Een heleboel sneeuw

Vorig jaar en het jaar daarvoor mopperden we over het gebrek aan sneeuw. Wintersport was op de meeste plaatsen nauwelijks of niet mogelijk. Dit jaar is dat anders. We hebben sneeuw in de bergen – en hoe!

Afgelopen dinsdag reisden we van Olten naar Münster in kanton Wallis. Daar is de vakantieflat van mijn schoonmoeder. Samen met een kennis en haar dochter waren we van plan om een paar dagen op de ski’s te gaan staan. U heeft vast al wel eens foto’s uit Münster gezien. Toen we dinsdag aankwamen, zag het er zo uit vanaf het balkon:

20180102_150315

Prachtig weer voor een paar dagen wintersport! Maar schijn bedriegt. Net zoals in Nederland heeft het ook in Zwitserland gestormd. En hoewel er in Münster weinig wind te bespeuren was, kregen we wel een ander gevolg van de storm te verwerken: neerslag. En die komt in deze tijd van het jaar meestal in de vorm van sneeuw. Veel sneeuw. Vannacht viel er 40  centimeter bovenop de meter die er al lag, en in de loop van vandaag kwam daar nog iets van een halve meter bij.

Dat levert heel mooie plaatjes op:

Minder mooi is, dat zulke hoeveelheden sneeuw tot lawinegevaar leiden. Je kunt je op een SMS-dienst abonneren die je over de actuele situatie op de hoogte houdt en dat is erg nuttig. Gisterenavond kwam het bericht, dat vandaag vanaf 9 uur de spoorweg en de hoofdweg door het dal afgesloten worden vanwege lawinegevaar. Dat betekent dat je van dat moment af het dorp niet meer in of uit mag. Blijkbaar was de situatie kritisch, want vanochtend heel vroeg kwam het bericht dat de sperring al om 7 uur zou beginnen. Dat lazen we pas toen we rond 7 uur wakker werden – en dat betekent, dat we tot nader order “ingesneeuwd” zijn in Münster.

Dat is minder dramatisch dan het lijkt. De supermarkt heeft voorraad, water en stroom functioneren en gezien het feit dat u dit nu zit te lezen kunt u vaststellen dat ook het internet het gewoon doet. Alleen: we kunnen er niet uit. En de skiliften zijn vanwege datzelfde lawinegevaar ook stilgelegd.

Maar er is voldoende sneeuw om veel plezier te hebben. Vooral Janneke kan haar geluk nauwelijks op. En natuurlijk zijn we ook even gaan kijken naar de slagboom aan de rand van het dorp, die normaal altijd verticaal staat, maar vandaag horizontaal en in het gezelschap van een hele batterij waarschuwings- en verbodsborden:

Ook het station toont een ongewone aanblik en het kost moeite om de sporen te vinden

Nu is het middag en zijn we terug in de vakantieflat. Binnen is het gezellig en warm, buiten is het wat minder hard gaan sneeuwen en stijgt de temperatuur, zodat het nu langzaamaan aan het regenen gegaan is.

De lawinedeskundigen zijn druk bezig om op de gevaarlijkste plekken met behulp van explosies gerichte lawines te maken. Regelmatig zien we een heldere flits, gevolgd door een diep gerommel. Op het volgende filmpje kun je de lawine niet zien – maar wel duidelijk horen:

Wanneer we het dorp weer uit kunnen is nog niet bekend. Vanavond om 6 uur verwachten we een nieuw bericht van de lawinedienst. Waarschijnlijk gaat het nog wel twee of drie dagen duren. We maken het gezellig!

Advertenties

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Zes jaar geleden deed je het nog met de auto onder begeleiding van de stom-stom 🙂

  2. Hier in Nederland is sneeuw een apart fenomeen geworden.
    Jouw foto’s zien er indrukwekkend uit.
    Ik wens jullie vooral sneeuwplezier en geen ongelukken.

    Goede nieuw Jaar groeten,

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: