Zwitserse varia

Vandaag neem ik u even mee naar het alledaagse Zwitserland. Wat gebeurt er hier zoal? Ik doe dat aan de hand van wat typisch Zwitserse berichtjes uit een gratis forensenkrantje, dat ik nu in de trein zit te lezen.

Kinderen lijden onder hun ouders
Daarmee opent het krantje. Steeds meer ouders weigeren hun kinderen een gewone medische behandeling te laten ondergaan, zelfs bij ernstige ziektes zoals kanker. In plaats daarvan zoeken zij hun heil (en dat van hun kinderen) in alternatieve geneeswijzen. Het kinderziekenhuis in Zürich slaat nu alarm. Weliswaar wordt in bepaalde gevallen aangifte tegen de ouders gedaan, maar tegen de tijd dat de overheid in kan grijpen, is het in veel gevallen al te laat. Een vergelijking met de polio-epidemieën op de Nederlandse Biblebelt dringt zich aan mij op.

Fondue
Kaasfondue. Zwitserser kan het haast niet. En uitgerekend de Duitsers komen met een uitvinding: fonduevorkjes die automatisch ronddraaien en zo de gesmolten kaas om je stukje brood draaien. Of er ook iets is uitgevonden dat er voor zorgt dat je stukje brood niet in de fondue valt, vermeldt het artikel niet.

Nummerplaat 1
Nummerplaten van auto’s beginnen hier altijd met twee letters van het woonkanton en worden gevolgd door een getal van 1 tot 6 cijfers. Net als in Duitsland hoort de nummerplaat bij de chauffeur en niet bij de auto. En sommige kantons maken een handeltje met “leuke” nummerplaten. Laatste nieuws: kenteken “VS 1” staat nu te koop. Bieden kan vanaf 10.000 franken. Kenteken “SG 1” werd onlangs voor 135.000 franken verkocht.

Chipkaart
Ook in Zwitserland is er een soort OV-chipkaart. Het ding heet Swisspass. Tot nu toe kunnen er OV-jaarkaarten, kortingkaarten en skiabonnementen op worden geladen. Omdat je niet hoeft in of uit te checken, zijn daar ook geen problemen mee. Maar de som der problemen is constant. Tijdens de laatste koude dagen heeft een aantal skiërs zich erover beklaagd, dat de pas bij zeer lage temperaturen kan breken. Hier dus geen problemen met de treinen en de bovenleiding als het koud wordt – alleen even oppassen dat je kaartje niet breekt.

Burkaplakaat is fantasie
Ik meldde al eerder, dat de SVP een niet door feiten gehinderde campagne tegen vereenvoudigde inburgering voert. Vandaag blijkt eens te mee dat de SVP de Zwitser onnodig angst aanjaagt met posters met burka’s. Een politica heeft een beloning van 2000 frank uitgeloofd aan iedereen die een burkadragerin kan aanwijzen die aan de criteria voor de vereenvoudige inburgering voldoet. Nog niemand heeft zichzelf (of een ander persoon) gemeld.

Google
Apetrots zijn we op het feit, dat ondanks de hoge loonkosten hier te lande de firma Google een groot nieuw kantoor heeft geopend in hartje Zürich. Er kunnen 5000 werknemers komen werken. De aantrekkelijkheid van Standort Zürich wordt over meerdere kolommen geloofd en geprezen.

Puzzel
Iets voor Nederlanders in het kruiswoordraadsel. Voornaam van Carrell, vier letters.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Zwitserse varia

  1. Zullen er ook Buitenlanders en/of Burka-dragers bij het Zwitserse Google gaan werken?

    Vrolijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s