Busstation “ZIP”

31 juli 2013 – Omdat de dienstregeling naar Porto Torres in augustus drastisch uitgedund wordt (en dat heeft niets met de warmte te maken, geachte vaderlandse spoorwegen) gaan we vandaag nog gauw daarnaartoe.

Dat ligt minder voor de hand dan men soms denkt. Zo worden wij op weg naar de trein staande gehouden door een agent van de carabinieri (een van de vele merken politie in dit land) met de vraag waar wij dan wel naartoe gaan. Wel, naar Porto Torres. Ah, dan is het goed. We zijn op een meisje na de enige reizigers en broemend zet het diesel-ééntje zich in beweging. In Porto Torres “Centrale” stapt het meisje uit zodat wij met zijn viertjes alleen doorrijden naar Porto Torres Marittima. Het FS-station is niet meer dan een perron, maar daaraanvast zit het Stazione Marittima waar ook boten naar het vasteland en Corsica vertrekken. Dat is een lege hal, waar de airco genadeloos staat te blazen. Heerlijk koel!

Omdat we ook het lijntje tussen Sorso en Sassari willen afstrepen, en Kees een busdienst heeft gevonden tussen Porto Torres en Sorso, is de grote vraag: waar vertrekt de bus. Er is een soort plein met overal en nergens bussen en loketjes voor kaartjes, maar bussen naar Sorso worden niet geleverd. Uiteindelijk weet een reizigster in de bus naar Alghero tegen de chauffeur te zeggen, dat we het beste maar meegaan naar het industrieterrein, daar begint de buslijn namelijk. Dat vinden we allemaal een goed idee en de buschauffeur neemt ons gratis mee. Vijf minuten later staan we op de “ZIP”, de Zona Industriale Porto Torres, om precies te zijn op het terrein van een grote fabriek met wel vijftien busperrons, netjes geordend naar bestemming. Nu wordt het inderdaad veel eenvoudiger om de juiste bus te vinden en we zijn dan ook al snel op weg naar Sorso. Ook als we weer over het grote bussenplein rijden wordt niet echt duidelijk waar nu de halte was geweest. Afijn, we rijden.

In Sorso vraagt de chauffeur waar dat we wezen moeten. Wel, bij het station natuurlijk. Dat met de treinen of dat zonder treinen? Eh, dat met treinen, alstublieft. Ah, ja, dat kan hoor. Dat zonder treinen is natuurlijk het busstation. Daar ga ik naartoe. Maar als je een trein wilt, dan moet je hier uitstappen. Rechts, en dan nog eens vragen.

Nadat we rechts gegaan zijn en het nog eens gevraagd hebben, worden we bij de rotonde links, en dan weer rechts gestuurd. We volgen deze instructies zorgvuldig op, en treffen ter rechterzijde een station en ter linkerzijde een gelateria aan. Omdat het treintje nog even op zich laat wachten, laten beide localiteiten zich uitstekend combineren. Als het ijsje al lang en breed in onze buiken aan het smelten is, zet het treintje zich broemend in beweging.

Terug in Sassari hebben we een strakke aansluiting op de spinternieuwe glimmend blinkende tram van de stad. Deze gaat langs de universiteit en het ziekenhuis en dan weer terug naar het centrum. Het is dus maar een kort trammetje en binnen 10 minuten afgestreept. We lopen terug naar het station (de tram heeft een paar flinke bochten gemaakt en ver is het dus niet) voor het grote kleine werk: het afstrepen van een “boogje” van het netwerk van de FS. Per werkdag is er één paar treinen dat van Sassari naar Macomer v.v. rijdt zonder in het station van Ozieri-Chilivani te komen. Dat treinenpaar rijdt over een boogje van 1,7 km dat alleen die twee treinen berijden. Voor die 1,7 km spoor moeten we dik 200 km rijden: van Sassari via Ozieri-Chilivani naar Macomer, en van Macomer nu niet via Ozieri-Chilivani terug naar Sassari.

Dat loopt allemaal gesmeerd, maar in Macomer krijgen we wat slechtere berichten voor de rest van de week: er blijken problemen met de infrastructuur te zijn tussen Macomer en Bosa, en de toeristische trein rijdt voorlopig niet. Weliswaar belooft een plakkaat dat er op 1 augustus weer gereden kan worden, maar het loket verzekert ons dat het nog zeker een week langer gaat duren.

Welaan, dat zullen we dan later wel weer zien. We nemen de trein terug naar huis, waar Annina en Janneke heerlijk gekookt hebben voor ons. De avond klinken we op het grote balkon van ons appartement uit.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Reisverslagen, Reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s