1 + 2 Stemt u mee?

Stelt u zich een middelgrote stad in Nederland voor. 77.500 mensen mogen woensdag gaan stemmen. Maar: bij minstens 1000 kiezers wordt de stempas pas op donderdag bezorgd. Het stembureau kent geen genade: geen stempas, dus niet stemmen. Kunt u zich dat voorstellen? Nee, niet bij Nederlandse verkiezingen, hoor ik u denken.

OranjeEnveloppenToch is het zo. Bij minstens 1000* van de 77.500 geregistreerde stemgerechtigde Nederlanders in het buitenland zal de stempas zo laat aankomen, dat ze hun stembiljet niet meer op tijd op de post kunnen doen. Hun stem komt te laat aan en wordt niet meer meegeteld.

Daarom: laten we de stemmen die verloren zullen gaan, compenseren. Stemt u mee?

Wilde u toch al D66 stemmen?
Dan wilt u waarschijnlijk op de eerste man of vrouw op de lijst stemmen. Geen zorgen – die komen toch wel in de Tweede Kamer. Stem in plaats daarvan op D66 nummer 39, Eelco Keij – hij komt op voor de belangen van juist die groep mensen wiens stem verloren ging en heeft een voorkeursstem nodig om in de Tweede Kamer te komen. Hij wil er onder andere voor zorgen dat het stemmen vanuit het buitenland de volgende keer wèl fatsoenlijk wordt geregeld. Als Eelco niet genoeg voorkeursstemmen krijgt, wordt uw stem op hem nog altijd meegeteld als een stem op D66.

Niet van plan om te gaan stemmen? Geen idee op wie? Blanco stemmen?
Bedenk dan, dat er minstens 1000 stemmen uit het buitenland verloren gegaan zijn door bureaucratisch geknoei in Den Haag. Breng uw stem daarom (toch) uit, in naam van die mensen wiens stem in post en bureaucratie ten onder ging. Stem D66 nummer 39, Eelco Keij. Hij komt op voor hun belangen.

Al andere stemplannen?
No hard feelings – iedereen moet en mag uiteraard stemmen op wie hij wil!

En ik?
Ik behoor tot de gelukkigen die al een paar weken terug zijn stemspulletjes toegestuurd kreeg. En in een land woont met een betrouwbare en snelle post. Mijn stem is al lang en breed in Den Haag aangekomen. Ook voor Eelco, dat spreekt.

* Minstens 1000. Hoe kom ik daarbij? Wel, bij de vorige verkiezingen waren er ongeveer 48.000 geregistreerde kiezers. Het stembureau in Den Haag, waar de stemmen uit het buitenland worden meegeteld, heeft toen verklaard, dat er ongeveer 700 stembiljetten na sluiting van de stembussen zijn binnengekomen. Deze keer is het aantal geregistreerden 77.500. Bijna dubbel zo veel. En de stempassen zijn deels nog later verstuurd dan bij de vorige verkiezingen. Er gaan dus zeker minstens 1000 stemmen te laat aankomen in Den Haag. Waarschijnlijk nog meer. Het kunnen er zelfs meer dan 5.000 zijn. Bij de vorige verkiezingen leidden de 40.493 aanvragen voor briefstemmen tot slechts 35.645 uitgebrachte stemmen. Er zijn dus 4848 stemmen niet uitgebracht. Daaronder zijn de 700 te laat aangekomen biljetten. Wat betreft die overige 4148: Het kan natuurlijk zijn, dat iemand die zich geregistreerd heeft en alle stembescheiden ontvangen heeft, uiteindelijk toch niet gestemd heeft. Maar als je al zoveel moeite gedaan hebt voor de registratie, is dat toch merkwaardig. Waarschijnlijker is, dat veel van die 4148 mensen hun stembiljet zo laat (soms zelfs na de verkiezingen) ontvangen hebben, dat ze zich de moeite bespaard hebben om het geheel nog naar Nederland terug te sturen.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “1 + 2 Stemt u mee?

  1. Mijn stem gaat naar GroenLinks.
    Maar ook ik vind dat iedereen recht heeft op een stemkaart!

    Democratische groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s