Het overschot ging in twaalf manden…

U kent allemaal wel het verhaal van de vijf broden en twee vissen: een grote groep mensen zit naar Jezus te luisteren, vergeet de tijd en dan is het ineens etenstijd. Hoewel er maar vijf broden en twee vissen in de groep zijn, krijgt iedereen voldoende te eten en blijven er twaalf manden met resten over. Het kan niet anders, of u heeft dat verhaal vol geloof òf vol ongeloof aangehoord. Ik ook. De ene keer met wat meer geloof en de andere keer met wat meer ongeloof.

Maar het kan echt. En je hoeft er geen messias voor te hebben. Wat restjes die iedereen toch al wilde wegdoen, dat is voldoende.

Ik heb u al eens geschreven over de Kliekjesbar bij ons in Olten. In het Duits noemen we het de Restessbar of kortweg REB. Dezelfde vereniging die achter de REB zit, organiseert ook ongeveer een keer in de maand Essen für Alle. Dat gebeurt in ons multicultureel centrum, op nog geen boogscheut (en zeker geen van Willem-Tell-kwaliteit) van ons huis. Vanavond zijn Janneke en ik bij Essen für Alle geweest. Het idee is heel simpel en lijkt op dat van de REB. Eten, dat door winkels en marktstands aan het eind van de dag zou moeten worden weggegooid, wordt ingezameld. Zoals de REB het uitdeelt aan iedereen die het maar hebben wil – zo wordt er bij Essen für Alle een gezamenlijke maaltijd uit gekookt.

We hebben met zeker veertig, misschien wel vijftig man overvloedig gegeten van allerlei dingen die “Olten” heeft weggegooid. Van “afval” dus. Van “niets”. En er was veel, veel te veel. De koks hebben nog pannen vol met resten mee naar huis genomen. Te veel om morgen even op te warmen: veel verdwijnt in de diepvriezers van eenieder. Ik heb niet geteld of het wel twaalf pannen vol was. Maar het zou best kunnen. En er was ook nog een kist vol brood, een kist vol groente en een kist vol fruit.

Die messias is wel van zijn voetstuk gevallen.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Eten en drinken, Janneke, Kerk, Olten, Typisch Zwitsers

2 Reacties op “Het overschot ging in twaalf manden…

  1. Vreemd dat er zoveel “niets” is.
    Mooi dat het zo nuttig gebruikt wordt.

    Vriendelijk e groet,

  2. roland

    Tja, zou die Messias van zijn voetstuk gevallen, of is het meer het blootleggen van een misstand in de hedendaagse consumptiemaatschappij?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s