Haribo macht uns nicht froh

Vandaag meldt mijn ochtendblad een wel heel merkwaardige uitspraak van een rechtbank in Keulen. De firma Haribo blijkt een rechtszaak tegen de bekende chocoladefabrikant Lindt te hebben aangespannen. Lindt maakt onder andere chocoladepaashaasjes, verpakt in goudkleurig papier. Maar heeft ook andere gietvormen, zoals beertjes. Dat laatste zint Haribo niet. Haribo is, althans in het Grote Kanton, eigenaar van de merknaam Goldbären en gebruikt die om met beervormige winegums het Duitse volk froh te maken. De rechter toverde wel een heel rare uitspraak uit zijn Keulse pot hoed. Hoewel Lindt de naam Goldbären nooit gebruikt, herinneren de overheerlijke chocoladeberen in goudkleurig folie zo sterk aan het woord Goldbären, dat Lindt ze in Duitsland niet meer mag verkopen. Tja, de merknaam Goldbären heeft een naamsbekendheid van 95% in het Grote Kanton, aldus snoepgrutter Haribo zelf. En wees eerlijk, het zou wel heel bijzonder zijn als dat alleen door die winegummetjes van ze komt – die immers vaak een rode, groene, of nog een andere kleur hebben.
Tip voor Lindt: Hoger beroep aantekenen tegen deze grootkantonale flauwekul. En in de tussentijd gewoon zilverpapier gebruiken.

Duitse rechters deden de afgelopen week wel meer opmerkelijke uitspraken. Zo moet Facebook in Duitsland toestaan, dat leden zich onder een schuilnaam registreren en niet met hun echte naam. Recht op privacy, vindt de grootkantonale rechter. Toch gek. Mijn privacy en veiligheid op Facebook is er juist mee gediend dat iedereen zich voordoet als wie hij werkelijk is. Het algemeen belang zou hier volgens mij moeten prevaleren boven het belang van  het individu. Maar het is goed nieuws voor Lindt: dat kan zich nu via het Duitse Facebook onder het pseudoniem Goldbären registreren.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Bureaucratie, of de Strijd om de Paarse Krokodil, Grensperikelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s