Vier dagen Vierdaagse – Waarom?

De trouwe lezers zullen wel weten dat ik graag een stukje ga wandelen. Het zal hen dan ook niet verbazen, dat men mij afgelopen dinsdag om 4 uur in de ochtend te Nijmegen op de Wedren aan kon treffen voor de start van de Vierdaagse van Nijmegen. Inmiddels ben ik weer terug thuis, is mama zwemmen in de Aare en doet Janneke zowaar een middagdutje, zodat ik u kan laten meeleven met het grootste sportevenement ter wereld.

Waarom zijn meer dan  veertigduizend mensen elk jaar zo gek om op een onmogelijk tijdstip hun bed te verlaten teneinde een onmogelijk lang eind te gaan wandelen? Er valt geen sluitend antwoord op die vraag te geven. Maar hieronder toch een paar mogelijke motieven.

Wandelen Is Gezond
Natuurlijk. Sportief bezig zijn. Elke dag een half uur stevig in beweging zijn. De Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO), het brein achter het Nijmeegse wandelfeest, maakt graag reclame met dit argument. De kranten rond Nijmegen staan er vol mee: Vierdaagsewandelaars zijn gezonder dan niet-wandelaars, wetenschappelijk onderzocht door een hooggeleerde werknemer van de Radboud Universiteit ter plaatse.
Kan allemaal waar wezen – maar gelooft u zelf dat men de Vierdaagse gaat lopen omdat het zo Gezond is? Elke dag een blokje om is ook gezond en je hoeft er niet zo vroeg je bed voor uit – het vroeg opstaan is voor de meesten bovendien een danige verstoring van hun biologisch uurwerk en of dat dan weer zo gezond is, is vraag twee. In dezelfde kranten staan op dezelfde pagina’s met Vierdaagseonderzoeken vaak ook allerlei afschrikwekkende foto’s van de medische hulpposten, waar wandelaars met blaren en andere wandelkwaaltjes zich kunnen laten behandelen. Sommige wandelaars hebben de complete Himalaya onder hun voeten zitten – of dat nou werkelijk zo gezond is?

De Beloning: het Vierdaagsekruis.
Dat is me natuurlijk wel wat. Als je de Vierdaagse volbracht hebt, krijg je het Vierdaagsekruis. Dat is niet zomaar een stukkie blik, maar een heuse onderscheiding die alle Nederlandse militairen op hun uniform mogen dragen als teken van “betoonde marsvaardigheid”. Maar de meeste deelnemers zijn helemaal geen militairen, maar “burgers”. En veel wandelaars lopen de Vierdaagse meerdere malen. Waarom zou  je telkens weer opnieuw “betonen” dat je “marsvaardig” bent?

De Verslaving
In het “telkens weer” zit een andere mogelijke oorzaak. Vierdaagselopen is, zo kan ik u zeggen, verslavend. Waarom precies, dat weet niemand geloof ik. Maar het is net zoals met alcohol en drugs. Eenmaal een Vierdaagse gelopen, dan wil je meer.

Het Goede Doel
Dat is een andere mogelijke reden, die ook steeds duidelijker zichtbaar wordt onder de lopers. Veel wandelaars laten zich sponsoren voor het goede doel. “Blaren voor Afrika” is bijvoorbeeld een al jaren terugkerend fenomeen: jongeren die door het lopen van de Vierdaagse geld ophalen voor projecten om armoede in Afrika te bestrijden. Het is uitgebreid georganiseerd, inclusief speciale rustposten voor deze wandelaars.
De laatste jaren is het “goededoelenlopen” duidelijk toegenomen. Daarbij zijn goede doelen die proberen ziektes uit te roeien, duidelijk het populairst. Het blijft dan niet beperkt tot de Kankerbestrijding of de Maagleverdarmstichting, nee, de meest onvoorstelbare ziektes passeren de revue, of beter, het parcours. Het heeft voor de wandelaar als voordeel, dat men de gesponsorde tijdens een saai stukje van het parcours kan aanspreken: “Goh, de Ziekte van Pollewop, daar heb ik nou nog nooit van gehoord. Wat is dat eigenlijk?” garandeert zeker zeven kilometer gespreksstof met de drager van een T-shirt met achterop een gironummer ter bestrijding van voornoemd mankement, en dat kort de tijd wat op zo’n saai parcours.

Het Publiek
Voor de meer eergierige onder ons is er niet alleen het Vierdaagsekruis, maar ook de glorieuze intocht op de Via Gladiola op de laatste wandeltocht. Geheel Nijmegen en wijde omstreken is dan uitgerukt om de wandelaars tijdens hun laatste kilometers op de straat die normaal als “Sint Annastraat” door het leven gaat, toe te juichen.
Het is leuk, dat publiek, maar tegelijkertijd is de Vierdaagse een merkwaardige confrontatie tussen twee disjuncte bevolkingsgroepen, publiek en wandelaars. Het publiek snapt feitelijk niet dat iemand zo’n rotend gaat lopen, de wandelaars snappen niet dat iemand de hele dag langs de kant van de weg gaat zitten kijken.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Wandelen

Een Reactie op “Vier dagen Vierdaagse – Waarom?

  1. Stefanie Laan-Stoffels

    Gaat die verslaving ook na het gouden Vierdaags kruis gewoon door? In dat geval: Welkom het volgende jaar! Pama

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s