RestEssBar goes Aldi

Ik heb u al eerder verteld over onze Kliekjesbar hier in Olten. Een groep vrijwilligers gaat na sluitingstijd langs bij een aantal winkels en neemt producten mee die nog prima te gebruiken zijn maar door de winkels moeten worden weggegooid. Die producten worden dan voor iedereen gratis ter beschikking gesteld.

Tot voor kort was het een kleinschalig project. Een bakker, een Turkse supermarkt, een stationswinkeltje, een winkeltje bij een tankstation. Maar sinds een paar weken doet ook de Aldi in Olten mee. En dan merk je pas echt hoeveel levensmiddelen er domweg weggegooid worden.

De RestEssBar kan alleen op zaterdag de Aldi “doen”. Op de andere dagen van de week zijn er simpelweg te weinig vrijwilligers. En je kunt je ook afvragen of er wel voldoende mensen zijn om al dat eten mee te nemen en op te eten. Vandaag ging Annina mee op “toer” naar de Aldi. Het aanbod was overweldigend. Bloemen, brood, fruit, groente, noemt u maar op. Tien grote kratten vol met eten. Genoeg om tientallen mensen te eten te geven. En dat is niet éénmalig. Elke dag opnieuw. Elke dag gooit deze Aldi dergelijke hoeveelheden voedsel weg. En de Migros. En de Coop. En alle supermarkten in alle andere plaatsen. Tien kratten per supermarkt per dag. Waarschijnlijk nog meer, want de Aldi is een supermarkt die behoorlijk “berekenend” inkoopt en dus “weinig” hoeft weg te gooien. Wat je maar weinig noemt.

Annina had voor een aantal buurtbewoners en voor onszelf ook een “klein beetje” meegenomen. Hieronder ziet u een foto van onze goedgevulde tafel. Het was een fractie van een fractie van wat er bij de Aldi beschikbaar was.

20170121_185710

Iets om even bij stil te staan.

Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

5 Reacties op “RestEssBar goes Aldi

 1. Eigenlijk is dit te schandalig voor woorden.

  De armoede in de directe omgeving is hiermee te verhelpen.

  Maar ook wat een decadentie t.o.v. de arme en armere landen waar mensen van de honger sterven.

  Bezorgde groet,

  • Precies.
   Aanvankelijk geneerden we ons om ons ook uit de RestEssBar te “bedienen”. Maar er is genoeg. En weggooien is zonde.

   • Ja, ik zou ook gebruik maken van deze mogelijkheid.

    Regelmatig zit ik te ontbijten in ons buurthuis. Tegelijkertijd halen de klanten van de voedselbank dan hun levensmiddelen.

    Graag zou ik willen meewerken aan een systeem waar het eten eerlijker verdeeld wordt.

    Vriendelijke groet,

 2. Hoezo eerlijker verdeeld? Dit is geen oneerlijke-verdeling-kwestie. Het is aan de Aldi te danken dat dit voedsel er uberhaupt is. Zou de Aldi zuiniger inkopen, dan zou het voedsel helemaal niet bestaan hebben! De Aldi wil voldoende verse producten in de winkel hebben liggen, met als gevolg dat er overblijft. Prima als mensen dat mogen meenemen, dan gebeurd er wellicht nog wat nuttigs mee. Maar dat heeft niks met eerlijker verdelen te maken, da’s gewoon een kwestie van de restjes opmaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s