Wenen

Wenen vrijdagochtend. Centraal station. Op de minuut op tijd arriveert de nachttrein uit Rome. Wij stappen uit na een heerlijke nacht in een luxe slaapcoupé. Hapje, drankje, ontbijtje, een warm bed. Zelfs een douche ontbrak niet aan boord.
Onderweg vroeg niemand naar paspoorten, visa, of wie we zijn. Aan het begin van de avond werden we heel eventjes gestoord door de conducteur. Hij moest onze reservering omwisselen voor een vervangend ticket. Of dat alstublieft mocht en sorry voor het ongemak.

De tunnel onder de perrons zijn vol. Overal liggen en zitten vluchtelingen rondom hun schamele bezittingen. Onze aansluitende trein gaat over vijf minuten. Bij een lange tafel staat een jonge vrouw opgewekt en vrolijk eten en drinken uit te delen. Of we wat kunnen bijdragen? Ja op het kantoor buiten het station. Trein wacht? Nou, ze zal het aannemen en doorgeven.

En weg zijn we weer, in een comfortabele eersteklascoupé. Wilt u wat drinken? Krantje misschien? Welke mag het zijn?

Petje af voor alle Oostenrijkers die zich al wekenlang inzetten voor deze vluchtelingen. En aan iedereen die zich hier in Zwitserland opwindt over de “tsunami” van misschien wel enkele tientallen vluchtelingen per dag: neem een voorbeeld aan de buren.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Grensperikelen, Reisverslagen, Reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s