Zebra’s

Now it is such a bizarrely improbable coincidence that anything so mind-bogglingly useful could have evolved purely by chance that some thinkers have chosen to see it as the final and clinching proof of the non-existence of God.
The argument goes something like this: `I refuse to prove that I exist,’ says God, `for proof denies faith, and without faith I am nothing.’
`But,’ says Man, `The Babel fish is a dead giveaway, isn’t it? It could not have evolved by chance. It proves you exist, and so therefore, by your own arguments, you don’t. QED.’
`Oh dear,’ says God, `I hadn’t thought of that,’ and promptly vanished in a puff of logic.
`Oh, that was easy,’ says Man, and for an encore goes on to prove that black is white and gets himself killed on the next zebra crossing.

Zwitsers nemen liever geen risico’s. U zult na het lezen van het bovenstaande citaat (uit Douglas Adams The Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy) dan ook begrijpen dat op de Zwitserse wegen de “zebra’s” niet zwart/wit, maar zwart/geel gestreept zijn. Zwitsers nemen hun zebra’s uiterst serieus. Automobilisten die geen voorrang geven aan voetgangers op een zebra worden hier draconische straffen (inclusief de ontzegging van de rijbevoegdheid) in het vooruitzicht gesteld. Maar ook fietsers en voetgangers wordt regelmatig gesommeerd, zich aan de verkeersregels omtrent zebra’s en aanverwant verkeersmeubilair te houden. Zo werden alle medewerkers van ons kantoor onlangs via intranet en e-mail verordonneerd, toch beter de verkeersregels na te leven.

Wat wil het geval? Velen reizen vanaf station Bern met de bus naar ons kantoor. Aangekomen op de bushalte moeten we dan een voor Bernse begrippen drukke straat oversteken. De gemeente Bern heeft gepoogd dit te vereenvoudigen door het aanbrengen van een zebra en een verkeerslichtinstallatie. Helaas heeft men daarbij de verkeerslichten zodanig afgesteld, dat de voetgangerslichten net op rood zijn gesprongen als de bus is aangekomen. En omdat in Bern alles net een tikje langzamer gaat dan in de rest van de wereld, kan dat betekenen dat je wel eventjes staat te wachten. Meestal in de sigarettendamp van een aantal collegae (relatief veel Zwitsers zijn onverbeterlijke rokers). Dan komt de Qual der Wahl. Of je blijft in de sigarettendampen staan wachten (gevaarlijk! Roken is immers dodelijk – dat staat hier zelfs in drie talen op de pakjes sigaretten). Of je negeert het rode lampje, kijkt links-rechts-links en waagt je in het o-zo-hectische verkeer van wereldstad Bern – de gehoorzame edoch sigarettenrokende Zwitserse collegae in hun eigen dampen achterlatend. Ik beken dat ik regelmatig voor die laatste variant kies. Er sterven jaarlijks meer mensen aan de gevolgen van roken dan aan de gevolgen van rode stoplichten.

Fout, helemaal fout. Onze afdeling Operating Risk Sicherheit und Qualität, waarvan ik altijd begrepen had dat ze zich enkel met rode lampen bezighield voorzover die dingen langs spoorbanen staan, wijst ons terecht:

Dieses Verhalten kann zu gefährlichen Situationen mit anderen Verkehrsteilnehmern führen. Zudem hat es eine negative Signalwirkung auf andere Mitmenschen und nicht zuletzt auch auf Kinder. Wir alle haben eine Vorbildfunktion. Beachten Sie daher die Strassenverkehrsregeln und verhalten Sie sich beim Überqueren der Strasse korrekt – für die eigene Sicherheit und die der anderen.

Wel, dacht ik, er zijn ’s morgens om 07:09 uur geen kinderen en misschien kan de afdeling Operating Risk Sicherheit und Qualität in samenwerking met het Betriebliches Gesundheitsmanagement zich eens gaan inzetten voor een rookverbod dat niet alleen op het spoor geldt maar ook bij en op zebra’s. Dat kan een mooie wens zijn. Maar met die zebra’s en stoplichten blijven de Zwitsers erg principieel. Gisteren meldden de kranten zelfs dat een inwoner van Genève dreigt, met een pepperspraypistool te schieten op fietsers die zich niet aan de verkeersregels houden.

U begrijpt het. Als mijn aanvraag voor een Zwitsers paspoort, die ik over dik een jaar zou kunnen indienen, wordt afgewezen, dan is de reden daarvoor waarschijnlijk, dat ik te vaak op een zebra door rood ben gelopen. En ik dus niet voldoe aan artikel 14 van het Bürgerrechtsgesetz, dat verlangt dat een in te burgeren persoon

a. in die schweizerischen Verhältnisse eingegliedert ist;
b. mit den schweizerischen Lebensgewohnheiten, Sitten und Gebräuchen vertraut ist;
c. die schweizerische Rechtsordnung beachtet;
d. die innere oder äussere Sicherheit der Schweiz nicht gefährdet.

Bij het oversteken op een zebra bij rood licht zondig je tegen alle vier deze eisen…

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Bern, Bureaucratie, of de Strijd om de Paarse Krokodil, Reizen, Reizen in Zwitserland, Typisch Zwitsers, Veiligheid, Wandelen, Zwitserse bureaucratie

3 Reacties op “Zebra’s

 1. Maar: pragmatisch denken en handelen hoort volgens mij bij een van de belangrijkste levenskunsten. Zou die kunst niet verwoord kunnen worden in een regel e?
  Onlangs was ik nog 2 dagen in Amsterdam. Daar gaat het er in het verkeer ietsje anders aan toe. Enne… Ooit gefietst in Amsterdam? Ja toch? Dan weet je dat je daar in het verkeer -tig keren per seconde een eigen beslissing moet nemen, die negen van de tien keren dwars tegen alle verkeersregels ingaat.
  Mijn conclusie: Bern is geen Amsterdam en de Nederlander is geen Zwitser. Allebei hebben ze hun eigen -aardigheden-..

  • Hihi, ja, Amsterdam is wel wat anders dan Bern – alleen de trams in Amsterdam zijn net zo langzaam als die in Bern.
   Fietsen doen Zwitsers graag, maar uiterst omzichtig. En natuurlijk met valhelm, zelfs voor peuters die met een loopfietsje op de stoep of in een parkje spelen.

 2. Erik

  Het snelheidsverschil tussen de trams in Bern en die in bv. Zürich (maar ook Basel) is inderdaad opvallend. Maar in Bern gaat alles nu eenmaal wat langzamer 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s