Een Zwänzgi op zijn kant.

Een Zwänzgi is een muntje van 20 rappen. Het is tegenwoordig ongeveer 20 eurocent waard. Als u er wat inflatie bijtelt, snapt u dus wel wat een Zwänzgi op zijn kant is.

En het was krap, vandaag. Vandaag waren er weer eens “referenda” in Zwitserland en zo spannend was het nog zelden. Uiteindelijk kwam het op een verschil van 3696 stemmen. Het werd ja. Maar als de neus van Cleopatra een tikje korter was geweest, was het misschien wel nee geweest. Wie zal het zeggen.

Waar ging het over? Over iets dat in Nederland al lang niet meer bestaat: het kijk- en luistergeld. Het bestaat hier nog steeds en heet in de volksmond “Billag”, naar de club die het geld incasseert en controles doorvoert. Het is ongeveer zoals vroeger in Nederland: per huishouden betaal je een vast bedrag aan kijk- en luistergeld. Als je alleen maar luistert, betaal je wat minder dan als je (ook) kijkt. Het criterium is simpel: als je een ontvangstinstallatie hebt, betaal je. Vroeger was dat heel eenvoudig. Maar met de moderne techniek, internet, “tablets” en mobiele telefoons is het wat ingewikkelder geworden. Bovendien: vrijwel iedereen bezit op een of andere manier wel toegang tot TV of radio.

Omdat vrijwel iedereen wel toegang tot die media bezit, is voorgesteld om voortaan elk huishouden “Billag” te laten betalen. Je kunt er niet meer onderuitkomen door vol te houden dat je geen toestel hebt om TV of radio te ontvangen. De controles kunnen dus worden afgeschaft, die ene enkeling die echt geen TV of radio kan ontvangen moet voortaan toch betalen en alle zwartkijkers en -luisteraars ook. Vooral vanwege dat laatste kan het tarief flink naar beneden. En jawel, daarover moest vandaag dus gestemd worden. Het was spannend tot het laatste moment. De stad Bern en omgeving waren de laatsten met tellen (ik zal hier nu geen onaardige opmerkingen over Bern plaatsen) en gaven de doorslag: 50,08% van de kiezers stemden uiteindelijk voor de wetswijziging. Weliswaar was een meerderheid van de kantons tegen, maar omdat het hier niet om een grondwetswijziging gaat, is het niet nodig dat ook een meerderheid van de kantons met de wetswijziging instemt.

Het ziet er naar uit dat de stap, die Nederland al jaren geleden heeft gezet (afschaffing van het kijk- en luistergeld en financiering van radio en TV uit de belastingen), hier voorlopig nog niet aan de orde is.

Advertenties

9 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

9 Reacties op “Een Zwänzgi op zijn kant.

 1. Natuurlijk ben ik wel nieuwsgierig naar jouw gedachten over Bern.

  Vrolijke groet,

 2. Radio en TV betalen uit de belastingen heeft grote gevolgen. Was kijk- en luistergeld eerst een doelbelasting, nu hebben opvolgende regeringen in Nederland stevig op het omroepbudget bezuinigd.

  • Dat is hier precies omgekeerd, Herbert.
   De partijen die alles bij het oude wilde laten, zijn ook de partijen die het meeste kritiek op de SRF (zeg maar de Nederlandse publieke omroep) hebben en vinden dat daar stevig bezuinigd zou moeten worden.

 3. Jeroen

  Tsja. Of het nou in de belasting zit, of geoormerkt wordt geïnd, lijkt mij niet veel uitmaken.

  Ik kan wel een onaardige opmerking over Bern maken: wat een deprimerend station!

  (Verder is het vast een hele mooie stad)

 4. Roland Bol

  In Zweden bestaat die onzin ook nog steeds, inclusief de controles. Het rare is dat de inning en de controles uitbesteed zijn aan een bedrijf in Kiruna. Particulieren betalen een vast bedrag ongeacht het aantal TV-apparaten, maar voor bedrijven gaat het per apparaat. En nu willen ze dus geld zien voor alle computers.
  Het argument om deze geldstroom buiten de belastingen te houden is inderdaad de onafhankelijkheid van de staatsomroep. Maar laat nou het bestuur van de staatsomroep in hoofdzaak bestaan uit (afgedankte) politici.
  Een ander apect is dat het belastingtarief meestal progressief is – voor mij (behoorlijk hoog loon) zou het waarschijnlijk nadelig uitpakken als de inning aan de belasting werd gekoppeld.

 5. Ook hier is inning en controle uitbesteed. Billag zit in Fribourg, wat in elk geval minder afgelegen is dan Kiruna.
  In hoeverre het nou echt zinvol is om het op afstand van de staat te houden weet ik niet. Uiteindelijk stelt de staat de tarieven vast, ongeacht of je via belastingen betaalt of niet. En ook andere “nutsvoorzieningen” worden uit de belasting betaald, denk maar aan infrastructuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s