Shutdown voor Olten – de bureaucratie draait verder

In Olten is een merkwaardige situatie ontstaan: er is geen goedgekeurde begroting voor dit lopende jaar.
Dat zit zo. Olten heeft de afgelopen jaren goed geboerd. Het grote energiebedrijf Alpiq is hier gevestigd en dat leverde behoorlijk wat belastinginkomsten voor de stad op. Maar het afgelopen jaar ging het minder goed met Alpiq en de inkomsten voor Olten droogden op. Gevolg: een jaarrekening over 2013 met dieprode cijfers en een verhoging van de gemeentelijke belastingvoet voor 2014 van 95% naar 102%. Daarnaast een groot pakket bezuinigingen.
Althans, dat was het plan. Want in een basisdemocratie heeft het volk het laatste woord. En inderdaad hebben een kleine 700 mensen om een referendum gevraagd. En dat is voor de stad Olten genoeg: de stad moet dat referendum nu organiseren.
De gevolgen zijn ingrijpend. Want zonder goedgekeurd budget kan de stad alleen de uitgaven doen waartoe wettelijke verplichtingen bestaan. Het is nog niet zoals in de USA, dat alle ambtenaren naar huis worden gestuurd. Maar de bibliotheek mag geen nieuwe boeken aanschaffen. De scholen alleen het allerdringendste materiaal. Het schoolkamp gaat althans voorlopig niet door. De musea zijn open, maar speciale tentoonstellingen die gepland waren, zijn afgezegd. Subsidies aan verenigingen worden niet uitgekeerd.
Minder opvallend maar zeker zo ingrijpend: de begroting bevatte ook een lening om de te verwachten rode cijfers voor 2014 te dekken. Zo’n lening kan een gemeente relatief goedkoop afsluiten: tegen ongeveer 1% rente. Maar dat mag nu niet, met als gevolg dat de stad nu rood staat op de rekening courant tegen zo’n 7 à 8% rente.
En het referendum zelf kost de stad ook zo’n 15.000 franken. Dit alles op kosten van, juist, de belastingbetaler.
Daar hebben de ondertekenaars van het referendumverzoek, hoofdzakelijk uit SVP-hoek, waarschijnlijk niet bij stilgestaan. Want zij waren vooral tegen de belastingverhoging.
Afijn, begin maart is dan dat referendum. Waar ik, net als 30% van de Oltense belastingbetalers, overigens niet aan deel mag nemen – ziehier de Zwitserse driekwartsmaatdemocratie. Hopelijk komt de stad dan weer bij zinnen.

Overigens draait de stedelijke bureaucratie gewoon door. Gisteren kregen we een rare brief naar aanleiding van onze zonneënergie-installatie. We hadden dan wel in augustus 2012 een bouwvergunning gekregen, maar nooit aan de stad gemeld of en hoe we die gebruikt hebben. Blijkbaar gebruiken de ambtenaren de relatieve rust van de shutdown om hun dossiers op te schonen: of we toch even willen melden of we gebouwd hebben, en of we afgeweken hebben van het goedgekeurde bouwbesluit. Formuliertje erbij, alstublieft, dankuwel.
Mogen we nu ook anderhalf jaar wachten met het terugsturen van het formulier? Of moet dat bij de volgende shutdown?

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Bureaucratie, of de Strijd om de Paarse Krokodil, Democratie, Politiek, Typisch Zwitsers, Zwitserse bureaucratie

Een Reactie op “Shutdown voor Olten – de bureaucratie draait verder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s