Vegaan ziek zijn

Een aanmerkelijk deel van mijn naaste familie stelt prijs op een vegaan menu. Dan is het goed om te weten hoe het vegane eten in Zwitserse ziekenhuizen is geregeld. Voor als ze op bezoek komen. Natuurlijk vinden ze dat vegaan eten gezonderder is. Maar je weet toch maar nooit. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Mijn ochtendblad meldde, hoe het gesteld is met de vegane menu’s in de Zwitserse ziekenhuizen. U raadt het al: het is van kanton tot kanton verschillend. De leidster van de patientengastronomie van het Inselspital in Bern meldt, dat er sinds december vegane menu’s op de ziekenhuiskaart staan. “Het is moeizaam, als ik als veganist in het ziekenhuis kom en op het menu voor mij niets te eten vinden kan.” Daarbij zij opgemerkt, dat het in de regel ook geen pretje is om in het ziekenhuis te komen als er wel wat lekkers op de kaart staat. Toch: in het Inselspital van Bern kan een veganist zich rustig laten opnemen. Een voorbeeld van een vegane maaltijd: gemengde salade met vegane dressing, tortelini all’arabiata als hoofdgerecht en een pina colada muffin als toetje. En dat terwijl er op 800 maaltijden per dag gemiddeld maar één vegaan menu per maand wordt besteld. In Basel zijn ze al verder: daar worden één tot twee vegane maaltijden per dag besteld.

Het universiteitsziekenhuis van Zürich is terughoudender. Uit wetenschappelijk oogpunt is er geen medische noodzaak voor deze voedingsvorm bekend. Veganisten krijgen in Zürich het ovo-lacto-vegetarische menu met weglating van de dierlijke componenten. Afijn, het gebeurt wel vaker dat ze het in Zürich en Basel niet met elkaar eens zijn.

Kanton Solothurn maakt van de vegane nood een deugd. Als je bij aankomst in het ziekenhuis meldt dat je veganist bent, krijg je niet eerst een dokter, maar een voedingsconsulent aan je bed. In een individueel consult wordt besproken, wat de patient het beste eten kan. De meeste veganisten zijn, aldus Solothurn, uitstekend op de hoogte van gezonde voeding, maar als vastgesteld wordt, dat de patient voedselmanco’s heeft, wordt ingegrepen. Ook in het kanton Aargau gaat het er zo aan toe. Nancy Holten kan gerust zijn.

Ziek maar niet naar het ziekenhuis? Dan is er voor de veganist het online platform VegMedizin. Is dat nodig? Volgens de oprichter van het platform wel. Veel artsen zouden betuttelend zijn tegenover veganisten.

Minder goed tref je het als vegane dienstplichtige. “Een puur vegane voeding kan – alleen al op grond van infrastructurele beperkingen – niet toebereid en afgegeven worden.” Als de – volgens eigen zeggen – beste Armee der Welt – al infrastructurele problemen heeft bij het toebereiden van vegane spijzen, is het maar te hopen dat de rest van de wereld onze neutraliteit zal respecteren.

 

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Vegaan ziek zijn

  1. Carlo van den Akker

    Buitengewoon aardig artikel ! Zeer van genoten. Mooi taalgebruik .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s