Verkiezingsprogramma’s

De verkiezingen zijn in aantocht! Hier in Zwitserland zijn er op 12 februari drie referenda en op 12 maart verkiezingen voor diverse regionale organen (kantonsparlement, kantonsregering, stadsbestuur), maar op 15 maart kan Nederland ook weer naar de stembus.

Als Nederlander in het buitenland (NiB’er) heb ik me daar al ruim van te voren voor geregistreerd (nog niet gedaan? Het kan nog tot 1 februari!). Blijft de vraag, op wie te stemmen. Aan de stemwijzer heb ik voorlopig nog niks, die komt pas op 6 februari. Bovendien heeft de stemwijzer geen informatie over onderwerpen die specifiek voor Nederlanders in het buitenland van belang zijn: nationaliteiten, paspoort verlengen, stemmen of een DigiD aanvragen vanuit het buitenland, het zijn van die dingen waar je als Nederlander in Nederland nauwelijks over nadenkt, maar die voor de geschatte 700.000-1.200.000 NiB’ers soms ineens heel belangrijk worden.

Daarom heb ik de verkiezingsprogramma’s en websites van de belangrijkste politieke partijen eens doorgebladerd op deze onderwerpen.

PVV
Het verkiezingsprogramma van de PVV beslaat maar één aviertje. Daarop is geen plaats voor problemen van het buitenland, laat staan voor die van de NiB’ers. Wat we wel weten: de PVV is fel tegen de dubbele nationaliteit en heeft daar in de afgelopen regeringsperiode ook blijk van gegeven. Zo was er kritiek op de nieuwe kamervoorzitster, omdat ze een dubbele nationaliteit heeft.

VVD
De VVD is een partij die het traditioneel goed doet bij NiB’ers. Des te merkwaardiger dat de VVD in het verkiezingsprogramma met geen woord rept over de typische NiB-thema’s. Wel wil de VVD wil de regels voor inburgering strenger maken. Dat schrijven ze in hun programma en de regering PvdA-VVD heeft in 2014 ook een wetsvoorstel ingediend waar dat in staat.

SGP
De SGP wil een verdere inperking van de mogelijkheden voor een dubbele nationaliteit en zegt verder niets over NiB’ers.

Christenunie
De Christenunie wijdt geen woorden aan de NiB’er in het verkiezingsprogramma.

CDA
Het CDA schrijft ook weinig over de NiB’er. Wel wil het CDA het huidige verbod op dubbele nationaliteit handhaven.

D66
D66 is de enige partij met een uitgebreid programma voor de NiB’er. D66 is dan ook de architect van het onlangs ingediende wetsvoorstel om de dubbele nationaliteit voortaan toe te staan. D66 wil dan bovendien een eenmalige mogelijkheid bieden om ex-Nederlanders die hun paspoort onvrijwillig kwijtraakten toen ze een andere nationaliteit aannamen (of omdat ze buiten de EU woonden en net te laat waren met het verlengen van hun paspoort), weer Nederlander te laten worden. D66 wil meer ondersteuning bij stemmen vanuit het buitenland, bij het organiseren van Nederlandstalig onderwijs in het buitenland, snellere en toegankelijke dienstverlening (online en door ambassades en consulaten) en een actievere inzet om NiB’ers aan verkiezingen te laten deelnemen. D66 heeft als enige ook een kandidaat die zich specifiek voor NiB’ers in wil zetten: Eelco Keij.

PvdA
De PvdA rept met geen woord over de NiB’er in haar verkiezingsprogramma. Wel is ze als regeringspartij mede verantwoordelijk geweest voor het wetsvoorstel uit 2014 om de inburgering lastiger te maken. Tegelijkertijd roept ze op haar website de NiB’ers op om te gaan stemmen, stelt ze dat het postennetwerk moet worden versterkt zodat de dienstverlening aan ons NiB’ers verbeterd kan worden en hoopt ze dat het wetsvoorstel om een dubbele nationaliteit toe te laten succesvol naar de eindstreep kan worden gebracht. Het prominentste PvdA-lid met twee paspoorten is de huidige voorzitster van de Tweede Kamer.

Groen Links
Ook Groen Links meldt geen NiB-specifieke punten in het verkiezingsprogramma.

SP
Het SP-standpunt begint met de opmerking dat de keuze voor één nationaliteit moet worden bevorderd, maar merkt daarna ook op dat een dubbele nationaliteit in sommige situaties praktisch kan zijn en dat nationaliteitswetgeving geen symboolpolitiek mag worden omdat het integratievraagstuk er uiteindelijk niet mee zal worden opgelost. Het standpunt eindigt ermee, dat de Nederlandse politiek internationaal druk moet maken om het hebben van maar één nationaliteit mogelijk te maken – en doelt daarmee vooral op sommige andere landen, waar het opgeven van hun nationaliteit onmogelijk, moeilijk of heel duur is.

50PLUS
Een van de weinige partijen (naast D66 en PvdA) die NiB’ers expliciet oproept om zich voor de verkiezingen te registreren. 50PLUS wil ook het stemmen vanuit het buitenland eenvoudiger maken en stemmen met DigiD, zodra veilig mogelijk, invoeren. Ook zet 50PLUS zich in om dubbele lasten voor zorgverzekering (in woonland èn in Nederland) tegen te gaan en ook belastingverdragen beter op de bestaande situaties af te stemmen.
Daar staat tegenover: 50PLUS is daar waar het kan tegen de dubbele nationaliteit en voor strengere inburgeringsregels.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s