Hamsteren!

Zwitsers staan erom bekend dat ze liever geen risico’s nemen. Het liefst heeft men alles im Griff, zonder te moeten vertrouwen op hulp van anderen.
Dat zie je onder andere aan de landsverdediging. Zwitserland is neutraal, maar heeft tegelijkertijd een relatief grote legermacht. Er is hier dan ook nog steeds een militaire dienstplicht, met voor de meeste dienstplichtigen regelmatig terugkerende herhalingsoefeningen. Voorstanders van het leger beweren dat het Zwitserse leger die beste Armee der Welt is. Critici zullen aanvoeren dat geen mens dat met zekerheid vaststellen kan, omdat het leger dankzij de strikte neutraliteit nog nooit werkelijk op de proef is gesteld. De herhalingsoefeningen van de dienstplichtigen noemen zij grüne Ferien.
Hoe dan ook, de Armee is momenteel bijna dagelijks voorpaginanieuws. Dat komt omdat ze nieuwe vliegtuigen wil kopen en dergelijke dure aankopen (3 tot 4 miljard frank, en als je alle bijkomende kosten meerekent, kun je op wel 10 miljard komen) mag de staat alleen doen nadat het volk dat via een referendum goedgekeurd heeft. Dat referendum is op 18 mei en de Armee haalt alles uit de kast om het volk tot een “ja” te verleiden. Slogans als Sicherheit zuerst! zijn dan ook op plakkaten door het hele land te lezen.
Critici vragen zich af, hoe belangrijk dat leger in deze tijd is. Daar wilde de chef van de Armee, André Blattmann, wel wat over zeggen. Die Lage ist kritisch! En om dat te onderstrepen, vertelde hij dat hij uitgebreide noodvoorraden heeft. Bijvoorbeeld 300 flessen mineraalwater. Voor de duidelijkheid: dat is niet de noodvoorraad van de Armee, maar van Blattmann persoonlijk. Hij heeft bijvoorbeeld ook een enorme houtvoorraad liggen. Just in case.
U begrijpt, pek en veren was zijn deel. Wat overigens niet betekent, dat de Zwitser geen noodvoorraad in huis heeft. De staat adviseert bijvoorbeeld een noodvoorraad van 9 liter water per persoon, een paar kilo rijst, boter, olie, enzovoort. Waar je dat moet opbergen wordt er niet bij verteld. Dat elk Zwitsers huis een schuilkelder heeft, is namelijk niet (meer?) waar.
De minister van defensie nam Blattmann in bescherming. Hij heeft een medaille verdiend voor zijn voorraden, aldus minister Maurer, kritiek leveren is bireweich (letterlijk “zacht als een peer”). Weliswaar heeft Maurer zelf een kleinere watervoorraad dan Blattmann, maar van andere dingen heeft hij weer meer op voorraad.
Toch opmerkelijk. De twee belangrijkste prominenten van het leger met zulke enorme voorraden. Zijn ze dus toch niet zo zeker, dat Zwitserland die beste Armee der Welt heeft?

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder De Armee, Democratie, Politiek, Typisch Zwitsers, Veiligheid

4 Reacties op “Hamsteren!

 1. Als de nood aan de man zou komen, zouden de hamsteraars dan de hele voorraad voor zichzelf houden? Of zouden de buurtgenoten die minder of niets hebben mogen meegenieten? 😉

 2. Jepa.

  Je voorraden bewaren tot de houdbaarheidsdatum. Dan kun je het weggooien en vervangen door nieuw. Als je dat te duur vindt moet je maar een oorlogje voeren. Dan moet je daarna natuurlijk de zaak aanvullen, maar dan heb je er tenminste nog wat van genoten.

 3. Roland

  Er zijn natuurlijk gebieden in Zwitserland (en in Zweden) waar je erop moet rekenen dat je weleens een tijdje onbereikbaar kan zijn – niet zozeer door een militaire aanval, maar gewoon door het weer of een lawine. Een leger is dan handig om je uit te graven – maar aan straaljagers heb je in zo’n geval weinig.
  In Zweden is de politiek een beetje geschrokken van de grommende Russische beer. Paradoxaal genoeg betekent dat dat onze straaljagers voorlopig geen “upgrade” krijgen: dan zouden er teveel buiten dienst staan. In andere tijden is het doel van het Zweedse leger voornamelijk het in stand houden van de Zweedse defensie-industrie, want ook Zweden is al een paar eeuwen succesvol neutraal.
  Volgens mij zit hier een mooie deal in. Zwitserland koopt de straaljagers, maar gaat ze in Zweden invliegen, wat de Russen op afstand houdt. De tegenorders houden de Zwitserse industrie aan de gang – we kunnen hier vast wel wat extra treinen en trams gebruiken. Kaas en chocolade zijn ook geschikt om te hamsteren. En we beloven plechtig elkaar bij lawines uit te komen graven.

  • Roland Bol

   Geen straaljagers voor de Zwitsers … Kennelijk vinden ze het goedkoper hun kaas en chocolade zelf op te eten (of te hamsteren). Zweden hoopt nu nog op Brazilië als klant. Daar kun je tenminste een rondje vliegen zonder eerst de buurlanden om toestemming te vragen, maar na het WK voetbal is waarschijnlijk het geld ook daar op. Betaling met koffie dan maar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s