Loyaliteit en dubbele nationaliteit

Nederland is erg behoudend als het gaat om het toelaten van een dubbele nationaliteit. Tegenstanders van een dubbele nationaliteit zijn bang, dat mensen met een tweede paspoort niet meer loyaal zijn tegenover hun oorspronkelijke nationaliteit. Als een politicus meer dan één nationaliteit heeft, zijn er dan ook altijd mensen, die de loyaliteit van die politicus ter discussie stellen. Er zouden belangenverstrengelingen kunnen ontstaan, zo beweert men.metjala

Dat gebeurt ook in het land waar ik woon: Zwitserland – al kent de Zwitserse wet geen beperkingen voor dubbele nationaliteiten. Onlangs nog, bij het benoemen van de nieuwe minister Cassis. Hij hoort bij de rechtse FDP (vergelijkbaar met de Nederlandse VVD) en hij heeft zijn tweede, italiaanse, nationaliteit vrijwillig opgegeven toen hij minister werd. De vraag is nu natuurlijk: is minister Cassis ineens een ander mens geworden, nu hij geen Italiaans paspoort meer heeft?

 

Pas_CH_I

Over die vraag is in de Zwitserse politiek uitgebreid gediscussieerd.
In het parlement is een motie van de rechtspopulistische Lega besproken. In die motie werd voorgesteld, dat ministers, parlementariërs en diplomaten geen dubbele nationaliteit meer mogen hebben omdat de loyaliteit aan Zwitserland bij Doppelbürger (mensen met een dubbele nationaliteit) niet gegarandeerd zou zijn. Het parlement heeft de motie echter verworpen. Kanselier Thurnherr formuleerde het standpunt van het parlement kort en krachtig: Loyaliteit wordt bepaald door je innerlijke houding en niet door wetten en regels.

Ik durf te beweren dat het zelfs averechts werkt. Stel je voor, je hebt de Nederlandse nationaliteit en nog een andere. Je wilt in Nederland in de politiek en de Nederlandse wet zou je dwingen om daarvoor je andere nationaliteit op te geven. Je doet dat, tegen heug en meug maar je kunt niet anders. Wordt daardoor je loyaliteit tegenover Nederland groter? Nederland wordt dan eerder “het land dat je andere paspoort afgepakt heeft”. Dat is nou niet werkelijk bevorderend voor de loyaliteit, integendeel.

Daarom: gun mensen toch hun dubbele nationaliteit. Als een enkeling daar misbruik van zou maken, is er voldoende gelegenheid om die persoon alsnog zijn Nederlanderschap te ontnemen – en politici en diplomaten zouden daarmee automatisch hun baan kwijt zijn.

Advertenties

Doe mee met de conversatie

9 reacties

 1. Volgens mij zijn tegenstanders juist bang dat mensen TEVEEL loyaliteit ten opzichte van hun oorspronkelijke nationaliteit tonen. Namelijk “buitenlanders” die een Nederlands paspoort krijgen zonder hun oorspronkelijke nationaliteit op te (kunnen) geven.
  Dat het andersom (Nederlanders in het buitenland) ook zo uitpakt, is volgens mij eerder “pech” dan dat daar serieus over is nagedacht.

  1. Jazeker. Maar dan nog. Stel dat Nederland zou verlangen dat voor bepaalde politieke functies geen dubbele nationaliteit is toegestaan. Iemand ambieert zo’n functie, is ook geschikt, behalve dat tweede paspoort dan. Stel, hij geeft die tweede nationaliteit op. Is hij dan ineens minder loyaal naar dat land? Onzin, volgens mij. En als hij de nationaliteit niet kàn opgeven ontstaat een democratisch probleem: je kunt Nederlanders niet buiten hun schuld van deelname aan de Nederlandse politiek uitsluiten…

   1. Wanneer je verlangd dat de tweede nationaliteit moet worden opgegeven voor een bepaalde minimale periode *voorafgaand* aan het aannemen van de functie dan heeft het welzeker een effect.

    Op een individueel niveau zal het dan niet veel uitmaken. Wanneer een minister, als deze eenmaal die functie verworven heeft, een tweede paspoort opgeeft dan maakt dit die minister niet een andere persoon.

    Maar mij lijkt wel dat je statistisch gezien relatief meer ‘loyale’ personen krijgt die de ‘kans wagen’ om de functie minister na te streven, wanneer dit vereist dat je ‘vooraf’ je tweede paspoort moet opgeven. De mensen die ‘geen zin hebben hun paspoort op te geven’ om de gok te wagen die lijken mij toch wel minder loyaal.

