sFüfi und sWägli

Gisteren sprak de Zwitserse Tweede Kamer, de Nationalrat, over het voorstel van de kamercommissie om de uitslag van het Masseneinwanderungsinitiative in wetgeving om te zetten. Zeer tot het ongenoegen van de extreemrechtse SVP ging de Nationalrat met grote meerderheid accoord met de heel milde variant die was voorgesteld. Ik schreef u daar al eerder over: er komen geen immigratiequota voor EU-burgers, er komt alleen een zekere plicht om vacatures aan het arbeidsbureau te melden en zo inwoners een kleine voorsprong ten opzichte van niet-ingezetenen te geven bij het vinden van een vacature.
De SVP reageerde als de duivel in een vat wijwater, maar het mocht niet baten. Uiteindelijk barstte fractievoorzitter Rösti (ja, zo heet hij echt) in woede uit en schreeuwde met overslaande stem: “Wir haben nichts. Einfach nichts!”
Later verklaarde hij, dat de Nationalrat de wil van het volk zou hebben genegeerd. Dat is echter maar gedeeltelijk waar. Weliswaar moest zelfs de ontwerper van het wetsvoorstel, Kurt Fluri, toegeven, dat het volksinitiatief wel heel minimalistisch omgezet wordt. Maar er is meer dan dat. Om te beginnen heeft datzelfde volk het afgelopen jaar te kennen gegeven, dat het welletjes is met de SVP-initiatieven tegen buitenlanders. Bovendien heeft het volk al een behoorlijke tijd geleden ingestemd met de bilaterale verdragen, die Zwitserland met de EU heeft afgesloten. Hoeksteen van die verdragen is het vrije verkeer van personen tussen de EU en Zwitserland. Het volgens de wensen van de SVP omzetten van het Masseneinwanderungsinitiative is volkomen in strijd daarmee en betekent feitelijk het eenzijdig opzeggen van die verdragen door Zwitserland. De kamercommissie heeft dus de wijste weg gekozen. SVP-fractievoorzitter Rösti en zijn partij wilden sFüfi und sWägli (een spreekwoord uit de tijd dat een broodje, een Wägli, 5 rappen kostte, een Füfi. Je kunt niet zowel het geld als het broodje hebben). En, op zijn Nederlands gezegd, wie het onderste uit de kan wil, krijgt de deksel op zijn neus. En heeft dan inderdaad nichts, einfach nichts.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s