Bern

In mijn vorige blog merkte ik op, dat ik daar geen verdere opmerkingen over Bern wilde maken. En daar houd ik mij aan. Maar omdat er nieuwsgierige lezertjes zijn, wijd ik dan toch maar een àndere blog aan Bern.

De naam Bern komt van het woord Bär, dat beer betekent. Er is iets in het verleden van Bern met een beer en daar hebben ze de stad naar genoemd. De stad heeft dan ook nog steeds een berenpark, dat als een van de belangrijkste toeristische attracties geldt. Bern is overigens niet de enige “berenstad”. Berlijn is er ook zo een.

Bern is hoofdplaats van het gelijknamige kanton en heeft ongeveer 140.000 inwoners. In de agglomeratie wonen er ongeveer 390.000, in het hele kanton goed een miljoen.

Bern is niet de hoofdstad van Zwitserland, want Zwitserland heeft geen hoofdstad. Maar omdat de regering in Bern zit, komt het er in de praktijk wel op neer.

En het is een mooie stad. Zeker de binnenstad is een bezoekje waard.

Wat er nou verder zo bijzonder aan Bern is in verband met het vorige blog? Wel, Bern was als laatste klaar met het stemmentellen bij de referenda van vandaag. Een wonder? Nee hoor. Berners hebben namelijk de reputatie dat ze langzaam zijn. Het schijnt zelfs wetenschappelijk vastgesteld te zijn dat de voetgangers in Bern langzamer lopen dan in Zürich en dat ook de Berner trams langzamer gaan. Ik hoop dat daarmee de nieuwsgierigheid van Rob bevredigd is.

Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

5 Reacties op “Bern

 1. Met dit blog laat jij zien dat je in ieder geval niet langzaam bent!

  Vrolijke groet,

 2. Geertje

  Het ging gewoon om een wetswijziging hoor, geen referendum dus.

  • Zoals men op de noordpool weet ik hoe veel woorden voor sneeuw heeft, zo heeft de Zwitser vele woorden voor wat wij in het Nederlands allemaal referendum moeten noemen.
   Als in Zwitserland de regering besluit om een wet of grondwet aan te nemen of te wijzigen, kan dat met een referendum worden tegengehouden. Soms is zo’n referendum verplicht (bijvoorbeeld bij een grondwetswijziging), soms is het “facultatief” – dat wil zeggen, dat er alleen een referendum wordt gehouden als daar voldoende handtekeningen voor worden verzameld.
   Naast het “referendum” bestaat ook het “volksinitiatief”. Dat lijkt erg op een referendum (ook hier wordt er ja of nee gestemd, en ook hier moeten er vaak vantevoren voldoende handtekeningen worden opgehaald), maar bij een “volksinitiatief” gaat het niet om een wetsvoorstel van de regering maar om een wetsvoorstel dat door een groep burgers wordt ingediend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s