    Wanneer je minister wilt worden in een bepaald land dan zou je toch wel je eventuele (officiële) nationaliteit willen opgeven? Waarom heb je er twee nodig? Wil je in twee landen minister worden? Wil je niet volledig aan een enkel land verbinden; misschien nog in een latere toekomst je rechten als dubbele staatsburger genieten?

    Uiteraard is dat hele nationaliteiten gedoe onzinnig (een principiele kwestie), maar nu we dat toch eenmaal hebben (een praktische kwestie), waarom zouden kiezers niet mogen verlangen dat een vertegenwoordiger/minister een duidelijke keuze maakt voor het land waarin hij zij wenst een politieke functie te vertegenwoordigen? Of op zijn minst verwachten dat een (meer) nationale vertegenwoordiger een betere vertegenwoordiger is voor de natie (andere kwaliteiten buiten beschouwing gelaten)?

    Politiek! Dat gaat gepaard met zulke subtiliteiten.

    1. Ben het niet met je eens. Waarom zou een carrièretijger die bewust x jaar tevoren zijn 2e pas verscheurt – maar tegelijkertijd net zo goed relaties blijft houden met het land van die 2e pas, “een groot netwerk” heet dat in die kringen – loyaler zijn dan iemand die dat niet doet? Het opgeven van die pas is een schijn van politieke correctheid die weinig te maken heeft met de werkelijke loyaliteit van de persoon in kwestie.

 2. Interessant artikel. Wat betreft “loyaliteit” gaat het argument van de overheid niet op. Als je überhaupt of “weer” Nederlander word (ex Oud-Nederlander) onderteken je voor je loyaliteit tegenover het koningshuis, en Nederland.
  wetten.nl – Regeling – Circulaire voor Optie/Naturalisatieverzoeken in …
  wetten.overheid.nl/BWBR0025740/2015-04-01
  01.04.2015 – Ondertekenen bereidverklaring (model 1.36a) (zie paragraaf 2.2.4.1 Bereidverklaring afleggen verklaring van verbondenheid (model 1.36a). Vanaf 1 maart 2009 moet zowel de meerderjarige optant als de minderjarige optant die op het tijdstip waarop de optieverklaring wordt afgelegd zestien jaar of ouder …
  [PDF]Bereidverklaring afleggen verklaring van verbondenheid
  nationaliteitsrecht.sdu.nl/nationaliteitsrecht…/HRWN-F-2-30.pdf

  Bereidverklaring afleggen verklaring van verbondenheid. In de Rijkswet op het Nederlanderschap (RWN) staat dat voor de verkrijging van het Nederlanderschap eerst een verklaring van verbondenheid moet worden afgelegd. Ook staat in de wet dat u zich bij de indiening van het verzoek om naturalisatie bereid moet.
  Je zweert op de koning. Meer gaat helemaal niet. Als er dan nog twijfels opkomen… dan kan men ook niet meer helpen. De grootste betoging van loyaliteit is je persoonlijke, vrijwillige beslissing Nederlander te worden. Dat komt “van binnen” en is niet oktroyeerd. Mocht iemand NIET loyaal met het land zijn, kan de nationaliteit altijd weer afgenomen worden. (bij dubbele nationaliteit.)
  G. Binnendijk, Frankrijk

 3. Als Wilders c.s. het voor het zeggen hadden, zou je waarschijnlijk uitgesloten worden als je ooit een andere nationaliteit had gehad.
  Stel dat Saakasvili de Nederlandse politiek in wil … die is inmiddels zowel zijn Georgische als zijn Oekraiense nationaliteit kwijt, maar via zijn vrouw kan hij wel Nederlander worden.

 4. Sinds deze week is onze eerste videoserie getiteld “Dubbele Nationaliteit, Onder De Loep” volledig gepubliceerd (zeven afleveringen).
  Het gaat over de standpunten en argumenten van politieke partijen inzake het Mogen Hebben van een Dubbele Nationaliteit.
  Indien je geïnteresseerd bent: https://www.youtube.com/watch?v=So21869sqZ0&list=PLpCZEta0ZHWcZrqFgZ6Bxzd9rPNyFa19z

  ( ook te zien via http://www.EPOSvision.com )

  Uitgelicht:
  Afl. 6: standpunten ChristenUnie:
  heeft dezelfde mening als PVV (en wellicht CDA).
  Afl. 7: argumenten-toets:
  alle argumenten voor/tegen Dubbele Nationaliteit getoetst op waar / deels waar / onwaar.

  Reacties:
  Graag.
  En als je wilt kun ook reageren op YouTube, Twitter en Facebook met gebruik van #dubbelenationaliteit of via info@EPOSvision.com
  .
  Alvast dank!

  Fred van Ommeren

  EPOSvision.com

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: