoners van Moutier deelgenomen hebben aan het referendum terwijl ze elders belasting betaalden, verhuisden kort voor het referendum 35 mensen “op papier” naar Moutier met als schijnbaar enige motief het kunnen deelnemen aan dit referendum en waren negen andere personen op de kieslijst op het moment van het referendum overleden. Voeg dat bij het feit, dat de discussie over het kanton waar Moutier bij zou moeten horen, één van de lichtst ontvlambare in Zwitserland is en u zult begrijpen dat de berichtgeving over dit onderwerp niet alleen een deel van pagina één, maar ook vrijwel de volledige pagina’s 2 en 3 vulde. Stadhouder Niederhauser zal haar oordeel waarschijnlijk nog meermaals moeten toelichten en verdedigen – beweren, dat een Zwitsers referendum ongeldig moet worden verklaard omdat er onregelmatigheden bij de stemming hebben plaatsgevonden is ongeveer hetzelfde als de paus ervan beschuldigen dat hij gereformeerd geworden is.

Ook in de rest van de krant is veel te lezen over verkiezingen en referenda. Natuurlijk ook over de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten, waarbij ik slechts kan opmerken dat trumpieren in het Walliser dialect “vergissen” betekent. En natuurlijk is er veel te lezen over de referenda van 25 november. De boeren willen subsidie als ze beloven de horens aan hun vee te laten zitten, de staat wil meer mogelijkheden krijgen om mogelijke fraudeurs bij de sociale voorzieningen op te sporen en de SVP wil dat Zwitserland zich minder aantrekt van internationale verdragen die het land heeft afgesloten – een soort “eigen volk eerst”-referendum. Dat laatste referendum is ook het spannendste. De SVP (zeg maar het Zwitserse aftreksel van de Nederlandse PVV) wil bij discussies over vluchtelingen en buitenlanders geen last hebben van vervelende internationale regels rondom mensenrechten, zoals de Europese mensenrechtenconventie. En heeft daarom bedacht, dat de Zwitserse rechtspraak boven de internationale rechtspraak (van bijvoorbeeld het Europese Hof voor de Mensenrechten) moet worden gesteld. Dat het aannemen van dit referendum een zware wissel gaat trekken op in het buitenland zeer gewaardeerde Zwitserse eigenschappen als betrouwbaarheid, neutraliteit en vreedzaamheid, lijkt de SVP in haar referendumwoede te zijn ontgaan. Ik hoop dat ze het “NEIN” op mijn stembriefje zullen lezen.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: