Is de wereld hier werkelijk “in orde”?

Zwitserland is een conservatief land. Veel Zwitsers zijn daar erg tevreden over. “Hier ist die Welt noch in Ordnung” hoor je in dit verband vaak.
En toegegeven, de wereld is hier op veel punten dik in orde. Je hebt hier nog geen reusachtig slot op je fiets nodig (ik heb mijn fiets al eens een week lang onafgesloten voor het huis laten staan zonder gevolgen). En de treinen rijden nog op tijd en de conducteurs knippen nog kaartjes en op zondag heb je geen last van buren die hun gras maaien. Enzo.
Maar op sommige momenten denk je dat men hier nog ver in het vorige millennium leeft, dat de inkt onder de Eed van 1291 nog nauwelijks droog is. Zoals vanochtend. Wat kopt mijn ochtendblad? “Nur ein Papi pro Kind”.
Een homosexueel paar uit het oosten des lands heeft met behulp van een anonieme eiceldonor en een draagmoeder in Californië een kind gekregen. Het kind heeft een officiële geboorteakte waarin de beide mannen als vaders staan vermeld en ook zo erkend worden. Draagmoeder en haar man hebben officieel afstand gedaan van al hun ouderlijke rechten en plichten.
Terug in Zwitserland melden de beide vaders zich bij de burgelijke stand van hun woonkanton St.Gallen. Das geit ja ganz und gar nit moet men daar gedacht hebben. De geboorteakte werd niet erkend en het kind kon niet in de Zwitsere tegenhanger van de gemeentelijke basisadministratie worden opgenomen. Gelukkig was daar Binnenlandse Zaken. Dat dwong de burgerlijke stand tot registratie, inclusief het vermelden van de beide mannen als de ouders van het kind. Justitie was boos en ging in beroep bij de kantonale rechtbank van St. Gallen. Die gaf geen sjoege, zodat Justitie bij haar eigen rechtbank, het Bundesverwaltungsgericht, aanklopte. Dat is de hoogste rechter hier. Waarschijnlijk zitten die ook werkelijk hoog, op een alp, en komen ze daar zelden vanaf. Want hun oordeel luidde: Das geit ja ganz und gar niit. De beide vaders hebben via hun Californische constructie bewust de Zwitserse rechtsorde omzeild en daar zijn de vier hoge heren en de ene hoge dame van het hooggelegen hof niet van gediend. “Die Umgehung dieses Verbots im Ausland verletze den Ordre public 《in unerträglicher Weise》” beweert de voorzitter van dit illustere vijftal -u raadt het al, hier sprak een Büenzli van de SVP.
Als vader wordt nu alleen de man erkend die het zaad geleverd heeft. De andere vader staat volkomen buiten spel. Hij kan het kind zelfs niet adopteren: daarvoor moet je in Zwitserland getrouwd zijn en ik hoef u nu niet meer uit te leggen dat iets inmiddels zo vanzelfsprekends als een homohuwelijk in Zwitserland ganz und gar niit geit.

Beste hoge rechters. Denk nu toch eens na. Vergeet even uw persoonlijke wrok over het feit dat twee mannen uw hoogheilige zwitserse recht getrotseerd hebben. En kijk waar het werkelijk om gaat. Het kind. Een kind heeft recht op twee ouders. Deze twee mannen zijn zeker twee fantastische ouders en perfect in staat het inmiddels vierjarige kind op te voeden. Dat moet toch het belangrijkste zijn. Niet uw stoffige wetboeken, die verlangen dat er nu een externe voogd voor het kind moet komen, jeugdzorg moet toekijken, en nog veel meer gedoe en bureaucratie. Kom van je alp af. Welkom terug van uw tijdreis naar 1291. Welkom in 2015.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s