Heerlijk Helder Misverstand

Trouwe lezertjes weten inmiddels, dat in Zwitserland veel dingen kantonaal geregeld zijn. De landelijke overheid bemoeit zich met relatief weinig dingen (al denken sommige Zwitsers daar anders over). Minder trouwe lezers kan ik het het beste uitleggen aan het geval van een Duits, een Frans en een Zwitsers kleutertje, die met elkaar discussiëren over waar de kindertjes vandaan komen. Het Duitse kleutertje zweert bij de ooievaar, het Franse kleutertje mompelt wat over boerenkool en het Zwitserse kleutertje staat er maar wat beteuterd bij. Als zijn vriendjes vragen hoe het dan in Zwitserland zit, zegt hij uiteindelijk: “dat is van kanton tot kanton verschillend”.

En ze gaan er ver in. Het onderwijs, de politie, de gezondheidszorg: alles is kantonaal geregeld. Als de ene Zwitser vindt dat de andere Zwitser te ver gaat in het oogkleppen-kantonale denken, dan verwijt hij hem Kantönligeist. Moet je voor een medische behandeling naar een stad 15 kilometer verderop, kijk dan eerst of er toevallig een stippellijn tussen ligt. Passeer je een kantonsgrens, reken er dan maar op dat de verzekering dubbel zo moeilijk doet over de gemaakte kosten – ze moeten het immers met het gezondheidszorgsysteem van een ander kanton verrekenen en dat is Gedoe. Leg je na een gesprek met de verzekering over een dergelijk onderwerp na een uur doodvermoeid de telefoon neer, dan lucht je je hart door de overigens zo vriendelijke callcentermedewerkster aan de andere kant van de lijn van Kantönligeist te beschuldigen.

Onder de streep werkt het gezondheidssysteem uiteindelijk toch heel behoorlijk, dus al te veel mopperen over de verschillen tussen de kantons moeten we dan ook weer niet. Zeker als buitenlander hoor je enig begrip op te brengen voor het feit dat de Zwitsers niet allemaal uit hetzelfde dal komen en soms erg hechten aan hun onderlinge verschillen. En laten we eerlijk wezen: een Limburger is er ook niet van gecharmeerd als je hem als Groninger aanspreekt.

De bekendste Nederlandse bierbrouwer heeft de afgelopen week ook met de kantonale verschillen in Zwitserland kennis mogen maken. Waarschijnlijk hebben de erven Heineken de laatste dagen ook het woord Kantönligeist herhaaldelijk in de mond genomen. Wat wil het geval: deze grote producent van goudgele witgerande pretcylinders bezit onder andere de Zwitserse brouwerij Calanda. Calanda is een bier dat, net als bijvoorbeeld Eichhof of Feldschlösschen, in het hele land te koop is. Het werd bijvoorbeeld tot voor kort ook in de restauratierijtuigen in de Zwitserse treinen geschonken (men is onlangs overgestapt op Feldschlösschen, maar dat terzijde). En dus vond men in Amsterdam dat men ter gelegenheid van het feit dat op 14 juli 1865, dit jaar dus precies 150 jaar geleden, de eerste mens een voet bovenop het Matterhorn zette, wel een bijzondere editie van het gerstenat mocht uitbrengen.
De nieuwe editie van het bier werd begroet zoals in Nederland zou worden gereageerd als de Weduwe Joustra besloten zou hebben om een speciaal drankje uit te brengen ter gelegenheid van het zoveeljarig bestaan van de uitvinding van de Limburgse vlaai. Calanda mag dan wel een bier “met nationale uitstraling” zijn, het is en blijft een bier uit kanton Graubünden. Om precies te zijn, uit Chur. Het bier is genoemd naar de bergketen ten noordwesten van de stad. Het is niet bekend wanneer die voor het eerst is bestegen en het zijn weliswaar mooie bergen, maar niet zo markant als de Toblerone het Matterhorn.

Gemopper dus, uit Chur. Wat moet Calanda nou met het Matterhorn. En ook een klein beetje afgunst: Graubünden is het bergkanton bij uitstek in Zwitserland, maar het Matterhorn ligt in Wallis en is helaas net een tikkeltje beroemder. De Wallisser reageerden dan ook omgekeerd: Hebben de Bündner geen eigen berg?

Het gevalletje wordt al snel gesust door degenen die van het Matterhornbier een graantje denken mee te pikken. Heineken Zwitserland weet te melden dat Calanda een Bündner bier met nationale uitstraling is, en dat de Bündner daar trots op mogen zijn (maar het doet nog steeds pijn in Chur dat hun berg niet zo bekend is als die berg bij Zermatt). En ook een woordvoerder van de VVV Wallis bedaart de gemoederen: dat het Matterhorn 150 jaar geleden voor het eerst beklommen is, is geen regionale gebeurtenis. Men heeft dus een nationale partner gezocht.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Heerlijk Helder Misverstand

  1. Prachtverhaal!
    Vrolijke groet,

  2. Peter Bouman

    Mooi verhaal Twan, en ook zeer herkenbaar!
    Hartelijke groeten uit groot Nederland,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s