Als de stembiljetten staken

Zo in de verkiezingstijd hoort u mij regelmatig over de manier waarop Nederlanders in het buitenland kunnen (en soms helaas ook: niet kunnen) stemmen.

Natuurlijk zijn er handige hulpjes bij het stemmen, zoals de stemwijzers op Internet en mijn stemwijzer-internationaal-2017

Maar daarvoor heb je wel een essentieel ding nodig: een stembiljet. Voor een Nederlander in het buitenland bestaat dat uit een briefstembewijs, een oranje retourenvelop, een witte stemenvelop en een stembiljet. De eerste drie documenten krijg je per normale post toegestuurd. Het stembiljet naar keuze per mail of normale post. Per mail is sneller, maar niet iedereen beschikt nu eenmaal over internet en een printer.

Het ingevulde pakketje moet dan terug worden gestuurd naar een ambassade of een briefstembureau “in de buurt”. Dat laatste kan overigens rustig een paar duizend kilometer verderop zijn: de wereld is groot en het aantal briefstembureau’s klein.

En daar zit, zoals elke keer opnieuw, het probleem: niet overal ter wereld is de post even betrouwbaar en even snel. Briefstembewijs en enveloppen zouden allang verstuurd moeten zijn, maar een kleine vraag in een Facebookgroep leverde binnen een half uur tientallen reacties op van mensen die zich wel geregistreerd hebben, maar de betreffende documenten nog niet ontvangen hebben. De laatste dag om je voor de verkiezingen te registreren was 1 februari – we zijn nu drie weken verder en over nog eens drie weken moet de stem teruggestuurd zijn.

Tot overmaat van ramp loopt ook het verzenden van de stembiljetten vertraging op. Daarvoor lijken twee oorzaken te zijn:

  1. Er zijn veel meer geregistreerde kiezers dan verwacht: 77.500 tegen 48.000 vier jaar geleden. De analoge en digitale postkamers in Den Haag maken naar verluidt overuren bij het verzenden van de documenten. Maar het verheugend grote aantal geregistreerde kiezers mag natuurlijk nooit een reden zijn, dat mensen hun stembiljet later dan verwacht toegestuurd krijgen. Dat kan immers het verschil uitmaken tussen wel of niet je stem uit kunnen brengen. Vraag: waarom heeft Den Haag geen extra blik studenten opengetrokken om de grote aantallen registraties te kunnen verwerken? Registratie is al maandenlang mogelijk, het hoge aantal registraties had men moeten zien aankomen.
  2. Er is vertraging ontstaan bij het opstellen van de kieslijsten. Een paar splinterpartijen hadden beroep aangetekend tegen de kieslijsten en het is wettelijk geregeld dat zo’n beroep gehoord moet worden. Maar dat kost natuurlijk wel tijd. Begrijp me goed: bij het opstellen van de kandidatenlijsten mogen geen fouten worden gemaakt en er moet dus een beroepsmogelijkheid bestaan. Maar een dergelijke beroepstermijn moet toch in het normale proces van stembiljettenverzenden zijn verwerkt?

Nederland is een aantal jaren geleden gestopt met het stemmen per computer. Het zou mogelijk zijn om te frauderen met de stemcomputers. Sindsdien gaat alles weer op papier en zijn ook projecten om stemmen vanuit het buitenland via internet mogelijk te maken, weer in de koelkast gelegd. Op papier is het allemaal veel betrouwbaarder. Daarbij wordt blijkbaar gemakshalve vergeten, dat er bij het papieren stemproces juist vanuit het buitenland heel veel misgaat. Post die niet aankomt. Stembiljetten die te laat worden verstuurd door Den Haag, waardoor de kiezer geen tijd meer heeft zijn stem op tijd uit te brengen en te verzenden. Briefstembewijzen en enveloppen die te laat aankomen. In een half uurtje via één vraag in één Facebookgroep tientallen gevallen – het topje van een ijsberg. Als dergelijke misstanden zouden ontstaan bij het papieren stemproces in Nederland, zou het land te klein zijn.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Als de stembiljetten staken

  1. Johannes

    Honderduizenden in het buitenland wonende Nederlanders dreigen te worden uitgesloten van het democratische proces door achterlijke en omslachtige procedures. Bij de recente presidentsverkiezingen in Oostenrijk is de uitslag om minder ongeldig verklaard en moesten de verkiezingen worden overgedaan. Waarom kun je niet met je DigiId stemmen? Die is kennelijk wel veilig genoeg om belastingaangifte te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s