Het kastje weet niet wat de muur prikt

Vandaag heeft Annina aan den lijve ondervonden waarom de gezondheidszorg ook in Zwitserland zo stervensduur is. Annina’s bloed stolt makkelijker dan gemiddeld en omdat zwangerschapshormonen het bloedstollen ook stimuleren had ze vanochtend een afspraak voor controle bij de afdeling Hematologie. Aanstaande woensdag heeft ze ook een afspraak bij de afdeling Gynaecologie. En natuurlijk is het eerste dat beide afdelingen doen: een naald in je arm steken en bloed afnemen. Maar omdat het uiteindelijk allemaal om dezelfde zwangerschap gaat en twee naalden in één week in één arm wat veel van het goede is, vroeg ze zich af of één keer bloed afnemen misschien niet voldoende was. Met deze prangende vraag meldde ze zich vanochtend dan ook bij de afdeling Hematologie. Plaats der handelingen: het Kantonsspital in ons overigens zo geliefde Olten.

De assistent die bloed zou afnemen had in eerste instantie geen flauw idee. Nee, waarom de gynaecologe een bloedonderzoek wil, zou ik u niet kunnen vertellen. Maar omdat beide afdelingen toch tot één en hetzelfde Kantonsspital behoren, kwam Annina met het briljante voorstel om dan eens contact op te nemen met de afdeling Gynaecologie. Och heden, dat was wel een heel goed idee inderdaad. Men greep dan ook fluks het Fernsprechgerät – echter, tevergeefs: de telefoon werd ook na meerdere pogingen niet opgenomen. Aber Frau Laan, dann erkundigen Sie sich doch bitte persönlich. Een eenvoudige zaak, zeker sinds de afdeling Gynaecologie in hetzelfde hoofdgebouw is gevestigd als de afdeling hematologie. Annina ging dus op weg. Van het kastje naar de muur.

Even later kon men Annina dus aantreffen bij de muur: de afdeling Gynaecologie. Uh, wat we woensdag willen doen bij het onderzoek? Hoezo? Ah, u heeft nu ook al een bloedonderzoek bij het kastje. Ja, maar u moet echt woensdag voor het onderzoek komen hoor! Natuurlijk. Maar het zou fijn zijn als er een naald minder in mijn arm wordt gestoken. Spaart ook geld enzo. Ach ja, dat is natuurlijk ook zo. Maar de dienstdoende assistente had ook geen flauw idee wat men woensdag met Annina’s bloed wilde gaan uitspoken. Nou, wellicht viel dat na te gaan bij de arts, of in het dossier? Ah, ja, briljant, selbstverständlich.

Twintig minuten later keerde Annina terug van de muur en meldde zich weer bij het kastje. De muur wil woensdag alleen maar het HB-gehalte onderzoeken. Och, sprak het kastje, dat komt goed uit, dat wilde wij zelf ook al weten. En, hoe eenvoudig toch, de uitslag van het HB-onderzoek kan zomaar van het kastje naar de muur worden gestuurd (in een ambtelijke organisatie verwacht je toch niet anders?), net zoals daarnet met Annina was gebeurd.

In de wetenschap dat de Zwitserse – of nee, de Solothurnse: ook dit is natuurlijk van kanton tot kanton verschillend – gezondheidszorg weer een bloedonderzoek bespaard is gebleven, liet Annina nu gewillig een naald in haar arm plaatsen. Zo gepiept, vijf minuten later stond ze weer buiten.

En toen bleek dat de nationale spoorwegen uitstekend inspeelden op de kantonale kastjes en muren. De trein van 8:35 naar Oberbuchsiten, die ze door haar omweg via Kastje en Muur dreigde te missen, had vijf minuten vertraging. Ze kon dus nog mooi mee.

Advertenties

6 reacties

Opgeslagen onder Bureaucratie, of de Strijd om de Paarse Krokodil, Gezondheidszorg, TwAnnina+, Typisch Zwitsers, Zwitserse bureaucratie

6 Reacties op “Het kastje weet niet wat de muur prikt

 1. Nelleke

  Nu nog afwachten of ze het onthouden hebben. Misschien zitten er woensdag andere assistentes die dan vervolgens van niets weten?

 2. Stefanie Laan Stoffels

  De spoorwegen werkten dus helemaal mee! Hoe kreeg Annina dat nou voor elkaar?

 3. Jan Laan

  Bij ons hangen de kastjes aan de muur.
  Jan Laan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s