Stroom meten: 11-17 november

Over woensdag kunnen we praten. Een mooie, zonnige dag. De overige dagen van de week leverde het weer de lokale specialiteit: Oltner Nebelsuppe. Hardnekkige bewolking die op een hoogte van zo’n 700, 800 meter hangt. Daar valt geen land mee te bezeilen en nauwelijks stroom uit te halen. De slechte week zorgt ervoor dat de novemberproductie tot nu toe gemiddeld “onder normaal” is, ondanks het mooie begin van de maand. Welaan, het zou begin volgende week wat minder mistig kunnen worden. We wachten het af.

Stroomproductie 11-17 november 2012

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Gleis 5 Energie

3 Reacties op “Stroom meten: 11-17 november

  1. Erik

    Hoe verhoudt zich dat eigenlijk tot je gemiddeld verbruik? Ik neem aan dat dat meer is dan de productie, maar in de zomer omgekeerd? (Maar daarvoor moet je natuurlijk nog een half jaartje wachten).

    • Op grond van de neiging en de richting van het dak, het gemiddelde weer in Olten en de kwaliteit van de zonnepanelen valt een hele goede schatting te maken van de te verwachten jaaropbrengst. Die ligt ongeveer 20-30% boven ons jaarlijks gebruik, vooral ook omdat ons dak pal op het zuiden ligt. Natuurlijk hangt de werkelijke opbrengst af van de zonneschijn.
      Productie en verbruik zijn bij ons gescheiden stromen. Dat wil zeggen dat we alle stroom die we opwekken, aan het electriciteitsbedrijf leveren en de stroom die we nodig hebben van het electriciteitsbedrijf afnemen. Om te beginnen is dat een voorwaarde voor een subsidie die we van het kanton krijgen, bovendien verbruiken wij veel van onze stroom als het donker is (was- en vaatwasmachine laten wij consequent ’s nachts op nachtstroom lopen, bijvoorbeeld). Over twee jaar zouden we er voor kunnen kiezen om de stroom in eerste instantie zelf te gebruiken en alleen dat deel wat we niet gebruiken aan het electriciteitsbedrijf te leveren. Of dat interessant is, is de vraag: tegen die tijd kunnen we de stroom waarschijnlijk tegen een erg goede prijs verkopen, beter dan wanneer we ‘m zelf gebruiken. Maar dat is natuurlijk afwachten geblazen.

    • Voor november is de gemiddelde verwachte productie zo’n 4 kWh per dag. Dat ligt natuurlijk ver onder het jaarlijks gemiddelde van zo’n 8 à 9 kWh per dag. Ons verbruik is gemiddeld ongeveer 6 à 7 kWh per dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s