Zwitser worden – zo maak je het jezelf extra moeilijk

Alweer een tijdje geleden schreef ik u over mevrouw Holten uit Gipf-Oberfrick. Ze heeft de laatste jaren duidelijk van zich laten horen bij haar strijd tegen kerk- en koeieklokken. Zo duidelijk, dat veel landgenoten vonden, dat ze daarbij te ver ging en de tradities van haar gastland niet respecteerde.
Ze is Nederlandse en woont al jarenlang hier (ik schreef destijds 6 jaar, maar schijnbaar is het al meer dan 30 jaar). En een tijdje geleden heeft ze, net als ik, de Zwitserse nationaliteit aangevraagd. Omdat ze niet met een Zwitser getrouwd is, is dat een behoorlijk omvangrijke procedure. Het laatste woord heeft daarbij de Gmeind van haar woonplaats. Dat is de vergadering van de gemeente. In tegenstelling tot in Nederland is dat in veel Zwitserse gemeentes letterlijk de vergaderde gemeente. Alle burgers met stemrecht mogen komen en over dingen als begroting en jaarrekening meebeslissen. En dus ook over de inburgeringen in hun gemeente.
De gemeente van Gipf-Oberfrick vergaderde dus onlangs ook over het inburgeringsverzoek van mevrouw Holten. Lang niet alle inwoners komen daadwerkelijk opdagen bij zo’n vergadering. Maar blijkbaar was er een flinke groep mensen gekomen die zich geërgerd hebben aan het optreden van mevrouw Holten. Want ondanks een positief advies van het gemeentebestuur werd haar verzoek met 144 tegenstemmen op een totaal van 206 uitgebrachte stemmen afgewezen.

Niet handig
Het was beslist handiger geweest om eerst in te burgeren en pas dan herrie te gaan maken over klokken. Dat ziet mevrouw Holten nu ook wel in. De tegenstand op de gemeentevergadering moet niet helemaal onverwacht zijn geweest. Op dit soort vergaderingen komen vooral de mensen die deze bijeenkomst als een “burgerplicht” zien. En vaak staat “burgerplicht” ook dicht bij “conservatief” en “respect voor normen, waarden en tradities”. Dat verklaart het aantal tegenstemmen. Het zou misschien verstandig zijn geweest als ze ook zo veel mogelijk medestanders had opgeroepen om naar de Gmeind te komen.

De grootste verliezer
Dat is de democratie. Want hoewel veel tegenstanders van mevrouw Holten nu hard zullen roepen dat er een democratisch besluit is genomen, heeft de democratie hier verloren. Immers, hoe is het mogelijk dat in een land dat zich prat laat gaan op haar geweldige democratische normen en waarden, iemand niet wordt ingeburgerd omdat ze voor haar mening uitkomt?

Verliest ook de Gmeind?
Het hangt nu erg af van wat mevrouw Holten gaat doen. Het zou me niet verbazen, als ze beroep aantekent tegen het besluit. Niet van klokken houden is immers geen argument om iemand niet in te burgeren. Er zijn ook genoeg Zwitsers die daar niet van houden. Het heeft dan ook niks te maken met bijvoorbeeld “niet geïntegreerd zijn in de samenleving”.
Zo’n beroep maakt waarschijnlijk veel kans om toegekend te worden. En dan heeft ook de Gmeind en de “democratie” van Gipf-Oberfrick verloren.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Zwitser worden – zo maak je het jezelf extra moeilijk

  1. Pingback: Alweer geen Zwitserse pas voor Nancy | Zwitserlaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s