Versluier-problemen

Sinds 1 juli ook officieel in een deel van Zwitserland: het burkaverbod. In kanton Ticino mag geen burka of niqab worden gedragen. De boete bedraagt 100 tot zelfs 10.000 franken. Al op de eerste dag werd er eentje uitgeschreven. Mevrouw Illi van de islamitische centrale raad poseerde in niqab voor een Tessiner agent en kreeg wat ze zo graag wilde: een felbegeerde boete.

Bij die ene boete is het gebleven. Het door de Tessiner SVP en haar lokale aftreksel LEGA zo dringend noodzakelijk geachte burkaverbod is een oplossing voor een niet-bestaand probleem. Ook de angst van de Tessiner hoteliers voor minder gasten uit het Midden-Oosten is ongegrond gebleken. Integendeel, er worden 20% meer overnachtingen dan vorig jaar verwacht bij deze doelgroep.

Wat overblijft: een onnodig referendum, een onnodige cursus “hoe te handelen bij burka- en niqabdragers” voor ongeveer honderd politieagenten – er kwam speciaal een deskundige uit Zürich voor naar Ticino – en een stapeltje onnodige folders in Engels en Arabisch om de nieuwste onnodige Tessiner wetten uit te leggen aan de gasten. In alle andere situaties zouden SVP en LEGA al stapels kamervragen hebben gesteld over de verspilling van zo veel belastinggeld.

Niet dat Zwitserland geen versluierproblemen heeft. Integendeel. Mijn ochtendblad meldt een toenemende ergernis bij forensen over medereizigers die hun schoenen uittrekken in de trein. De chef van Pro Bahn (de Zwitserse variant van Rover) stelt, dat vrijwel elke forens het geheim van de Appenzeller kaas kent. Begrip voor blote voeten op de bank is er steeds minder, steeds vaker worden de voeten op Facebook of Instagram voor de rest van de wereld gedocumenteerd. Gelukkig kunnen geuren nog niet via deze kanalen gedeeld worden.

Mag het? Bij de SBB mogen voeten op de bank. Voorwaarden: krant of iets dergelijks eronder en er mag geen hinder voor andere reizigers ontstaan. “Appenzeller kaas” op de Appenzeller Zeitung mag dus alleen als je naast “liefhebbers” zit.

Maar de SVP heeft andere versluieringsproblemen dan burka’s en tenenkaas. Daar is de aloude discussie over de partijfinanciering. Een fatsoenlijke partij legt die open op tafel. Maar omdat bedrijven noch burgers met goed fatsoen willen toegeven dat ze de SVP sponsoren, blijft de SVP tegen een dergelijk versluieringsverbod.

Sterker, SVP-hardlined Glarner is voor méér versluiering. Onlangs werd vastgesteld dat IS-terroristen zich bedienen van “made in Switzerland” wapentuig. Deze schande voor Zwitserland kan volgens Glarner het best voorkomen worden door voortaan wapens zonder fabriekslogo te maken.

Hoog tijd voor een versluier-verbod: het moet politici verboden worden, een bord, een plank of een ander gezichtsbedekkend object voor het hoofd te hebben.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Bureaucratie, De SVP en racisme, Politiek, Typisch Zwitsers, Zwitserse bureaucratie

2 Reacties op “Versluier-problemen

  1. “Appenzeller kaas” een mooie uitdrukking.
    Zelf houd ik mijn schoenen aan en op de grond.

    Over burka of niqab heb ik mijn eigen ideeen. Toen mij verteld werk wat er voor kleding onder deze versluiering zit moest ik wel lachen ….

    Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s